Alimentatia pentru oboseala cronica

alimentatia pentru oboseala cronica

Iata ce este sindromul de oboseala cronica si cum se manifesta, care pot fi cauzele, ce implica tratamentul si cum trebuie sa fie alimentatia pentru oboseala cronica.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul de oboseala cronica?
2. Cauze si factori de risc
3. Diagnosticare sindrom de oboseala cronica
4. Care este tratamentul pentru sindromul de oboseala cronica?
5. Alimente recomandate pentru oboseala cronica

Ce este sindromul de oboseala cronica?

Sindromul de oboseala cronica este o boala complexa, de lunga durata. Este considerat o afectiune neurologica ce poate afecta intregul organism, provocand oboseala extrema si alte simptome care nu pot fi explicate de nicio alta afectiune. Este cunoscut si sub denumirea de encefalomielita mialgica. A fost clasificata drept o afectiune neurologica de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, desi afecteaza multe parti ale corpului, inclusiv creierul si muschii, sistemul digestiv, imunitar si cardiac. Termenul „encefalomielita mialgica” inseamna durere in muschi si inflamatie la nivelul creierului si maduvei spinarii.

Cum se manifesta?

Principalul simptom al sindromului de oboseala cronica este senzatia de oboseala extrema si stare generala de rau. Oboseala este severa, nu se reduce prea mult cu odihna, nu este din cauza unei activitati intense si nu a fost prezenta anterior.

In plus, persoanele cu sindrom de oboseala cronica pot avea si alte simptome, inclusiv:

  • capacitate redusa de a desfasura activitatile care anterior erau posibile;
  • probleme de somn – inclusiv vise foarte intense, spasme musculare nocturne;
  • dureri musculare sau articulare;
  • dureri de cap;
  • dureri in gat;
  • probleme de concentrare, de memorie si de gandire;
  • simptome asemanatoare gripei;
  • senzatie de ameteala sau rau;
  • vedere incetosata;
  • batai rapide sau neregulate ale inimii (palpitatii).

In general efortul agraveaza simptomele – stare de rau post-efort. Severitatea simptomelor poate varia de la o zi la alta sau chiar pe parcursul unei zile. Este o afectiune complexa care poate afecta o serie de sisteme si functii ale corpului. Ca urmare, simptomele pot varia foarte mult. Pentru un diagnostic de sindrom de oboseala cronica, aceasta oboseala si scaderea rezultata a nivelului de activitate trebuie sa dureze 6 luni sau mai mult.

Unii oameni raporteaza, de asemenea, o serie de alte simptome, cum ar fi greata, pierderea poftei de mancare, sindromul colonului iritabil, balonare, diaree, dureri in piept, dureri de maxilar, transpiratii nocturne etc.

ce este oboseala cronica

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta pentru sindromul de oboseala cronica, dar se crede ca apare de obicei dupa o alta problema medicala, cum ar fi:

  • o infectie respiratorie;
  • o infectie gastrointestinala;
  • infectie cu virusul Epstein-Barr, care provoaca mononucleoza;
  • toxine de mediu;
  • dupa o interventie chirurgicala;
  • stres fizic si emotional sever.

Exista dovezi din ce in ce mai mari ale unei legaturi intre oboseala cronica si modul in care functioneaza sistemul imunitar, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili mecanismul din spatele acestui lucru.

Citeste si: Imunitatea si sanatatea colonului

Factorii de risc includ:

  • imunitate scazuta;
  • genul feminin – femeile sunt de 2-4 ori mai predispuse decat barbatii;
  • predispozitie genetica;
  • alergii;
  • nivel crescut de stres.

simptome de oboseala cronica

Oboseala in cancer

Oboseala legata de cancer este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului si ale tratamentelor acestuia. Apare o stare de epuizare fizica si mentala care de multe ori nu se reduce cu odihna. Oboseala cauzata de cancer poate dura cateva saptamani (forma acuta) sau luni sau ani (forma cronica). Se estimeaza ca oboseala legata de cancer afecteaza 80 – 100% dintre persoanele cu cancer.

Oboseala cauzata de cancer poate fi legata atat de procesul bolii, cat si de tratamente. Toate tipurile de cancer si tratamente pentru cancer pot provoca oboseala. Asta pentru ca sistemul imunitar al corpului lucreaza din greu pentru a lupta impotriva bolii. Tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia, radioterapia, imunoterapia si interventia chirurgicala, pot provoca oboseala. Aceste tratamente pot schimba modul in care functioneaza celulele, pot provoaca inflamatie, pot duce la greata si deshidratare, deterioreaza celulele si tesuturile etc.

Este de asteptat o oarecare oboseala in timpul tratamentului pentru cancer. Insa, daca observati ca oboseala cauzata de cancer este persistenta, dureaza saptamani si va afecteaza foarte mult capacitatea de a va indeplini sarcinile zilnice, discutati cu medicul.

Citeste AICI mai multe despre oboseala in cancer, cauze si solutii.

de ce apare oboseala cronica

Diagnosticare sindrom de oboseala cronica

Nu exista un test specific pentru sindromul de oboseala cronica. Este diagnosticat pe baza simptomelor si prin excluderea altor afectiuni care ar putea cauza simptomele. Medicul va va intreba despre simptome si istoricul medical. Este posibil sa se recomande si analize de sange si urina.

Pentru un diagnostic de sindrom de oboseala cronica, simptomele trebuie sa corespunda ambelor criterii urmatoare:

  • oboseala cronica severa care dureaza 6 luni sau mai mult, dupa excluderea altor afectiuni medicale clinic – oboseala nu este pe tot parcursul vietii sau rezultatul unui efort continuu si nu este ameliorata mult cu odihna;
  • 4 sau mai multe dintre celelalte simptome enumerate mai sus in sectiunea simptome care nu au fost experimentate inainte de a aparea oboseala.

Care este tratamentul pentru sindromul de oboseala cronica?

In prezent, nu exista un tratament specific pentru sindromul de oboseala cronica. Fiecare persoana are simptome diferite si, prin urmare, poate necesita diferite tipuri de tratament pentru a gestiona tulburarea si a ameliora simptomele.

Un plan de tratament pentru sindromul de oboseala cronica are ca scop ameliorarea simptomelor pentru a va imbunatati calitatea vietii. Planul ar trebui sa includa:

  • un plan pentru gestionarea stresului;
  • un plan de exercitii usor;
  • dieta hranitoare, cu mese/gustari regulate pentru a mentine nivelul de energie;
  • suplimente daca dieta nu are un echilibru bun sau daca analizele de sange indica deficiente;
  • plan de management al somnului, care poate include medicamente;
  • fizioterapie pentru a ajuta in caz de dureri;
  • medicamente pentru durere;
  • psihoterapie in caz de stres sever, depresie sau anxietate.

Este foarte important sa aveti grija de voi, sa va odihniti, sa gestionati eficient stresul si sa faceti din somn o prioritate. Amintiti-va ca si emotiile folosesc energie. Momentele de stres sau tulburari emotionale va vor epuiza nivelul de energie. Este esential sa va gestionati bine timpul – managementul activitatilor, pentru a echiibra timpul de odihna si timpul de activitate. Trebuie sa va identificati limitele individuale pentru activitatile fizice si mentale, sa planificati aceste activitati si apoi sa va odihniti pentru a ramane in aceste limite.

Acupunctura, tai chi, yoga si masajul pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu oboseala cronica. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a incepe orice tratament alternativ sau complementar. Tehnicile minte-corp pot ajuta in general la ameliorarea mai multor simptome – masaj usor, tehnici de respiratie profunda, yoga, tai chi, meditatie, mindfulness etc.

dieta oboseala

Alimente recomandate pentru oboseala cronica

Nu exista o dieta specifica pentru oboseala cronica, dar exista unele recomandari care va pot ajuta sa va cresteti nivelul de energie, sa aveti o stare generala mai buna si sa ii oferiti organismului nutrientii de care are nevoie. O dieta sanatoasa si echilibrata va sprijini productia de energie si va asigura indeplinirea cerintelor nutritionale. La randul sau, acest lucru poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Se recomanda sa consumati:

  • Surse de proteine – Proteinele sunt descompuse de organism in aminoacizi care formeaza elementele de baza ale fiecarei functii pe care le indeplineste organismul – de la producerea de neurotransmitatori, la complexe imune, la enzime digestive la hormoni. Carnea, pestele, ouale, nucile, semintele, fasolea, lintea – sunt toate surse bune de proteine.
  • Legume – Legumele sunt bogate in nutrienti, fibre si antioxidanti ce protejeaza celulele si ajuta la reducerea inflamatiei. Consumati legume de toate culorile – un curcubeu de culori in farfurie. Cu cat legumele din farfurie sunt mai colorate, cu atat este mai mare continutul de antioxidanti. Consumati legume verzi si cu frunze verzi, ca salata, broccoli, varza, spanac etc. De asemenea, consumati radacinoase, dovleac, mazare, telina, dovlecel, ardei, castraveti etc.
  • Fructe – Consumati fructe de toate culorile – citrice, mere si pere, piersici, caise, cirese, prune, banane, mango, ananas, fructe de padure, struguri etc.
  • Cereale – Este important sa consumati si cereale, soiuri integrale ori de cate ori este posibil – paine din cereale integrale, cereale pentru micul dejun, orez, mamaliga, secara, quinoa etc.
  • Grasimi sanatoase – Acizii grasi Omega 3 care se gasesc in pestele gras, nuci, seminte de chia si uleiuri vegetale pot ajuta la sustinerea cailor antiinflamatorii ale prostaglandinelor si reducerea oboselii si a durerii. Grasimile sanatoase sunt, de asemenea, esentiale pentru inima si creier, iar cercetarile au aratat ca acizii grasi Omega 3 pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si reducerea anxietatii.

De asemenea se recomanda sa consumati lactate fermentate ca iaurt sau chefir, si ciocolata, o sursa importanta de polifenoli – alegeti ciocolata neagra cu un continut mare de cacao. Este important sa consumati suficienta apa, deoarece deshidratarea poate fi un declansator al oboselii. De asemenea, avem nevoie de hidratare adecvata pentru a sprijini detoxifierea si eliminarea deseurilor.

Alimente de evitat:

  • cofeina – mai ales cofeina in exces;
  • zahar – zaharul este unul dintre cele mai proinflamatorii alimente pe care le putem manca;
  • alimente care sunt legate de intolerante sau sensibilitati alimentare – in functie de caz – gluten, de exemplu;
  • cereale rafinate;
  • alimente ultraprocesate – sunt bogate in grasimi nesanatoase, zahar adaugat si sarace in nutrienti;
  • alcool.

alimentatie sindrom de oboseala cronica

Abordati intolerantele alimentare si sensibilitatile alimentare

Simptomele de tip colon iritabil, cum ar fi flatulenta, balonarea, durerea abdominala, diareea si constipatia sunt frecvent intalnite in sindromul de oboseala cronica. Daca banuiti ca ati putea avea intolerante alimentare, atunci cel mai bine ar fi sa consultati un dietetician care va va putea ajuta sa le eliminati din alimentatie si sa va asigurati ca nu pierdeti nutrientii esentiali. Adesea, persoanele cu oboseala cronica pot experimenta o imbunatatire a simptomelor odata ce aceste alimente au fost eliminate.

Alte recomandari alimentare

Este bine sa pastrati un jurnal alimentar – notati ce alimente consumati si daca apar simptome – urmariti ceea ce mancati si felul in care va simtiti pentru a identifica orice relatie intre dieta si nivelul de energie. Este important sa aveti rabdare – nu va asteptati ca schimbarile dietetice sa va influenteze simptomele peste noapte. Aceste lucruri necesita timp, asa ca este important sa aveti rabdare.

De asemenea, gatiti cu ulei de masline in loc de ulei de floarea soarelui si folositi tehnici mai sanatoase de gatit – ca gatire la aburi, gratar, gatire la cuptor, prajire fara ulei la friteuza cu aer cald etc.

In cazul oboselii cronice, este important sa va ascultati corpul si sa vedeti cum va simtiti. De asemenea, una dintre cele mai bune modalitati de a asigura o dieta nutritiva este sa planificati mesele si sa pregatiti mancarea din timp. In zilele in care aveti mai multa energie, planificati ce veti manca pentru restul saptamanii si pregatiti-va ingredientele de baza sau gatiti mesele.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/me-cfs/index.html
(2) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.656797/full
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chronic-fatigue-syndrome-cfs
(4) https://www.cdc.gov/me-cfs/treatment/index.html
(5) https://www.verywellhealth.com/chronic-fatigue-syndrome-fibromyalgia-diet-715718

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *