Exista predispozitie genetica pentru a face cancer? | Intrebari frecvente

predispozitie

Există predispoziție genetică pentru a face cancer? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Există predispoziție genetică pentru a face cancer?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

Cancerul ca atare nu este ereditar, adică nu-l moștenim. În momentul în care deja s-au produs niște mutații genetice, aceea putem s-o numim deja o predispoziție genetică, fiindcă noi nu știm dacă suntem purtătorii sau nu a acestei mutații.

Mutația genetică ca atare nu dă simptome, doar în momentul în care apare boala. Mutația genetică nu dă simptome și poate să nu ducă la apariția bolii, foarte mult timp, sau deloc.

Însă pentru anumite tipuri de cancere, anumite mutații, predispun la o incidență foarte crescută, sau un risc foarte mare de a face un anumit tip de cancer.

Aș da aici un exemplu sau două, cum ar fi de exemplu în cancerul de sân, mutațiile genelor BRCA, 1 și 2. Pacientele care sunt purtătoare, că le-au moștenit sau nu, acestor mutații genetice, au risc foarte crescut, de 70-80% de a face cancer pe durata vieții.

Probabil că ați auzit și de cazuri celebre care fiind purtătoare de aceste cancere au ales să trateze preventiv și radical această situație. O altă situație asemănătoare ar fi la pacienții care au polipoze familiale, polipoza familială nefiind cancer, ci o boală cu manifestări benigne o perioadă de timp, dar care are incidență de 100% de a dezvolta cancer pe perioada vieții.

Dacă acel pacient nu decedează de altă cauză decât de cancer înainte de a face cancer, are toate șansele să facă un cancer de colon tot datorită acestor mutații genetice care au dus la apariția acestei polipoze adenomatoase familiale. V-am dat doar două exemple, ele sunt multiple.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *