Uscarea gurii (xerostomia) in cancer – sfaturi si recomandari

gura uscata in cancer

Uscarea gurii sau xerostomia poate avea diferite cauze si poate sa apara frecvent la pacientii cu cancer. Iata care sunt cauzele si ce sfaturi si solutii sunt recomandate.

CUPRINS:

1. Boli care pot cauza uscaciunea gurii
2. Ce cauzeaza uscarea gurii in cancer?
3. Sfaturi si recomandari pentru tratarea acasa a gurii uscate
4. Tratamentul gurii uscate (xerostomie)
5. Cand e cazul sa mergi la medic?

Boli care pot cauza uscaciunea gurii

Gura uscata sau xerostomia apare atunci cand nu exista suficienta saliva sau saliva devine foarte groasa. Acesta poate fi un efect secundar al radioterapiei asupra zonelor capului si gatului, unele tipuri de chimioterapie, anumite alte medicamente si deshidratarea. Glandele care produc saliva pot deveni iritate sau deteriorate si produc mai putina saliva, sau saliva poate deveni foarte groasa si lipicioasa. Nivelul de uscaciune poate fi usor sau sever.

Saliva si functiile sale

Saliva este un lichid vascos, limpede, apos, secretat de glandele mucoase parotide, submaxilare, sublinguale ale gurii. Saliva contine doua tipuri majore de secretii proteice: o secretie seroasa care contine enzima digestiva ptialina si o secretie mucoasa care contine mucina cu rol lubrifiant. pH-ul salivei se incadreaza intre 6 – 7,4. Saliva contine, de asemenea, cantitati mari de ioni de potasiu si bicarbonat si, intr-o masura mai mica, ioni de sodiu si clorura. In plus, saliva contine mai multi constituenti antimicrobieni, inclusiv tiocianat, lizozima, imunoglobuline, lactoferina si transferina.

Saliva are multe functii importante, printre care activitate antimicrobiana, actiune mecanica de curatare, control al pH-ului, indepartarea resturilor alimentare din cavitatea bucala, lubrifierea cavitatii bucale, remineralizare si mentinerea integritatii mucoasei bucale.

cauze xerostomie

Cauze principale pentru gura uscata

Principalele cauze ale unei guri uscate sunt:

  • deshidratare – de exemplu, cand nu se bea suficienta apa, se transpira mult sau in caz de alte boli;
  • respiratia pe gura noaptea – acest lucru se poate sa apara daca ai nasul infundat, sforai sau daca dormi cu gura deschisa;
  • anxietate;
  • unele medicamente – printre tipurile mai susceptibile de medicamente ce pot provoca probleme se numara unele dintre medicamentele utilizate pentru a trata depresia, hipertensiunea arteriala si anxietatea, precum si unele antihistaminice, decongestionante, relaxante musculare si medicamente pentru durere;
  • imbatranirea – multe persoane in varsta experimenteaza gura uscata pe masura ce imbatranesc, la care se adauga si factori care contribuie, includ utilizarea anumitor medicamente, modificari ale capacitatii organismului de a procesa medicatia, alimentatia si probleme de sanatate secundare;
  • fumatul si consumul de alcool.

De asemenea, gura uscata poate aparea din cauza unor leziuni ale nervilor. O accidentare sau o interventie chirurgicala care provoaca leziuni nervoase la nivelul capului si gatului poate duce la uscarea gurii. Gura uscata poate fi si din cauza anumitor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, infectia fungica la nivelul gurii, boala Alzheimer sau anumite boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren.

Simptome uscarea gurii

Simptomele comune pentru gura uscata includ:

  • senzatie lipicioasa si uscata in gura;
  • sete frecventa;
  • dureri la nivelul gurii, leziuni, mai ales in colturile gurii si buze crapate;
  • senzatie de gat uscat;
  • arsura si furnicaturi la nivelul gurii si limbii;
  • limba rosie, uscata, crapata;
  • respiratie urat mirositoare

Pe langa faptul ca provoaca simptomele mentionate mai sus, gura uscata creste, de asemenea, riscul de gingivita (boala gingiilor), carii dentare si infectii ale gurii. Daca este lasata netratata, xerostomia scade pH-ul oral si creste semnificativ riscul pentru dezvoltarea placii dentare si a cariilor dentare. Candidoza orala este una dintre cele mai frecvente infectii orale observate in asociere cu xerostomia.

Ce cauzeaza uscarea gurii in cancer?

chimioterapia si gura uscata

Gura uscata (xerostomia) poate fi un efect secundar in cancer si poate fi cauzata de o serie de factori la care pot fi expuse persoanele tratate pentru cancer. Pe langa cauzele si factorii de risc mentionati mai sus, alte cauze specifice pentru uscarea gurii in cancer sunt:

  • Medicamentecitostaticele, medicamentele pentru durere, antidepresivele, diureticele – Chimioterapia provoaca uscarea gurii dar, de obicei, este un simptom temporar care se reduce in aproximativ 2 – 8 saptamani dupa incheierea tratamentului.
  • Radioterapia poate provoca uscarea gurii atunci cand glandele salivare au fost expuse la radiatii. Gura uscata cauzata de radiatii la nivelul glandele salivare poate fi o problema care persista. In caz de radioterapie in zona capului, gatului si fetei, de obicei problema se reduce dupa aproximativ 6 luni de la terminarea radioterapiei, sau mai tarziu.

Sfaturi si recomandari pentru tratarea acasa a gurii uscate

O buna ingrijire a gurii si consum adecvat de apa sunt principalele modalitati utile de a gestiona problemele cu gura uscata sau saliva groasa. Evitarea consumului de alcool si a fumatului, evitarea anumitor alimente si limitarea cofeinei si a zaharului (in bomboane, guma sau bauturi racoritoare) la un nivel minim poate ajuta la evitarea agravarii gurii uscate si a salivei groase.

Hidratare optima

  • Consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Consumul de lichide ajuta la subtierea salivei.
  • Consumati lichide la mese pentru a umezi alimentele si pentru a favoriza inghitirea.
  • Limitati cafeaua, ceaiul si alcoolul. Acestea contribuie la uscarea gurii. Produsele ce contin cofeina, precum cafea, ceai si cola actioneaza ca diuretice.

Igiena orala

igiena orala pentru gura uscata

Este important sa mentineti o buna igiena a gurii. Pentru a evita problemele gurii, cum ar fi cariile, curatati gura si dintii de cel putin 3-4 ori pe zi. Folositi o periuta de dinti cu peri moi si clatiti peria de dinti in apa fierbinte pentru a inmuia perii. Puteti folosi si tampoane din bumbac, betisoare de bumbac – pentru a curata dintii dupa fiecare masa si la culcare (de 3 sau mai multe ori pe zi).

Dupa fiecare masa si inainte de culcare, clatiti gura cu o solutie de sare sau bicarbonat si apa. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la subtierea salivei si la reducerea efectului acid al gurii uscate, dar nivelurile mai scazute ale acidului pot promova, de asemenea, cresterea bacteriilor. Nu folositi ape de gura care contin alcool. Acestea usuca gura si mai mult.

Dieta

alimentatia pentru gura uscata

  • Consumati alimente moi, bogate in proteine. Puteti consuma ciorbe, supe, tocanite, mancaruri cu sos, piure. Folositi unt, smantana, lapte, suc de rosii, sosuri pentru a ajuta la umezirea alimentelor si a le face mai usor de mestecat si de inghitit.
  • Serviti mancarea calda, dar nu fierbinte.
  • Evitati alimentele uscate (carne uscata, produse de patiserie, paine mai tare sau prajita si biscuiti, gustari alimente care sunt uscate si sarate).
  • Inmuiati painea sau carnea in sosuri.
  • Evitati citricele, sucurile de fructe acre, sosurile picante sau iuti. Limitati alimentele sarate, acide sau picante.
  • Evitati alcoolul si tutunul.

Incercati sa beti cat mai multa apa si alimente lichide pe parcursul zilei. Evitati sucurile si lichidele cu mult zahar sau care sunt acide deoarece pot contribui la carii. Limitati bauturile ce contin cofeina, cum ar fi cafea, ceai si unele bauturi racoritoare. Cofeina poate usca gura.

Tratamentul gurii uscate (xerostomie)

Exista mai multe produse medicale ce pot fi folosire in gestionarea xerostomiei. Aceste produse variaza de la inlocuitori de saliva si stimulenti pana la produse concepute pentru a minimiza problemele dentare.

Substituenti de saliva

Saliva artificiala sau inlocuitorii de saliva pot fi folositi pentru a inlocui saliva si pentru a lubrifia gura. Acesti substituenti sau inlocuitori sunt conceputi pentru a imita saliva naturala, dar nu stimuleaza productia de saliva de catre glandele salivare. Prin urmare, ele trebuie considerate mai degraba o terapie de inlocuire, nu tratament.

Produsele disponibile in comert vin intr-o varietate de forme, inclusiv solutii, spray-uri, geluri si pastile. In general, contin un agent pentru cresterea vascozitatii, cum ar fi carboximetilceluloza sau hidroxietilceluloza, minerale precum ionii de calciu si fosfat si fluorura, conservanti cum ar fi metil sau propilparaben si aromatizanti si agenti asociati.

Stimulante pentru saliva

Aceste produse stimuleaza productia de saliva. Intrucat efectul este de a stimula glandele salivare functionale, nu este potrivit pentru pacientii a caror functie a glandelor salivare s-a pierdut prin tratament radiologic.

Pilocarpina este un agent parasimpatomimetic colinergic care determina stimularea glandelor exocrine. Tabletele sunt indicate pentru tratamentul simptomelor gurii uscate din hipofunctia glandelor salivare cauzate de sindromul Sjögren sau prin radioterapie pentru cancerul de cap si gat. Cele mai frecvente efecte secundare sunt transpiratia crescuta si intoleranta gastrointestinala. De asemenea, pot aparea hipotensiune arteriala, rinita, diaree si tulburari de vedere.

Cel putin 6- 12 saptamani de terapie neintrerupta pot fi necesare inainte de a se observa imbunatatirea simptomelor. Pilocarpina este disponibila intr-o solutie oftalmica si gel si, de asemenea, sub forma de tableta orala.

Cevimelina duce la o crestere a secretiilor exocrine ale glandelor, inclusiv saliva si transpiratie. Este indicat pentru tratamentul simptomelor gurii uscate, de obicei pentru sindromul Sjögren. Nu sunt disponibile studii clinice in comparatie cu pilocarpina. Anethole trithione este un medicament care stimuleaza secretia biliara sau un colagog. Stimuleaza sistemul nervos parasimpatic si creste secretia de acetilcolina, ceea ce duce la stimularea salivarii. Reactiile adverse raportate includ disconfort abdominal si flatulenta.

Cand e cazul sa mergi la medic?

Adresati-va medicului in cazul in care va confruntati cu:

  • febra mai mare de 38 C;
  • greata (interfera cu capacitatea de a manca si nu raspunde la medicamentele prescrise);
  • varsaturi (varsaturi de mai mult de 4-5 ori intr-o perioada de 24 de ore);
  • diaree (4-6 episoade intr-o perioada de 24 de ore);
  • persoana nu poate manca sau bea timp de 24 de ore sau are semne de deshidratare: oboseala, sete, gura uscata, scaderea cantitatii de urina sau ameteli;
  • durere sau orice semn de infectie (cum ar fi limba puternic acoperita de un strat albicios).

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/symptoms-causes/syc-20356048
(2) https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth
(3) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/dry-mouth-or-xerostomia
(4) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/dry-mouth/?region=on
(5) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/mouth-problems/dry-mouth.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Uscarea gurii (xerostomia) in cancer – sfaturi si recomandari”

  1. Foarte utile aceste documentatii. Le-am descarcat pe toate (pe cele care le-am gasit ) intr-un folder
    V-as ruga sa imi trimiteti o lista de titluri + https-urile ca sa imi completez biblioteca.
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *