Carcinom sebaceu – cauze, simptome, tratament

carcinom sebaceu

Carcinom sebaceu – iata ce reprezinta aceasta forma de cancer, care sunt semnele si simptomele ce pot sa apara, precum si ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este un carcinom sebaceu?
2. Cauze si factori de risc
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Metode de tratament

Ce este un carcinom sebaceu?

Carcinomul sebaceu este un tip rar de cancer care apare intr-o glanda sebacee de la nivelul pielii. Numit si carcinom al glandelor sebacee, adenocarcinom al glandelor sebacee sau carcinom al glandei meibomiene, este considerat un cancer de piele agresiv, deoarece se poate raspandi.

Afecteaza cel mai adesea pleoapele, deoarece avem un numar mare de glande sebacee in acea zona. Cand acest cancer apare pe pleoapa, e numit carcinomul glandei meibomiene. Aceasta este un tip unic de glanda sebacee care se gaseste in pleoape.

Ce este o glanda sebacee?

Glandele sebacee sunt glande mici conectate la foliculii de par din piele. Acestea sunt localizate in orice regiune a corpului unde exista fire de par, dar sunt mai numeroase pe pielea scalpului si a fetei. Aceste glande sunt responsabile pentru producerea de sebum, care este o substanta uleioasa care mentine parul si pielea hidratate.

simptomele carcinomului sebaceu

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a carcinomului sebaceu este neclara. Cea mai importanta cauza a cancerelor de piele este expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) de la soare sau alte surse, cum ar fi solarul. Acest lucru poate provoca deteriorarea ADN-ului din celulele pielii, care poate face ca o celula sa inceapa sa creasca necontrolat, formand o tumora. Deoarece pe pleoapa este cea mai subtire piele de pe corp, aceasta este foarte sensibila la acest tip de daune.

Carcinomul sebaceu este un cancer de piele rar care se formeaza in glandele sebacee. Cele mai multe persoane diagnosticate cu carcinom sebaceu au intre 60 – 80 de ani, desi boala poate afecta persoane de toate varstele. Exista mai multi factori de risc suspectati:

  • expunere prelungita la soare;
  • sistem imunitar slabit de afectiuni medicale precum virusul imunodeficientei umane (HIV) sau cancer;
  • radioterapie anterioara la nivelul capului si gatului;
  • mutatii ale genei de supresie tumorala p53;
  • mase necanceroase (adenoame benigne) la nivelul glandelor sebacee;
  • sindromul Muir Torré – poate insemna ca aveti un alt cancer primar in alta parte a corpului etc.

Semne si simptome

Carcinomul sebaceu extraocular reprezinta aproximativ 25% dintre carcinoamele sebacee. Aceste tumori apar mai ales in jurul capului si gatului. Alte zone includ organele genitale, canalul urechii, sanii, trunchiul si cavitatea bucala. Apar de obicei ca un nodul roz pana la galben-rosiatic de diferite dimensiuni.

Carcinomul sebaceu ocular – simptome

Carcinomul sebaceu se dezvolta cel mai frecvent din glandele meibomiene care sunt localizate in cea mai mare pare in pleoapele superioare, dar si in pleoapele inferioare. Un carcinom sebaceu ocular se prezinta ca un nodul mic, eritematos sau galbui, ferm, profund, cu crestere lenta. Leziunile apar pe pleoapa superioara de 2-3 ori mai frecvent decat pe pleoapa inferioara si sunt adesea confundate cu salazionul (o inflamatie benigna a glandei meibomiene). Pe masura ce carcinomul creste, acesta se poate raspandi pe conjunctiva, unde poate fi confundat cu keratoconjunctivita sau blefaroconjunctivita.

Simptomele suplimentare pot include dureri la nivelul pleoapei, crusta rosiatica sau galbena de-a lungul liniei genelor, ingrosarea pleoapei de-a lungul liniei genelor sau caderea genelor. Pe masura ce carcinomul sebaceu se raspandeste, pot aparea mase suplimentare, iar vederea poate fi afectata.

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea carcinomului sebaceu includ:

  • examinarea pielii – medicul va inspecta cu atentie pielea;
  • examinarea ochilor – se va examina cu atentie pleoapa si ochiul pentru a cauta semne ca boala s-a raspandit in tesutul care acopera interiorul pleoapei si albul ochiului;
  • biopsie cutanata.

tratament carcinom sebaceu

Diagnostic diferential

Diagnosticul carcinomului sebaceu ocular este adesea intarziat cu luni sau chiar ani, pentru ca numeroase alte afectiuni inflamatorii, boli autoimune, procese infectioase si alte tumori prezinta simptome care pot fi confundate.

Exemple de afectiuni / boli care imita carcinomul sebaceu (mai ales ocular) includ:

  • salazion;
  • keratoconjunctivita;
  • blefaroconjunctivita sau blefarita;
  • conjunctivita papilara;
  • hemangiom reactiv;
  • alte tumori ale pleoapelor;
  • carcinom bazocelular;
  • carcinom cu celule scuamoase;
  • leziuni benigne ale glandei sudoripare etc.

Metode de tratament

Un diagnostic de cancer nu este niciodata usor de primit. E important sa discutati cu medicul despre orice nelamuriri, despre tratamente si efectele secundare care pot sa apara. De asemenea, e important sa discutati despre efectele emotionale ale cancerului si cum sa le gestionati.

Tratamentul pentru un carcinom sebaceu implica de obicei o interventie chirurgicala pentru a elimina cancerul. De asemenea, se foloseste adesea si radioterapia. Tratamentul ales va depinde de zona unde a aparut cancerul, dimensiunea sa, daca s-a raspandit sau nu si starea generala de sanatate. Medicul va discuta tratamentul, beneficiile acestuia si posibilele reactii adverse.

Interventia chirurgicala

Medicul poate recomanda adesea o procedura pentru a elimina cancerul si o parte din tesutul sanatos din jur (interventie chirurgicala excizionala cu o marja normala de tesut). Chirurgia Mohs este un tip specializat de interventie chirurgicala care implica indepartarea progresiva a straturilor subtiri de piele care contin celule canceroase pana cand ramane doar tesut fara cancer. Dupa indepartarea fiecarui strat de piele, se examineaza pentru a vedea daca sunt semne de cancer. Se continua cu acest proces cand nu mai exista semne de cancer. Se foloseste de obicei cand vorbim de un astfel de cancer la nivelul pleoapei sau fetei.

Alte proceduri chirurgicale includ crioterapia si o operatie pentru indepartarea ganglionilor limfatici, in cazul in care cancerul s-a raspandit.

cauzele carcinomului sebaceu

Radioterapia

Radioterapia foloseste fascicule energetice puternice, cum ar fi razele X si protonii, pentru a distruge celulele canceroase. Pentru carcinomul sebaceu, radioterapia poate fi utilizata singura sau poate fi utilizata dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase care au ramas. Aceasta abordare poate fi utilizata cand cancerul s-a raspandit, interventia chirurgicala nu poate fi efectuata sau raman celule canceroase dupa operatie.

Radioterapia se poate efectua:

  • dupa operatie pentru a distruge orice celule canceroase care au ramas in urma –  se numeste tratament adjuvant;
  • ca singur tratament daca nu se poate face operatia din orice motiv.

De obicei, tratamentul de radioterapie se face o data pe zi, de luni pana vineri, timp de peste 5 saptamani.

Deoarece carcinomul sebaceu este o forma agresiva de cancer, este important sa tratati afectiunea devreme si sa mergeti la toate programarile ulterioare pentru a verifica recurenta. Din fericire, atunci cand este gasit si tratat devreme, carcinomul sebaceu are o rata ridicata de supravietuire.

Care sunt complicatiile carcinomului sebaceu?

Carcinomul sebaceu, desi rar, este o tumora agresiva si potential periculoasa care poate duce la deces. Rata generala a mortalitatii este de 5-10% din cauza factorilor tumorali sau a diagnosticului si a tratamentului intarziat. Factorii pentru un prognostic mai slab includ intarzierea diagnosticului mai mult de 6 luni, diametrul tumorii mai mare de 1 cm si afectarea atat a pleoapelor superioare, cat si a pleoapelor inferioare.

Poate fi prevenit un carcinom sebaceu?

Nu exista metode garantate de a preveni un cancer. Insa, puteti reduce riscul de a dezvolta un carcinom sebaceu respectand o serie de masuri:

  • protejati-va pielea de expunerea la soare – folositi zilnic o crema de protectie solara cu spectru larg (UVA / UVB) cu un SPF de 30+, crema care sa fie rezistenta la apa;
  • limitati timpul petrecut in aer liber intre orele 10:00 -16:00;
  • acoperiti-va capul cu o palarie cu boruri largi, folositi ochelari de soare care blocheaza razele UV, pantaloni lungi si o camasa cu maneca lunga cand sunteti afara;
  • evitati sa mergeti la solar;
  • examinati-va periodic pielea pentru a vedea eventuale modificari ce apar si mergeti anual la medicul dermatolog pentru un control de specialitate.

Probleme la nivelul pleoapelor – benign vs. malign

cancerele la ochi

In general, aparitia unei mase sau a unei leziuni la nivelul pleoapei NU inseamna ca aveti cancer. De obicei vorbim de probleme si leziuni usoare, de origine virala sau bacteriana. Insa, e important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect si pentru a beneficia de tratamentul potrivit. De obicei, umflaturile la nivelul pleoapei sunt date de probleme precum orjelet, blefarite, salazion etc.

In unele cazuri, o masa la nivelul pleoapei se dovedeste a fi un cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer care apar pe pleoape sunt carcinomul cu celule bazale, carcinomul sebaceu, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul.

ATENTIE!

Intrucat carcinomul sebaceu poate imita aceste boli relativ benigne, medicii ar trebui sa fie atenti la orice simptome ale unui pacient cu conjunctivita persistenta, blefaroconjunctivita sau salazion cronic / recurent. Prin urmare, orice conjunctivita sau salazion care nu se imbunatateste dupa 3 luni de observatie necesita controale amanuntite.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-carcinoma/cdc-20352957
(2) https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/sebaceous
(3) https://dermnetnz.org/topics/sebaceous-carcinoma/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992157/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28681210/
(6) https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(19)30673-4/fulltext
(7) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer/types/sebaceous-gland-carcinoma
(8) https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(98)93034-2/abstract

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *