10 Laxative naturale pentru tratarea eficienta a constipatiei

laxative naturale

Laxative naturale pentru tratarea constipatiei pot fi o solutie utila pentru inmuierea scaunelor si pentru a facilita eliminarea lor. Iata de ce apare constipatia si 10 exemple de laxative naturale la indemana oricui.

CUPRINS:

Ce este constipatia si ce o cauzeaza?
Laxative naturale care te vor scapa de constipatie
1. Prune uscate
2. Tarate de psyllium
3. Seminte de in
4. Probiotice alimentare
5. Ceai de crusin
6. Cafeaua
7. Aloe vera
8. Ulei de ricin
9. Suc de mere
10. Pere

Ce este constipatia si ce o cauzeaza?

Constipatia poate provoca dureri de stomac, balonare, gaze si apetit slab. Apare atunci cand nu aveti miscari intestinale in mod regulat. De asemenea, scaunele pot fi uscate, grele, dificil de eliminat si chiar dureroase.

Constipatia este definita ca avand o miscare intestinala de mai putin de 3 ori pe saptamana, in functie de persoana. Constipatia este un simptom, nu o boala. Aproape toata lumea are constipatie la un moment dat in viata, iar o dieta deficitara este de obicei cauza. Cele mai multe episoade de constipatie sunt temporare si nu sunt grave.

Unii oameni devin constipati pentru ca nu mananca suficiente fructe si fibre, nu fac sport si nu beau suficiente lichide (majoritatea oamenilor ar trebui sa bea cel putin 8 pahare de apa sau alte bauturi nealcoolice pe zi).

simptomele constipatiei

Simptome de constipatie

Principalele simptome ale constipatiei includ:

  • dificultati si fortare la eliminarea fecalelor;
  • senzatia ca intestinul nu s-a golit complet;
  • scaune uscate si dure, greu de eliminat;
  • mai putin de 3 scaune pe saptamana.

Timpul prelungit in care scaunul ramane in colon duce la o presiune crescuta asupra intestinelor, ceea ce duce la crampe abdominale si balonare. Miscarile intestinale pot fi mai rare, ducand la scaun dur si uscat. Presiunea rectala sau plenitudinea, balonarea, durerile abdominale si senzatia de evacuare incompleta sunt simptome comune ale constipatiei. Daca observati sange in scaun sau sange pe hartie igienica sau in toaleta, contactati medicul cat mai curand posibil.

Majoritatea complicatiilor rezulta din incordarea intensa necesara pentru a elimina scaunul. Complicatiile includ hemoroizi, fisuri anale, boala diverticulara, urme de sange in scaun (sangerare rectala) si o afectiune in care peretele rectal se impinge prin anus (prolaps rectal).

De ce apare constipatia?

Scaunul devine greu si uscat atunci cand colonul (intestinul gros) absoarbe prea multa apa. In cele mai multe cazuri, pe masura ce alimentele trec prin colon, colonul absoarbe apa cand se formeaza bolul fecal. Miscarile musculare (contractiile) imping scaunul spre rect. Cand scaunul ajunge in rect, cea mai mare parte a apei a fost imbibata si scaunul devine solid.

Unele dintre cele mai frecvente cauze legate de dieta si stilul de viata sunt:

  • sedentarism;
  • consum insuficient de lichide;
  • consum insuficient de fibre alimentare;
  • abtinerea de la a defeca.

Alte cauze ale constipatiei includ:

  • unele medicamente;
  • o problema cu modul in care functioneaza stomacul si intestinele (cum ar fi sindromul de colon iritabil);
  • probleme intestinale;
  • supraponderalitate sau supraponderalitate;
  • anxietate sau depresie;
  • probleme psihiatrice provocate de abuz sexual, violenta sau traume;
  • administrare excesiva de laxative;
  • probleme metabolice ca boala tiroidiana;
  • blocarea intestinala.

Laxative naturale care te vor scapa de constipatie

Iata o serie de laxative naturale. Citeste si despre alte sfaturi pentru a scapa de constipatie.

1. Prune uscate

Prunele sunt remediul cel mai folosit impotriva constipatiei. Acestea contin nu numai fibre, dar si sorbitol – care actioneaza ca laxativ. Cantitatea recomandata este de aproximativ 50 de grame, de doua ori pe zi. Fibra insolubila din prune, cunoscuta sub numele de celuloza, creste cantitatea de apa din scaun. Intre timp, fibrele solubile din prune sunt fermentate in colon pentru a produce acizi grasi cu lant scurt, care cresc si greutatea scaunului. Prunele contin si compusi fenolici care stimuleaza bacteriile intestinale benefice.

Prunele, aflate printre cele mai cunoscute laxative naturale, sunt bogate in antioxidanti precum compusi fenolici (mai mult decat fructele uscate similare precum curmele sau stafide), despre care cercetarile au aratat ca scad factorii de risc ai bolilor cardiovasculare si scad tensiunea arteriala si colesterolul total.

2. Tarate de psyllium

psyllium pentru constipatie

Derivat din coaja si semintele plantei Plantago ovata, psyllium este un tip de fibra cu proprietati laxative – proprietati laxative naturale. Desi contine atat fibre solubile, cat si insolubile, continutul ridicat de fibre solubile este ceea ce face din psyllium un produs eficient pentru ameliorarea constipatiei. Fibrele solubile functioneaza prin absorbtia apei si formarea unui gel, care poate inmuia scaunul si permite trecerea.

Psyllium poate ajuta la cresterea continutului de apa din scaun, cantitatea de scaun pe care o excretati si frecventa miscarilor intestinale. Psyllium inmoaie scaunul in intestine, usurand trecerea si ameliorarea constipatiei.

Taratele de psyllium trebuie sa fie intotdeauna amestecat cu apa sau o alta bautura inainte de consum. Daca luati pulberea de psyllium sub forma de capsula, asigurati-va ca inghititi cate o capsula si beti un pahar plin cu apa. Consumul suficient de lichid este foarte important. Lichidul ajuta psyllium sa fie eficient si il ajuta sa treaca prin tractul gastrointestinal. Fara lichid suficient, psyllium poate fi un pericol de sufocare.

Intrucat coaja de seminte de psyllium ajuta la eliminarea scaunului, ajuta, de asemenea, la tratarea naturala a hemoroizilor, care sunt adesea rezultatul constipatiei. Psyllium poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la ameliorarea diareei usoare pana la moderate.

3. Seminte de in

Semintele de in (Linum usitatissimum), sunt printre cele mai cunoscute laxative naturale. Sunt foarte bogate in fibre, in special bogate in fibre insolubile, care intind peretii intestinali, declansand contractii si miscari ale intestinului. De asemenea, contin mucilagiu, care se leaga cu apa pentru a crea un gel ce mentine scaunele moi.

Se amesteca 12 grame de in macinat (1,5 linguri) in 150 de mililitri de apa, lapte sau suc de fructe si se bea. Luati de 2 – 3 ori pe zi si asigurati-va ca beti multe lichide pentru a evita disconfortul intestinal. Semintele de in pot interfera cu absorbtia medicamentelor, asadar nu le folositi cu o ora inainte sau dupa administrarea vreunui medicament.

Pentru a evita disconfortul gastric, adaugati treptat semintele de in in dieta. Incepeti cu aproximativ 1 lingurita. Le puteti adauga in cereale sau iaurt, in produse coapte, smoothie-uri etc. Inmuierea semintelor de in este o optiune buna pentru a ajuta la imbunatatirea functiei intestinale. Semintele pot absorbi de pana la 10 ori volumul lor in apa, ceea ce inseamna ca daca le inmuiati inainte de a le manca, vor inmuia repede scaunul, facand mai usoara trecerea. Incercati sa inmuiati semintele de in peste noapte inainte de a le consuma.

4. Probiotice alimentare

Probioticele sunt bacterii bune care sustin capacitatea corpului de a absorbi nutrientii si de a lupta impotriva bolilor prin protejarea tractului digestiv. Sunt cunoscute si ca laxative naturale. In timp ce pentru multi dintre noi cuvantul „probiotic” contureaza imagini cu suplimente, exista si o serie de alimente care includ in mod natural bacterii benefice. Acestea sunt adesea cunoscute sub denumirea de „alimente fermentate” – unde bacteriile sunt utilizate in procesul de productie.

Unele exemple includ iaurtul standard, kefirul, branza. Daca alegeti suplimente, cele care pot imbunatati consistenta scaunelor sunt Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus reuteri,
Bifidobacterium longum.

5. Ceai de crusin

Crusinul face parte din categoria de laxative naturale. Actioneaza provocand contractii musculare in intestine. Aceste contractii musculare ajuta la miscarea scaunelor prin intestine. Contine substante chimice numite antraquinone care ii confera efectul laxativ. Aceste substante chimice reactioneaza cu bacteriile din intestine pentru a stimula intestinele.

Ceaiul de crusin este in general considerat sigur, dar utilizat continuu maximum o saptamana si dozele recomandate nu trebuie depasite. Contine, de asemenea, rasini, taninuri si lipide.

6. Cafeaua

cafeaua pentru constipatie

Cafeaua poate stimula activitatea musculara in colon. Totusi, cofeina stimuleaza, de asemenea, rinichii sa expulzeze mai multa apa, iar acest efect poate inrautati constipatia. Consumul de cafea este in general sigur. Cu toate acestea, cantitati excesive de cafea sau doze mari de cafeina pot cauza probleme. Consumul a mai mult de 4 cani de cafea este legat de modificarile ritmului cardiac, probleme de somn si anxietate.

Cafeaua stimuleaza muschii colonului, ceea ce poate produce un efect laxativ natural. Asta se datoreaza in mare parte efectelor cafelei asupra gastrinei, un hormon care este eliberat dupa masa. Gastrina este responsabila de secretia acidului gastric, care ajuta la descompunerea alimentelor in stomac. De asemenea, gastrina creste miscarea muschilor intestinali, ceea ce poate ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si la inducerea unei miscari intestinale.

7. Aloe vera

Aloe vera este benefica printre altele si pentru digestie. La fel cum poate calma piele iritata, poate calma si celulele din tractul digestiv, mai ales daca sunt iritate sau inflamate de o dieta nepotrivita, de medicamente sau de alte daune. Deteriorarea si inflamatia pot contribui la constipatie, deoarece restrictioneaza calea prin care trece scaunul si reduce contractiile musculare sau chiar secretiile enzimatice. Aloe vera face ca scaunul sa fie mai lubrifiat, ceea ce face mai usor trecerea. Cercetarile arata ca aloe vera contine 75 de vitamine, enzime, minerale si zaharuri, pe langa compusi laxativi naturali numiti antraquinone, ce cresc cantitatea de apa din intestine, ajuta corpul sa produca mai mult mucus si cresc contractiile pentru a mentine alimentele in miscare prin tractul gastrointestinal.

8. Ulei de ricin

Uleiul de ricin este un lichid ce poate fi adaugat pe lista de laxative naturale. Doza de ulei de ricin utilizata pentru tratarea constipatiei la adulti este de 15 ml. Pentru a masca gustul, incercati sa puneti uleiul de ricin la frigider cel putin o ora pentru a-l raci. Apoi, amestecati-l intr-un pahar cu suc de fructe.

Uleiul de ricin functioneaza foarte repede. Ar trebui sa vedeti rezultatele in 2-6 ore de la administrare. Deoarece uleiul de ricin functioneaza atat de rapid, nu este o idee buna sa il luati inainte de culcare. Ca orice laxativ stimulant, uleiul de ricin nu ar trebui luat pe termen lung. In timp, poate reduce tonusul muscular din intestine si poate duce la constipatie cronica. Ca si alte laxative stimulante, poate cauza crampe si diaree. De asemenea, poate reduce absorbtia de nutrienti in intestine.

9. Suc de mere

suc de mere pentru constipatie

O alta optiune excelenta este sucul de mere. Consumul anumitor sucuri poate ameliora constipatia la unele persoane. Unele sucuri din fructe si legume contin fibre dietetice si sorbitol, ambele contribuind la reglarea miscarilor intestinale. Sucurile contin, de asemenea, cantitati mari de apa, care pot ajuta la inmuierea scaunului dur, pastrand hidratarea corpului. Chiar daca sunt lichide, unele sucuri proaspete contin adesea fibre dietetice, desi nu la fel de mult ca atunci cand o persoana mananca fructe sau legume crude. Merele contin, de asemenea, pectina, care este o fibra solubila in apa ce poate facilita miscarile intestinale.

Sucul de mere contine cantitati relativ mari de fructoza in comparatie cu alte fructe. Sucul de mere contine un tip de zahar numit sorbitol, care este un laxativ. Cu toate acestea, continutul de sorbitol este mult mai scazut in comparatie cu sucul de prune. Un pahar de 250 ml suc de mere ofera aproximativ 1 g sorbitol. Aceeasi cantitate de suc de prune ofera 20 – 25 g de sorbitol. Deci, in ceea ce priveste efectul laxativ, sucul de prune este superior.

10. Pere

Perele sunt un alt fruct bogat in fibre, cu aproximativ 5,5 grame de fibre intr-un fruct de dimensiuni medii. Alaturi de beneficiile fibrelor, perele sunt deosebit de bogate in fructoza si sorbitol, in comparatie cu alte fructe. La fel ca fructoza, sorbitolul nu este bine absorbit in organism si actioneaza ca un laxativ natural prin aducerea apei in intestine.

O alta optiune excelenta este sucul de pere, care contine de 4 ori mai mult sorbitol decat sucul de mere. Acest suc este, de asemenea, deseori recomandat copiilor care sufera de constipatie. Sucul de pere nu este la fel de bogat in vitamine ca sucul de prune, dar multi copii prefera aroma sa.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “10 Laxative naturale pentru tratarea eficienta a constipatiei”

  1. Buna seara,,am o intrebare consumand mere zilnic se poate ca la copii scaunul sa devina mai moale si sa fie asa ca un mucus in scaun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *