Histerectomia este o interventie chirurgicala ce presupune indepartarea uterului, uneori si a colului uterin. Iata cand este indicata si ce presupune procedura.
CUPRINS:
1. Ce este histerectomia?
2. Cum se efectueaza histerectomia?
3. Cand se recomanda histerectomia?
4. Histerectomia in cancer
5. Tipuri de histerectomie
6. Recuperearea dupa operatia de histerectomie
Ce este histerectomia?
Histerectomia este o interventie pentru indepartarea chirurgicala a uterului, cu sau fara colul uterin. Operatia poate fi facuta, de asemenea, cu sau fara indepartarea ovarelor si a trompelor uterine.
Daca o femeie sufera o histerectomie, nu va mai avea perioade menstruale, nu va putea avea un copil si nu va trebui sa utilizeze contraceptia.
Cum se efectueaza histerectomia?
O histerectomie este o interventie chirurgicala majora efectuata sub anestezie generala. Exista diferite moduri in care un ginecolog poate efectua operatia. Acest lucru va fi determinat de motivul pentru efectuarea histerectomiei si de alti factori, precum marimea uterului si experienta medicului. Cand vorbim de pret histerectomie, acesta porneste in general de la 2000 lei.
Histerectomia abdominala
Este efectuata printr-o taietura orizontala realizata de-a lungul liniei chilotului (abdomenul inferior).
Histerectomie vaginala
Este efectuata prin vagin si nu va lasa semne externe vizibile dupa operatie. Uterul este indepartat prin vagin. O histerectomie vaginala poate fi utilizata pentru a trata cancerul in stadiul precoce al colului uterin si al uterului. Femeile care au o histerectomie vaginala sau o histerectomie laparoscopica, in general, se recupereaza mai repede si revin la activitatile lor obisnuite mai devreme decat femeile care beneficiaza de o histerectomie abdominala.
Histerectomie laparoscopica
Este efectuata prin 3-4 mici incizii in abdomen pentru a permite introducerea instrumentelor si a laparoscopului. Un laparoscop este un tub subtire iluminat, cu o camera care ii permite ginecologului sa vada organele pelvine. Laparoscopul si instrumentele chirurgicale pentru indepartarea tesutului sunt introduse prin incizii mici in abdomen. Uterul este inlaturat in mod obisnuit prin vagin.
Histerectomie vaginala asistata laparoscopic (LAVH)
Medicul foloseste o interventie chirurgicala laparoscopica in combinatie cu o interventie chirurgicala prin vagin pentru a finaliza operatia.
Chirurgia robotica poate fi de asemenea folosita pentru indepartarea uterului – Chirurgia ginecologica – histerectomia da Vinci. Se realizeaza tot prin laparoscopie, dar chirurgul sta la o distanta scurta de masa de operatie si foloseste un computer pentru a misca bratele robotizate care sunt conectate la instrumentele chirurgicale.
Cand se recomanda histerectomia?
Ce probleme trateaza aceasta interventie chirurgicala? Cel mai adesea, histerectomia se face pentru a trata probleme cu uterul, cum ar fi durerea si sangerarea severa cauzata de endometrioza sau tumori fibroase. Chirurgia poate fi necesara si daca exista cancer in uter, col uterin sau ovare. Unele femei pot beneficia de interventia chirurgicala in timpul nasterii in cazul in care exista sangerari severe care nu pot fi oprite.
Inainte de a alege o histerectomie, luati in considerare toate optiunile de tratament. In multe cazuri, aceasta interventie chirurgicala este o ultima solutie dupa incercarea altor tratamente pentru problema.
Aproximativ o treime dintre toate histerectomiile se fac deoarece uterul este afectat de fibroame, care sunt cresteri benigne (necanceroase) ale fibrelor musculare din uter. Aproximativ 1 din 10 histerectomii se fac pentru tratarea cancerului uterin, iar aproximativ 1 din 20 dintre interventiile chirurgicale se fac din cauza unor probleme severe de sangerare menstruala. De asemenea, histerectomiile sunt utilizate pentru a trata un prolaps uterin, hiperplazia endometriala (cresterea anormala a mucoasei uterine care poate duce la cancer) sau o endometrioza.
Indicatii
Indicatiile procedurii includ:
- fibroame – tumori necanceroase;
- endometrioza – o afectiune in care celulele endometriale cresc in afara uterului, atasandu-se la alte organe din cavitatea pelvina;
- sangerari uterine anormale – adesea din cauza hiperplaziei endometriale;
- cancer – cancer de col uterin, cancer ovarian; cancer endometrial;
- blocaje – cand uterul sau o masa de tesut blocheaza vezica sau intestinele;
- prolaps uterin;
- afectiuni pelvine cronice – pot include dureri pelvine sau boli inflamatorii pelvine.
Care sunt riscurile unei histerectomii?
Unele complicatii posibile includ:
- sangerari;
- afectarea ureterelor si a vezicii;
- infectii;
- afectarea intestinului sau a altor organe;
- probleme cu urinarea sau incontinenta urinara.
Daca nu ati ajuns la menopauza inainte de histerectomie, este posibil sa aveti simptome de menopauza. Asta include bufeuri, modificari ale dispozitiei si uscaciune vaginala. Nu veti mai avea menstruatii dupa o histerectomie. De asemenea, puteti avea schimbari de dispozitie, depresie si puteti simti o pierdere a identitatii sexuale dupa histerectomie.
Histerectomia in cancer
O histerectomie poate fi recomandata pentru aceste tipuri de cancer:
- cancer cervical;
- cancer ovarian;
- cancer endometrial;
- cancerul trompelor uterine.
Daca boala s-a raspandit si a ajuns intr-un stadiu avansat, o histerectomie poate fi singura optiune posibila de tratament. Poate fi facuta in astfel de cazuri, la indicatiile medicului, o histerectomie totala cancer sau histerectomie subtotala.
Histerectomia pentru cancerul endometrial
Chirurgia este deseori principalul tratament pentru cancerul endometrial si consta intr-o histerectomie, adesea impreuna cu o salpingo-ooforectomie si indepartarea ganglionilor limfatici. Daca boala s-a raspandit in tot pelvisul si abdomen, se poate face o procedura prin care se elimina cat mai mult cancer. O histerectomie pentru indepartarea cancerului endometrial include astfel de obicei indepartarea ovarelor si a trompelor uterine (salpingo-ooforectomie bilaterala).
O histerectomie radicala este indepartarea uterului, colului uterin, a tesutului inconjurator, a vaginului superior si, de obicei, a ganglionilor pelvini. Numarul de ganglioni eliminati depinde de cat de mult s-a raspandit cancerul.
Tipuri de histerectomie
Principalele tipuri de histerectomie sunt:
- histerectomie totala – uterul si colul uterin sunt indepartate; aceasta este operatia cel mai des efectuata;
- histerectomie subtotala – corpul uterului este indepartat, lasand colul uterin la locul sau;
- histerectomie totala cu salpingo-ooforectomie bilaterala – se elimina uterul, colul uterin, trompele uterine (salpingectomie) si ovarele (ooforectomie);
- histerectomie radicala – uterul si tesuturile inconjuratoare sunt indepartate, inclusiv trompele uterine, o parte a vaginului, ovarele, ganglionii limfatici si tesutul gras.
Recuperearea dupa operatia de histerectomie
Cat dureaza recuperarea dupa operatie? S-ar putea sa nu fie necesara internarea, dar alteori pacienta necesita spitalizare 1-4 zile.
Acasa se recomanda limitarea miscarii si a activitatii fizice. Poti sa te plimbi prin casa si sa urci si sa cobori scarile, dar trebuie sa faci miscarile treptat. In primele 2 saptamani, este important sa te odihnesti din plin. Chiar si dupa ce incepi sa te simti mai bine, nu ar trebui sa ridici lucruri grele. In primele saptamani dupa operatie sunt contraindicate actele sexuale. De obicei, dureaza 4 – 8 saptamani pentru a reveni la o rutina normala.
Sfaturi dupa histerectomie
Sugestiile generale pentru perioada de 4-8 saptamani postoperatorii includ:
- Odihna – Incercati sa va odihniti cat mai mult timp de cel putin 2 saptamani. Ar trebui sa evitati condusul in acest timp.
- Miscare fizica usoara – Continuati cu exercitiile care v-au fost prezentate in spital. Incercati sa mergeti putin cate putin zilnic, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altfel.
- Evitati sa stati prea mult in picioare – Evitati sa stati mai mult de cateva minute la un moment dat in picioare in perioada postoperatorie timpurie. Puteti creste timpul de repaus pe masura ce recuperarea progreseaza.
- Evitati ridicarea obiectelor grele si intinderile.
- Evitati constipatia – pentru a evita constipatia, beti multe lichide si mancati fructe si legume proaspete. Se pot recomanda si unele laxative usoare in primele zile.
- Medicamente – daca vi s-au prescris antibiotice, asigurati-va ca luati cursul complet, chiar daca va simtiti mai bine.
- Viata sexuala – se recomanda sa evitati sexul vaginal pana dupa verificarea postoperatorie (aproximativ 4-8 saptamani de la operatie) pentru a va asigura ca vaginul este complet vindecat. Daca uscaciunea vaginala este o problema, poate fi util sa folositi un lubrifiant ulterior.
Prognostic
Dupa histerectomie, nu veti mai avea nevoie de contraceptie si nu veti avea menstruatii. Daca vi s-au eliminat ovarele, puteti prezenta simptome de menopauza dupa cateva zile de la interventia chirurgicala. Daca aveati inca menstruatii inainte de histerectomie, medicul ar trebui sa discute despre terapia de inlocuire a estrogenului sau alte optiuni. Aceste alegeri depind de varsta.
Histerectomia poate fi un tratament eficient pentru afectiuni ginecologice, cum ar fi fibroamele, endometrioza si adenomioza, desi uneori poate sa reapara endometrioza. Daca ati avut o histerectomie pentru a trata cancerul, in functie de stadiul cancerului, va trebui sa mergeti la controale periodice pentru a va asigura ca nu a reaparut cancerul. Daca ati facut o histerectomie subtotala (uter eliminat, dar s-a pastrat colul uterin), va trebui sa continuati screeningul cervical.
Referinte:
(1) Hysterectomy, link: https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/hysterectomy-a-to-z
(2) Hysterectomy Side Effects to Consider, link: https://www.healthline.com/health/hysterectomy-side-effects
(3) Hysterectomy, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/hysterectomy
(4) Hysterectomy, link: https://www.nhs.uk/conditions/hysterectomy/
(5) Hysterectomy, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=92&contentid=p07777
8 Comments on “Histerectomia – tot ce trebuie sa stii despre aceasta operatie”
Cîta spitalizare necesita o intervenție de scos uteru?
Carcinom seros papilar de grad inalt cu localizare uterina acesta este rezultatul biopsie, va rog sa mi spuneti cat de grav este???
Este normal când ați scoate ovarele după 4 luni de la operație să sângerezi
Bună ziua,am.facit o biopsie de endometru pe 4 .10.2020 iar dupa o luna ze zile sangerarile tot persista.Medicul mia spus dupa ce iese rezultatl biopsiei tot ce este pozibil sa ma bage in sala de operatie sa imi scoata Uterul
Oare este normal .analizele mi-ai iesit ok .chiar si papa nicolau
Da este normal pentruca poti sa ai fibron ,adenomioza etc.Ce diagnostic tiau pus?
Mi s-a făcut o histerectomie totala ( Col, uter, trompe, ovare) in 2006
In 2020 am fost la ginecolog avind incontinența urinară. Medicul a constatat ca ar trebui sa ma vadă un urolog dar mi-a făcut testul papa nicolau.In urma testului mi s-a comunicat ca s-au găsit celule atipice si va trebui sa repet testul peste 6 luni
Dacă a fost extirpat tot atunci ce fel de cancer risc sa fac de au găsit celule atipice?
Buna ziua. Am HPV cu 3 tulpini cu risc inalt si 3 tulpini cu risc scazut canceros. Dr.ginecolog mi a recomandat histeroctomie totala. Ce parere aveti si ce medic,cu ce specializare trebuie sa efectueze aceasta operatie? Multumesc
Este normal sa sângerezi după operație de col urerin eu fiind operata an urma cu 7luni mi-a scos uter ovare,ganglioni și acum am inceput sa sângerezi ,sa că n-am fost la un control,ce pot sa fac?,,va mulțumesc,,!