Cum se obtine pensia de handicap? | Intrebari frecvente

Cum se obține pensia de handicap

Cum se obține pensia de handicap? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Cum se obține pensia de handicap?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

În general, pacientul care a fost diagnosticat cu un cancer trebuie să știe că poate beneficia de un an și jumătate de concediu medical plătit integral, că angajatorul nu-l poate demite, nu poate să-i schimbe locul de muncă și că, în momentul în care se poate întoarce, după un an și jumătate – să zicem că nu i s-ar mai potrivi locul de muncă respectiv pentru că e muncă fizică, trebuie să ofere ceva similar și ca salarizare.

După un an și jumătate, poate să-și depună un dosar de pensionare, dacă starea lui nu este ok și nu se poate întoarce la serviciu, iar în această perioadă de un an și jumătate poate avea și acel certificat de handicap. Este un pic diferit de la zonă la zonă, de la sector la sector. Sincer, ei obțin o cotă de bani care nu este foarte mare, undeva la 200 de lei, sunt și zone care mi-au explicat că au primit 35 de lei, dar mai primesc o scutire de impozit pe casă, pe autoturism – adică diverse beneficii. Din păcate, și acolo lucrurile uneori nu merg, sunt zone în care nu merg și li s-a retras acest beneficiu pe care-l aveau mergând pe principiul că n-au dezvoltat metastaze. Sigur că pacientul ajunge să spună ”mă lipsesc de orice bani pe care mi i-ar da, dar să nu fac metastaze.”

Despre autor

Asanache Victoria

Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

46 Comments on “Cum se obtine pensia de handicap? | Intrebari frecvente”

 1. Buna ziua,
  Sunt Stefana Jarpalau, am 51 de ani, sunt din Constanța si in aprilie 2016 am primit diagnosticul de neoplasm mamar triplu negativ. Am urmat 7 cure de chimioterapiei si operatie de mastectomie totala în octombrie 2016.
  In aprilie 2017 am depus dosar pentru handicap , dosar care a fost respins.
  Am facut contestație si a fost respinsă.
  Credeti ca se mai poate face ceva?

 2. Va rog, perioada de un an si jumatate de concediu medical platit se considera vechime in munca ?

  1. Buna ziua. Acea perioadă de 1 an și jumătate de consideră vechime dar în cazul pensionarii pe caz de boala se scade și se adaugă când ajungi la pensia de limita de vârstă. Va spun din proprie experiență. Sănătate!

 3. Nina ziua,sm 56de ani si in urma de 6luni ám fost diagnosticata cu tumor rectal,fára metadtaze,.Intrebarea mea este,daca pot beneficia de pensie de boala?

  1. Cancer cu metastaze osoase am beneficiat concediu medical un an și jumatate am plecat la muncă am 2 ani de activitate și dacă mai pot beneficia de concediu medical încă un an și jumatate!

 4. Buna ziua am 56 de ani,sunt diagnosticata cu cârciumi scuamos de col uterin.Am terminat concediul medical si am depus dosarul de pensie de boală. Pot beneficia si de pensie de handicap?

  1. Buna.. Am 55 ani.cu 3 ani in urma am descoperit tumora la san cu metastaza la șold.. Acum sant in Italia si as vrea sa ma intorc acasă la București sa vb cu un doctor de acolo si sa ma pensionez pe caz de boală.. Dacă e cineva care ma poate îndruma cum sa fac. Mulțumesc

 5. Eu am avut pensie de boala handicap operat de cancer pancreas,numai un an!După un an cei de la comisie VS.miau spus că nu mai sunt pers.cu handicap ca nu fac chimioterapie!Dar doct.oncolog de la Buc.mia spus că nu e cazul acum.Este corect ???Eu nu ma simt bine,dar ei spun că asta e asa e legea din 2016!Multumesc!

 6. Eu am un cancer incipient la sân.Deocamdata iau Anastrozol.In iulie merg la control.Am si baroce si flebita dar acum abia imi folosesc mâinile și picioarele.Nu stiu ce o sa urmeze după operatie.Pot sa imi fac pensie de boala?Nu lucrez si am până în l994 11 ani si 11 luni fără gr.Ii

 7. Buna ziua , vă rog să-mi spuneți ,am beneficiat de concediu medical un an jumate ,m-am intors la lucru .Întrebarea mea este : după cât timp pot să-mi mai scot concediul medical ?Mulțumesc !!!

 8. Buna ziua, am fost operată de cancer de col st 2 am facut histerctomie totală am facut chimiterapie , radioterapie si branhiterapie ! Am beneficiat de pensie 5 ani !! Aceștia se considera vechime în muncă!! După 5 ani mi sa tăiat pensia !!

 9. Buna ziua ! Fiica mea 17 ani a fost operata de tumoare ovar drept ,anesectomie dreapta .As dori sa stiu daca are dreptul să beneficieze de bursa de liceul la care invata

 10. AM FOST DIAGNOSTICATĂ CU CANCER OVARIAN PELVIN STADIU 4 AM FĂCUT 13 ȘEDINȚE DE CHIMIO SUNT OPERATĂ DE HIRESECTOMIE BILATERALĂ ÎN SEPTEMBRIE 2020 DUPĂ BIOPSIE MAI AM DE FĂCUT ÎNCĂ 6 ȘEDINȚE DE GHIMIO CONCEDIU MEDICAL MAI AM PÂNĂ ÎN MARTIE POT IEȘI LA PENSIE PE CAZ DE BOALĂ. MULȚUMESC ANTICIPAT.

 11. Buna ziua, as vrea sa stiu daca concediile medicale oncologice sunt considerate veme in munca.
  Multumesc

 12. Buna ziua!
  Mama a depus dosar pt încadrare în grad de handicap și a primit raspuns ca nu se încadrează…cod boala C50,I83,Z51.1…mentionez ca a făcut chimioterapie 8 sedinte,acum face 25 sedinte radiotetapie,sanul drept nu il mai are…putem să facem contestație? Avem vreo sansa?

 13. Am fost diagnosticat cu cancer la gat .urmez 40 sedinte radio si chimio .ce pasi trebuie sa urmez pt a obtine pensia de handicap. sau …

 14. Bună sant Costel, am un an de când, am descoperit ca am cancer, la plămâni și cap! Am făcut chimioterapie, radioterapie, și acum iar chimioterapie. Sant angajat sunt alpinismt. Și electromecanic TC telecomunicații, și am 20 de ani vechime, doar an aceasta meserie, ce suma as primi la ieșirea la pensia de boala?

 15. Bună seara în 2019 am fost diagnosticata de cancer la stomac mi sa facut gastrectomie totala si tratament chimioterapie efectuat acum am repetat analizele nu a recidivat cancerul as dori sa va întreb dacă eu trebuie sa imi reiau activitatea la serviciu după o pensie de boală de 1 an cu toate ca nu ma simt prea bine?

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
   Toate informații referitoare la sănătate, sport, domeniul medical și la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului sau farmacistului dumneavoastră. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.
   Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

 16. Bună ziua, contractul meu expiră pe data de 01.07.2021 am avut 6 luni de medical,sânt diagnosticată cu cancer de col uterin, ce pot face în cazul acesta.
  Am primit vestea că firma negatoare nu mai poate prelungi contractul.

 17. Bună eu am 39 de ani a avut cancer la testicul, înurma cărruia mi la extirpat (mai am doar un testicul) concediu medical mi se termină,eu nu maipot lucra fizic, obosesc repede, transpir, am dureri câte odată la celălalt testicol,și mă dor picioarele și se unflă dacă stau mult în picioare. Ce pot face ca să ies la pensie pe caz de boală?

  1. Salut Ovidiu si eu sunt in aceasi situatie ca tine cu un singur testicul si duc o viata complet normala fara efecte adverse. Nimic nu prea se schimba cu un singur testicul ba dimpotriva relatia mea cu fetele chiar s-a imbunatatit. Doar sa iti monitorizezi nivelul de testosteron sa te asiguri ca se afla in parametrii normali. Eu cred ca nu se poate iesi la pensie pe caz de boala in baza unui testicol scos (daca da, ma bag si eu :D)

 18. Buna ziua am 65 de ani,sunt diagnosticata cu cârciumi scuamos de col uterin.Am terminat tratamentul cu radioterape 40 de sedinte si 4 de chimio in 1020. Pot beneficia si de pensie de handicap?

 19. Buna ziua soțul meu a fost diagnosticat cu metastază hepatică va începe chimioterapia are drept la concediu de 1si jumătate și ce trebuie să facă.Multumesc.

 20. Bună ziua,în urma cu aproximativ 7 luni am renunțat la locul de munca din cauza stări mele de sănătate,am fost operat ,primind diagnosticul de metastaza limfoganglionara de carcinom în urma biopsiei,momentan fac citostatice la o clinica ,punctul de plecare al cancerului nu sa găsit, nu beneficiez de nici un ajutor din partea statului,ce trebuie sa fac?

 21. Un om pensionat pe caz de boala ,diagnosticat a doua oara cu adenom de prostata stadiul3 poate iesi la pensie la limita de virsta ? Are 60 ani si42,7 luni vechime multumesc

 22. Bună seara sant pensionată cu M54.99 Dorsalgia nespecificată,cu hernii de disc si stenoză de canal vertebral lombar.HTAE.defect de sept atrial,antecedente tep recurent.Tulburare Anxios-Depresivă.Antecedente Meningită în copilarie cu deficite în dezvoltarea neuromotorie.Tulburări mnezice,dificultati în a întelege si executa sarcinile primite,anxietate marcată,atacuri de panică,dureri lombare cu iradieremeb inferioare.Am si probleme cardiace.Trombofilie,Trombembolism recurent,ICC clasa ll-lll NYHA. Angină Pectorală, Salturi Hipertensive, Regurgitare Tricuspidiana grd lll.Tiroidita Autoimună cu Hipertiroidism Tromboză Venoasă și Neoplasm Col Uterin operat. Vă rog să îmi spuneti acum pe 17 Decembrie sa ma duc din nou la comisie.Eu chiar nu pot fi pensionată definitiv cu atîtea diacnostice să nu mă mai cheme anual.Si binenteles eu trebuie să beneficiez de un handicap.Eu nu mai pot sa muncesc deoarece mă doare tot corpul,(oasele,jos desi am scos tot din mine,piciorele si miinile ami sar,tremur.) Vă rog să ma anvătati să stui ce să fac.Nici nu aud bine si am dioptri mari. Multumesc si aștept răspuns de la dv.

 23. Bună seara,sunt pensionar dar de curand am fost descoperit cu caner plumonar.Aș dori să știu dacă pot benificia de un ajutor și dacă da unde trebuie să mă duc.Menționez căci sunt din București.Mulțumesc!

 24. Buna tuturor as dori si eu o informatie sunt, operat de cancer de san la biopsie, a spus ca este malign si mai, am o operatie proteza de sold stiti, cumva ma pot pensiona pe caz de boala la 51 de ani va mulrumesc!

 25. Am 54de ani am cancer de prostata stadiul 2 pot beneficia de pensie de handicap sau boala

 26. Buna ziua! Am fost operată in luna septembrie 2021 la sânul drept( mastectomie). Am depus dosarul pentru handicap dar nu am primit acest certificat. Unde pot sa depun contestație? Sunt din București sector 3. Va multumesc!

 27. Eu am fost operata la amundoi sini diagnosticul a fost tumoare benignă doresc sa vă întreb de ce nu pot beneficia de pensie de handicap doresc sa vă mai spun că am 7 operați vă mulțumesc

 28. Buna ziua
  tatal meu in varsta de 72ani a fost diagnosticat cu cancer la prostata ,poate benefici de pensie de handicap?

 29. Am cancer vezical nu am muncit niciodată am 52de ani fac tratament cu BCG și aș vrea sa îmi fac pensie fara aici în Buzău că de aici sunt mi au zis că am gradul 3 și așa vrea să știu la cat se ridica aceasta pensie de gradul 3 în situația mea

 30. Mă numesc TILA DORINA și am fost diagnosticata cu cancer col uterin .ce trebuie sa fac pentru a primi indemnizația de handicap

 31. Buna ziua ! Pt o prietena are 47 de ani nu a lucrat doar un an pe cartea de munca și este bolnavă se poate pensiona daca se încadrează la handicap ?

 32. Buna ziua. Am recidiva a cancerului la san prin metastaze osoase in tot corpul. Pot sa- mi scot certificat de handicap pentru a avea unele facilitati. Daca da ce trebuie sa fac. Multumesc

 33. Bună ziua !dacă o persoana ii diagnosticata cu cancer și are doar o luna vechime la noul job pote sa ii desfacă contractu de munca patronul și beneficiază de concediu medical?multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *