Radioterapie toracica – efecte secundare

radioterapie toracica efecte secundare

Citeste mai multe despre efectele secundare posibile care pot sa apara dupa radioterapie toracica sau in zona toracelui – cele mai frecvente efecte adverse si cauzele.

CUPRINS:

1. Ce este radioterapia toracica?
2. Efecte secundare radioterapie toracica

Ce este radioterapia toracica?

Radioterapia toracica este radioterapia la nivelul toracelui sau pieptului – de multe ori radioterapie la san (pentru cancer la san). Poate include radioterapie la plamani sau la esofag – pentru cancer la plamani si cancer esofagian.

Efectele secundare vor depinde de locul in care se aplica tratamentul. Radioterapia la nivelul pieptului poate provoca, de asemenea, unele reactii adverse generale, cum ar fi oboseala si inrosirea pielii. Fiecare persoana experimenteaza efectele secundare diferit. Efectele secundare depind de tipul de cancer, localizarea acestuia, doza de radioterapie, starea generala de sanatate si alti factori.

Doze mari de radioterapie sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase. Efectele secundare sunt date de deteriorarea celulelor si a tesuturilor sanatoase din apropierea zonei de tratament. La aproximativ 2 saptamani dupa primul tratament, este posibil sa incepeti sa aveti reactii adverse sau simptome cauzate de radioterapie. Aceste simptome pot continua pe toata durata tratamentului si pot disparea treptat in timpul sau dupa ce ati terminat tratamentul.

efecte adverse radioterapie piept

Efecte secundare radioterapie toracica

Unii pacienti dezvolta efecte secundare in urma radioterapiei. Tipul si severitatea lor depind de multi factori, cum ar fi zona tratata, doza de radiatii, numarul de tratamente si starea generala de sanatate. Efectele secundare pot fi mai grave daca urmati si chimioterapie in acelasi timp.

Iata care sunt cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei la nivelul toracelui:

Dificultate la inghitire

Radioterapia la nivelul toracelui poate provoca umflare si durere la nivelul gatului si esofagului si este posibil sa aveti dificultati la inghitire (disfagie). Acest efect secundar incepe de obicei cu o senzatie de nod in gat. Depinde de locul exact in care se aplica tratamentul si daca gatul sau esofagul se afla in zona de tratament cu radioterapie. Depinde si de cantitatea (sau doza) de radiatie administrata. Dificultatea la inghitire poate fi mai grava si poate dura mai mult daca faceti chimioterapie in acelasi timp cu radioterapia.

Este posibil sa observati o senzatie de arsura sau de plenitudine sau sa aveti senzatia de nod in gat cand inghiti. Acest efect secundar este mai probabil sa apara dupa 2 – 3 saptamani de tratament. Consumati alimente moi, mai usor de inghitit. Alimentele reci sau la temperatura camerei sunt mai confortabil de consumat. Evitati alimentele uscate sau dure precum biscuiti, nuci, chipsuri, covrigei. Evitati alimentele foarte condimentate si alimentele acide.

Greata si varsaturi

Uneori, radioterapia la nivelul toracelui poate cauza greata si varsaturi. Asta din cauza faptului ca zona de tratament poate include o parte a stomacului, iar radioterapia la stomac poate cauza greata si varsaturi. Acest lucru poate dura cateva saptamani dupa terminarea tratamentului. Starea de greata poate fi mai severa daca faceti chimioterapie in acelasi timp cu radioterapia.

Scadere in greutate

Greata sau problemele de alimentatie pot duce la scadere in greutate. S-ar putea sa va simtiti obosit si slabit. Este important sa incercati sa mentineti o dieta bine echilibrata pe cat posibil, deoarece acest lucru sustine recuperarea.

efecte adverse radioterapie torace

Dificultati de respiratie si tuse

Radioterapia in zona pieptului poate provoca o anumita inflamatie a plamanilor, care se numeste pneumonita acuta data de radiatii. Aceasta inflamatie poate cauza dificultati de respiratie. Radioterapia toracica poate cauza dificultati de respiratie atat in timpul, cat si dupa radioterapie. Scurtarea respiratiei se va ameliora de obicei la cateva saptamani dupa tratament, dar uneori poate fi o problema pe termen lung. De cele mai multe ori radioterapia va cauza doar pe termen scurt tuse si dificultati de respiratie.

Este posibil sa vi se prescrie unele medicamente pentru aceasta problema. Ar trebui sa se amelioreze la cateva saptamani dupa tratament. Daca aveti cancer pulmonar, este posibil sa observati o intensificare a tusei si a cantitatii de sputa eliminata, ce poate contine o cantitate mica de sange. Tusea se poate agrava uneori odata ce tratamentul s-a terminat.

Dupa radioterapia radicala la nivelul toracelui, exista riscul unor probleme respiratorii pe termen lung. Radioterapia radicala inseamna un curs lung si intensiv de tratament care are ca scop incercarea de a vindeca acel cancer. Problemele de respiratie pe termen lung poarta numele de pneumonita cronica legata de radiatii. Acestea provoaca o tuse de lunga durata si uneori dificultati de respiratie.

Limfedem

Tratamentul pentru cancerul de san cel mai adesea poate provoca o acumulare de lichid limfatic – limfedem. Cancerul sau tratamentul cancerului pot afecta caile de drenaj ale sistemului limfatic. Apoi, lichidul nu se scurge in mod normal, asa ca zona se umfla. Daca limfedemul nu este tratat, acesta se poate agrava.

Probleme cu inima

Radioterapia in partea stanga a pieptului poate insemna ca inima primeste o cantitate mica de radiatii. Acest lucru poate provoca unele reactii adverse. Inima poate deveni sensibila de la radiatii. Este posibil sa aveti un risc mai mare daca ati avut probleme cu inima in trecut sau in prezent. Riscul de reactii adverse cardiace depind de doza de radiatii si tipul tratamentului.

efecte adverse radioterapie zona pieptului

Reactii la nivelul pielii si parului

Modificari temporare ale pielii pot aparea la scurt timp dupa inceperea tratamentului. In timpul radioterapiei, pielea si parul din zona tratata pot suferi unele modificari. Aceasta include zona de pe piept si pe spate unde fasciculul de radiatii paraseste corpul. Dupa 2 – 3 saptamani, pielea poate deveni roz sau cu aspect bronzat. Pielea se poate simti uscata si cu mancarime si poate arata descuamata in timpul tratamentului. De asemenea, puteti observa o eruptie cutanata, mai ales in orice zona in care ati fost expus anterior la soare. Desi acesta poate fi un efect secundar al tratamentului, o eruptie cutanata poate fi, de asemenea, un semn de infectie.

Pielea afectata de radiatii poate deveni rosie, uscata si cu mancarime la locul de tratament. Aceste reactii apar deoarece radiatiile trebuie sa treaca prin piele pentru a ajunge la tumora. Ingrijirea speciala a pielii din zona de tratament este importanta pentru a ajuta la prevenirea sau minimizarea reactiilor cutanate. Modificarile pielii apar de obicei la 1-2 saptamani dupa inceperea tratamentului. Aceste modificari pot dura 1- 2 saptamani pana dupa incheierea tratamentului. Modificarile permanente ale pielii includ o sensibilitate crescuta la temperaturile calde si reci. Daca zona tratata este expusa la soare, aplicati in mod constant crema de protectie solara pe locul de tratament ori de cate ori va aflati in aer liber mai mult de 10 minute in timpul verii sau al iernii.

Oboseala

Oboseala poate sa apara dupa 2 – 3 saptamani de tratament si poate varia de la usoara la severa. Oboseala poate dura intre 6 saptamani si 12 luni dupa incheierea tratamentului. Poate fi data de efectele radiatiilor asupra corpului, lipsa somnului odihnitor, dureri si alte simptome asociate, starile de depresie si anxietate, efecte secundare ale altor tratamente si medicamente etc. Nivelul de oboseala variaza pentru fiecare persoana si, in general, va incepe sa se reduca usor odata ce tratamentul este finalizat.

Referinte:
(1) https://www.uhn.ca/PatientsFamilies/Health_Information/Health_Topics/Documents/Receiving_Radiation_Therapy_to_the_Chest.pdf
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/side-effects-radiation-therapy
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/chest-radiotherapy
(4) https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/radiation-therapy-chest
(5) https://hillman.upmc.com/patients/community-support/education/radiation-therapy/radiation-chest

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *