Nutriția corespunzătoare este extrem de importantă pentru persoanele cu cancer. Alimentația sănătoasă este extrem de importantă pentru că ajută la menținerea unei greutăți corespunzătoare, îmbunătățește rezistența și energia organismului, reduce riscul de infecții și susține vindecarea și recuperarea.
Cancerul în sine și tratamentul anticancerigen duc la un necesar nutritiv suplimentar și special. Obiectivele nutritive pe durata terapiei anticancerigene sunt menținerea unei greutăți sănătoase și consumul de alimente sănătoase care să suplimenteze organismul cu calorii şi nutrienți pentru energie, reparare, recuperare, vindecare.
Cuprins:
- Cum afectează cancerul nevoile nutritive?
- Efectele adverse ale bolii care afectează alimentaţia
- Cum afectează tratamentul nutriția?
- Recomandări nutriționale
- Alimente recomandate
- Alimentaţie în funcție de efectele adverse
- Reguli de igienă alimentară în prepararea alimentelor
- Nutriția pentru pacienții care nu se pot hrăni
- Suplimente
- Întrebări frecvente
Cum afectează cancerul nevoile nutritive?
Când ai cancer, trebuie să te alimentezi corespunzător pentru a întări rezistenţa organismului şi pentru a face faţă efectelor adverse ale bolii şi ale tratamentului. Uneori, chiar consumul alimentelor în sine este o problemă din cauza efectelor adverse. Pacientul cu cancer necesită proteine şi calorii suplimentare. Dacă ai dificultăţi la mestecare sau înghiţire, poate fi nevoie ca alimentele să fie transformate în sosuri sau supe.
Alimentaţia şi hrănirea pot fi afectate de cancerul în sine sau de terapia anticancerigenă.
Efectele adverse ale bolii care afectează alimentaţia
Pierderea apetitului și scăderea în greutate
Primele semne ale bolii includ reducerea abilității de a consuma alimente, de a le digera sau de a absorbi alimente și nutrienți. Celulele canceroase pot utiliza rezervele de energie ale organismului sau pot elibera compuși chimici care alterează modul în care organismul produce energie din alimente. După diagnosticarea cancerului, lipsa apetitului poate fi un rezultat al stresului, fondului emoțional sau depresiei.
Modificări ale tranzitului intestinal
Constipația, diareea sau durerea la urinare pot apărea în cazul cancerului de colon, vezică sau prostată. Acest lucru poate interfera cu absorbția nutrienţilor și poate duce la pierderea de fluide și electroliți.
Dificultăți la înghițire
Pacienții cu cancer pot avea dificultăți la mestecare sau înghiţire din cauza cancerului în regiunea gâtului sau a capului. Simptomele pot cauza vomă, sațietate care se instalează rapid sau dezechilibre fluidice sau electrolitice.
Cum afectează tratamentul nutriția?
Efectele adverse ale terapiei pot afecta capacitatea de alimentare și statusul nutritiv.
Radioterapia
Efectele adverse depind de localizarea tumorii. Terapia în zona capului sau gâtului poate cauza greață, oboseală, lipsa apetitului, dureri la înghițire, gură uscată și alterarea percepției gustului. Terapia în regiunea abdominală sau pelvină poate cauza greață, diaree, frecvența mai mare a urinărilor, oboseală, scăderea apetitului.
Intervențiile chirurgicale
Efectele chirurgiei variază în funcție de localizarea tumorii și a procedurii chirurgicale utilizate. Poate încetini digestia, poate afecta procesul de hrănire dacă este la nivelul gurii, stomacului, intestinului sau gâtuluui.
Chimioterapia
Chimioterapia acționează prin distrugerea rapidă a celulelor care se diviv rapid, ca celulele canceroase. Efectele adverse pot include alterarea gustului, greață, vomă, diare, constipație.
Terapia biologică sau imunoterapia
Aceasta poate afecta apetitul sau abilitatea de a mânca, iar terapia hormonală la fel, cauzând modificări ale gustului, diaree, uscarea gurii, dureri musculare, febră, greaţă, leziuni ulcerative orale, vomă, scădere în greutate.
Terapia hormonală
Aceasta poate afecta apetitul sau abilitatea de a mânca, şi poate cauza modificarea gustului şi a mirosului.
Recomandări nutriționale
Citirea etichetelor produselor cumpărate este utilă pentu a face alegeri sănătoase. Iată la ce să ţiti atenţi:
- dimensiunea porției;
- calorii;
- cantitatea de grăsimi, colesterol și sodiu;
- cantitatea de fier, calciu, vitamina C, vitamina A, fier;
- doza zilnică recomandată pentru acești nutrienți și procentul din valoarea zilnică.
Iată câteva sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată:
- Consumă o varietate de fructe şi legume, minimum 5 porţii pe zi, într-o varietate de culori şi în moduri diferite de gătire.
- Consumă suficiente proteine şi calorii pentru a menţine rezistenţa organismului şi pentru a facilita repararea ţesuturilor afectate de tratamentul anticancerigen.
- Consumă lactate, ouă, carne, peşte, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia), fructe oleaginoase (nuci, migdale, arahide etc.), seminţe.
- Găteşte sănătos, mai ales prin fierbere, coacere sau opărire, evitând prepararea la temperaturi ridicate care duc la pierderea de nutrienţi şi degajarea de substanţe nocive, ca prăjirea.
- Alege să mănânci atunci când apetitul este crescut, mai ales dimineaţa, în cazul majorităţii oamenilor.
- Mănâncă ceea ce poţi, alimente care nu îţi îngreunează starea de sănătate şi nu te forţa să mănânci prea mult.
- Consumă o cantitate suficientă de apă sau alte fluide; hidratarea este extrem de importantă.
Supliment nutrițional complet
FortiCare
FortiCare este un aliment cu destinație medicală specială pentru suportul nutrițional al pacienților oncologici cu pierdere în greutate și stări de cașexie. FortiCare este un supliment nutrițional complet, gata preparat, cu aromă de piersici, bogat în proteine și energie, îmbogățit cu EPA, antioxidanți și fibre.
Intră în comunitatea suport pentru bolnavii de cancer!
Alimente recomandate
Fructe și legume
Consumați fructe şi legume de toate culorile şi sub toate formele, adică proaspete, congelate, uscate, în conservă (nu în sirop de zahăr și nu legume cu conținut crescut de sodiu). Alege cel puțin 5 porții pe zi. Dintre legume poţi alege roșii , morcovi, mazăre, dovleac, verdeţuri etc. Legumele crucifere sunt studiate pentru proprietățile lor anticancerigene datorate sulforafanelor: broccoli, conopidă, varză etc. Consumă o varietate de fructe, cum ar fi portocale și fructe bogate în vitamina C, fructe de pădure, banane, piersivi, mango, struguri etc.
Cereale integrale
Consumaţi pâine din cereale integrale, cereale integrale, orez, paste din cereale integrale, germeni de grâu sau semințe de in pentru conținutul de fibre etc. Alegeţi produsele care au mențiunea „cereale integrale”, nu „îmbogățit” sau „conține și”.
Proteine
Alegeţi dintre surse variate de proteine: produse de soia, tofu, lapte de soia, leguminoase, ouă, lactate cu conținut redus de grăsime, nuci, semințe, oleaginoase, carne fără grăsime, pui, pește, fructe de mare. Limitați gătirea cărnii la temperaturi mari. Alegeți alimente coapte în detrimentul celor fierte, la grătar sau prăjite.
Grăsimi sănătoase
Din această categorie fac parte avocado, fructe oleaginoase (crude, nu prăjite şi nici cu sare), semințe, măsline, ulei de măsline, de rapiţă sau arahide.
Lactate
Alegeţi doar lapte şi lactate pasteurizate, lapte bătut, iaurt pasteurizat, kefir, brânzeturi etc. Nu sunt recomandate lactatele nepasteurizate, lactatele sau brânzeturile cu adaosuri chimice, coloranți, mulți aditivi, zaharuri etc.
Băuturi
Efectele adverse ale tratamentului anticancerigen includ diaree, greață, vomă care pot crește riscul de deshidratare, motiv pentru care este important să consumați o cantitate suficientă de apă sau alte fluide:
• beți 6-8 pahare de apă pe zi minimum;
• să aveți întotdeauna o sticlă cu apă plată la îndemână;
• consumați apă cu o oră înainte și după masă ca să evitați senzația de plenitudine;
• consumați apă înainte să apară senzația de sete;
• alegeți în special apă, dar și sucuri de fructe şi legume, ceai, lapte, cafea dacă organismul vă permite.
Nutriţie cancer
Alimentaţie în funcție de efectele adverse
Scădere în greutate și reducerea apetitului
Pierderea apetitului este un efect comun la persoanele cu cancer și poate duce la pierdere accelerată în greutate, malnutriţie, care încetinește abilitatea organismului de a se vindeca. Malnutriția severă poate interfera cu funcţionarea corespunzătoare a organismului, mai ales a inimii, ficatului, rinichilor și sistemului imunitar. Afectarea apetitului poate dura 1 sau 2 zile, dar poate dura şi pe toată perioada tratamentului.
Iată câteva idei pentru îmbunătățirea apetitului şi menținerea unui aport corect de calorii și proteine:
- consumă 5-6 porții mai mici pe zi în locul celor 3 mese principale;
- adaugă proteine extra şi calorii extra meselor tale;
- consumă alimente bogate în proteine și calorii, ca leguminoase, pui, pește, iaurt, ouă;
- poți consuma alimente fortificate, ca lapte fortificat cu proteine;
- consumă milkshake-uri, smoothie-uri, sucuri naturale etc.;
- consumă alimente care au un miros plăcut;
- consumă cea mai mare porție când îţi este foame;
- începe cu alimentele bogate în proteine când îţi este cel mai foame;
- fii activ – activitatea fizică poate ajuta la stimularea apetitului.
Aliment dietetic folosit pentru scopuri medicale speciale
Orthomol Immun
Orthomol Immun este potrivit pentru controlul dietetic al deficiențelor imunitare legate de nutriție. Datorită caracteriscilor sale, acest produs satisface nevoia extrem de ridicată de micronutrienti în acest domeniu.
Greaţă și vomă
Greața și voma pot fi cauzare de chimioterapie sau radioterapie la nivelul stomacului, abdomenului, creierului. Greaţa apare ca efect advers al intervenţiei chirurgicale, chimioterapiei, terapiei biologice sau radioterapiei la nivelul abdomenului, intestinului subţire, colonului sau creierului.
Iată cum pot fi gestinate aceste probleme:
- consumă mese mai mici și mai frecvente;
- consumă apă cu o oră înainte și după masă, nu în timpul mesei;
- consumă alimente uscate și ușor sărate;
- evită alimentele cu multe grăsimi;
- evită alimentele foarte dulci;
- evită alimentele cu miros puternic; mestecă încet și bine alimentele;
- consumă alimente lichide și la temperatura camerei;
- nu sări peste mese – senzaţia de stomac gol poate cauza și agrava greața;
- după ce vomiți, consumă lichide.
Constipaţie
Poate fi un simptom al cancerului sau cauzat de medicamentele anticancerigene sau cele pentru reducerea durerii. Constipaţia apare când motilitatea intestinală devine mai puţin frecventă iar defecarea devină dificilă, asociată cu dureri, baloare, greaţă, crampe abdominale şi presiune la nivel rectal.
- consumă multe lichide, cel puţin 8 pahare pe zi;
- consumă mese mai frecvente ţi mai uşoare;
- consumă lichide calde ca ceai, supă etc.;
- consumă alimente la temperatura camerei;
- încearcă să fii mai activ pe parcursul zilei;
- include alimente bogate în fibre, ca cereale integrale, pâine din cereale integrale, fructe uscate, leguminoase uscate gătite.
Diaree
Diareea poate fi cauzată de cancer sau de terapia anticancerigenă. Se asociază cu defecări frecvente şi cu conţinut mare de lichide. Apa şi alimentele trec prin colon prea rapid că organismul nu poate absorbi nutrienţi, vitamine, minerale sau apă, ceea ce duce la deshidratare:
- consumă multe lichide;
- consumă alimente bogate în sodiu şi potasiun, ca banane, caise din compot, cartofi copţi, fierţi sau piure;
- consumă alimente sărace în fibre (alimentele bogate în fibre pot înrăutăţi diareea), cum ar fi iaurt, pâine toast albă, orez alb;
- consumă alimente la temperatura camerei;
- evită alimentele bogate în fibre ca păinea albă sau pastele, băuturile cu mult zahăt, băuturile foarte fierbinţi sau foarte reci, alimentele grase cum ar fi cartofii prăjiţi, alimentele care pot cauza gaze ca leguminoasele sau fructele şi legumele crude, lactatele cu lactoză, berea, vinul sau orice tip de alcool, cofeina, ceai, ciocolată, îndulcitori ca xylitol sau sorbitol, sucul de mere.
Gură uscată, leziuni orale, dificultăţi de mestecare şi înghiţire
Un efect comun al agenților chimioterapici sau radioterapiei este apariția mucozitei. Gura uscată apare când scade cantitatea de salivă secretată, afectând vorbire, mestecarea sau înghiţirea alimentelor.
- consumă alimente lichide şi moi;
- evită alimentele dure şi abrazive;
- evită alcoolul, citricele, cofeina, oțetul alimentele picante, alimentele acide, alimente sărate;
- mănâncă alimente la temperatura camerei, evitând alimentele fierbinţi sau foarte reci;
- clăteşte frecvent gura cu apă de gură fără alcool;
- nu fuma.
Gel pentru tratamentul mucozitei orale.
Gelclair
Mucozita orală apare când tratamentul anticancerigen afectează stratul de celule epiteliale de la nivelul tractului gastrointestinal (care porneşte de la nivelul cavităţii bucale şi se continuă până la nivelul anusului), lăsând ţesutul mucos predispus la ulceraţii şi infecţii.
Inlatura durerea din mucozita orala.
Gelclair este unel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si înlătura durerea din mucozita orală.
Modificarea gustului şi mirosului
Cancerul afectează de obicei percepția gustului și a mirosului, mai mult abilitatea de a simți gustul dulce. Modificările afectează apetitul și se descriu de obicei ca gust amar sau metalic.
- alege alimente care îţi plac;
- consumă alimente la temperatura camerei, nu fierbinți sau reci;
- condimentează mai mult mâncarea cu ceapă, ierburi, sosuri;
- consumă pește, ouă, brânzeturi, adaugă condimente și sosuri naturale;
- consumă carnea cu ceva dulce, ca sosuri dulci sau dulceață;
- mestecă mai mult timp alimentele;
- evită alimentele ale căror mirosuri te deranjează şi alege alimentele care arată plăcut şi au un miros la fel.
Alterarea gustului are efecte asupra dietei. De obicei alimentele picante, intens aromate sunt cel mai probabil să fie acceptate de persoanele cu această problemă. Efectul durează de obicei până la un an după finalizarea terapiei.
Oboseală
Oboseala este un efect advers comun pentru cei cu cancer. Puteți contracara acest efect prin:
- alegerea unor alimente uşor de pregătit;
- prepararea alimentelor când eşti în formă și energic;
- alegerea unor alimente care ne plac.
Mai poate să apară intoleranţa la lactoză cazată de terapia cu radiaţii la nivelul abdomenului sau pelvisului sau a altor terapii care afectează sistemul digestiv. De asemenea, deşi rareori, poate apărea creşterea în greutate rapid, de obicei din cauta terapiei homonale sau a unor tratamente care cresc considerabil apetitul.
Reguli de igienă alimentară în prepararea alimentelor
Acestea sunt importante, mai ales pentru persoanele care urmează un tratament anticancerigen:
- Spălați-vă frecvent pe mâini cu săpun și apă caldă, timp de cel puţin 20 secune; când apa și săpunul nu sunt disponibile utilizați geluri antibacteriene (înainte și după utilizarea toaletei, înainte de a mânca, înainte şi după prepararea alimentelor, după manipularea gunoiului menajer, după ce ați atins animale, după ce ați șters pe jos etc.).
- Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma. Nu consumaţi fructe care nu pot fi curăţate bine.
- Menţineţi alimentele la frigider.
- Mențineți curate ustensilele și vasele de bucătărie; schimbaţi periodic lavetele şi bureții de vase.
- Utilizaţi tocătoare diferite pentru carne şi legume.
- Nu tăiaţi carnea crudă şi legumele cu aceleaşi ustensile.
- Gătiți alimentele corect la temperatura potrivită, utilizați un termomentru alimenta pentru a vă asigura că sunt gătite corect.
- Nu consumaţi peşte sau fructe de mare crude, ca sushi sau scoici negătite.
- Asiguraţi-vă că toate sucurile, lactatele şi mierea sunt pasteurizate.
- Nu consumaţi produse expirate.
- Evitaţi să mâncaţi la restaurante, cantine sau alte locuri publice.
- Ouăle trebuie să fie fierte tari, nu consumați ouă incomplet gătite sau crude.
- Preparați suficient alimentele, dar fără să le ardeți.
- Depozitați corect alimentele și congelați alimentele corect.
- Decongelați carnea în frigider, cuptorul cu microunde sau în apă rece.
Nutritia pentru pacienții care nu se pot hrăni
Pentru aceşti pacienţi, nutriţia poate fi enterală (prin tub de hrănire nazogastric sau gastrosomă) sau nutriție parenterală (direct în circuitul sangvin printr-un cateter). Ajută pacienţii care nu se pot hrăni să beneficieze de suportul nutritiv de care au nevoie. Asigură energie, proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre, vitamine, minerale etc.
Suplimente
Părerile privind utilizarea suplimentelor în cancer sunt controversate. Un motv ar fi că acestea ar putea interacționa cu tratamentul anticancerigen, scăzându-i eficiența. Dozele mari pot chiar susține celulele canceroase, interferând cu terapia convențională. Alte studii, în schimb, menţionează că au efect protector și pot susține dieta.
- Suplimentele nu trebuie să înlocuiască alimentele sănătoase din dietă. Consumați o varietate de alimente sănătoase, ca legume, fructe etc.
- Suplimentele nutritive nu sunt recomandate pentru prevenția cancerului.
- Solicitați opinia medicului oncolog înainte de administrarea acestor suplimente.
- Unele suplimente pot fi prescrise de medic, ca cele pentru anumite probleme ca osteoporoza sau anemia prin deficit de fier.
Pentru suportul nutrițional enteral al pacienților bolnavi de cancer
Nutridrink
Nutridrink este un supliment nutrițional oral cu gust placut, gata preparat, conceput să conserve sau să îmbunătățească statusul nutrițional la pacienții expuși riscului malnutriției. Este recomandat pentru suportul nutrițional enteral al pacienților bolnavi de cancer cu tractul intestinal funcțional sau parțial funcțional.
Întrebări frecvente
Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat cărnurile procesate ca agant cancerigen de clasa1 (prezintă astfel o asociere între consumul acestor produse și dezvoltarea celulelor canceroase) și carnea roșie ca agent de gradul 2 (poate cauza cancer, dar dovezile științifice nu sunt concludente). Această clasificare nu indică faptul că riscul de cancer este dat de carne, ci că există o legătură între cele două. Se recomandă limitarea consumului de carne roșie și evitarea consumului de cărnuri procesate ca bacon, mezeluri, cârnăciori etc. Carnea roşie trebuie limitată la 65-100 g de 3-4 ori pe săptâmănă și gătită prin procedee sănătoase, cum ar fi coacere, evitându-se prăjirea. Carnea trebuie să fie doar macră, fără grăsime, și să fie de vită, oaie, porc etc.
Referințe:
- Nutriton for the person with cancer during treatment, link: https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/nutrition-during-treatment/benefits.html
- Healthy eating and activity for living well, A Cancer Nutrition Guide, American Institute for Cancer Research, link: http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/education/heal-well-guide.pdf
- Nutrition in Cancer Care, National Cancer Institute, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq
- Diet for cancer treatment side effects, link: https://www.ucsfhealth.org/education/diet_for_cancer_treatment_side_effects/index.html
- Diet and Cancer treatment – tips for healthy eating, link: http://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/diet-and-cancer-treatment-tips-for-healthy-eating-9-332/