Am cancer – cum trebuie să îmi schimb stilul de viață?

am cancer

Diagnosticul de cancer vine adesea ca o săgeată și atrage după sine o multitudine de întrebări. Trebuie să știţi că adoptarea unui stil de viață sănătos crește considerabil eficiența tratamentului și șansele de vindecare.

Este important să solicitați și să acceptați sprijinul celor din jur, pentru că nu trebuie să treceți prin asta de unul singur. De asemenea, trebuie să vă informați și să înțelegeți tipul cancerului și cât mai multe despre tratamente.

Studiile care se concentrează asupra cancerului și a stilului de viață au analizat atât relația cauzală dintre stilul de viață și apariția unui anumit tip de cancer, dar şi rolul pe care schimbările stilului de viață îl joacă în prevenirea reapariției unui cancer deja existent. Majoritatea cercetărilor în acest sens sugerează că schimbărilor pozitive în ceea ce privește stilul de viață au un rol benefic major în creșterea șanselor de supraviețuire, reducerea riscului de apariția a unei alte forme de cancer, creșterea eficienței tratamentelor și ameliorarea simptomelor.

Gestionarea emoțiilor

Înțelegerea și acceptarea stărilor emoționale nu este un lucru ușor. Când sunteți diagnosticat cu cancer, poate fi dificil să vă identificați și să vă înțelegeți sentimentele. Trebuie să vă acceptați sentimentele, să nu vă autoblamați și judecați și să fiți atenți la ceea ce simțiți. La început, gândul de a trăi cu cancer poate fi copleșitor. Unii ar putea simți nevoie să renunțe la speranță. A avea un punct de sprijin este o parte importantă a abordării emoțiilor.

Dacă sentimentele de tristețe și depresie se intensifică cu timpul, discutați cu medicul și cereți sfatul privind o consiliere de specialitate – psiho-oncologie si grupuri de suport.

Semnele de depresie în cancer includ:

  • stări de confuzie
  • pierderea speranței
  • tristețe continuă
  • afectarea memoriei și a rațiunii
  • afectarea somnului
  • stare de oboseală extremă și epuizare
  • scăderea apetitului și refuzul de a mânca
  • stare de neajutorare
  • scădere mare în greutate

Confruntarea cu emoțiile și convingerile altor persoane despre cancer poate fi, de asemenea, o provocare. De exemplu, cei mai apropiați ar putea să fie îngrijorați de starea voastră. Discutați cu ei și stabiliți anumite limite când vine vorba de ajutorul de care aveți nevoie.

stil de viata cancer

Menținerea la o greutate optimă

O greutate corporală sănătoasă este importantă pentru reducerea riscului de recurență a cancerului și creșterea eficienței tratamentului. Riscul pentru sănătate asociat cu greutatea corporală poate fi estimat utilizând diferite tehnici, inclusiv indicele de masă corporală și circumferința taliei.

Dacă ați pierdut mult din greutate în timpul tratamentului, va trebui să recâștigeți câteva kilograme pentru a reveni la o greutate sănătoasă.

Circumferința taliei poate fi utilizată pentru a indica riscul pentru sănătate.

Pentru bărbați:

  • 94 cm sau mai mult – risc crescut
  • 102 cm sau mai mult – risc substanțial crescut

Pentru femei:

  • 80 cm sau mai mult – risc crescut
  • 88 cm sau mai mult – risc substanțial crescut

Alimentația

O alimentație sănătoasă este deosebit de importantă dacă aveți cancer, deoarece atât boala, cât și tratamentele sale pot schimba modul în care mâncați. Cancerul și tratamentele pentru cancer pot, de asemenea, să afecteze modul în care corpul tolerează anumite alimente și utilizează substanțele nutritive.

Fructele și legumele

Legumele și fructele conțin vitamine, minerale și fitonutrienți care pot distruge agenții cancerigeni (carcinogeni). Legumele și fructele sunt, de asemenea, bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi. Scopul este de a consuma o varietate de legume și fructe de toate culorile pentru a vă asigura că beneficiaţi de suficiente substanțe care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Se recomandă 2 porții de fructe pe zi și 5-6 porții de legume pe zi.

Alegeți fructe proaspete sau congelate, la fel și legume, încercați variate tipuri de legume și fructe, dar în general de sezon și din surse naturale. Acestea trebuie preparte prin metode care să minimizeze pierderile de vitamine și minerale, evitând prăjirea și adaosul de sare sau zahăr.

Sucurile de fructe și super-alimentele

Sunt indicate fructele proaspete, întregi, nu sucurile de fructe, din care se pierd prin stoarcere elemente nutritive esențiale. Anumite tipuri de fructe și legume sunt denumite uneori „super-alimente”. Trebuie subliniat că toate fructele și legumele sunt sănătoase și ar trebui să fie consumate în mod regulat, nu există nici un singur super-aliment. Acest cuvânt poate fi folosit mai degrabă ca termen de marketing decât ca fapt științific.

Nu există, de asemenea, niciun produs alimentar care independent poate reduce riscul de cancer sau poate trata cancerul.

Surse importante de proteine

Avem nevoie de proteine pentru creștere, pentru a repara țesutul organismului și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos. Persoanele cu cancer au în general nevoie de mai multe proteine decât de obicei, mai ales persoanele mai în vârstă. Chirurgia, chimioterapia sau radioterapia duc la nevoia de proteine suplimentare pentru a vindeca țesuturile și pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Sursele bune de proteine includ pește, carne de pasăre, carne roșie slabă, ouă, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și alte fructe oleaginoase, leguminoase.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile joacă un rol important în nutriție. Grăsimile și uleiurile sunt formate din acizi grași și sunt  o sursă bogată de energie pentru organism. Alegeți mai ales grasimile mononesaturate și polinesaturate decât grăsimile saturate sau grăsimile trans. Grăsimile monosaturate se găsesc în principal în uleiuri vegetale cum ar fi uleiurile de măsline, avocado, fructele oleaginoase, ulei de canola și arahide. Grăsimile polinesaturate se găsesc în principal în uleiuri vegetale cum ar fi de șofran, floarea-soarelui, porumb și semințe de in, germeni de grâu, unturi vegetale, peşte gras etc. Grăsimile saturate se găsesc în principal în surse de origine animală cum ar fi carnea și păsările de curte, laptele integral sau cu conținut mare de grăsimi, brânza și untul.

mancare sanatoasa cancer

Carbohidrații

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului. Carbohidrații conferă corpului combustibilul necesar pentru activitatea fizică și funcționarea corectă a organelor. Cele mai bune surse de carbohidrați – fructe, legume și cereale integrale – furnizează de asemenea vitamine și minerale necesare, fibre și fitonutrienți pentru celulele corpului.

Siguranța alimentară

Siguranța alimentară este deosebit de importantă, mai ales pentru că unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, pot slăbi sistemul imunitar. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte de pregătirea și gătirea alimentelor și înainte de masă. Citiți datele de expirare privind produsele alimentare și verificați semne de deteriorare a alimentelor.

Ar trebui să nu mai mănânc carne?

Nu există dovezi concludente că vegetarienii sau cei care devin vegetarieni se simt mai bine după tratamentul cancerului. Cu toate acestea, consumul prea mare de carne roșie, în special carnea procesată, cum ar fi șunca, baconul, salamul și cârnăciorii, este asociat cu un risc mai mare de cancer gastrointestinal.  Este important să aveți o dietă bogată în alimente vegetale, cum ar fi fructele, legumele și cereale, dar nu e recomandat să renunțați complet la carne.

Ar trebui să mănânc numai alimente bio?

Termenul „organic” sau „bio” este utilizat pentru a descrie alimentele cultivate fără pesticide sau erbicide. Fructele și legumele organice tind să fie mai bogate în vitamina C comparativ cu soiurile cultivate convențional. Cu toate acestea, toate tipurile de fructe și legume sunt bune pentru sănătatea ta, indiferent dacă sunt cultivate în mod organic sau convențional. Nu există dovezi actuale potrivit cărora fructele și legumele organice sunt mai eficiente în reducerea riscului de cancer decât în cazul fructelor și legumelor cultivate convențional. Cu toate acestea, încearcă să consumi alimente cât mai naturale, cu puține adaosuri și din surse sigure.

deshidratare efect advers cancer

Hidratarea corectă

Apa este esențială pentru sănătate. Toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa. Lipsa unui consum suficient de apă poate duce la deshidratare. Este posibil să aveți nevoie de lichide suplimentare dacă aveți efecte adverse ca stări de vomă sau diaree.

Renunțarea la fumat și la consumul de alcool

Dacă sunteți fumător, este absolut necesar să renunțați la fumat. Fumul de țigară conține mai mult de 7000 de substanțe chimice, printre care 69 de agenți cancerigeni cunoscuți, iar continuarea fumatului după diagnosticarea cancerului reduce șansele de vindecare și crește riscul de a dezvolta o altă formă de cancer. Renunțarea la fumat este un proces dificil și care necesită multă muncă, dar cu sprijinul celor din jur și prin voință, este posibilă.

Alcoolul este un factor de risc pentru unele tipuri de cancer, în special cancerul la nivelul gurii, gâtului, esofagului, intestinului, ficatului și sânului. Limitarea alcoolului poate, de asemenea, să scadă riscul de recurență a cancerului și poate crește eficiența tratamentului.

Activitatea fizică

Activitatea fizică ajută la protejarea împotriva reapariției anumitor tipuri de cancer și poate intensifica efectele tratamentului. Poate stimula nivelul de energie, reduce oboseala, crește rezistenta, scade stresul, reduce anxietatea și depresia.

Începeți treptat activitatea fizică și creșteți ușor. Fiecare persoană este diferită, cantitatea și tipul de activități vor varia de la un individ la altul. Medicii recomandă de obicei aproximativ 20-30 minute pe zi de activitate fizică moderată.

Există multe motive pentru a fi activi fizic în timpul tratamentului pentru cancer, dar programul de exerciții al fiecărei persoane ar trebui să se bazeze pe ceea ce este sigur și ce funcționează cel mai bine pentru ei. De asemenea, ar trebui să fie ceva ce vă place să faceți.

Persoanele care au fost foarte sedentare (inactive) înainte de tratamentul cancerului ar putea avea nevoie să înceapă cu activități scurte, de intensitate scăzută, cum ar fi plimbări lente scurte. Pentru persoanele în vârstă, persoanele cu cancer care s-a răspândit în oase sau osteoporoză (subțierea oaselor) sau probleme cum ar fi artrita sau neuropatia periferică (amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor), siguranța și echilibrul sunt importante pentru a reduce riscul căderilor și fracturilor.

alimentatie sanatoasa cancer

Somnul de calitate

Somnul de calitate este esențial pe durata tratamentului anticancerigen, mai ales că insomniile sunt un efect advers al bolii și medicamentelor. Insomnia poate de multe ori agrava alte afecțiuni și simptome legate de cancer, cum ar fi durerea, oboseala, depresia sau anxietatea. De asemenea, poate fi mai greu pentru pacient să facă față cancerului dacă este mereu obosit.

Ameliorarea simptomelor de insomnie și cauza ei este o parte importantă a îngrijirii. Aceasta se numește îngrijire paliativă sau îngrijire de susținere și se oferă împreună cu tratamentul pentru cancer.

Surse:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *