Mixomul cardiac – simptome, cauze

mixomul cardiac

Mixomul cardiac este un tip de tumora benigna ce poate sa apara la nivelul inimii. Iata care sunt cauzele, metodele de diagnostic, la ce complicatii poate duce si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este mixomul?
2. Semne si simptome mixom cardiac
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este mixomul?

Mixomul este o tumora necanceroasa. Cel mai frecvent, mixoamele apar in inima si sunt denumite mixoame cardiace. Mixoamele cardiace apar de obicei in atrii, care sunt cele doua camere superioare ale inimii, situatii in care vorbim despre mixomul atrial. Marea majoritate a mixoamelor atriale apar in atriul stang. Aceste tumori pot sa apara si in alte zone ale corpului, cum ar fi muschii scheletici (mixoame intramusculare), ochi (mixomul ocular sau conjunctival) si piele (mixomul cutanat). Mixomul nu este cancer – este o tumora benigna. Citeste aici mai multe despre tumorile cardiace. 

complicatiile mixomului cardiac

Semne si simptome mixom cardiac

Multe persoane cu mixom nu prezinta simptome. Insa, cand apar simptome, acestea pot include:

  • dificultati de respiratie atunci cand stai intins;
  • dificultati de respiratie la efort usor;
  • dureri in piept;
  • tuse;
  • ameteli si stare de lesin;
  • palpitatii;
  • stare febrila;
  • oboseala etc.

Simptome ale unor complicatii

Semnele si simptomele unui mixom pot varia foarte mult in functie de localizare si dimensiunea tumorii. Un mixom cardiac poate creste si poate bloca fluxul de sange din atriul stang catre ventricul prin valva mitrala. Aceasta obstructie poate duce la o scadere a fluxului de sange catre creier, ceea ce poate cauza episoade de sincopa (lesin). Blocarea fluxului prin valva mitrala poate duce, de asemenea, la acumularea de sange in plamani, ceea ce poate cauza dispnee sau dificultati de respiratie si edem pulmonar, dat de excesul de lichid in plamani.

Daca obstructia apare in partea dreapta a inimii (obstructia valvei tricuspidiene) pot aparea simptome de insuficienta cardiaca dreapta. In cazul insuficientei cardiace drepte, atriul drept nu poate sa scurga sangele in ventriculul drept, ceea ce duce la congestia venelor. Simptomele includ umflarea vizibila a venelor jugulare la nivelul gatului, marirea ficatului si a splinei (hepatosplenomegalie) si umflarea picioarelor (edem).

De asemenea, anumite fractiuni din tumora se pot desprinde si circula prin fluxul de sange, provocand uneori blocarea unei artere. Daca acest lucru apare in partea dreapta a inimii, acele formatiuni se pot duce catre plamani si pot provoca o embolie pulmonara, care poate duce la dificultati de respiratie si dureri in piept. Daca problema apare in partea stanga a inimii, formatiunile din tumora se pot duce catre creier sau extremitati si pot provoca un accident vascular cerebral sau embolie arteriala. Atat obstructia valvulara, cat si emboliile pot provoca moarte cardiaca subita.

In plus, mixoamele cardiace pot afecta functia electrica a inimii si pot provoca fibrilatie atriala. Acest lucru poate fi resimtit ca palpitatii sau batai prea rapide si neregulate ale inimii. Cu toate acestea, in unele cazuri de mixom cardiac, pacientul poate fi complet asimptomatic.

diagnosticarea unui mixom cardiac

Semne si simptome pentru alte mixoame

Celelalte tipuri de mixom provoaca deseori semne si simptome mai putin severe. Mixomul intramuscular, care implica cel mai frecvent muschii coapselor si ai umerilor, se poate prezenta ca o masa nedureroasa, palpabila, usor mobila. Mixomul cutanat se poate prezenta ca un nodul pe fata, trunchi sau extremitati. Mixomul ocular sau conjunctival se prezinta de obicei ca un chist avand crestere lenta, nedureros, de culoare galben-roz, in conjunctiva sau membrana care acopera partea din fata a ochiului.

Cauze si factori de risc

Tumorile benigne apar atunci cand celulele din corp cresc si se divid necontrolat, dar fara a invada alte tesuturi. In general, majoritatea mixoamelor apar sporadic, ceea ce inseamna ca, de obicei, nu exista o cauza subiacenta clara. Unele tipuri neobisnuite de mixom se transmit in familii. Aceste mixoame ereditare (parte a complexului Carney) se dezvolta de obicei la barbati. Se suspecteaza adesea ca o combinatie de factori de risc genetici si de mediu poate contribui la dezvoltarea unui mixom. Cu toate acestea, 1 din 10 cazuri de mixom atrial par a fi mostenite sau transmise ereditar.

analize pentru mixomul cardiac

Metode de diagnostic

Diagnosticul unui mixom necesita de obicei o evaluare a semnelor si simptomelor clinice, proceduri imagistice si, uneori, biopsii. Indepartarea chirurgicala a mixomului este de obicei curativa, rareori ducand la recidive. Cu toate acestea, mixoamele cutanate pot sa reapara frecvent chiar si dupa indepartarea chirurgicala.

Diagnosticul mixoamelor depinde de localizarea si dimensiunea tumorii. Insa indiferent, diagnosticul incepe in general cu o evaluare medicala a semnelor si simptomelor. In cazul celor care se confrunta cu simptome asociate cu un mixom cardiac, o examinare fizica poate indica prezenta sunetelor cardiace anormale. Analizele de sange pot prezenta anemia. O electrocardiograma poate depista o fibrilatie atriala. Testele imagistice care pot fi utilizate pentru diagnosticarea mixomului cardiac includ si ecocardiograma, radiografii toracice, scanari tomografice computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). O ecocardiograma poate fi utilizata pentru a detecta prezenta si localizarea tumorii si pentru a evalua mobilitatea acesteia. Radiografia toracica ar putea dezvalui cardiomegalie (marirea inimii), calcifierea tumorii, semne de obstructie valvulara sau edem pulmonar.

cauzele mixomului atrial

Tratament

Desi mixoamele sunt benigne, pot provoca o serie de complicatii daca nu sunt tratate. Parti ale mixomului se pot desprinde si se pot deplasa in sange catre alte parti ale corpului, cum ar fi creierul, blocand fluxul sangvin si provocand un accident vascular cerebral. Un mixom care creste in interiorul inimii poate bloca fluxul de sange prin valva. Chirurgia este singurul tratament pentru mixom.

Mixoamele pot fi indepartate complet prin interventie chirurgicala. Pentru un mixom cardiac se efectueaza o interventie chirurgicala pe cord deschis pentru a elimina tumora. Septul atrial sau peretele care separa camerele superioare ale inimii pot fi, de asemenea, indepartate in functie de profunzimea tumorii. Pericardul poate fi folosit pentru a repara septul atrial. In cazurile in care mixomul se extinde in valva mitrala, este posibil sa fie nevoie de inlocuirea valvei. In cazuri rare, mixoamele pot sa reapara daca tumora nu este indepartata complet in timpul interventiei chirurgicale. Mixoamele intramusculare pot fi, de asemenea, indepartate prin excizie chirurgicala, dupa care reaparitia tumorii este rara.

Alte tipuri de tumori cardiace

Cele mai frecvente tipuri de tumori cardiace – de obicei benigne – sunt:

  • mixomul – cea mai frecventa tumora cardiaca primara – reprezinta aproximativ 50% dintre tumorile cardiace primare;
  • fibroelastom papilar – cea mai frecventa tumora cardiaca care afecteaza valvele cardiace;
  • rabdomiom – cea mai frecventa tumora cardiaca la sugari si copii;
  • fibrom – apare frecvent la sugari si copii;
  • lipom – tumora formata din celule adipoase;
  • hemangiom – tumora formata din vase de sange anormale;
  • angiosarcom – aproape toate tumorile cardiace maligne primare sunt sarcoame, iar cea mai frecventa este angiosarcomul.

Referinte:
(1) https://www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/heart-tumors/myxomas
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/007273.htm
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4982778/
(4) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCIMAGING.118.008820

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *