Cum se obtine pensia de handicap? | Intrebari frecvente

Cum se obține pensia de handicap

Cum se obține pensia de handicap? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Cum se obține pensia de handicap?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

În general, pacientul care a fost diagnosticat cu un cancer trebuie să știe că poate beneficia de un an și jumătate de concediu medical plătit integral, că angajatorul nu-l poate demite, nu poate să-i schimbe locul de muncă și că, în momentul în care se poate întoarce, după un an și jumătate – să zicem că nu i s-ar mai potrivi locul de muncă respectiv pentru că e muncă fizică, trebuie să ofere ceva similar și ca salarizare.

După un an și jumătate, poate să-și depună un dosar de pensionare, dacă starea lui nu este ok și nu se poate întoarce la serviciu, iar în această perioadă de un an și jumătate poate avea și acel certificat de handicap. Este un pic diferit de la zonă la zonă, de la sector la sector. Sincer, ei obțin o cotă de bani care nu este foarte mare, undeva la 200 de lei, sunt și zone care mi-au explicat că au primit 35 de lei, dar mai primesc o scutire de impozit pe casă, pe autoturism – adică diverse beneficii. Din păcate, și acolo lucrurile uneori nu merg, sunt zone în care nu merg și li s-a retras acest beneficiu pe care-l aveau mergând pe principiul că n-au dezvoltat metastaze. Sigur că pacientul ajunge să spună ”mă lipsesc de orice bani pe care mi i-ar da, dar să nu fac metastaze.”

Despre autor

Asanache Victoria

Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia.

5 Comments on “Cum se obtine pensia de handicap? | Intrebari frecvente”

 1. Buna ziua,
  Sunt Stefana Jarpalau, am 51 de ani, sunt din Constanța si in aprilie 2016 am primit diagnosticul de neoplasm mamar triplu negativ. Am urmat 7 cure de chimioterapiei si operatie de mastectomie totala în octombrie 2016.
  In aprilie 2017 am depus dosar pentru handicap , dosar care a fost respins.
  Am facut contestație si a fost respinsă.
  Credeti ca se mai poate face ceva?

 2. Va rog, perioada de un an si jumatate de concediu medical platit se considera vechime in munca ?

 3. Nina ziua,sm 56de ani si in urma de 6luni ám fost diagnosticata cu tumor rectal,fára metadtaze,.Intrebarea mea este,daca pot beneficia de pensie de boala?

 4. Buna ziua am 56 de ani,sunt diagnosticata cu cârciumi scuamos de col uterin.Am terminat concediul medical si am depus dosarul de pensie de boală. Pot beneficia si de pensie de handicap?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *