Ce înseamnă remisie? | Intrebari frecvente

remisie

Ce înseamnă remisie? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă remisie?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Termenul de remisie, dacă vorbim din punct de vedere medical, este din ce în ce mai puțin folosit în oncologie. El a fost definit inițial ca un termen care spune că în momentul în care discutăm de o remisie, practic nu mai există celule detectabile cu mijloace obișnuite de investigație. Acest termen de remisie s-a folosit și se folosește în continuare, în principal, pentru cancerele sangvine, adică acele cancere care afectează celulele din sânge, deoarece acolo aceste celule sunt vizibile. Putem ști când sunt mai multe, le putem număra, putem să vedem exact care e procentul lor, putem vedea efectele tratamentului, că ele se micșorează ca și număr. Putem vedea efectul recidivei pentru că încep din nou să apară după ce n-au mai fost.

Remisie, în principiu, asta înseamnă, să nu mai poți să detectezi celule. Pentru celelalte tipuri de cancere, acest termen nu mai există practic. De mult nu se mai consideră nici măcar faptul că un cancer poate fi vindecat sau că el se vindecă. Nu mai există acel termen de cinci ani după care zicem că orice cancer poate fi vindecat. Pacienții pot să facă recidive, boala poate recidiva chiar și după zece, douăzeci de ani, timp în care pacientul era considerat vindecat după vechile cutume.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

3 Comments on “Ce înseamnă remisie? | Intrebari frecvente”

  1. Citind ACUM acest articol, m-a cuprins panica..am 5 ani de la un sector de san, urmat doar de radioterapie si 5 ani de Tamoxifen,,C.T.anual, mamografia anuala.Sa inteleg ca voi continua sa traiesc cu sabia lui Damocles deasupra mea, intrebandu-ma daca…..Sinceritatea cu care se face referire la faptul ca ,,de mult nu se mai considera ca un cancer poate fi vindecat sau ca el se vindeca,,este socanta.Oare cine a avut nesansa de a se imbolnavi de asa ceva, nu trebuie sustinut psihic, chia daca asta implica niste ,,minciuni,,de genul…e bine, ai scapat,etc.Ideea ca peste,,n,, ani poti sa te trezesti ca o iei de la capat –si de regula mult mai rau ca la inceput, numai optimism, gandire pozitiva si speranta nu-ti aduce in minte si suflet!Dl.doctor a preferat duritatea adevarului , dar eu, caci vorbesc strict in numele meu,voi avea de acum inainte teama asteptarii a ce va urma sa se intample!Numai chef de viata nu mai am!

    1. Imi pare rau, doamna, pentru situatia dumneavoastra. Sper ca si acum, dupa trei ani, sunteti bine. Adevarul trebuie spus asa cum este el. Sunt sigura ca nu v-ati dori un doctor care sa va insufle increderea in finalizarea procedurilor si-apoi, dupa ani buni, cand erati convinsa in sufletul dumneavoastra ca niciunul dintre tentaculele corupte ale bolii nu va va mai putea atinge, sa va treziti prada disperarii adevarului a carui ascundere ati aplaudat-o ca abordare. Toata lumea ar trebui sa isi traiasca fiecare zi ca si cand ar fi ultima, dar majoritatea oamenilor nu o fac, fiindca au aceasta convingere a faptului ca va fi o zi si maine. Dumneavoastra poate puteti transforma informatia nefasta pe care o detineti intr-un determinant de a va bucura de fiecare zi in care inca sunteti vie 🙂 Cu cele mai bune ganduri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *