Terapia de substitutie hormonala si cancerul

terapia de substitutie hormonala si cancerul

Terapia de substitutie hormonala este utilizata adesea pentru a ameliora simptomele menopauzei. Iata ce beneficii au aceste tratamente, dar si ce riscuri sunt asociate.

CUPRINS:

1. Ce este terapia de substitutie hormonala?
2. Indicatiile terapiei de substitutie hormonala
3. Contraindicatii, efecte adverse si riscuri
4. Terapia de substitutie hormonala si riscul de cancer

Ce este terapia de substitutie hormonala?

In timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade. Unele femei au simptome incomode, cum ar fi bufeurile si uscaciunea vaginala. Terapia de substitutie hormonala (HRT) este un tratament folosit pentru ameliorarea simptomelor date de menopauza. Contine practic hormoni feminini. Medicamentele se administreaza pentru a inlocui estrogenul pe care corpul nu-l mai produce in timpul menopauzei.

Cu toate acestea, exista si unele riscuri asociate cu utilizarea terapiei hormonale. Aceste riscuri depind de tipul de terapie hormonala, de doza, de durata de administrare a medicamentului si de riscurile individuale pentru sanatate. Pentru cele mai bune rezultate, terapia hormonala trebuie adaptata fiecarei persoane si reevaluata din cand in cand pentru a fi siguri ca beneficiile depasesc riscurile.

Menopauza si nivelul hormonal

Nivelurile de progesteron si estrogen fluctueaza pe parcursul fiecarei luni, la femei, contribuind la ciclul menstrual. Aceste valori se schimba de-a lungul vietii unei persoane. In perimenopauza, nivelurile de estrogen si progesteron incep sa scada pe la varsta de 40 de ani, dar menstruatia va continua pentru o perioada de timp. In timp ce menstruatia continua, este posibil sa ramaneti gravida, desi sansele se reduc in timp. Menopauza se considera la 12 luni de la ultima menstruatie a unei persoane. In medie, acest lucru se intampla la varsta de aproximativ 50 de ani. Uneori, femeile se confrunta cu menopauza timpurie – cand apare mai devreme. De obicei, apare mai repede dupa o interventie chirurgicala pentru eliminarea uterulului si/sau a ovarelor, in cazul unor forme de cancer, in caz de anumiti factori genetici sau cromozomiali, anumite boli autoimune etc.

indicatiile terapiei de substitutie hormonala

Terapia cu estrogen

Medicii recomanda, in general, o doza mica de estrogen pentru femeile care au suferit o histerectomie, interventia chirurgicala pentru indepartarea uterului si pentru femeile care au avut ooforectomie bilaterala (indepartarea chirurgicala a uterului si a ovarelor). Estrogenul vine sub diferite forme. Poate fi vorba de pilule cu administrare zilnica, plasturi, dar si inel vaginal, geluri sau spray.

Pastilele raman, insa, cel mai frecvent tratament pentru simptomele menopauzei. Cremele, gelurile si spray-urile ofera alte modalitati de a aduce dozele de estrogen in corp. Estrogenul vaginal vine sub forma de crema, inel vaginal sau tablete de estrogen vaginal. In general, aceste tratamente sunt destinate pentru uscaciune vaginala, mancarime si senzatie de arsura sau durere in timpul actului sexual.

Terapia cu estrogen / progesteron

Aceasta se numeste adesea terapie combinata, deoarece combina doze de estrogen si progestin, forma sintetica a progesteronului. Progesteronul poate ajuta la tratarea multor simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile. Administrate sub forma de pilule, medicamentele cu progestin includ acetat de medroxiprogesteron si pastilele sintetice de progestin.

Indicatiile terapiei de substitutie hormonala

Tratamentul hormonal de acest tip se recomanda de obicei la menopauza. Retineti ca menopauza nu este o boala. Este o tranzitie naturala de la anii in care o femela poate avea o sarcina naturala la urmatoarea etapa a vietii. De multe ori, femeile nu au nevoie de niciun tratament. Cu toate acestea, daca tranzitia provoaca simptome deranjante, sunt disponibile o varietate de abordari de tratament. In jurul menopauzei, multe femei se confrunta cu:

  • bufeuri si transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala;
  • subtierea oaselor sau osteoporoza;
  • probleme urinare;
  • subtierea parului;
  • probleme de somn;
  • modificari ale dispozitiei;
  • menstruatii neregulate;
  • probleme de concentrare si memorie.

Principalul beneficiu al terapiei de substitutie hormonala este ca poate ajuta la ameliorarea majoritatii simptomelor menopauzei. De asemenea, poate ajuta la prevenirea slabirii oaselor (osteoporoza), care este mai frecventa dupa menopauza.

menopauza si efectele sale

Contraindicatii, efecte adverse si riscuri

Contraindicatiile pentru terapiile pe baza de estrogen pe cale orala sau transdermica includ:

  • cancer mamar, cancer mamar suspectat sau antecedente de cancer mamar;
  • istoric cunoscut sau suspectat pentru alte tipuri de cancer pe baza de estrogen, cum ar fi un cancer de col uterin;
  • tromboza venoasa profunda activa (TVP) sau antecedente de TVP sau embolie pulmonara (EP);
  • istoric de tulburari de coagulare a sangelui;
  • boala hepatica cronica etc.

Efecte adverse comune

In timp ce terapia de substitutie hormonala poate ajuta la gestionarea bufeurilor si a altor simptome ale menopauzei, poate avea si efecte adverse. In functie de tipul de tratament, acestea pot include:

  • acnee;
  • balonare si indigestie;
  • sensibilitatea sanilor, umflarea sanilor sau a altor parti ale corpului;
  • dureri abdominale sau de spate;
  • crampe la picioare;
  • dureri de cap si migrene;
  • greata;
  • sangerari vaginale;
  • modificari ale dispozitiei si depresie etc.

Aceste reactii adverse dispar de obicei dupa cateva saptamani.

Riscurile terapiei de substitutie hormonala

De-a lungul anilor, au fost efectuate multe studii care examineaza beneficiile si riscurile HRT. Principalul beneficiu este ca este o metoda foarte eficienta de control a simptomelor menopauzei si poate face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste calitatea vietii si bunastarea unei femei. Poate reduce, de asemenea, riscul unei femei de a dezvolta osteoporoza si cancer de colon si rect. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung este rareori recomandata, iar densitatea osoasa va scadea rapid dupa oprirea terapiei.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca daca HRT este utilizata pe termen scurt (nu mai mult de 5 ani), beneficiile depasesc riscurile. Daca tratamentul este luat mai mult timp, in special mai mult de 10 ani, ar trebui sa discutati riscurile individuale cu medicul de familie si sa le examinati anual. Riscurile depind de varsta, tipul de terapie hormonala, istoricul familial si personal de cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, cheaguri de sange, boli de ficat si osteoporoza.

Sfaturi

Daca trebuie sa luati un astfel de tratament, discutati cu medicul despre cea mai buna metoda de tratament pentru voi. Puteti lua estrogen sub forma de pastila, plasture, gel, crema vaginala sau supozitor cu eliberare lenta sau inel pe care il plasati in vagin. E bine sa minimizati cantitatea de medicament pe care o luati. Utilizati cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp necesar pentru tratarea simptomelor. Faceti si alegeri de viata sanatoase. Includeti activitate fizica in rutina zilnica, adoptati o dieta sanatoasa, mentineti-va la o greutate sanatoasa, nu fumati, limitati alcoolul, gestionati stresul si gestionati problemele cronice de sanatate, cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea arteriala.

Terapia de substitutie hormonala si riscul de cancer

HRT a fost legata de un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer, in special cancerul de san. Riscul de cancer mamar creste cu cat o femeie urmeaza mai mult timp un astfel de tratament, iar riscul pare sa scada odata cu oprirea tratamentului de substitutie hormonala.

terapia de substitutie hormonala si riscul de cancer

Terapia cu estrogen-progestin si riscul de cancer

Terapia de acest tip poate fi legata de un risc mai mare de cancer mamar. Riscul pare a creste direct proportional cu durata tratamentului. Administrarea acestei terapii este, de asemenea, legata de densitatea crescuta a sanilor (asa cum se vede pe o mamografie). Cresterea densitatii sanilor poate face mai dificila depistarea cancerului de san la o mamografie. Aceasta forma de terapie a fost legata si de un risc mai mare de cancer ovarian si cancer colorectal, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Terapia cu estrogeni (ET) si riscul de cancer

La femeile care inca au uter, utilizarea terapiei sistemice cu estrogen ar putea creste riscul de cancer uterin si endometrial (cancer al mucoasei uterului). Riscul ramane mai mare decat media chiar si dupa ce tratamentul cu estrogeni nu mai este utilizat. Terapia cu estrogeni nu pare insa sa fie legata de risc mai mare de cancer mamar, cancer ovarian, cancer colorectal sau de alt tip.

Riscul de cancer mamar si terapia de substitutie hormonala

Riscul de cancer mamar poate creste la femeile aflate in postmenopauza care utilizeaza terapie de substitutie hormonala. Dar, este cel mai mare pentru femeile care utilizeaza HRT combinata, care are hormonii estrogen si progestogen. Riscul este, de asemenea, mai mare la femeile care utilizeaza HRT mai mult de 5 ani. Pentru aceste persoane, riscul ramane crescut timp de cel putin 10 ani de la incetarea utilizarii tratamentului.

Riscul de cancer uterin si terapia de substitutie hormonala

Riscul de cancer uterin difera in functie de tipul de terapie de substitutie hormonala. HRT numai cu estrogen poate creste riscul de cancer uterin. Cu cat este utilizat mai mult acest tip de HRT, cu atat este mai mare riscul. Asadar, terapia cu estrogen este de obicei oferita numai celor carora li s-a indepartat uterul (histerectomie), deoarece nu au niciun risc de cancer uterin pentru inceput. Adaugarea hormonului progestativ poate reduce riscul de cancer uterin pentru cele care iau acest tip de tratament. Dar, tratamentul combinat duce la o crestere a riscului de cancer mamar. Deci, este important sa discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile asociate.

RETINETI!

tipuri de terapii de substitutie hormonala

Daca decideti ca terapia de subtitutie hormonala este cel mai bun mod de a trata simptomele sau problemele cauzate de menopauza, retineti ca este un medicament si, ca orice alt medicament, este mai bine sa il utilizati la cea mai mica doza necesara pentru un timp cat mai scurt posibil. Mergeti periodic la medic pentru controale, pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentul, pentru a monitoriza efectele secundare etc. Raportati imediat orice simptome ca sangerari vaginale.

Terapia de substitutie hormonala este un tratament eficient pentru ameliorarea bufeurilor date de menopauza. Tipul de terapie hormonala (numai estrogen sau combinatie de estrogen si progestin), precum si caracteristicile individuale ale femeii, factorii de risc si severitatea simptomelor menopauzei, trebuie luate in considerare atunci cand se cantaresc riscurile si beneficiile terapiei.

Alternative la terapia de substitutie hormonala pentru a va proteja oasele

HRT nu mai este recomandata pentru tratamentul osteoporozei din cauza riscurilor sale si a optiunilor alternative disponibile. Medicamentele cu bifosfonati sunt, in general, recomandate pentru tratarea pierderilor osoase. Alte medicamente care pot fi luate in considerare sunt teriparatida, denosumab sau modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM). Din pacate, nu amelioreaza simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile si chiar le poate agrava.

Referinte:
(1) https://www.breastcancer.org/risk/factors/hrt
(2) https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/medical-treatments/menopausal-hormone-replacement-therapy-and-cancer-risk.html
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/hormones-and-cancer/does-hormone-replacement-therapy-increase-cancer-risk
(4) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31709-X/fulltext
(5) https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201028195605.htm
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1733142/
(7) https://www.cochrane.org/CD012559/GYNAECA_hormone-replacement-therapy-menopausal-symptoms-women-who-have-undergone-surgical-treatment

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *