Bolile inflamatorii intestinale pot cauza numeroase simptome la nivel digestiv si pot fi legate de riscul de cancer. Citeste mai multe despre acest subiect.
CUPRINS:
1. Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?
2. Bolile inflamatorii intestinale – cum pot fi legate de cancer?
3. Colita ulcerativa si riscul de cancer
4. Boala Crohn si riscul de cancer
Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?
Boala inflamatorie intestinala este un termen utilizat in principal pentru a descrie doua afectiuni: colita ulcerativa si boala Crohn. Colita ulcerativa si boala Crohn sunt afectiuni care implica inflamatia intestinului. Colita ulcerativa afecteaza doar colonul (intestinul gros). Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv.
Colita ulcerativa provoaca inflamatii la nivelul intestinului gros sau colonului. Exista mai multe forme diferite de colita ulcerativa, in functie de localizare si severitate. Acestea sunt:
- proctita ulcerativa – apare atunci cand inflamatia este doar la nivelul rectului si tinde sa fie cea mai usoara forma de colita ulcerativa;
- colita universala sau pancolita – apare atunci cand inflamatia se raspandeste in intregul colon;
- proctosigmoidita – apare atunci cand inflamatia afecteaza rectul si capatul inferior al colonului;
- colita distala – apare atunci cand inflamatia se extinde de la rect pana la colonul stang;
- colita ulcerativa severa acuta – este un tip rar care provoaca inflamatii in intregul colon, ducand la simptome severe si durere.
Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv. Cu toate acestea, cel mai frecvent se dezvolta in sectiunea finala a intestinului subtire si a colonului.
Simptome
Simptomele pot varia in functie de tip, localizare, severitate. Oamenii ar putea experimenta perioade in care simptomele se agraveaza si perioade cu simptome putine sau deloc (remisie).
Simptomele bolii inflamatorii intestinale includ:
- dureri abdominale si crampe;
- sange in scaun;
- diaree persistenta;
- pierdere in greutate;
- oboseala intensa.
Nu toti pacientii au toate aceste simptome, iar unele persoane pot avea simptome suplimentare, in afara sistemului digestiv, inclusiv febra, dureri articulare, probleme ale pielii.
Boala inflamatorie intestinala – diferita de sindromul de colon iritabil
Boala inflamatorie intestinala se aseamana in ceea ce priveste unele simptome cu sindromul de colon iritabil, insa acestea sunt afectiuni diferite. Boala inflamatorie intestinala este o afectiune mai severa care poate duce la o serie de complicatii, inclusiv malnutritie si deteriorarea intestinului. Apare din cauza unui sistem imunitar hiperactiv, care duce la inflamatii in intestin si tractul gastro-intestinal. Sindromul de intestin iritabil se dezvolta de obicei din cauza problemelor digestive sau a unui intestin suprasensibil. Tratarea bolilor inflamatorii intestinale implica si medicamente care reduc inflamatia. Persoanele cu sindrom de colon iritabil, pe de alta parte, pot reduce simptomele de obicei doar prin modificarea dietei sau a stilului de viata.
Cauze si factori de risc
Mai multi factori pot contribui la dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale. De exemplu, aceste proleme pot aparea deoarece sistemul imunitar are un raspuns anormal la bacterii, virusuri sau particule alimentare. Acest lucru poate declansa o reactie inflamatorie la nivelul intestinului.
Desi in prezent nu exista o singura cauza confirmata a bolilor inflamatorii intestinale, exista mai multi factori potentiali care pot creste riscul unei persoane de a dezvolta aceste boli.
Factorii de risc pentru colita ulcerativa sunt mai ales varsta (colita ulcerativa este mai frecventa la persoane de 15-30 ani sau cu varsta peste 60 ani) si genetica.
Factori de risc pentru boala Crohn includ:
- genetica;
- anumite medicamente – utilizarea anumitor medicamente – inclusiv antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive si antibiotice – acesta pot creste riscul de boala Crohn;
- fumatul – poate dubla riscul aparitiei bolii Crohn;
- alimentatia bogata in grasimi.
Complicatii
Unele posibile complicatii ale bolii Crohn includ:
- ocluzie intestinala;
- cancer de colon;
- fistule;
- leziuni sau fisuri anale;
- ulceratii bucale, intestinale, perineale, anale;
- malnutritie.
Colita ulcerativa poate provoca urmatoarele complicatii:
- sangerari rectale, care pot duce la anemie feripriva;
- deshidratare;
- absorbtia slaba a nutrientilor;
- densitate osoasa redusa, ce poate duce la osteopenie sau osteoporoza.
Pentru a diagnostica bolile inflamatorii intestinale, se face un istoric medical complet, urmat de analize. Analizele includ testarea scaunului, teste de sange (pentru a vedea daca exista infectii sau anemie), radiografii, CT, RMN pentru a depista alte complicatii, ca fistulele, de exemplu. De asemenea, se pot face o serie de proceduri endoscopice, ca o colonoscopie, sigmoidoscopie sau endoscopie cu capsula.
Bolile inflamatorii intestinale – cum pot fi legate de cancer?
Cancerul apare atunci cand celulele din corp incep sa creasca si sa se divida necontrolat, formand adesea tumori. Uneori, aceste celule anormale se pot raspandi la tesuturile din jur. Cancerul colorectal include doua tipuri de cancer: cancer de colon – cancer care incepe in colon (intestin gros) si cancer rectal – cancer care incepe in rect. Cancerul intestinal nu include cancerul anal. Cancerul anal este un tip diferit de cancer cu factori de risc diferiti.
Simptomele cancerului colorectal pot fi similare cu cele ale bolii Crohn si ale colitei si includ:
- sangerari anale sau urme de sange in scaun;
- modificari de tranzit intestinal;
- pierdere inexplicabila in greutate;
- oboseala intensa;
- dureri abdominale.
Boala Crohn si colita ulcerativa sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tractului gastro-intestinal. Desi cauza bolii nu este pe deplin inteleasa, boala inflamatorie intestinala se caracterizeaza prin inflamatia cronica a tractului gastro-intestinal la persoanele susceptibile genetic si expuse la factori de risc de mediu. Pacientii cu boli inflamatorii intestinale prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal din cauza inflamatiei intestinale cronice.
Boala inflamatorie a intestinului creste astfel riscul de cancer de colon. Nivelul de risc depinde de tipul de boala inflamatorie intestinala (colita ulcerativa sau boala Crohn), severitatea bolii si de cat timp aveti boala. Riscul de cancer de obicei creste dupa 8 ani sau mai mult de la diagnosticul de boala inflamatorie intestinala.
Majoritatea medicilor recomanda screening-ul pentru cancer colorectal la fiecare 1 – 3 ani. Tipul de screening depinde de amploarea bolii.
Colita ulcerativa si riscul de cancer
Colita ulcerativa poate cauza inflamatii ce pot transforma in cele din urma celulele care captusesc colonul in celule canceroase. Riscul de cancer de colon incepe de obicei sa creasca in timp, in functie de cat timp a trecut de la dezvoltarea bolii. In plus, depinde si de severitatea inflamatiei. In cazul unui nivel ridicat de inflamatie in intregul colon vorbim de un risc mai mare de cancer colorectal. In intestin, inflamatia afecteaza materialului genetic din celulele colonului. Acest lucru poate duce la mutatii in acele celule care ar putea sa cauzeze un cancer. De asemenea, inflamatia creste nivelul anumitor molecule care pot ajuta la cresterea tumorilor canceroase si creste riscul de infectii virale si bacteriene. Acestea pot interfera cu sistemul imunitar al corpului si pot incuraja celulele canceroase sa creasca si sa se divida.
Colangita sclerozanta primara este o complicatie rara a colitei ulcerative ce poate afecta caile biliare. Provoaca cicatrici si inflamatii si creste si mai mult riscul de cancer colorectal.
Daca boala este lasata necontrolata sau netratata, riscul creste mult mai mult. Din acest motiv, este important sa mergeti la medic atunci cand apar simptome, pentru a discuta despre optiunile de tratament.
✔️ Citeste mai multe despre Colita ulcerativa si riscul de cancer.
Atentie!
Multe semne si simptome ale cancerului colorectal se aseamana cu simptomele bolilor inflamatorii intestinale. De exemplu, sangele din scaun poate fi un semn de cancer colorectal, dar si un simptom al colitei ulcerative. Este usor sa confundati semnele potentiale ale cancerului cu cele ale colitei ulcerative. Din acest motiv, este important sa mergeti periodic la medic pentru a monitoriza evolutia afectiunii.
In cazul persoanelor cu colita ulcerativa se recomanda procedurii de screening periodic. De obicei, se recomanda o colonoscopie la 1-3 ani. Urmati tratamentul medical prescris de medic si mergeti la un control medical la gastroenterologie cel putin o data pe an. E important sa aveti o dieta sanatoasa si echilibrata. Consumati multe fructe, legume si cereale integrale, limitati consumul de alimente grase, carnuri procesate, carne rosie si evitati alcoolul.
Boala Crohn si riscul de cancer
Boala Crohn este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului care poate afecta intregul tract gastrointestinal. De obicei, vizeaza capatul intestinului subtire sau colonul. Spre deosebire de colita ulcerativa, care provoaca inflamatii numai in colon si rect, boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv. Cand boala Crohn afecteaza doar colonul (intestinul gros), se numeste colita granulomatoasa Crohn. Adesea cunoscuta doar sub numele de colita Crohn, aceasta forma a bolii afecteaza aproximativ 20% dintre persoanele cu boala Crohn. Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt diareea, sangele in scaun, durerile abdominale si pierderea in greutate.
Pacientii cu colita Crohn – in special pacientii mai tineri – prezinta un risc mai crescut de cancer colorectal. Acest risc creste in general la 7-8 ani dupa diagnosticarea colitei Crohn. Cancerele date de aceasta boala se dezvolta mai diferit decat alte tipuri de cancer de colon – adesea nu apare niciun simptom, decat atunci cand boala a avansat.
Boala Crohn implica un proces care face ca organismul sa-si atace propriul tesut. Leziunea rezultata pe termen lung face ca zonele inflamate sa fie intr-o stare constanta de inflamatie.
Desi nu exista un remediu pentru boala Crohn, se prescriu medicamente pentru a controla inflamatia. De asemenea, se fac proceduri de screening – colonoscopii, in general – la 1-2 ani. Se recomanda si adoptarea unui stil de viata sanatos si activ, mentinerea la o greutate sanatoasa si evitarea fumatului si a alcoolului. Medicul va poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul de cancer colorectal si pentru a controla inflamatia. Este important sa continuati sa luati medicamentele, chiar si atunci cand nu aveti multe simptome.
✔️ Citeste mai multe despre Boala Crohn si riscul de cancer.
ATENTIE!
Faptul ca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa NU inseamna ca veti dezvolta neaparat cancer colorectal, dar va creste riscul. E important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect, sa urmati tratamentele prescrise, sa adoptati un stil de viata sanatos si sa respectati recomandarile de screening.
Referinte:
(1) https://www.uofmhealth.org/health-library/hw40035
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873872/
(3) https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ibd/colorectal-cancer
(4) https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis/colon-cancer
(5) https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/crohns-and-colon-cancer-risk
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325222