Care este numarul maxim de sedinte de chimioterapie pentru un pacient cu cancer? | Intrebari frecvente

Care este numarul maxim de sedinte de chimioterapie pentru un pacient cu cancer

Care este numărul maxim de ședințe de chimioterapie pentru un pacient cu cancer? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Care este numărul maxim de ședințe de chimioterapie pentru un pacient cu cancer?

–  transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –

Dr. Sebastian Grădinaru:

De cele mai multe ori nu putem vorbi despre un număr maxim. Mai degrabă am putea vorbi despre un număr minim, fiindcă studiile pe asta s-au axat, cât de puțină terapie putem face ca să fie eficientă, nu cât de multă, adică nu ăsta este scopul.

Scopul nu este să facem cât mai multă, fiindcă așa cum v-am spus, cu cât faci mai multă, cu atât faci mai mult rău întregului organism. Trebuie să știm că această chimioterapie omoară.

Nu numai anestezia și chirurgia omoară pacientul. Într-o proporție mult mai mare îl omoară chimioterapia, tocmai din cauza efectelor adverse asupra tuturor organelor.

Cu cât această chimioterapie este dusă mai mult la extrem, sau mai mult în timp, când spun extrem mă refer la doze, adică doze mai mari, sau un timp mai îndelungat, cu atât efectele adverse sunt mai importante, și de cele mai multe ori aceste efecte adverse, foarte multe dintre ele letale, duc la oprirea sau la limitarea tratamentului oncologic, de multe ori neputându-se face nici măcar acel tratament minim eficient, existent în protocoale ca atare.

Despre autor

Dr. Sebastian Grădinaru

Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg - cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București.

5 Comments on “Care este numarul maxim de sedinte de chimioterapie pentru un pacient cu cancer? | Intrebari frecvente”

 1. Ce fel de cancer este Limfom marginal splenic indolent arbor S4 asociat cu trombocitopenie imună, se poate trata?

 2. CIOBANU MIRCEA Luați legătură cu dr Doru Paul Mugur este oncolog lucrează la New York Exista un site creat de el pt o a doua părere Căutați. L.

 3. Va rog sa mi spuneti daca trb sa fac chimioterapie după operatie de histerectomie ptr un adenocarcinom endomme trial,Figo 1( relicvat posterapie (radioterapie și brahit.multumesc.

  1. Buna ziua,

   Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

   Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *