Melanomul ocular este cel mai frecvent tip de cancer de ochi. Află tot ce trebuie să știi despre melanom ocular în articolul următor.
Cuprins:
- Ce este malenomul ocular?
- Semne şi simptome
- Cauze şi factori de risc
- Tipuri de melanom ocular
- Diagnostic
- Tratament
- Complicațiile melanomului ocular
- Prevenție
- Statistici şi prognostic
Ce este melanomul ocular?
Melanomul ocular este cel mai frecvent tip de cancer de ochi. În mod normal afectează uvea, stratul vascular al ochiului dintre retină și regiunea albă a ochiului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de melanom uveal.
Cancerul ocular este rar. Melanomul este un cancer care se dezvoltă din celule numite melanocite. Melanocitele conferă culoarea pielii. Melanomul se dezvoltă de obicei în piele, dar pentru că există melanocite în diferite părți ale corpului, acesta se poate dezvolta și în alte locuri, cum ar fi ochiul.
Melanomul ocular poate afecta mai multe părți ale ochiului, inclusiv:
- coroida;
- corpul ciliar;
- conjunctiva;
- pleoapa;
- irisul;
- orbita.
Stratul coroidian este locul cel mai probabil de dezvoltare a melanomului ocular. Acesta este stratul vaselor de sânge și a țesutului conjunctiv dintre zona albă a ochiului și retină (partea din spate a ochiului).
Simptome
De multe ori melanomul ocular se dezvoltă fără simptome. Alteori, apar o serie de semne și simptome care includ:
- vedere încețoșată cu pete în câmpul vizual;
- o regiune/pată pe iris care se mărește;
- flash-uri luminoase;
- modificări ale culorii irisului;
- vedere dublă;
- ochi roșii și umflați;
- ochi umezi;
- afectarea vederii periferice la un ochi;
- dureri oculare.
Cauze și factori de risc
Experții nu sunt siguri cu privire la cauza exactă a melanomului ocular, dar se crede că factorii genetici joacă un rol dezvoltarea celulelor canceroase. Principalul factor de risc pentru melanomul pielii este expunerea la razele ultraviolete (UV), fie de la soare, fie de la surse artificiale de lumină UV ca solarul.
Următorii factori pot crește riscul de a dezvolta melanomul ocular:
- Culoarea ochilor: Persoanele cu ochi albaștri au un risc mai mare de a dezvolta melanom ocular decât cei cu ochi căprui sau negri.
- Expunerea la lumină ultravioletă: Expunerea la lumina UV, de exemplu de la soare, poate crește riscul de melanom ocular.
- Anumite tulburări de piele moștenite. O afecțiune numită sindromul nevilor displazici, care cauzează alunițe anormale, poate crește riscul de apariție a melanomului pe piele și în ochi. În plus, persoanele cu pigmentare anormală a pielii în zona pleoapelor și pigmentarea crescută în uvee – cunoscută ca melanocitoza oculară – prezintă, de asemenea, un risc crescut de apariție a melanomului ocular.
Tipuri de melanom ocular
Melanomul ocular poate fi de mai multe tipuri, în funcție de zona unde se dezvoltă cancerul:
- uvea (aici se dezvoltă cel mai des) care conține: irisul (partea colorată din față a ochiului), stratul coroidian (stratul vaselor de sânge și a țesutului conjunctiv dintre scleră și retină din spatele uveei) și corpul ciliar (în partea din față a uveei, ce secretă lichidul numit umoarea apoasă).
- conjunctivă – stratul exterior;
- soclul – înconjoară globul ocular;
- pleoapa – melanomul pleoapei.
Melanomul uveal
Zona uveei este alcătuită din stratul coroidian, iris și corpul ciliar. Melanomul uveal se poate forma în oricare dintre cele trei straturi și este denumit după zona unde se formează. Melanomul în iris apare în partea din față, partea colorată a ochiului. Melanomul coroidian este cel mai frecvent subtip de melanom uveal. Se formează în stratul vaselor de sânge sub retină.
Melanomul conjunctival
Melanomul conjunctival este foarte rar. Apare mai frecvent în conjunctiva bulbară – membrana mucoasă care acoperă suprafața exterioară a globului ocular. Spre deosebire de alte forme de melanom ocular care se răspândesc cel mai adesea în ficat, atunci când melanomul conjunctival se răspândește, cel mai adesea se răspândește în plămâni.
Diagnostic
Diagnosticul începe cu un consult oftalmologic. Medicul examinează partea exterioară a ochiului, depistând eventuale vase de sânge lărgite. Acest lucru poate indica o serie de afecțiuni oculare, inclusiv o tumoră. De asemenea, oftalmologul examinează interiorul ochiului.
Oftalmoscopia este utilizată pentru a examina interiorul ochiului, incluzând retina, nervul optic și lentilele. Această procedură poate fi directă sau indirectă. Oftalmoscopia indirectă utilizează o lampă specială pentru a lumina puternic ochiul. Oftalmoscopia directă utilizează un oftalmoscop, un dispozitiv alcătuit dintr-o oglindă concavă și o sursă de lumină.
Dacă medicul suspectează melanomul ocular, acesta poate comanda următoarele teste de imagistică:
- Ecografia oculară – Poate depista semne distinctive și poate depista grosimea tumorii. Traductorul este plasat pe pleoapele închise sau pe suprafața frontală a ochiului.
- Angiografia cu fluoresceină – Se injectează un colorant galben intravenos, și pe măsură ce acesta circulă spre ochi, se preiau imagini care arată și evidențiază vasele sanvine din retină.
Alte teste pot include teste de sânge, pentru a depista dacă celulele canceroase s-au răspândit la ficat, o radiografie toracică pentru a detecta anomalii ale plămânilor, o scanare CT sau RMN a altor părți ale corpului sau o biopsie, în care medicul va preleva un eșantion de țesut pentru testarea într-un laborator. De cele mai multe ori nu este nevoie de biopsie.
Stadializarea cancerului
Există diferite tipuri de sisteme de stadializare utilizate pentru diferite cancere.
Sistemul de stadializare TNM
- T descrie dimensiunea tumorii și dacă aceasta a crescut în zone din jurul ochiului. De exemplu, T1 înseamnă că nu s-a răspândit, în timp ce T4 sau mai mare înseamnă că s-a dezvoltat în zone din jurul ochiului.
- N arată dacă celulele maligne s-au răspândit în ganglionii limfatici din apropiere. De exemplu, N0 înseamnă că nu sunt afectați ganglionii limfatici, în timp ce N1 înseamnă că există celule canceroase în ganglionii limfatici.
- M descrie dacă boala s-a răspândit în altă parte a corpului. Aceasta se numește cancer metastatic. M0 înseamnă că celulele canceroase nu s-au răspândit și M1 înseamnă că boala s-a răspândit în organe îndepărtate, cum ar fi ficatul sau plămânii.
De asemenea, pot folosi următoarele cuvinte:
- cancer incipient sau local – pentru a descrie un cancer care nu s-a răspândit în afara ochiului;
- cancer avansat – pentru a descrie cancerul care s-a răspândit în zonele din jurul ochiului sau în organele îndepărtate, cum ar fi ficatul sau plămânii.
Gradul de cancer oferă o idee privind cât de repede se poate dezvolta boala:
- Grad scăzut – celulele canceroase tind să crească încet și arată ca niște celule normale.
- Gradul ridicat – celulele canceroase tind să crească mai rapid și arată foarte anormal.
Tratament
Tratamentul depinde de mai mulți factori, incluzând unde și ce tip de tumoră este, dimensiunea tumorii și sănătatea generală a pacientului. Dacă există doar o leziune mică, medicul poate sugera monitorizarea acesteia, fără tratament direct.
Alte tehnici de intervenție includ:
Intervenția chirurgicală
Iridectomia presupunea îndepărtarea unei părți a irisului cu melanoame mici care nu s-au răspândit în alte părți ale ochiului. Iridotrabeculectomia îndepărtează regiunile din iris și țesuturile de susținere în care s-au răspândit melanoamele. Coroidectomia îndepărtează o parte din stratul coroidal și uneori și o parte din peretele ochiului. Enucleația elimină ochiul întreg, în cazurile în care tumora este mare, iar orice alt tratament ar duce la pierderea celei mai mari părți a ochiului. De asemenea, poate fi recomandat dacă există dureri oculare. Se va recurge apoi la o proteză oculară sau un ochi artificial. Aceasta nu oferă restabilirea vederii, având doar rol estetic.
Radioterapia
Radioterapia poate oferi un tratament localizat pentru un melanom ocular. Terapia prin radiații poate distruge materialul genetic al celulelor canceroase și le poate împiedica să se reproducă. Radiația este direcționată cu atenție pentru a distruge celulele canceroase în timp ce limitează deteriorarea celulelor sănătoase. Două tipuri de radioterapie sunt radioterapia externă și brahiterapia. Cea externă generează radiații din afara corpului pacientului, iar brahiterapia presupune folosirea unor mici surse radioactive plasate în ochi pentru a micșora tumora. Acest mic implant conține câteva probe de iod-125 ce se fixează în peretele ochiului, în apropierea tumorii, unde se lasă pentru câteva zile pentru a acționa, sub monitorizare atentă.
Tratamentul cu laser
Tratamentul care utilizează un laser pentru a distruge celulele canceroase poate fi o opțiune în anumite situații. Un tip de tratament cu laser, numit termoterapie, utilizează un laser cu infraroșu și uneori este utilizat în combinație cu radioterapia. Termoterapia transpupilară (TTT) este un tip de terapie cu laser în infraroșu care utilizează căldură sub formă de laser pentru a micșora tumorile mai mici.
Terapia fotodinamică
Terapia fotodinamică combină medicamente cu o lungime de undă specială. Medicamentul face ca celulele canceroase să fie vulnerabile la lumină. Terapia fotodinamică este folosită în cazul tumorilor mai mici, deoarece nu este eficientă pentru cancerele mai mari.
Crioterapia
Crioterapia poate îngheța celulele canceroase. Este uneori folosită pentru a distruge celulele canceroase în unele melanoame mici, dar acest tratament nu este utilizat în mod obișnuit.
Complicațiile melanomului ocular
Complicațiile melanomului ocular pot include:
- glaucom sau creșterea presiunii intraocular – se manifestă prin dureri oculare, roșeață și vedere încețoșată;
- pierderea vederii – parțial sau complet;
- pierderea unui ochi;
- metastază la ficat, plămâni sau oase.
Prevenție
Pentru a reduce riscul melanom ocular, există o serie de recomandări:
- Cea mai importantă modalitate de a preveni melanomul ochiului este protejarea ochilor de lumina soarelui, în special între orele 10:00 și 14:00, când razele solare sunt cele mai intense. Folosiți ochelari de soare cu protecție UVA și UVB. Aceștia trebuie să aibă specificația protecție UV100% sau UV400, să fie întunecați și să nu prezinte zgârieturi pe lentile.
- Folosiți pălării de soare când sunteți expuși la lumină UV.
- Mergeți cel puțin o dată pe an la un consult oftalmologic. Examinările anuale sunt utile pentru sănătatea preventivă.
Statistici și prognostic
În general, aproximativ 3 din 4 persoane cu melanom ocular supraviețuiesc timp de cel puțin 5 ani. Ratele de supraviețuire tind să fie mai bune pentru cancerele depistate timpuriu. Când melanomul ocular s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului, rata de supraviețuire relativă la 5 ani este de aproximativ 15%.
Din nefericire, tratamentul poate duce uneori la pierderea vederii sau deteriorarea ochiului. În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea ochiului.
Referințe:
- (1) Eye cancer, link: https://www.nhs.uk/conditions/eye-cancer/
- (2) About ocular melanoma, Ocular Melanoma Foundation, link: http://www.ocularmelanoma.org/disease.htm
- (3) Ocular melanoma, link: https://www.melanoma.org/understand-melanoma/what-is-melanoma/ocular-melanoma
- (4) What you need to know about eye melanoma, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/183858.php
- (5) Eye cancer (Ocular melanoma), link: https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/eye-cancer-ocular-melanoma#260114
- (6) Ocular Melanoma Treatment, link: https://www.aao.org/eye-health/diseases/ocular-melanoma-treatment
- (7) Eye Cancer Survival Rates, link: https://www.cancer.org/cancer/eye-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html
- (8) Can Eye Cancer Be Prevented?, link: https://www.cancer.org/cancer/eye-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html
3 Comments on “Melanom ocular”
Buna ziua.
As dori sa stiu cum pot intra in legatura cu d-stra .
Mama mea e suspecta de melanom si as dori cateva indrumari legat de teste amanuntite,diagnostic si
indrumarea catre un medic de specialitate in acest sens.
Va multumesc frumos.
Buna ziua. As avea și eu nevoie de îndrumare spre medici pentru un caz in România. Mulțumesc!
buna ziua, cum as putea intr ain legatura cu dv pentru o problema a tatalui meu diagnosticat cu melanom malign coroidian
Va multumesc