Disbioza intestinala – cauze, simptome si efecte

disbioza intestinala

Citeste pe larg despre disbioza intestinala – iata cum se manifesta aceasta problema, care pot fi cauzele, precum si ce implica metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este disbioza intestinala?
2. Ce cauzeaza disbioza?
3. Care sunt simptomele disbiozei intestinale?
4. Tratamente pentru disbioza intestinala

Ce este disbioza intestinala?

Disbioza intestinala se refera la un dezechilibru al speciilor microbiene si o reducere a diversitatii microbiene de la nivelul tractului gastrointestinal. Ca rezultat, unele bacterii benefice sunt reduse la minimum, in timp ce alte bacterii care pot fi daunatoare cresc in numar. Disbioza este in mod obisnuit legata de afectarea functiei barierei intestinale si de inflamatia care este rezultatul unui raspuns imun excesiv.

Microorganismele intestinale, cunoscute colectiv sub numele de flora intestinala, constau in principal din diferite tulpini de bacterii. Flora intestinala este esentiala pentru digestie si functia imunitara. Disbioza intestinala poate influenta procesele locale si sistemice, cum ar fi transformarea nutrientilor, aportul de vitamine, imunitatea, comunicarea dintre creier si intestin etc.

Echilibrul bacteriilor din intestin are o influenta majora asupra sanatatii generale, de la cat de bine digeri alimentele si absorbi vitaminele si mineralele, pana la modul in care procesezi medicamentele. Bacteriile intestinale ajuta la pregatirea sistemului imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa regleze productia de serotonina in peretele intestinal, ce regleaza contractiile intestinale. Ca neurotransmitator, serotonina este, de asemenea, implicata in reglarea starii de spirit in creier. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca disbioza poate produce o gama larga de simptome atat fizice, dar si psihologice.

Citeste si: Imunitatea și sănătatea colonului

disbioza cauze

Ce cauzeaza disbioza?

Orice afectare a echilibrului microbiomului poate provoca disbioza. Cand disbioza apare in tractul gastro-intestinal, este de obicei legata de:

  • o schimbare alimentara care creste aportul de proteine, zahar sau aditivi alimentari;
  • consum accidental de substante chimice, cum ar fi pesticidele persistente pe fructele nespalate;
  • consumul crescut de alcool;
  • medicamente, cum ar fi antibioticele, care afecteaza flora intestinala;
  • igiena dentara deficitara, care permite ca bacteriile sa se dezvolte dezechilibrat in gura;
  • niveluri ridicate de stres sau anxietate, care pot slabi sistemul imunitar.

Poate fi cauzata de expunerea la bacterii daunatoare sau de o crestere excesiva a unui singur tip de bacterii. Utilizarea antibioticelor este cea mai frecventa si semnificativa cauza a modificarilor majore ale microbiomului. Potentialul unui agent antimicrobian de a influenta microbiomul este legat de spectrul sau de activitate, dozaj si durata de administrare. Un alt factor care afecteaza echilibrul microbian intestinal este stresul fizic si psihologic, care suprima imunitatea si influenteaza golirea intestinului ca parte a raspunsului de lupta sau fugi.

Schimbarile moderate ale compozitiei microflorei pot oferi o oportunitate pentru alti factori agravanti de a intensifica schimbarile si de a provoca un dezechilibru. Stresul oxidativ crescut, asa cum se observa in inflamatia mediata imun, este un exemplu de factor ca cauzeaza modificari ale microflorei, ducand la disbioza.

De obicei vorbim despre o combinatie de factori care impreuna produc aceste modificari. Pragul necesar pentru declansarea disbiozei depinde in mare masura de grupele bacteriene afectate.

Vezi si: Inflamatia si riscul de cancer

de ce apare disbioza

Care sunt simptomele disbiozei intestinale?

Simptomele de disbioza vor depinde de locul in care se dezvolta dezechilibrul bacterian. Ele pot varia, de asemenea, in functie de tipurile de bacterii care sunt in dezechilibru.

Simptomele disbiozei intestinale sunt foarte vagi si se suprapun cu multe probleme comune de sanatate, inclusiv sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie intestinala si boala celiaca. Cercetarile arata, de asemenea, ca disbioza este un factor de risc pentru dezvoltarea acestor afectiuni. Simptomele comune pentru disbioza intestinala includ:

  • respiratie urat mirositoare (halitoza);
  • disconfort gastric;
  • greata;
  • constipatie;
  • diaree;
  • balonare;
  • flatulenta;
  • eructatii;
  • oboseala
  • probleme de concentrare;
  • anxietate;
  • depresie etc.

Balonarea, disconfortul abdominal, eructatiile, greata si modificarile miscarilor intestinale (de exemplu, constipatie, diaree) pot sa apara in cadrul disbiozei intestinale. Modificarile microbiomului din regiunea urogenitala pot provoca dureri la urinare, secretii vaginale sau peniene neobisnuite, eruptii cutanate sau mancarimi la nivelul organelor genitale si rectului. Disbioza la nivelul pielii se poate prezenta si sub forma de eruptii cutanate ca o dermatita atopica, psoriazis sau acnee. In cazurile mai severe, cand sistemul imunitar este slabit, simptomele pot deveni sistemice si pot include oboseala, dificultati de concentrare, schimbari de dispozitie, iritabilitate, anxietate si depresie.

simptome disbioza

Efectele disbiozei asupra sanatatii

Cand apare disbioza, sanatatea intregului organism poate fi afectata. Disbioza a fost identificata ca avand un posibil rol intr-o varietate de probleme de sanatate. Se crede ca echilibrul bacteriilor intestinale poate afecta sistemul imunitar si sanatatea mucoasei intestinale (permeabilitate intestinala crescuta). Disbioza poate provoca o serie de boli si afectiuni cronice. Aceste conditii includ mai ales:

Citeste si: Bolile inflamatorii intestinale si riscul de cancer

Cum este diagnosticata disbioza?

Diagnosticarea incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical, evaluare si examinare fizica. De asemenea, se vor recomanda o serie de analize de laborator. Analizele pot include analiza disbioza in materii fecale, analiza scaunului, testarea acizilor organici din urina, test respirator pentru identificarea hidrogenului etc.

Disbioza intestinala si riscul de cancer

Dezechilibrele microbiomului intestinal pot fi legate de numeroase probleme de sanatate. Pot afecta metabolismul, imunitatea si absorbtia nutrientilor. Pot fi legate de risc mai mare pentru unele forme de cancer prin diferite mecanisme. Acestea includ declansarea raspunsului inflamator, inducerea deteriorarii ADN si promovarea proliferarii celulare. De asemenea, disbioza contribuie la evolutia agentilor patogeni, care ar putea creste riscul de cancer. Extinderea disbiozei intestinale contribuie la starea proinflamatoare cronica ce afecteaza negativ sistemul imunitar si poate favoriza dezvoltarea anumitor tumori.

De cealalta parte, alimentatia pentru microbiomul intestinal poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor tratamentelor pentru cancer. In general, alegerile alimentare pot influenta riscul de cancer, iar modificarea dietei poate sustine eficienta tratamentelor si protejeaza sanatatea generala.

Citeste pe larg despre: Dezechilibrul bacteriilor intestinale și cancerul

alimente recomandate in disbioza

Tratamente pentru disbioza intestinala

Disbioza poate fi vindecata. Acest lucru se face de obicei prin modificari ale stilului de viata si uneori o serie de alte tratamente. Tratamentul disbiozei ar trebui sa se bazeze pe rezultatele testelor de diagnostic si sa fie adaptat nevoilor fiecarui pacient in parte. Studiile arata ca o combinatie intre modificari ale dietei, suplimente probiotice si modificari ale stilului de viata (de exemplu exercitii fizice, renuntarea la fumat, gestionarea stresului etc.) este de obicei suficienta pentru a crea conditii optime pentru ca bacteriile intestinale benefice sa se dezvolte.

Uneori pot fi necesare si alte suplimente, ca vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina D, vitamina E, calciu, magneziu, Omega-3 etc. Adoptarea unei diete pentru disbioza ar putea insemna consumul de proteine ​​de inalta calitate din surse precum carne slaba si peste, cresterea aportului de fibre si evitarea alimentelor precum zaharul, grasimile saturate si cerealele rafinate.

De asemenea, unele cercetari arata ca yoga si meditatia pot ajuta organismul in acest sens. In plus, pot creste fluxul de sange catre creier si inapoi catre intestin. Acest lucru poate reduce unele dintre simptomele disbiozei. In general, schimbarile stilului de viata bazate pe tehnici minte/corp ajuta la gestionarea stresului care poate fi legat de aparitia disbiozei.

Referinte:
(1) https://atm.amegroups.com/article/view/14006/html
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-dysbiosis
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30535609/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4180221/
(5) https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(18)30095-0/fulltext
(6) https://www.osmosis.org/answers/dysbiosis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *