Creatinina serica – valori normale si interpretarea analizelor

creatinina serica

Creatinina serica este o analiza efectuata pentru a examina functia rinichilor. Afla mai multe despre indicatiile testarii, precum si ce inseamna rezultatele.

CUPRINS:

1. Ce este creatinina?
2. Indicatiile testarii
3. Clearance creatinina – ce implica analiza?
4. Creatinina serica – interpretare rezultate
5. Alte analize creatinina
6. Intrebari frecvente

Ce este creatinina?

Creatinina este un produs rezidual ce rezulta din metabolismul muscular. Este produs din creatina, o proteina necesara pentru a genera energia pentru contractiile musculare. Creatina se formeaza atunci cand alimentele sunt transformate in energie printr-un proces numit metabolism. Creatina este descompusa in creatinina. Rinichii iau creatinina din sange si o elimina din organism prin urina.

Productia de creatinina reflecta in esenta masa corporala slaba si, deoarece aceasta masa se modifica putin de la o zi la alta, rata de productie este, de asemenea, constanta. Creatinina este eliminata din organism de catre rinichi. Cand rinichii nu functioneaza corect, creatinina ramane in sange si se acumuleaza. De aceea, nivelurile din sange sunt de obicei un bun indicator al functiei rinichilor. Daca rinichii sunt afectati si nu pot functiona asa cum ar trebui, cantitatea de creatinina din urina scade, in timp ce nivelul din sange creste.

creatinina din sange

Indicatiile testarii

Creatinina este un produs rezidual legat de metabolismul muscular. De obicei, este eliminata prin rinichi. Rinichii sanatosi filtreaza creatinina din sange si ea paraseste corpul prin urina. Medicii pot masura cantitatea de creatinina din sange si din urina pentru a vedea cat de bine functioneaza rinichii.

Cand avem niveluri ridicate de creatinina serica asta nu inseamna neaparat ca vorbim despre o problema grava, insa poate fi un marker al altor probleme de sanatate, inclusiv boli renale. Un test de sange pentru analiza creatininei serice, impreuna cu factori precum varsta, greutatea si istoricul medical, ajuta medicii sa inteleaga cat de bine functioneaza rinichii si daca poate exista o problema.

Analiza creatininei este folosita pentru a vedea daca rinichii functioneaza normal. Este adesea indicata impreuna cu un alt test numit portiunea azotata a ureei (BUN) sau ca parte a unui panou metabolic complex (CMP). Include o serie de teste care ofera informatii despre diferite organe si sisteme din organism.

Creatinina serica si bolile renale

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti simptome de boala renala. Acestea includ:

 • oboseala;
 • umflare in jurul ochilor;
 • picioare umflate;
 • scaderea apetitului;
 • urinari frecvente sau dureri la urinare;
 • urina spumoasa sau cu urme de sange.

Analiza se poate face si din urmatoarele motive:

 • pentru a monitoriza tratamentul sau evolutia unei boli renale;
 • pentru a monitoriza anumite efecte secundare ale medicamentelor care pot include afectarea rinichilor sau alterarea functiei renale;
 • pentru a monitoriza functia unui rinichi transplantat etc.

De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti anumiti factori de risc pentru boli de rinichi. Este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi daca aveti:

 • diabet de tip 1 sau tip 2;
 • tensiune arteriala crescuta;
 • istoric familial de boala renala etc.

Problemele cu rinichii pot fi legate de diferite boli sau afectiuni, inclusiv:

 • glomerulonefrita, care este o inflamatie a glomerulilor cauzata de leziuni;
 • pielonefrita, care este o infectie bacteriana a rinichilor;
 • probleme cu prostata, cum ar fi o prostata marita;
 • blocarea tractului urinar, care poate fi din cauza pietrelor la rinichi;
 • scaderea fluxului sangvin la rinichi, care poate fi cauzata de insuficienta cardiaca congestiva, diabet sau deshidratare;
 • moartea celulelor renale ca urmare a abuzului de droguri;
 • infectii streptococice, cum ar fi glomerulonefrita poststreptococica etc.

Medicamentele aminoglicozide, cum ar fi gentamicina. pot provoca, de asemenea, leziuni renale uneori. Daca luati astfel de medicamente, medicul va poate recomanda teste de sange periodic pentru creatinina pentru a va asigura ca rinichii se mentin sanatosi.

creatinina si functia renala

Recomandari inainte de testare

Medicul sau asistenta va va furniza recipientul de care veti avea nevoie pentru a colecta proba de urina si va va spune cum sa o pastrati in perioada de 24 de ore cand o colectati. Este important sa urmati instructiunile pe care vi le ofera medicul. Asigurati-va ca prelevati urina pe tot parcursul perioadei de testare. Este foarte important sa colectati probe de urina pe parcursul intregii zile pentru ca testul de clearance al creatininei sa fie precis.

De asemenea, vi se poate cere sa incetati sa luati unele medicamente. Unele medicamente ar putea afecta acuratetea testului si, prin urmare, ar putea fi necesar sa incetati temporar sa le luati. Unele medicamente pot creste nivelul creatininei fara a provoca leziuni renale si pot interfera cu rezultatele testelor. Acestea includ cimetidina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente pentru chimioterapie, antibiotice cefalosporine, cum ar fi cefalexina si cefuroxima.

Clearance creatinina – ce implica analiza?

Aceasta analiza masoara cat de bine este eliminata creatinina din sange de catre rinichi. Testul se face atat pe o proba de sange, cat si pe o proba de urina recoltata pe parcursul a 24 de ore. Realizat in doua parti, testul de clearance creatinina implica prelevarea urinei pe o perioada de 24 de ore si apoi prelevarea unei probe de sange. Aceste probe sunt apoi testate pentru a vedea cata creatinina a fost filtrata prin rinichi in intervalul de 24 de ore. Rezultatele testului vor fi folosite intr-o formula matematica ce determina clearance-ul creatininei. Analiza este o modalitate de a estima rata de filtrare glomerulara (RFG) sau cat de bine filtreaza rinichii sangele.

Valori normale

Clearance-ul creatininei este raportat ca mililitri de creatinina pe minut pe suprafata corporala (mL/min/suprafata corporala). Intervalul tipic pentru barbati cu varsta cuprinsa intre 19 si 75 de ani este de 77 – 160 ml/min/suprafata corporala.

Intervalul tipic, in functie de varsta, pentru clearance-ul creatininei la femei este urmatorul:

 • 18 – 29 ani: 78 – 161 ml/min/suprafata corporala;
 • 30 – 39 ani: 72 – 154 ml/min/suprafata corporala;
 • 40 – 49 ani: 67 – 146 ml/min/suprafata corporala;
 • 50 – 59 ani: 62 – 139 ml/min/suprafata corporala;
 • 60 – 72 ani: 56 – 131 ml/min/suprafata corporala.

Nu au fost stabilite masuri standard pentru adultii in varsta. Rezultatele mai mici decat intervalul obisnuit pentru grupa de varsta pot fi un semn al functiei renale deficitare sau a unor probleme care afecteaza fluxul sangvin catre rinichi.

creatinina marita

Creatinina serica – interpretare rezultate

Nivelul creatininei din sange arata cat de bine functioneaza rinichii. Un nivel ridicat poate insemna ca rinichii nu functioneaza asa cum ar trebui. Cantitatea de creatinina din sange depinde partial de cantitatea de tesut muscular pe care o aveti. Barbatii au, in general, niveluri de creatinina mai mari decat femeile.

Creatinina intra de obicei in fluxul sangvin si este filtrata la o rata in general constanta. Cantitatea de creatinina din sange ar trebui sa fie relativ stabila. Un nivel crescut de creatinina serica poate fi un semn al functiei renale deficitare. Creatinina serica este raportata ca miligrame de creatinina la un decilitru de sange (mg/dL) sau micromoli de creatinina la un litru de sange (micromoli/L). Intervalul tipic pentru creatinina serica este:

 • barbati – 0,74 – 1,35 mg/dL (65,4 – 119,3 micromoli/L);
 • femei – 0,59 – 1,04 mg/dL (52,2 – 91,9 micromoli/L).

Un test normal nu inseamna ca boala de rinichi este absenta, la fel cum valorile anormale nu indica neaparat probleme renale. Medicul va va interpreta rezultatele in asociere cu istoricul medical si cu alte rezultate ale testelor, cum ar fi rata de filtrare glomerulara (eGFR), azotul ureic din sange (BUN), nivelurile de fosfat, calciu, sodiu, potasiu si glucoza.

Ce inseamna creatinina serica marita?

Nivelurile ridicate ale creatininei serice pot indica faptul ca rinichii nu functioneaza corect. Creatinina marita cauzeaza simptome? Un nivel ridicat de creatinina nu va provoca simptome de la sine. Chiar daca aveti niveluri peste normal, este posibil sa nu observati o schimbare. Cu toate acestea, creatinina crescuta este adesea cauzata de o problema de baza care afecteaza functia rinichilor, cum ar fi boala renala, diabetul, hipertensiunea arteriala sau hipotiroidismul. In aceste cazuri, puteti experimenta simptomele bolii/tulburarii de baza.

Nivelurile serice ale creatininei pot fi usor crescute sau mai mari decat in ​​mod normal din cauza unor probleme precum:

 • tract urinar blocat;
 • dieta bogata in proteine;
 • deshidratare;
 • probleme cu rinichii, cum ar fi rinichi afectat sau infectie renala;
 • scaderea fluxului sangvin la rinichi din cauza socului, insuficientei cardiace congestive sau complicatiilor diabetului.

In cazul in care creatinina este cu adevarat crescuta si provine dintr-o leziune renala acuta sau cronica, nivelul nu va scadea pana cand problema nu va fi rezolvata. Daca a fost crescut temporar sau fals crescut din cauza deshidratarii, a unei diete foarte bogate in proteine ​​sau a utilizarii suplimentelor, atunci inversarea acelor conditii va scadea nivelul.

Creatinina scazuta in sange – cauze

Unele posibile cauze pentru creatinina scazuta in sange pot include:

 • malnutritie si consum prea redus de proteine – malnutritia si in special lipsa de proteine, scad masa musculara, ceea ce scade nivelul creatininei din sange;
 • pierdere excesiva in greutate – pierderea masei musculare inseamna ca se elibereaza mai putina creatinina din muschi in sange;
 • pierderea masei musculare in caz de probleme de sanatate sau imbatranire este asociata in mod obisnuit cu niveluri mai scazute ale creatininei;
 • consumul excesiv de alcool;
 • unele boli hepatice – persoanele care sufera de afectiuni hepatice pot avea un nivel scazut al creatininei din sange din cauza scaderii productiei de creatina in ficat;
 • sarcina – creatinina este in mod normal mai scazuta in timpul sarcinii;
 • hipertiroidism – hipertiroidismul poate creste fluxul sangvin prin rinichi si, prin urmare, poate scadea nivelul creatininei din sange.

analiza creatinina

Alte analize creatinina

Creatinina urinara (24 ore)

Acest test arata rata de clearance creatinina a unei persoane, care este cantitatea de creatinina pe care rinichii o proceseaza pe unitatea de timp. Nivelul creatininei variaza pe parcursul zilei. Din cauza acestui fapt, medicul va recomanda adesea un test de urina de 24 de ore pentru a obtine o masura mai precisa a cat de multa creatinina elibereaza rinichii. Pentru acest tip de test de urina, individul va trebui sa colecteze urina pe care o produce in decurs de 24 de ore. Medicii vor trimite apoi proba de urina la un laborator pentru analiza.

In cazul in care cantitatea de creatinina din urina nu se incadreaza in limitele normale, acest lucru ar putea indica faptul ca rinichii nu functioneaza corect. Aceasta disfunctie poate fi cauzata de leziuni renale, boli de rinichi sau alte probleme de sanatate care pot afecta functia rinichilor. Cu toate acestea, cantitatea de creatinina din corpul unei persoane variaza foarte mult in functie de rasa, sex, varsta si dimensiunea corpului. Aceasta variatie inseamna ca nivelul urinar este un indicator slab al problemelor renale. Daca o persoana are niveluri ridicate de creatinina in urina, este posibil ca medicul sa recomande alte teste pentru a determina cauza.

Rezultate creatinina urinara

Nivelurile de creatinina din urina variaza in functie de varsta, gen, istoricul de sanatate si masa musculara a unei persoane. Nivelurile mai mari pot sa nu indice neaparat o problema de sanatate, dar uneori pot fi legate de unele probleme renale.  Uneori, in caz de probleme renale, cantitatea de creatinina din urina scade. Medicii masoara intervalele tipice pentru nivelurile de creatinina dintr-o proba de urina de 24 de ore fie in grame pe zi (g/zi) fie in milimoli pe zi (mmol/zi).

In general, intervalele normale sunt urmatoarele:

 • barbati, 0,8–1,8 g/zi sau 7,0–16,0 mmol/zi;
 • femei – 0,6–1,6 g/zi sau 5,3–14,0 mmol/zi.

Dietele bogate in proteine ​​pot duce, de asemenea, la niveluri ridicate de creatinina in urina. Exista multe cauze posibile ale creatininei crescute. Exemplele pot include factori precum deshidratarea sau aportul de cantitati mari de proteine ​​sau suplimente de creatina.

Valorile scazute pentru creatinina urinara pot fi legate de probleme ca insuficienta renala, stenoza renala etc. Retineti ca nivelul de creatinina urinara nu se testeaza si nu se determina izolat de obicei, ci doar impreuna cu nivelul de creatinina serica si clearance creatinina, pentru a putea analiza functia renala. Unele medicamente pot duce la scaderea creatininei, ca ketoprofen, prednison, steroizi anabolizanti etc.

Raportul albumina/creatinina

O alta interpretare a cantitatii de creatinina din urina se numeste raportul albumina/creatinina. Albumina este o proteina din sange. Rinichii sanatosi, in general, nu o filtreaza din sange, asa ca ar trebui sa se gaseasca putina albumina sau deloc in urina. Raportul albumina/creatinina descrie cat de multa albumina este intr-o proba de urina in raport cu nivelul de creatinina. Rezultatele sunt raportate ca miligrame (mg) de albumina pentru fiecare gram (g) de creatinina. Rezultatele care indica functie renala sanatoasa sunt:

 • barbati – mai putin de 17 mg/g;
 • femei – mai putin de 25 mg/g.

Un rezultat mai mare decat cel tipic poate fi un semn de boala renala. In special, rezultatul poate indica o complicatie a diabetului numita nefropatie diabetica sau boala renala diabetica.

Rata de filtrare glomerulara (RFG)

Masurarea creatininei serice poate fi, de asemenea, utilizata pentru a estima cat de repede filtreaza rinichii sangele (rata de filtrare glomerulara). Din cauza variabilitatii creatininei serice de la o persoana la alta, aceasta rata poate oferi o analiza mai precisa asupra functiei rinichilor. Formula pentru calcularea RFG ia in considerare creatinina serica si alti factori, cum ar fi varsta si genul. Un scor GFR sub 60 sugereaza o posibilitate de boala renala.

INTREBARI FRECVENTE

Exista simptome asociate cu un nivel ridicat al creatininei?

Boala renala tinde sa fie silentioasa si, pentru multi oameni, nu exista simptome in stadiile incipiente. Cu toate acestea, pe masura ce boala progreseaza, este posibil sa apara cateva simptome. Acestea pot include umflare in jurul ochilor, picioare umflate, oboseala, modificari ale urinarii, pierderea poftei de mancare, mancarimi la nivelul pielii, greata etc.

Creatinina marita inseamna o boala renala?

Creatinina este cel mai frecvent analizata pentru a masura functia rinichilor. Cand creatinina este ridicata, poate indica o boala renala sau insuficienta renala. Diabetul poate provoca leziuni ale vaselor de sange ale rinichilor, ceea ce, la randul sau, reduce capacitatea rinichilor de a filtra sangele. Insa, retineti ca doar medicul poate stabili cauza si poate spune daca aveti o problema renala. Creatinina marita poate fi legata si de o dieta bogata in proteine, exercitii fizice intense (pot determina cresterea creatininei pe termen scurt), suplimente cu creatinina, unele medicamente etc.

Ce solutii exista pentru creatinina marita?

Daca aveti o boala de rinichi, medicul va poate prescrie medicamente pentru a gestiona simptomele. Unele medicamente utilizate la pacientii cu boli de rinichi includ diuretice, medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, eritropoietina si altele. Daca aveti probleme cu rinichii, poate fi necesar sa limitati aportul de proteine. Rinichii trebuie sa lucreze mai mult atunci cand exista mai multe proteine ​​in dieta, iar o dieta bogata in proteine ​​poate agrava si mai mult functia rinichilor. In cele din urma, daca afectarea rinichilor este o problema, este important sa monitorizati si sa va gestionati tensiunea arteriala pentru a preveni deteriorarea ulterioara a rinichilor.

Ce inseamna valori anormale ale creatininei in cancer?

In general, valorile anormale ale creatininei sunt legate de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. Analiza creatininei nu poate pune un diagnostic de cancer – sunt necesare multe analize suplimentare pentru acest diagnostic. Insa, valorile foarte scazute de clearance creatinina pot fi legate de anumite probleme renale, leziuni renale, printre care se poate numara uneori si cancerul. Doar medicul poate stabili cauza si poate efectua analize suplimentare. De asemenea, printre cauzele pentru creatinina serica marita se pot numara si anumite probleme ale rinichilor cauzate de unele forme de cancer, medicamentele de chimioterapie, blocajul fluxului de urina legat de prostata marita etc. Este important sa mergeti la medic pentru analize si pentru a depista cauza exacta.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/creatinine_blood_test/article.htm
(2) https://www.emedicinehealth.com/creatinine_blood_tests/article_em.htm
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/when-to-worry-about-creatinine-levels#treatments
(4) https://medlineplus.gov/lab-tests/creatinine-test/
(5) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *