Citologia urinara – analiza pentru depistarea cancerelor la rinichi, ureter sau vezica urinara

citologia urinara

Citologia urinara este un test folosit pentru a testa urina unui pacient pentru celulele canceroase si nu numai. Este unul dintre numeroasele instrumente utilizate pentru a diagnostica unele forme de cancer din tractul urinar, inclusiv cancerul vezicii urinare, rinichilor, prostatei, ureterului si uretrei.

CUPRINS:

1. Ce este citologia urinara?
2. Rolul citologiei urinare
3. Cum poate depista citologia urinara anumite tipuri de cancer?
4. NMP 22 (marker tumoral vezica urinara)

Ce este citologia urinara?

Citologia urinara este examinarea celulelor din urina la microscop. Patologul examineaza celulele prelevate dintr-un esantion de urina, pentru a vedea cum arata si functioneaza. Testul identifica in mod obisnuit infectia, boala inflamatorie a tractului urinar, cancerul sau afectiunile precanceroase.

Numai un test de citologie urinara NU este suficient pentru a diagnostica cancerul. Daca se gasesc celule anormale sau canceroase la acest test, medicul va solicita probabil mai multe teste. O cistoscopie si o tomografie computerizata (tomografie) pot fi recomandate in continuare.

Pentru persoanele care au fost diagnosticate cu cancer de vezica si au fost supuse unui tratament, un test de citologie urinara poate ajuta la detectarea recurentei. Citologia urinara este mai utila in a gasi cancere mai mari si mai agresive decat cancerele mici si cu crestere lenta.

Citologie – diferite de biopsie

Aceasta procedura este diferita de o biopsie prin faptul ca examineaza celulele individual, mai degraba decat mase de tesut care contin multe grupuri de celule. Celulele pentru citologia urinara sunt mai usor de obtinut decat tesutul, provocand mai putin disconfort si mai putin risc pentru pacient. Uneori este necesara o biopsie dupa rezultate anormale din citologia urinara pentru a clarifica un diagnostic.

indicatiile citologiei

Rolul citologiei urinare

De ce am nevoie de citologie urinara? Medicul poate recomanda un examen de citologie urinara daca aveti oricare dintre aceste simptome:

  • sange in urina
  • senzatie de arsura la urinare
  • durere persistenta in timpul urinarii
  • dificultati la urinare

Testul monitorizeaza, de asemenea, pacientii care au avut infectii ale tractului urinar sau cancer sau care prezinta un risc ridicat pentru cancer al vezicii urinare. De asemenea, poate detecta o varietate de boli virale.

Daca aveti sindrom de durere vezicala, acest test ii poate oferi, de asemenea, medicului mai multe informatii despre starea de sanatate. Simptomele sindromului de durere vezicala includ:

  • presiunea vezicii urinare
  • durere sau disconfort pelvin legat adesea de umplerea vezicii urinare, nu din cauza vreunei alte probleme de sanatate

Citologia urinara si cancerul

Citologia urinara este utilizata cu alte teste si proceduri pentru a diagnostica cancerele tractului urinar, inclusiv:

  • cancer renal
  • cancerul vezicii urinare
  • cancerul de uretere
  • cancerul uretrei

Este utilizat in general pentru persoanele care au semne sau simptome ale cancerului tractului urinar, cum ar fi sangele in urina. Citologia urinara poate detecta cel mai bine cancerele tractului urinar mai mari si mai agresive. S-ar putea sa nu detecteze forma mai mici de cancere ale tractului urinar care cresc mai lent.

Este posibil sa aveti nevoie de acest test pentru a verifica daca exista probleme la nivelul tractului urinar, cum ar fi cancerul vezicii urinare. Printre simptomele cancerului vezicii urinare se numara:

  • sange in urina
  • durere in regiunea inferioara a spatelui sau in jurul zonei genitale
  • urinare dureroasa
  • nevoia frecventa de a urina

Printre simptomele cancerului renal se numara:

  • sange in urina
  • dureri in zona inferioara a spatelui
  • dureri de burta
  • pierdere in greutate
  • oboseala

Ce presupune procedura?

Exista doua modalitati de a preleva celulele necesare pentru un examen de citologie. Medicul poate colecta o proba in timpul unei cistoscopii, care este o examinare a interiorului vezicii urinare, sau sumar de urina.

esantion de urina

Cistoscopia

O cistoscopie se realizeaza folosind un cistoscop, un tub subtire, cu o camera mica pe capat. Procedura dureaza intre 10 si 20 de minute. Deoarece urina de la prima urinare de dimineata ramane in vezica urinara timp de mai multe ore in timpul noptii, celulele se pot degrada si nu sunt utile pentru citologia urinara. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa urinezi chiar inainte de test. De fapt, este posibil sa fie nevoie sa retineti urina in vezica timp de cateva ore inaintea unei cistoscopii.

Pentru o cistoscopie, medicul va curata pielea din jurul uretrei (tubul care iese din vezica) si va folosi un gel pentru a amorti zona. Se va introduce cistoscopul in uretra si in sus in vezica urinara. Este posibil sa se simta o anumita presiune si nevoia de a urina. Medicul va scurge urina intr-un recipient steril, apoi va scoate cateterul. Procedura prezinta un risc mic de infectie sau sangerare. Medicul va trimite proba de urina la un laborator pentru analiza, apoi va primi un raport.

Sumar de urina

Sumarul de urina aste usor, noninvaziv si nu prezinta niciun risc. Proba poate fi recoltata in cabinetul unui medic sau in confortul propriei case. Se va folosi un recipient special pentru colectarea esantionului. Medicul va va oferi instructiuni. Nerespectarea instructiunilor poate oferi un rezultat slab si poate fi necesar sa repetati testul. Va trebui sa urinati o cantitate mica in toaleta, apoi sa opriti fluxul de urina. Apoi, veti retine urina in recipient, cat este necesar.

Medicul va trimite proba de urina la un laborator pentru analiza, apoi va primi un raport.

Cum poate depista citologia urinara anumite tipuri de cancer?

In laborator, un patolog va analiza celulele la microscop pentru a vedea daca exista anomalii. De asemenea, poate examina celulele dintr-un vas de cultura pentru a vedea daca se dezvolta bacterii sau alte organisme. Patologul va trimite rezultatele testului de citologie urinara medicului, care va examina rezultatele.

Ce inseamna rezultatele testelor? Diferite laboratoare folosesc un limbaj diferit in rapoartele lor. Medicul va va putea explica ce inseamna rezultatele. Exista cativa termeni obisnuiti care va pot descrie rezultatele.

Rezultat negativ

Daca celulele urinare par normale si nu sunt bacterii sau ciuperci, acesta este un rezultat normal. Majoritatea laboratoarelor vor numi acest rezultat „negativ”.

Rezultat nesatisfacator

Laboratorul poate eticheta rezultatul ca fiind „nesatisfacator” daca nu exista suficiente celule utilizabile in esantion. In acest caz, va trebui sa repetati procedura si sa oferiti un nou esantion.

Rezultat atipic sau suspect

Acesti termeni descriu cand celulele nu par normale, dar nu poate confirma ca sunt canceroase sau precanceroase.

Rezultat pozitiv

Daca bacteriile sau ciupercile sunt prezente in cultura, probabil ca aveti o infectie a vezicii urinare sau a tractului urinar. Antibioticele pot trata de obicei aceste afectiuni. Celulele care apar anormale in urina pot indica, de asemenea, inflamatii in tractul urinar sau cancerul vezicii urinare, rinichilor, ureterului sau uretrei. Cu toate acestea, un rezultat anormal al citologiei urinei nu poate diagnostica aceste boli. Testele suplimentare sunt de obicei necesare pentru a confirma diagnosticul.

NMP 22 (marker tumoral vezica urinara)

Ce este testul NMP22? Este un test specific de urina pentru depistarea precoce a cancerului vezicii urinare. NMP22 este o proteina la valori foarte ridicate in celulele canceroase. In urma unui test specific, proteina NMP22 poate fi detectata in urina pacientilor cu cancer de vezica.

citologia si cancerul

Cand se efectueaza testul NMP22? Testul NMP22 este utilizat:

  • pentru a ajuta la evaluarea pacientilor cu simptome care ar putea proveni de la cancerul vezicii urinare;
  • sa monitorizeze pacientii tratati deja pentru cancerul vezicii urinare, astfel incat sa detecteze precoce orice recidiva care poate aparea.

Procedura de testare este simpla, non-invaziva si, in cele mai multe cazuri, poate identifica chiar si tumori mici. Nu este necesara o pregatire speciala pentru a obtine proba de urina. Cu toate acestea, exista anumite conditii care ar putea da rezultate fals pozitive. Asta inseamna ca testul poate fi gasit pozitiv, chiar daca nu exista cancer la vezica. Acest lucru se poate intampla in cazuri de:

  • infectii ale tractului urinar;
  • exercitiu fizic intens in zilele precedente;
  • utilizarea permanenta a cateterului sau cateterizarea vezicii urinare.

In mod normal, testul trebuie sa fie negativ. In caz contrar, medicul va recomanda optiunile de diagnostic sau tratament care vi se potrivesc.

Referinte:
(1) What is Urine Cytology?, link: https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/urine-cystology?article=85
(2) More Than Just Pee in a Cup: Urine Cytology, link: https://www.healthline.com/health/cytology-exam-of-urine
(3) Urine cytology, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/urine-cytology/about/pac-20385279
(4) Urine cytology. It is still the gold standard for screening?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696242
(5) What is the role of the NMP-22 assay in the diagnosis of bladder cancer?, link: https://www.medscape.com/answers/1953022-186634/what-is-the-role-of-the-nmp-22-assay-in-the-diagnosis-of-bladder-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Citologia urinara – analiza pentru depistarea cancerelor la rinichi, ureter sau vezica urinara”

  1. Va rog sa mi spuneți ce medicamente ar putea influenta proba de urina pt marker ul Nmp22, și dacă trebuie recoltata cu un anume timp, înainte de a fi predata la centru.
    Mulțumesc anticipat.

  2. Va rog frumos sa-mi spuneti ce inseamna urmatoarele rezultate de la ex de citologie urinara:
    Proba 1
    Flora prezenta.Celule inflamatorii de tip PMN-uri prezente focal.Celule uroteliale normale si cu modificari reactive.
    Proba 2.Celule uroteliale cu modificari reactive fara caractere de malignitate.Flora prezenta.Celule inflamatori de tip PMN,limfocite.
    Proba 3.Rare celule uroteliale fara leziuni citologice.Flora prezenta.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *