Biopsia cutanata – indicatii, recomandari

biopsia cutanata

Citeste mai multe despre biopsia cutanata, ce fel de afectiuni ale pielii poate diagnostica, de cate tipuri pot fi biopsiile cutanate, ce implica fiecare metoda.

CUPRINS:

1. Ce este biopsia cutanata?
2. Indicatii
3. Tipuri de biopsii cutanate
4. Ce implica biopsia cutanata?
5. Intrebari frecvente

Ce este biopsia cutanata?

Biopsia cutanata este o investigatie medicala care ajuta la diagnosticarea afectiunilor pielii. Poate fi utilizata si ca tratament pentru a elimina unele anomalii, cum ar fi alunitele. Biopsia presupune prelevarea unei probe de tesut – ce va fi ulterior analizata la microscop. Se foloseste un anestezic local ce amorteste zona. Poate ajuta la identificarea unei eruptii cutanate, infectii, psoriazis, cancer de piele etc.

Indicatii

O biopsie cutanata este efectuata pentru a ajuta la determinarea cauzei pentru anumite probleme ale piele, ca leziuni, eruptii, excrescente pe piele, alunite anormale etc. Poate fi indicata daca o anumita alunita creste, isi schimba aspectul, dar si in caz de simptome de infectie bacteriana sau fungica a pielii, mase sau cresteri necanceroase. Biopsia poate diagnostica si celule precanceroase, cancer de piele, eruptii cutanate sau vezicule ale pielii.

Biopsia cutanata poate fi considerata necesara ca parte a procesului de diagnostic. Poate ajuta la stabilirea unui diagnostic sigur si la excluderea unui anumit diagnostic incert. Retineti ca daca medicul va recomanda o biopsie cutanata, asta NU inseamna categoric un diagnostic de cancer. Procedura este folosita pentru a exclude un astfel de diagnostic – pot fi depistate diferite afectiuni, care nu sunt maligne.

Biopsia de piele este utilizata pentru a diagnostica sau a ajuta la tratarea afectiunilor si bolilor pielii, inclusiv keratoze actinice, tulburari ale pielii cu vezicule, afectiuni inflamatorii ale pielii, cancer de piele, inclusiv carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul, infectii ale pielii, alunite suspecte, excrescente, negi etc.

cand se recomanda biopsia de piele

Tipuri de biopsii cutanate

Exista mai multe tipuri de biopsii cutanate, in functie de localizarea leziunii, tipul sau, dimensiune etc.

Biopsia „shave”

Este cea mai simpla forma de biopsie de piele. Presupune „razuirea” stratului superficial de piele. La final, zona ramane ca o julitura si nu sunt necesare fire de sutura. Este minim invaziva si se foloseste cand leziunea este aproape de suprafata pielii. O biopsie de acest fel poate fi utilizata daca leziunea cutanata este superficiala, de exemplu pentru a confirma un diagnostic suspect de carcinom intraepidermic sau carcinom bazocelular. Rana dupa biopsie formeaza o crusta care ar trebui sa se vindece in 1-3 saptamani. Dezavantajul unei astfel de biopsii este ca poate fi dificil pentru un patolog sa excluda sau sa identifice o boala invaziva.

Biopsia „punch”

Acesta forma de biopsie implica perforarea tesutului sau a mucoaselor cu un dispozitiv numit preducea. Este ca un mic cilindru metalic, ce are marginea ascutita. Ramane la final o rana rotunda, putin mai profunda decat in urma biopsiei „shave”. Uneori pot fi necesare fire de sutura. Se foloseste anestezic local si se efectueaza cand se doreste obtinerea unei analize a zonelor mai in profunzime.

Biopsie incizionala

Pentru aceasta forma de biopse de piele se foloseste o lama de bisturiu pentru a preleva o proba de tesut dintr-o leziune de dimensiuni mai mari. Poate fi o formatiune tumorala, o leziune la suprafata sau pe mucoase. Se va folosi fir de sutura la final in unele cazuri. Acest tip de biopsie poate fi util pentru a oferi o imagine de ansamblu mai buna pentru medic, ceea ce poate imbunatati acuratetea diagnosticului. De asemenea, poate fi utila atunci cand se crede ca straturile sau tesuturile mai profunde sunt implicate in procesul bolii (de exemplu, grasime subcutanata sau vase de sange de dimensiuni medii).

Biopsia excizionala

In aceasta forma de biopsie de piele se va indeparta in totalitate leziunea – si va fi trimisa la laborator pentru analiza. Se va indeparta si o margine a tesutului din jur pentru a imbunatati sansele de indepartare completa.

Ce este biopsia virtuala?

Biopsia virtuala cutanata este o procedura de diagnostic moderna, neinvaziva, nedureroasa. Nu implica anestezie sau incizii. Se reduce orice disconfort, pacientul resimtind doar o usoara presiune cand dispozitivul ajunge in contact cu pielea. Este numita si microscopie confocala de reflectanta – si la fel ca biopsia cutanata clasica, poate fi folosita pentru diagnosticarea leziunilor cutanate benigne si maligne.

Practic, elementele specifice din structura pielii reflecta lumina in proportii diferite – ceea ce duce la obtinerea unei imagini specifice din aceste reflexii. Medicul poate vedea in timp real pe monitor imagini cu structura tesuturilor. Dezavantajul este ca acest tip de biopsie nu poate trata leziunile cutanate, pentru ca acestea nu vor fi indepartate. De asemenea, uneori este esential sa fie folosita biopsia clasica, daca aspectul la biopsia virtuala nu este concludent.

ce implica o biopsie de piele

Ce implica biopsia cutanata?

Inainte de efectuarea unei biopsii de piele, medicul va amorti pielea, de obicei prin injectarea de lidocaina in zona care urmeaza sa fie supusa biopsiei. Uneori se poate folosi anestezic topic. Medicul va curata mai intai locul biopsiei, apoi va amorti pielea utilizand o injectie anestezica sau unguent. Tesutul este apoi prelevat folosind una dintre procedurile de mai sus. Biopsiile tip „shave” nu necesita, de obicei, cusaturi, in timp ce biopsiile „punch”, incizionale si excizionale necesita de obicei fire de sutura. Indiferent de tipul de biopsie, este important sa mentineti ulterior locul biopsiei curat, pentru a preveni infectiile.

Complicatii posibile dupa biopsie

Biopsiile cutanate sunt in general sigure, fara riscuri. Insa, in cazuri rare, pot sa apara complicatii precum sangerari sau infectii. Daca aveti o tulburare de sangerare sau luati orice medicamente care cresc riscul de sangerare, discutati cu medicul inainte. Exista, de asemenea, riscul de a ramane cicatrici, desi in general nu este cazul pentru ca zona de prelevare este de obicei una foarte mica.

Riscul de infectii este putin mai mare in cazul biopsiilor excizionale, pentru ca zona supusa interventiei este mai mare. Leziunile cutanate cu ulceratii sau cruste, locul biopsiei, caracteristicile pacientului, cum ar fi diabetul, varsta inaintata sau utilizarea medicamentelor imunosupresoare pot contribui la cresterea riscului de infectie. Alergiile la anestezicele locale sunt extrem de rare.

Ce inseamna rezultatele?

Dupa ce proba de tesut este prelevata, aceasta este trimisa la laborator pentru testare. De obicei, dureaza aproximativ o saptamana pentru ca rezultatele sa fie disponibile, dar uneori poate dura mai mult. Analiza determina daca zona pielii este sau nu canceroasa si ce tip de leziuni sunt prezente.

tipuri de biopsii cutanate

INTREBARI FRECVENTE

Ce fel de anestezie se foloseste pentru o biopsie cutanata?

Biopsia este o procedura chirurgicala, astfel ca se va face anestezie locala – folosind crema anestezica (pentru biopsie shave) sau injectabila. Recoltarea probei dureaza in sine cateva secunde – este o procedura simpla si rapida.

Cum ma voi simti dupa biopsia cutanata?

Efectul anestezicului se reduce complet in aproximativ o ora – dar poate persista un anumit disconfort – intepatura, senzatie usoara de arsura, durere usoara. Aceste simptome se amelioreaza in cel mult doua zile. Daca disconfortul persista, luati legatura cu medicul.

Raman cicatrici dupa biopsie?

Nu vor ramane cicatrici de obicei. Pentru ca vorbim de dimensiuni reduse ale zonei supuse biopsiei, semnele dispar in 2-3 luni. Va ramane de obicei o mica pata in locul biopsiei. Insa, exista unii pacienti cu risc mai mare de cicatrizari vicioase, caz in care pot sa persiste cicatrici cheloide, hipertrofice sau atrofice.

Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer/getting-diagnosed/tests-diagnose
(2) https://www.emedicinehealth.com/skin_biopsy/article_em.htm
(3) https://www.cancercouncil.com.au/skin-cancer/diagnosis/biopsy/
(4) https://www.healthline.com/health/skin-lesion-biopsy
(5) https://dermnetnz.org/topics/skin-biopsy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *