Care este diferența dintre o tumoră și un chist? | Intrebari frecvente

bolile metabolice si cancerul

Care este diferența dintre o tumoră și un chist? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Care este diferența dintre o tumoră și un chist?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Practic și chistul este tot o tumoră. Chistul, ca atare, este o tumoră de cele mai multe ori benignă, adică o tumoră care poate sau nu să conțină celule maligne, dar de cele mai multe ori nu conține celule maligne. Fără îndoială că există și tumori chistice maligne, cum ar fi de exemplu tumorile de ovar. Majoritatea tumorilor maligne de ovar sunt chistice, dar asta nu înseamnă că majoritatea tumorilor chistice de ovar sunt maligne. Trebuie să facem diferența între aceste două aspecte.

Chistul înseamnă o tumoră care conține și lichid. Asta, de fapt, este chistul. Dar chistele pot fi renale, pot fi hepatice, pot fi cutanate, pot fi în orice alt organ chiste simple care să nu aibă nicio semnificație oncologică. Marea majoritate a acestor chiste nu au semnificație oncologică, așa cum nici chistele mamare nu au semnificație oncologică, deși sperie foarte multe femei.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *