Durerile de cap persistente – pot fi un semn de cancer?

durerile de cap persistente pot fi semn de cancer

Durerile de cap persistente nu trebuie ignorate. Desi de obicei cauzele nu sunt grave, alteori durerea poate fi data de o problema mai complicata, inclusiv unele tipuri de tumori. Durerile de cap persistente – pot fi semn de cancer?

In general, durerile de cap sunt date de probleme minore si trec de la sine in scurt timp. Durerile de cap primare includ migrene, dureri de cap tip cluster si dureri de cap de tensiune. Durerile de cap secundare sunt legate de alte afectiuni medicale sau factori care stau la baza. Durerile de cap trec de obicei in scurt timp, dar alteori sunt persistente. Desi cauzele sunt de cele mai multe ori stresul, deshidratarea sau unele infectii usoare, nu trebuie sa ignorati durerea de cap persistenta sau care se agraveaza si nu trece cu medicamente.

In rare cazuri, durerile de cap persistente pot fi legate de unele forme de cancer, mai ales:

  • tumori cerebrale si cancere ale maduvei spinarii;
  • tumori ale hipofizei;
  • cancer de gat – cancer nazofaringian;
  • unele forme de limfom;
  • cancer care s-a raspandit in creier.

Durerile de cap asociate tumorilor cerebrale

In stadiile incipiente, o tumora pe creier poate sa nu aiba simptome vizibile. Abia atunci cand creste suficient de mare si pune presiune pe creier sau pe nervii din creier, poate incepe sa provoace dureri de cap. Natura durerii date de tumori cerebrale este diferita de o cefalee de tensiune sau migrena. Desi unele simptome pot sa apara si sa dispara, o tumora pe creier nu va disparea de la sine. Cu cat o tumora este mai rapid diagnosticata si se incepe tratamentul, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. Inclusiv o tumora benigna poate provoca dureri de cap si poate necesita o interventie chirurgicala pentru a o elimina – retineti ca nu toate tumorile cerebrale sunt canceroase.

durerile de cap cand sunt grave

Iata cateva caracteristici ale cefaleei asociate cu tumorile cerebrale:

  • dureri de cap care te trezesc noaptea din somn;
  • dureri de cap care se modifica pe masura ce schimbati pozitia;
  • dureri de cap care nu raspund la analgezice standard, cum ar fi aspirina, acetaminofenul sau ibuprofenul;
  • dureri mai intense dimineata;
  • dureri care se agraveaza in timp;
  • dureri de cap care dureaza zile sau saptamani la un moment dat.

Retineti ca daca va confruntati cu astfel de simptome asta NU inseamna neaparat ca aveti cancer. E important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Alte simptome ale tumorilor cerebrale

Durerile de cap asociate tumorilor cerebrale sunt de obicei insotite si de alte semne. Daca durerea de cap este singurul simptom, este foarte putin probabil sa fie cauzata de o tumora pe creier. Unele dintre cele mai frecvente simptome care pot aparea in cazul unei tumori cerebrale includ:

  • scadere inexplicabila in greutate;
  • vedere dubla, vedere incetosata sau pierderea vederii;
  • presiune crescuta resimtita in partea din spate a capului;
  • ameteli si pierderea echilibrului;
  • convulsii;
  • incapacitate brusca de a vorbi;
  • pierderea auzului;
  • slabiciune sau amorteala care se agraveaza treptat pe o parte a corpului etc.

Retineti ca unele dintre aceste simptome pot indica un accident vascular cerebral, care nu este cauzat de o tumora pe creier. Insa, indiferent daca simptomele sunt cele ale unui accident vascular cerebral sau ale unei tumori cerebrale, consultati medicul.

Convulsiile sunt adesea primul simptom experimentat atunci cand este prezenta o tumora pe creier. Pana la o treime dintre oameni declara ca au avut convulsii inainte de a fi diagnosticati cu o tumora pe creier. Convulsiile sunt mai frecvente la persoanele cu gliom de grad scazut (cel mai frecvent tip de tumora cerebrala la adulti). Tumorile cerebrale pot afecta memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor, puterea de concentrare. De asemenea, pot duce la stari de confuzie, probleme de orientare si pierderea constientei. Adultii care au tumori cerebrale experimenteaza uneori schimbari de personalitate. De asemenea, unele tumori cerebrale pot provoca tulburari vizuale sau auditive.

durerile de cap si tumorile cerebrale

Cum cauzeaza tumorile cerebrale dureri de cap?

Experienta durerii fiecarui pacient este unica, dar durerile de cap asociate cu tumorile cerebrale tind sa fie constante si sunt mai grave noaptea sau dimineata. Acestea sunt adesea descrise ca dureri de cap constante, de tip „presiune”, desi unii pacienti au si dureri intense. Ele pot fi localizate intr-o anumita zona sau generalizate. Pot fi agravate de tuse sau stranut. O durere de cap cauzata de o tumora poate raspunde la medicamentele eliberate fara prescriptie medicala la inceputul tratamentului, dar poate deveni mai rezistenta la medicamente in timp.

Creierul in sine nu are receptori pentru durere, dar exista mai multe mecanisme care explica de ce tumorile cerebrale provoaca dureri de cap. Se presupune ca o tumora poate creste presiunea intracraniana (presiunea din interiorul craniului) si poate provoca intinderea durei – membrana care acopera creierul si maduva spinarii. Acest lucru poate cauza durere, deoarece dura are terminatii nervoase senzoriale. De asemenea, uneori tumorile pot aparea in zone care blocheaza fluxul normal de lichid cefalorahidian – fluidul produs in creier care acopera si protejeaza creierul si maduva spinarii. Lichidul crescut poate creste si presiunea intracraniana. Este posibil, de asemenea, ca anumite tumori sa elibereze proteine ​​inflamatorii (citokine) care pot contribui la cefalee.

Retineti  – cele mai multe dureri de cap trec de la sine si nu sunt un simptom al unei probleme de sanatate grave. Cu toate acestea, trebuie sa va adresati medicului daca aveti o durere de cap severa sau o durere de cap diferita de tiparul normal de dureri de cap.

durerile de cap persistente

Ar putea fi o tumora cerebrala?

Daca aveti simptome ca cele mentionate mai sus, consultati medicul. Se vor efectua teste de diagnostic, inclusiv:

  • examen neurologic;
  • examene oculare – umflarea cauzata de tumori poate pune presiune pe nervii de la nivel ocular;
  • scanare CT – pentru a obtine o imagine a sectiunii transversale a creierului;
  • RMN – pentru a obtine o imagine detaliata a creierului;
  • angiografie sau arteriografie;
  • mielografie.

Doar medicul poate stabili un diagnostic pe baza testelor. Alte cauze grave ale durerilor de cap care nu sunt asociate cu o tumora cerebrala includ accident vascular cerebral, anevrism sau meningita.

➤ ➤ ➤ CITESTE SI DESPRE DUREREA DE CAP IN CANCER – DUREREA ASOCIATA CU TRATAMENTELE ONCOLOGICE

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/brain-tumor-headaches-is-my-headache-a-sign-of-a-brain-tumor
(2) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/headaches
(3) https://www.cancercenter.com/integrative-care/headaches
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15062527/
(5) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/headache-could-it-be-a-brain-tumor
(6) https://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/brain-tumors-in-adults#1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *