Terapia radionuclidica in tratarea cancerului

terapia radionuclidica

Terapia radionuclidica in tratarea cancerului – iata ce implica acest tip de terapie, ce indicatii si contraindicatii are si pentru ce forme de cancer este utilizata.

CUPRINS:

1. Ce este terapia radionuclidica?
2. Indicatii si contraindicatii pentru terapia radionuclidica
3. Terapia radionuclidica – tratament de succes in cancerul de san aflat in faza incipienta?
4. Terapia radionuclidica pentru metastazele osoase

Ce este terapia radionuclidica?

Tratamentul cancerului implica diferite strategii, cum ar fi chimioterapia, chirurgia, radioterapia si, cel mai recent, terapiile tintite, cum ar fi utilizarea terapiilor bazate pe radionuclizi, folosite in medicina nucleara. Radioterapia externa cu radiatii ionizante este tratamentul cu radiatii cel mai frecvent utilizat pentru pacientii cu cancer. In aceasta abordare, tumora primara si o zona limitata din jurul acesteia sunt tratate prin iradiere cu raze X de energie mare. O alta optiune de tratament disponibila pentru anumite tipuri de cancer este utilizarea terapiei cu radionuclizi tintiti, care se bazeaza pe administrarea de substante radioactive.

Terapia cu radionuclizi implica un medicament radioactiv numit radiofarmaceutic care tinteste celulele canceroase. Radiofarmaceuticele sunt formate de obicei dintr-un atom radioactiv (cunoscut si sub numele de radionuclid) combinat cu o molecula care tinteste celulele care depisteaza si distrug celulele canceroase. Unii radionuclizi au capacitatea de a tinti doar anumite celule.

Este un tratament sistemic, care ajunge la celule din intregul corp, calatorind prin fluxul sangvin. Spre deosebire de chimioterapie, aceste substante radioactive vizeaza in mod specific celulele bolnave, reducand astfel efectele secundare potentiale.

indicatiile terapiei radionuclidice

Indicatii si contraindicatii pentru terapia radionuclidica

Terapia radionuclidica se foloseste pentru tratamentul metastazelor – in cancerele de prostata, cancere mamare, pulmonare sau osteosarcom. Cu toate acestea, cercetatorii dezvolta si testeaza noi terapii cu radionuclizi vizati pentru a trata o varietate de alte tipuri de cancer.

Molecula de tintire se leaga de receptorul specific al tumorii conform principiului de blocare si cheie. In cele mai multe cazuri, molecula de tintire poate fi utilizata atat pentru diagnosticare, cat si pentru terapie – doar radioizotopul trebuie schimbat. Acest lucru deschide calea pentru aplicarea a ceea ce numim „teranostica” in domeniul oncologiei de precizie. Tehnica actioneaza injectand in corpul pacientului radiofarmaceutice tintite care se acumuleaza in organele sau leziunile afectate.

Pentru aplicatii de diagnostic se utilizeaza radioizotopii cu timp de injumatatire scurt. Prin tehnologii de imagistica moleculara extrem de sensibile, cum ar fi PET (Positron Emission Tomography) sau SPECT (Single Photon Emission Tomography), se pot crea imagini cu organe si leziuni si, prin urmare, bolile pot fi diagnosticate in stadiile incipiente.

Terapia cu radionuclizi este sigura? Multe proceduri medicale au efecte secundare si riscuri. Acelasi lucru este valabil si in cazul terapiei cu radionuclizi. Utilizata in modul potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit, medicina nucleara este foarte sigura – beneficiile procedurii depasesc foarte mult riscurile potentiale.

terapia radionuclidica si cancerul mamar

Contraindicatii

Contraindicatiile includ de obicei numarul de leucocite < 2. 500/mm3 si un numar trombocite mai mic de 100.000/mm3. Pe langa acestea contraindicatiile pot include si reducerea rapida a elementelor sangvine, unele fracturi patologice, compresiunea maduvei spinarii. In aceasta categoria poate intra si administrarea recenta de chimioterapie mielosupresiva, coagulopatie intravasculara diseminata si o speranta de viata foarte mica (de obicei de 12 saptamani).

Ca efecte adverse poate aparea toxicitatea asupra maduvei osoase si se poate manifesta o scadere a trombocitelor si leucocitelor.

Terapia radionuclidica si cancerul de prostata

Radioterapia moleculara poate fi folosita pentru cancerul de prostata metastatic.  Cancerul de prostata apare atunci cand anumite celule din prostata cresc intr-un mod necontrolat, anormal. Unele tumori cresc lent, in timp ce altele cresc intr-un ritm mai rapid. Cand este localizat sau limitat la nivelul prostatei, cancerul de prostata poate fi vindecat.

Cancerul de prostata care se raspandeste in afara prostatei poate creste initial in tesuturile apropiate sau ganglionii limfatici. Cand cancerul de prostata se raspandeste in zone indepartate din corp (sau metastazeaza), implica cel mai frecvent oasele pelvisului si ale coloanei vertebrale. Cand cancerul se raspandeste in os, poate provoca durere, fracturi si alte complicatii care afecteaza semnificativ sanatatea unui barbat.

Atat Strontiu-89, cat si Radiu-223 sunt radionuclizi care vizeaza zonele afectate si sunt injectate direct in fluxul sangvin. Samarium-153 trebuie combinat cu o molecula care tinteste osul inainte de a fi injectat in fluxul sangvin. Radioterapia moleculara este uneori combinata cu chimioterapia.

Terapia radionuclidica – tratament de succes in cancerul de san aflat in faza incipienta?

tratamentul metastazelor

Terapia cu radionuclizi poate fi utila in prevenirea si incetinerea cresterii celulelor tumorale in cancerul mamar in stadiu incipient.

Un studiu are carui rezultate au fost publicate in Journal of Nuclear Medicine, 2020, sugereaza ca terapia radionuclidica poate intarzia cresterea celulelor canceroase diseminate in cancerul mamar in stadiu incipient. Studiul a fost efectuat pe modele de animale – soareci de sex feminin.

Cancerul mamar este printre cele mai comune cancere la femei, si 20% dintre cazuri pot dezvolta boala metastatica la 5-10 ani de la tratament. Formarea acestor metastaze implica circulatia celulelor canceroase ce provin de la tumora principala si ajung in sistemul circulator. Celulele tumorale diseminate sustin proliferarea activa si pot duce la formarea de macrometastaze sau raman inactive ca apoi sa se reactiveze.

Radiofarmaceutice utilizate

Radiofarmaceuticele emit particule alfa 223RaCl2 ce nu au impact numai asupra celulelor tintite direct de radiatii, dar au si efecte semnificative asupra celulelor din afara campului de radiatii. S-a administrat 0, 50 sau 600 kBq/kg de 223RaCl2 pentru crearea de efect bystander, adica dintr-un numar mari mare, e imposibil sa nu actioneze unele. Dupa 24 ore s-au inoculat celule canceroase mamare (receptor estrogen pozitiv, sau triplu negativ) in maduva tibiala.

Rezultatele au aratat ca celulele canceroase cu receptor pozitiv la estrogen au raspuns la tratamente de 50 si 600 kBq / kg, cu intarzieri de crestere de 7 zile si 65 zile. Celulele triplu-negativ au prezentat o intarziere de crestere cu 10 zile pentru 600 kBq / kg. Astfel, 223RaCl2 ar putea fi o solutie pentru cancerele mamare in stadii incipiente, efectele fiind dependente de doza – efectele in ceea ce priveste intarzierea dezvoltarii.

Terapia radionuclidica pentru metastazele osoase

Metastazele osoase pot cauza dureri severe. Ca tratament pentru aceste dureri se foloseste ingrijirea paliativa – poate include terapie cu bifosfonati, radioterpie externa etc. O metoda de ameliorare a durerii este terapia cu radionuclizi.

Se pot folosi radionuclizi ca Strontium-89 (timp de injumatatire de 50,5 zile si se dezintegraza in urma emisiei de radiatii beta cu energie de 1463 KeV), Rhenium-186 (timp de injumatatire de 3,7 zile si emite radiatii beta si gama, cu energia de 1070 KeV, respectiv 137 KeV) sau Samarium-153 (timp de injumatatire de 46,7 ore si se dezintegreaza sub forma de radiatii beta si gamma, energia maxima de 825, respectiv 103 KeV). Nivelul de radiatie nu este suficient pentru a creste sansele de supravietuire, dar reduce durerea si imbunatateste calitatea vietii. Tratamentul se foloseste in general cateva luni, iar efectele incep sa apara cam dupa o saptamana.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4952017/
(2) http://jnm.snmjournals.org/content/61/1/89
(3) https://www.iaea.org/topics/radionuclide-therapy
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11464/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *