Există analize care pot depista genele de cancer? | Intrebari frecvente

Există analize care pot depista genele de cancer

Există analize care pot depista genele de cancer? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Există analize care pot depista genele de cancer?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Fără îndoială că există analize genetice, există un screening genetic, el este foarte costisitor, nu poate fi impus niciodată ca un screening național, ca un program suportat de stat.

Tocmai pentru că este foarte costisitor, iar beneficiile trebuie gândite întotdeauna în perspectiva costului. Dacă discutăm de un cost foarte mare pentru a depista unul, două, trei cancere pe an, printr-un alt program care ar fi bugetat cu aceeași sumă, am putea să depistăm 200.000 de cancere pe an. Așa trebuie luată în discuție situația.

Nu neapărat că am fi împotriva unui screen genetic pentru că el costă foarte mult să-l facem la toată lumea, dar sunt pentru ca statul să acopere aceste investigații genetice la pacienții care se încadrează în grupa de risc foarte crescut.

Aceștia nu sunt foarte mulți, dar pentru aceștia, cum ar fi de exemplu fetele unei mame care a făcut cancer la vârsta de 30 sau 40 de ani și care are aceste gene. Dacă mama le are, și fetele le au, fetele au un risc de 70-80% să facă cancer, și atunci nu ne costă foarte mult să facem acest screening, el se face întrebând sau consultând pacientele, sau trimițându-le acolo unde trebuie, ca ele să știe că se încadrează într-un risc crescut și că și urmașele lor ar putea avea un risc crescut de a face cancer.

Nu sunt foarte multe aceste cancere, dar din punctul meu de vedere astea ar trebui suportate de stat, pentru că investigațiile se ridică la câteva mii de euro. Majoritatea pacienților și le fac, și au început să și le facă și în România pe costul lor.

Din păcate, v-am spus, costul nu se justifică, fiindcă pacientul le va face, iar dacă fata nu are gena respectivă, fără îndoială că a salvat-o de la ideea că ar putea să facă sau care avea același risc, fiindcă urmașele unei mame care a făcut cancer mamar între 30 și 40 de ani, de exemplu, pot să fie purtătoarea acestei mutații, sau pot să nu fie purtătoare.

Dacă sunt, e risc de 80% să facă cancer mamar, dacă nu sunt, au același risc ca și populația generală, nu mai contează că mama au făcut cancer mamar între 30 și 40 de ani.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

2 Comments on “Există analize care pot depista genele de cancer? | Intrebari frecvente”

  1. de ce acesti medici sunt total impotriva suplimentelor alimentare si a tratamentelor naturiste? De ce nu-si doresc o populatie sanatoasa? De ce ajung pacientii intr-un carusel ce duce la solutii radicale si la distrugerea totala a celulelor sanatoase cand ar avea posibilitatea ca timp de 6 luni de zile(faza de studiu primar) sa-i indrume pe pacienti sa urmeze programe de refacere celulara cu plante, cu leacurile babesti efectiv. Acesta nu sunt toxice, nu sunt invazive si pur si simplu detoxifica organismul si refac celulele care au luat-o razna prin organism.

  2. Medicii nu prescriu suplimente alimentare pentru ca sunt multe falsuri pe piață și sunt chiar periculoase. Cât privește tratamentele neconvenționale sau naturiste, foarte multe eficiente și tămăduitoare, nu au fost studiate științific pentru că nimeni nu finanțează așa ceva ( cu excepția statelor centralizate, dictaturi- vezi spectaculoasele rezultate din Cuba).
    Cât privește nutriția în cancer, cei mai mulți medici nu o consideră prea importantă, acțiunile dânșilor limitându-se la tratamentul chimio și operația. Am înțeles că la facultățile de medicină s-a introdus studiul nutriției de puțin timp și e periferic. Cât privește postul sau Sf.Maslu (foarte multe vindecări), trebuie să vorbiți ce cei ce au trăit așa ceva. Sănătate din suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *