Cum poate fi detectat cancerul? | Intrebari frecvente

Cum poate fi detectat cancerul în faza incipientă

Cum poate fi detectat cancerul în faza incipientă? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Cum poate fi detectat cancerul în faza incipientă?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Acum ar trebui să ne gândim la două aspecte. Unul din punct de vedere medical – și aici nu sunt diferențe, adică din punct de vedere al investigațiilor care se fac pentru a depista cancerul, ele sunt aceleași, indiferent dacă vorbim despre un cancer în fază incipientă sau un cancer în fază mai avansată. Pacienții de obicei vin la medic atunci când au simptome. Lucrul ăsta trebuie să-l modificăm noi, pentru că de obicei simptomele în bolile neoplazice apar tardiv, în stadii avansate.

Și acum intervine problema cealaltă. Ca să depistăm cancerul într-un stadiu mai precoce, este absolut necesar ca pentru cele mai frecvente tipuri de cancere să se facă programe naționale de screening, așa cum există peste tot în lume.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

4 Comments on “Cum poate fi detectat cancerul? | Intrebari frecvente”

  1. De când am aflat că am cancer și am urmat diverse proceduri – inițial am fost operat pentru extirparea unui carcinom la coarda vocală dreapta după care am făcut radioterapie. În tot acest interval de timp am făcut diverse analize, CT-uri, RMN-uri, am avut prescrise de medici diverse rețete medicale. Toate acestea au fost suportate din bugetul meu personal, statul neachitând nimic, cu toate că sunt salariat. Nici vorbă de programe naționale pentru depistarea precoce a cancerului.

  2. biopsie rezultat:Carcinom mamar invaziv tubular bine diferentiat g1 cadran supero extern punctie ecoghidata.Receptori hormonali pozitivi,Her-2/neu1+(IHC)/Non amplificat(SISH SI Ki67 APROX.5%,poate corespunde molecular luminalA.ICD-0 8523/3 PTX.As dori sa stiu cu ce sa incep??? cu extirpare san sau sunt si alte metode!!Sanatate si multumesc pentru timpul acordat!!

  3. Si de ce nu se fac asemenea programe de screening ??Platim la sanatate ,de ne uscam si cand ai o boala grava , cum e cancerul cam toate trebuie sa le platesti din buzunarul tau .

  4. Bună seara Si eu am infiltratie de carcinom CT iesit negativ Dar urmez tratament cu hormonoterapie. Markerii tumorali sunt buni .După 6luni fac din nou Analize. Doamne ajută tuturor. Am renunțat la dulce si carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *