Polipii vezicii urinare – cauze, tratament

polipii vezicii urinare

Polipii vezicii urinare sunt excrescente ce se pot forma in captuseala vezicii urinare. Iata de ce apar polipii in vezica, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce sunt polipii vezicii urinare?
2. Cauze si factori de risc
3. Polipii vezicii urinare cauzeaza simptome?
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce sunt polipii vezicii urinare?

Polipii sunt formatiuni de tesut sau excrescente de celule ce se formeaza de obicei la nivelul mucoaselor. Se pot dezvolta in nas, in colon, rect, in colul uterin, stomac, uter, gat, vezica urinara etc. Polipii sunt dati de cresterea anormala a celulelor si adesea nu exista o cauza evidenta. De obicei, polipii sunt benigni – insa, deoarece sunt dati de cresterea celulara anormala (la fel ca tumorile canceroase), pot uneori sa devina maligni. Polipii vezicii urinare sunt formatiuni ce apar in captuseala vezicii urinare.

Cauze si factori de risc

Polipii se formeaza atunci cand celulele dintr-un tesut incep sa creasca anormal. Adesea cauza acestei cresteri nu este cunoscuta. Uneori, polipii sunt prezenti inca de la nastere, dar de obicei se formeaza mai tarziu. Pot fi legati de iritatii ale vezicii urinare, infectii sau leziuni. Uneori celulele dintr-un polip se pot dezvolta rapid si se pot raspandi in alte organe – in acest caz vorbim de un polip canceros. Polipii care apar rapid si incep sa se raspandeasca in alte organe sunt de obicei cancerosi.

Cancerul vezicii urinare si polipii cancerosi pot fi legati de fumat, expunerea la radiatii sau substante chimice toxice, iritarea mucoasei vezicii urinare – cum ar fi din cauza unei infectii.

Polipii vezicii urinare cauzeaza simptome?

Multi oameni nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale polipilor vezicii urinare. Alte persoane vor observa semne mai devreme sau dupa un timp, pe masura ce polipii se agraveaza. Daca aveti simptome, acestea pot include:

  • dureri la urinare;
  • sange in urina;
  • urinari frecvente;
  • nevoia frecventa si urgenta de a urina;
  • dureri abdominale;

Retineti ca de cele mai multe ori aceste simptome sunt legate de alte afectiuni, cum ar fi o infectie a tractului urinar sau marirea prostatei.

simptomele polipilor de vezica

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica polipii vezicii urinare, e nevoie sa mergeti de obicei la urolog. Medicul va va intreba mai intai despre simptome, precum si despre istoricul personal si familial de polipi si cancer de vezica urinara.

Testele care sunt utilizate pentru diagnosticarea polipilor vezicii urinare sunt aceleasi ca pentru depistarea unui cancer de vezica si includ:

  • urocultura – se va examina o proba de urina pentru a depista eventuale bacterii care provoaca infectii;
  • citologia urinara – o proba de urina este testata pentru a cauta celule anormale sau canceroase;
  • testarea markerilor tumorali in urina – aceste teste cauta substante in urina pe care le elibereaza celulele canceroase de la nivelul vezicii urinare;
  • cistoscopie – poate arata orice crestere a mucoasei vezicii urinare;
  • proceduri imagistice – de exemplu RMN etc.

analize polipi de vezica

Polipii vezicii urinare pot fi cancerosi?

Polipii vezicii urinare sunt de obicei benigni, dar unii pot deveni maligni. Un polip al vezicii urinare este de obicei benign, ceea ce inseamna ca celulele anormale sunt inofensive. Cresterile sau tumorile benigne nu vor metastaza, cu alte cuvinte, nu se vor raspandi in alte tesuturi sau organe din corp. Formatiunile benigne de la nivelul vezicii urinare nu sunt de obicei un pericol. Insa, polipii vezicii urinare pot fi, de asemenea, cancerosi. Masele canceroase ale vezicii urinare se pot raspandi in alte zone ale tractului urinar sau ale tesuturilor din apropiere. Cancerul vezicii urinare este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Din aceasta cauza, o persoana cu polipi in vezica ar trebui sa fie monitorizata in mod regulat, chiar daca polipii sunt benigni.

Tratament

Un polip benign care nu cauzeaza niciun simptom poate sa nu necesite deloc tratament. Cu toate acestea, e necesara monitorizarea atenta in timp. Daca un polip al vezicii urinare nu este canceros si nu provoaca niciun simptom, nu este necesar un tratament de obicei. Daca polipii sunt cancerosi, sau daca sunt mari si provoaca simptome si afecteaza functia vezicii urinare, acestia sunt eliminati de obicei. O modalitate de a indeparta polipii este printr-o interventie chirurgicala numita rezectie transuretrala a tumorilor vezicale (TURV). Medicul introduce mai intai un cistoscop prin uretra in vezica urinara. Apoi, este indepartat polipul fragment cu fragment si trimis la laborator pentru examen histo patologic. Indepartarea se face folosind curect electric (electrocauterizare), energie laser sau prin razuirea tumorii. Exista si varianta de interventie deschisa pentru indepartarea tesutului – rezectie transvezicala.

Daca polipul este canceros si cancerul s-a raspandit, medicul poate efectua o cistectomie radicala. In aceasta procedura, indeparteaza intreaga vezica, impreuna cu organele din apropiere, cum ar fi prostata (la barbati), uretra sau uterul si ovarele (la femei). Este o operatie deschisa de indepartare completa a vezicii. In caz de cancer pot fi necesare si alte tratamente, ca radioterapie si chimioterapie. Dupa interventie este necesara o sonda uretrovezicala o perioada de timp.

Efectele secundare frecvente dupa interventie pot include senzatie de arsura usoara si sangerari la urinare pentru o perioada scurta de timp. Este important sa beti multe lichide pentru a dilata urina si pentru a ameliora disconfortul la urinare. De asemenea, hidratarea eficienta reduce riscul de formare a cheagurilor.

operatie de polipi vezica

Atentie!

Prognosticul pentru polipii de vezica variaza semnificativ in functie de tipul lor – polipi benigni sau maligni. O masa necanceroasa pe care medicii o pot elimina complet din vezica nu ar trebui sa mai provoace simptome. Prognosticul pentru polipii cancerosi si cancerul vezicii urinare variaza in functie de gravitate si stadiul bolii. Daca medicii depisteaza un cancer la timp, in stadii incipiente, sansele de vindecare sunt mai mari. E important sa mergeti la medic daca apar orice fel de simptome, inclusiv dureri la urinare, urinari mai frecvente decat de obicei sau sange in urina.

Ratele de supravietuire in cancerul de vezica urinara depind de stadiul bolii. Stadiul este dat de marimea tumorii si de raspandirea cancerului in alte organe.

→ Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre CANCERUL VEZICII URINARE.

Referinte:

(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bladder
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322033
(3) https://www.healthline.com/health/polyps-in-bladder
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6077030/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *