Ce înseamnă remisie? | Intrebari frecvente

Ce înseamnă remisie

Ce înseamnă remisie? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă remisie?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Termenul de remisie, dacă vorbim din punct de vedere medical, este din ce în ce mai puțin folosit în oncologie. El a fost definit inițial ca un termen care spune că în momentul în care discutăm de o remisie, practic nu mai există celule detectabile cu mijloace obișnuite de investigație. Acest termen de remisie s-a folosit și se folosește în continuare, în principal, pentru cancerele sangvine, adică acele cancere care afectează celulele din sânge, deoarece acolo aceste celule sunt vizibile. Putem ști când sunt mai multe, le putem număra, putem să vedem exact care e procentul lor, putem vedea efectele tratamentului, că ele se micșorează ca și număr. Putem vedea efectul recidivei pentru că încep din nou să apară după ce n-au mai fost.

Remisie, în principiu, asta înseamnă, să nu mai poți să detectezi celule. Pentru celelalte tipuri de cancere, acest termen nu mai există practic. De mult nu se mai consideră nici măcar faptul că un cancer poate fi vindecat sau că el se vindecă. Nu mai există acel termen de cinci ani după care zicem că orice cancer poate fi vindecat. Pacienții pot să facă recidive, boala poate recidiva chiar și după zece, douăzeci de ani, timp în care pacientul era considerat vindecat după vechile cutume.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *