Citostaticele sunt medicamente cu efect anticancerigen, iar tratamentul cu citostatice poartă numele de chimioterapie. Iată ce indicații are, cum acționează și ce tipuri de astfel de medicamente există.
CUPRINS:
1. Ce sunt citostaticele?
2. Cum acționează?
3. Tipuri de citostatice
4. Administrarea citostaticelor
5. Citostaticele și efectele adverse
Ce sunt citostaticele?
Citostaticele sunt medicamente cu efect anticancerigen. Au proprietăți diferite și moduri de acțiune diferite. Efectele sunt date de substanța activă și ceilalți compuși din medicament. În funcție de modul în care funcționează un citostatic, acesta face parte dintr-un grup specific de substanțe.
Medicamentele citostatice sau citotoxice sunt transportate prin sânge în întregul corp. Medicamentele citotoxice pot fi utilizate pentru a distruge tumorile, pentru a susține efectele intervenției chirurgicale sau ale radioterapiei, pentru a reduce metastazele sau pentru a atenua simptomele cancerului.
Astfel de medicamente citostatice se pot administra sub formă de tablete sau intravenos. Uneori, medicamentul este administrat local, de exemplu în pleură, vezica urinară sau cavitatea spinală. Cursurile de tratament sunt în general administrate la intervale de 3-4 săptămâni. În acest fel, celulele canceroase nu au timp să se recupereze, dar țesutul normal se regenerează.
Cum acționează?
Pentru a înțelege modul de acțiune al citostaticelor, e important să cunoaștem ciclul de viață al unei celule. Durata de viață a unei celule este dată de ciclul celular. Fazele ciclului celular diferă în funcție de anumite căi de semnalizare si de proteinele specifice, cu roluri specifice. Aceste faze stabilesc momentele când se divid celulele, când se maturizează, când devin active sau inactive, când îmbătrânesc și mor. Acest „ceas interior” este afectat la celulele canceroase, astfel că încep să se dividă rapid, necontrolat, se maturizează în mod necorespunzător și nu mai mor.
În funcție de mecanismul lor specific de acțiune, medicamentele citostatice interferă cu procesul de mitoză în diferite moduri, de exemplu prin afectarea materialului genetic (ADN) al unei celule. Se consideră că chimioterapia prezintă eficientă dacă celulele canceroase mor după tratamentul cu un medicament citostatic (apoptoză = moartea programată a celulelor sau necroză) sau se transformă într-o celulă mai puțin imatură (un proces numit diferențiere). În alte cazuri, din nefericire, celulele canceroase pot repara daunele cauzate de medicamentul citostatic, ele devin rezistente și, prin urmare, nu răspund la tratament.
Citostatice specifice și nespecifice
Mai multe tipuri de medicamente citostatice sunt utilizate în terapia cancerului, care împreună au diferite tipuri de efecte. Metoda cea mai obișnuită este administrarea unei combinații de medicamente citostatice diferite. Eficacitatea chimioterapiei depinde de tipul tumorii, compoziția acesteia, rata de dezvoltare etc. Uneori, citostaticele sunt administrate ca chimioterapie cu doze mari. Acesta este utilizată în tratarea leucemiei, a unor limfoame și a tumorilor cerebrale la copii.
Chimioterapia și radioterapia afectează proliferarea celulară, mecanismele lor de creștere sunt afectate, creșterea se oprește și celulele mor. Cele mai multe componente moleculare ale diferitelor grupuri de citostatice pot afecta numai anumite faze ale ciclului celular ce implică diviziunea celulară. Medicamentele citotoxice specifice ciclului celular vizează acest mecanism. Alți agenți citostatici care pot afecta o celulă în orice fază a ciclului celular sunt numiți medicamente citotoxice nespecifice.
Chiar și în țesuturile cu creștere rapidă există celule temporar inactive sau latente care nu participă pentru o perioadă de timp la diviziunea celulară (mitoză). După această etapă, ele ar putea începe iar să se dividă. Din acest motiv, medicamente specifice și nespecifice sunt adesea administrate combinat (polichimioterapie).
Obiectivele medicamentelor citostatice
Medicamentele citostatice pot avea diferite indicații:
Medicamente citostatice pentru vindecarea cancerului
Unele tipuri de cancer pot fi vindecate numai prin medicamente citostatice. Uneori se utilizează chimioterapie în plus față de un alt tratament principal. De exemplu, este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina o tumoră, dar, de asemenea, vi se poate da și un curs de chimioterapie după intervenția chirurgicală. Scopul este de a ucide orice celule canceroase care s-ar fi răspândit departe de locul în care s-a format cancerul (situl tumorii primare).
Chimioterapia după un tratament principal se numește chimioterapie adjuvantă. Poate fi administrată înainte de operație sau radioterapie, astfel încât aceste alte tratamente să funcționeze mai bine. Chimioterapia administrată înainte de un alt tratament este chimioterapie neoadjuvantă.
Chimioterapia paliativă – medicamente citostatice pentru reducerea simptomelor
Chimioterapia poate fi uneori indicată doar pentru ameliroarea simptomelor și se numește chimioterapie paliativă. Chiar dacă un tratament nu este posibil și prognosticul este slab, un curs de chimioterapie poate fi folosit pentru a reduce dimensiunea unui cancer. Acest lucru poate reduce simptome cum ar fi durerea sau simptomele de presiune dintr-o tumoră.
Tipuri de citostatice
Există mai mult de 100 de medicamente diferite pentru chimioterapie. Principalele tipuri sunt:
Agenți de alchilare
Agenții de alchilare împiedică reproducerea celulei prin deteriorarea ADN-ului său. Aceste medicamente acționează în toate fazele ciclului celular și sunt utilizate pentru a trata multe tipuri diferite de cancer. Pot afecta celulele măduvei osoase care produc noi celule sangvine. În cazuri rare, acest lucru poate duce la leucemie. Riscul de leucemie după folosirea agenților de alchilare este cel mai mare la aproximativ 5 – 10 ani după tratament.
Sunt folosiți pentru a trata:
- leucemie
- limfom
- limfom Hodgkin
- mielom multiplu
- sarcom
- cancer pulmonar
- cancer mamar
- cancer ovarian
Exemple de agenți de alchilare:
- busulfan
- temozolamida
- altretamină
- mileran
- carboplatin
- carmustin
- clorambucil
- cisplatina
- ciclofosfamida
- dacarbazină
- lomustin
- melfalan
- oxaliplatina
- tiotepa
Antimetaboliți
Antimetaboliții interferă cu creșterea ADN și ARN prin înlocuirea blocurilor normale de ARN și ADN. Acești agenți afectează celulele în timpul fazei în care sunt copiați cromozomii celulei. Sunt folosiți pentru a trata:
- leucemie
- cancer mamar
- cancer ovarian
- cancerul tractului intestinal
Exemple de antimetaboliți includ:
- 5-fluorouracil
- 6-mercaptopurină
- capecitabină
- citarabina
- floxuridina
- fludarabină
- gemcitabina
- hidroxiureea
- metotrexat
- pemetrexed
Antibiotice antitumorale
Aceste medicamente nu sunt ca antibioticele folosite pentru a trata infecțiile. Acționează prin schimbarea ADN-ului în interiorul celulelor canceroase pentru a le menține creșterea și diviziunea.
Antraciclinele sunt antibiotice antitumorale care interferă cu enzimele implicate în copierea ADN-ului în timpul ciclului celular. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru o varietate de tipuri de cancer. Sunt folosite pentru a trata multe forme de cancer.
Exemple de antracicline includ:
- daunorubicina
- doxorubicina
- epirubicin
- idarubicin
Antibioticele antitumorale care nu sunt antracicline includ:
- actinomicină-D
- bleomicină
- mitomicina C
- mitoxantronă
Inhibitori de topoizomerază
Sunt folosiți pentru leucemie, cancere pulmonare, ovariene, gastrointestinale etc. Aceste medicamente interferă cu enzimele numite topoizomeraze, care ajuta la separarea lanțurilor de ADN, astfel încât acestea să poată fi copiate. Inhibitorii topoizomerazei sunt utilizați pentru a trata anumite leucemii, precum și cancerele pulmonare, ovariene, gastrointestinale și alte tipuri de cancer.
Inhibitorii de topoizomerază sunt grupați în funcție de tipul de enzimă pe care o afectează:
Inhibitorii de topoizomerază I includ:
- topotecan
- irinotecan (CPT-11).
Inhibitorii de topoizomerază II includ:
- etoposida (VP-16)
- teniposidă
- mitoxantrona (de asemenea, acționează ca un antibiotic antitumoral)
Inhibitorii de topoizomerază II pot crește riscul unui al doilea cancer – leucemia mielogenă acută (AML) – încă de la 2 la 3 ani după administrarea medicamentului.
Inhibitori mitotici
Sunt folosiți pentru:
Inhibitorii mitotici sunt compuși derivați din produse naturale, cum ar fi plantele. Acționează prin oprirea diviziunii celulare, și pot afecta celulele în toate fazele prin menținerea enzimelor.
Exemple de inhibitori mitotici includ:
- docetaxel
- estramustin
- ixabepilona
- paclitaxel
- vinblastin
- vincristina
- vinorelbină
Acestea sunt utilizate pentru a trata multe tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer de sân, cancer pulmonar, mielom, limfoame și leucemii.
Alte tipuri de medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului
Unele medicamente pentru chimioterapie acționează în moduri puțin diferite și nu se încadrează bine în niciuna dintre celelalte categorii. Exemplele includ medicamente cum ar fi L-asparaginaza, care este o enzimă, și inhibitorul de proteozom bortezomib.
Alte medicamente și tratamente biologice sunt utilizate pentru a trata cancerul, dar nu sunt considerate chimioterapice.
Corticosteroizii
Corticosteroizii, adesea pur și simplu numiți steroizi, sunt hormoni naturali și medicamente asemănătoare hormonilor, care sunt utile în tratamentul multor tipuri de cancer, precum și a altor boli. Când aceste medicamente sunt folosite ca parte a tratamentului pentru cancer, acestea sunt considerate medicamente pentru chimioterapie.
Exemple de corticosteroizi includ:
- prednison
- metilprednisolona
- dexametazona
Steroizii sunt, de asemenea, utilizați frecvent pentru a preveni greața și vărsăturile cauzate de chimioterapie. Acestea sunt folosite înainte de administrarea de citostatice pentru a preveni reacțiile alergice severe.
Terapii țintite
Atacă celulele canceroase mai specific decât medicamentele tradiționale de chimioterapie. Aceste medicamente pot fi utilizate ca parte a tratamentului principal sau pot fi utilizate după tratament pentru a ține cancerul sub control sau pentru a împiedica recidiva.
Agenți de diferențiere
Actioneaza asupra celulelor canceroase pentru a le maturiza în celulele normale. Exemplele includ retinoizii, tretinoin și bexaroten, precum și trioxid de arsen.
Terapia hormonală
Medicamentele din această categorie sunt hormoni sexuali sau medicamente asemănătoare hormonilor, care sunt utilizate pentru a încetini creșterea cancerului de sân, prostată și endometrial (uterin), care în mod normal cresc ca răspuns la hormonii sexuali naturali din organism.
Imunoterapia
Unele tratamente sunt date persoanelor cu cancer pentru a ajuta sistemul lor imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.
Administrarea citostaticelor
Chimioterapia intravenoasă
Pentru a intra direct în sânge, multe medicamente citotoxice sunt administrate prin injecție direct într-o venă (injecție intravenoasă). Unele se injectează direct, altele prin perfuzie. Astfel sunt mai diluate și există un risc mai mic de a irita venele în momentul în care ajung în sânge. Poate dura câteva ore pentru ca o doză să curgă complet în sânge.
Chimioterapia administrată pe cale orală
Unele medicamente pentru chimioterapie pot fi luate sub formă de comprimate sau lichide pe cale orală și sunt absorbite în sânge din intestin.
Alte metode
Medicamentele nu ajung în creier sau măduva spinării foarte bine din sânge. Deci, pentru tratarea unor cancere ale creierului sau măduvei spinării, medicamentele pot fi injectate în lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării. Aceasta se realizează printr-o puncție lombară atunci când un ac este introdus în spațiul de lângă măduva spinării din partea inferioară a spatelui.
Alte metode sunt:
- injectarea intramusculară;
- cremă aplicată pe piele;
- infecție în cavitatea toracică;
- injecție direct în tumoră.
Cursul de citostatice
De obicei, un tratament de chimioterapie este dat în cicluri. Un ciclu este o etapă de tratament urmată de o perioadă de repaus de la tratament. De exemplu, se poate administra o doză de medicament (medicamente) într-o singură zi sau mai multe doze în câteva zile. Poate fi apoi o perioadă de repaus de la tratament timp de 3-4 săptămâni. Acest lucru îi permite organismului să se recupereze de la orice efecte secundare. Ciclurile de tratament sunt frecvent administrate la fiecare 3-4 săptămâni, dar variază în funcție de cancerul tratat și de medicamentele utilizate.
Durata unui tratament complet este adesea de aproximativ 6 luni. Deci, acest lucru poate consta în aproximativ șase cicluri de tratament pe parcursul celor șase luni. Cu toate acestea, un curs complet de tratament poate varia și poate fi mai scurt sau mai lung de șase luni și constă în mai puține sau mai multe cicluri.
Citostaticele și efectele adverse
Majoritatea medicamentelor citostatice afectează negativ celulele sănătoase în diferite moduri. Citostaticele vizează în special acele celule care se divid rapid. Din această categori amintim măduvă osoasă (adică celule stem din sânge), mucoase orale și mucoase gastrointestinale, precum și celulele foliculilor de păr. Astfel, celulele și țesuturile cu creștere rapidă sunt foarte sensibile la medicamentele citostatice.
Efectele secundare ale medicamentelor citotoxice
Medicamentele citotoxice ajung la aproape toate celulele din organism și distrug celulele canceroase, precum și unele celule canceroase. De aceea, chimioterapia poate cauza efecte secundare . Tratamentul cu citostatice poate cauza greață, căderea părului și oboseală. Efectele secundare variază de la o persoană la alta. Unele dintre reacțiile adverse dispar după câteva zile, dar de obicei pot fi necesare câteva luni pentru o recuperare globală de la chimioterapie.
Tipul și severitatea efectelor secundare depind de medicamentele utilizate, de dozele, de starea generală de sănătate și de modul în care organismul răspunde la medicamente.
Cele mai cunoscute efecte adverse sunt:
Căderea părului
Anumite medicamente citotoxice afectează creșterea părului, care are ca rezultat calviția completă sau parțială sau căderea părului din alte zone corporale. După finalizarea cursului de chimioterapie, de obicei simptomele se reduc. Nu toate medicamentele citotoxice cauzează căderea părului.
Oboseala
Oboseala este un efect secundar comun. Este posibil să vă simțiți mai obosit decât în mod obișnuit în timpul unui curs de chimioterapie. Este posibil să aveți nevoie să vă reduceți activitățile normale, să vă planificați perioade de odihnă regulate și, dacă este posibil, să faceți mișcare.
Greață
Greața este cel mai frecvent efect secundar al chimioterapiei. Ca și în cazul altor efecte adverse ale chimioterapiei, simptomele de greață depind de medicament și de doza care se administrează. Greața poate duce la vărsături câteva ore după tratament sau la o stare prelungită care poate dura până la 2 – 4 zile.
Afectarea mucoasei orale și faringiene
Aceste țesuturi sunt mai vulnerabile la efectele adverse ale citostaticelor. Poate apărea înroșirea țesutului sau dezvoltarea de leziuni. Acestea pot afecta înghițirea, mestecarea, vorbirea etc. Mucozita apare frecvent.
Diaree
Diareea este un efect secundar comun al chimioterapiei. Este cauzată de afectarea membranelor mucoase intestinale.
Deteriorarea măduvei osoase
Chimioterapia poate determina o scădere a numărului de celule albe din sânge, a numărului de trombocite din sânge și a hemoglobinei. De obicei, deteriorarea măduvei osoase este temporară, iar numărul de sânge se îmbunătățește treptat.
Alte efecte adverse – constipație, afectarea mucoasei ochilor, umflături, modificări ale pielii și unghiilor, amorțeală, dureri musculare, simptome de menopauză precoce etc.
Uneori medicamentele citotoxice au reacții adverse pe termen lung și efecte tardive. Acestea includ riscul de leziuni cardiace, leziuni pulmonare și insuficiență renală. Cele mai multe efecte secundare adverse apar deja în timpul tratamentului, dar leziunile cardiace, de exemplu, pot să apară numai după mulți ani.
Referinte:
(1) Cytotoxic drugs or cytostatics, link: https://www.allaboutcancer.fi/treatment-and-rehabilitation/cytostatics/
(2) Cytotoxic drugs, link: https://www.rch.org.au/rchcpg/hospital_clinical_guideline_index/cytotoxic_drugs_the_management_of/
(3) Side effects og chemotherapy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/side-effects-chemotherapy
(4) Chemoterapy, link: https://www.cancercenter.com/treatment-options/chemotherapy
(5) How do cytostatic agents work, link: https://www.kinderkrebsinfo.de/patients/therapy/methods_of_treatment/pohkinderkrebsinfochemotherapie/cytostatic_agents/mode_of_action/index_eng.html
(6) Cytotoxic and cytostatic medication – safe handling and administration, link: https://www.gosh.nhs.uk/health-professionals/clinical-guidelines/cytotoxic-and-cytostatic-medication-safe-handling-and-administration
2 Comments on “Citostatice – mod de acțiune, tipuri și indicații”
In 2016 am fost diagnosticat cu cancer de prostata biopsiat.In 2017 am ınceput tratament hormonal.In 2018 am efectuat radioterapie.In 2019 ın urma unor dureri la coloana am efectat un RMN la colana unde au fost depistate metastaze osoase.Metastaze ce au fost confirmate de scintigrafia osoasa ın luna martie ac.Din aprilie am ınceput şedinte cu Zometa şi ın paralel chimioterapie cu taxotere.Sunt la a 6-a şedinta cu Zometa şi a 4-a de chimioterapie şi nu au disparut durerile de coloana.Ce pot sa mai fac..?!
În toamna anului 2019 am fost diagnosticată cu carcinom seros peritoneal grad înalt cu punct de plecare ovarian(inoperabil) În ianuarie 2020am început chimioterapia cu carboplatin și paclitaxel.Totul a mers f.bine până în septembrie când datorită sindromului picior mână mi-a fost scos carboplatinul.In tot acest timp markerul tumoral CA 125 a scăzut de la 365 la 27,5.iar ca reacții adverse doar sindromul picior mână care avea o manifestare suportabila. Începând cu luna octombrie și până în prezent markerul a tot crescut acum ajungând la 570 .Am făcut 21 de cicluri de tratament fără întrerupere ,urmează al21-lea.Acum sindromul s-a agravat încât am ajuns la baston și au apărut reacții adverse pe care un an nu le -am avut:lipsă de energiei, oboseală, somnolență, dureri musculare și de coloană. Vă rog mult de tot să vă exprimați o părere cu privire la cele expuse.Medicul meu a ocolit tot timpul să-mi răspundă la nedumeririle mele.Cu respect prof.pensionar