Modificările de apetit şi de gust în cancer

modificarile de apetit in cancer

Modificările de apetit și de gust sunt frecvente în timpul tratamentului pentru cancer, iar cauzele sunt multiple.

Cuprins:

  1. Informaţii generale
  2. Modificările de apetit și cancerul
  3. Sfaturi pentru reglarea apetitului
  4. Modificările de gust și cancerul
  5. Sfaturi pentru a face față modificărilor de gust

Informaţii generale

Apetitul se poate schimba dacă ne simțiți rău, anxios, deprimat sau din cauza efectelor fizice ale tratamentului pentru cancer. Unii oameni își pierd apetitul, în timp ce alții încep să mănânce mai mult. Mulți pacienţi cu cancer au o pierdere a apetitului. Asta se întâmplă deoarece cancerul sau tratamentele pentru cancer pot afecta felul în care gustul produselor alimentare este resimţit.

Dacă nu se consumă suficiente alimente, pacientul poate scădea în greutate. Pierderea în greutate este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului şi tratamentul acestuia. Pierderea în greutate poate slăbi sistemul imunitar, poate afecta modul în care leziunile se vindecă și duce la oboseală.

Modificările de apetit și cancerul

Pierderea apetitului poate fi cauzată de cancerul în sine, în special cancerul avansat. Tratamentele pentru cancer pot provoca simptome care pot duce la pierderea apetitului. Aceste tratamente includ chimioterapie, radioterapie și chirurgie, iar simptomele includ:

  • greață și vărsături
  • constipație
  • diaree
  • dureri la nivelul gurii
  • gură uscată
  • dificultăți la mestecare sau înghițire
  • modificări ale gustului și mirosului
  • oboseală

Pe lângă cancerul în sine și tratamentul oncologic, pierderea poftei de mâncare poate fi de asemenea cauzată de:

  • modificări ale metabolismului, posibil din cauza cancerului
  • anemie
  • infecții
  • sedentarism
  • respirație dificilă
  • depresie și anxietate
  • acumulare de lichid în abdomen (ascită)

Simptome ale scăderii apetitului

Simptomele pierderii poftei de mâncare pot varia în funcție de cauze și de alți factori. Pierderea severă a poftei de mâncare și modificările de apetit pot duce la scăderea în greutate și la malnutriție. De asemenea, pot duce la pierderea masei musculare, care se numește și pierderea musculară sau cașexie.

Apetitul revine adesea la normal cand tratamente precum radioterapia sau chimioterapia sunt finalizate. Poate dura câteva săptămâni pentru ca apetitul să se redreseze complet după terminarea tratamentului.

Simptomele pierderii poftei de mâncare pot include:

  • plângeri că gustul alimentelor e neplăcut;
  • greață de la mirosuri alimentare;
  • alimentele care înainte plăceau acum nu mai plac;
  • dificultăți la mestecare și înghițire;
  • senzație de plenitudine etc.

Chimioterapia și modificările apetitului

Chimioterapia este un puternic tratament anti-cancer care poate afecta interiorul sistemului digestiv (de la nivelul gurii, gâtului și stomacului până la intestine), și care este responsabil pentru transformarea alimentelor în energie. Pierderea sau lipsa poftei de mâncare este un efect secundar foarte frecvent în urma tratamentului cu chimioterapie.

Majoritatea medicamentelor pentru chimioterapie duc la modificările apetitului. Severitatea acestui efect advers depinde de tipul de medicament, de cantitatea și dozele de medicamente, modul de administrare.

cresterea apetitului in cancer

Sfaturi pentru reglarea apetitului

Este important pentru o persoană cu cancer să își mențină greutatea, chiar dacă apetitul s-a schimbat. O nutriție corectă ajută organismul să lupte împotriva bolilor și să facă față efectelor tratamentului cancerului.

Iată câteva sfaturi pentru a crește apetitul:

  • Luați mese mici și gustări la fiecare 2-3 ore ori de câte ori vă este foame. Gustările este bine să fie bogate în calorii și proteine.
  • Mâncați încet și mestecați bine mâncarea.
  • Încercați suplimente medicale la recomandarea medicului sau băuturi nutritive.
  • Încurajați-vă familia să mâncați împreună și să aveți parte de mese relaxante și plăcute.
  • Încercați să nu renunțați la mese. Faceți un efort de a mânca în mod regulat, chiar dacă este vorba doar de câteva mușcături. Încercați să mâncați mese mici și gustări pe tot parcursul zilei. Unii oameni pot avea un apetit mai bun dimineața, așa că puteți consuma un mic dejun mai mare, sau câte o gustare de culcare.
  • Faceți hrana să fie cât mai atrăgătoare și plăcută. De exemplu, puteți schimba forma preparatelor sau puteți apela la cât mai multe alimente colorate, într-o varietate de gusturi și texturi noi.

Sfaturi pentru a masca gusturile și mirosurile neplăcute

  • Pentru a masca gusturi sau mirosuri, încercați noi condimente, cum ar fi busuioc, nucșoară, scorțișoară, patrunjel, curry, coriandru, mentă, oregano sau rozmarin. Condimentele schimbă gustul alimentelor. Adăugați noi arome folosind și lămâie, oțet, maioneză, suc de fructe sau sosuri.
  • Marinați carnea în lichide pentru a schimba aroma și a o face mai atrăgătoare. Puteți încerca marinatele făcute cu sucuri de fructe, sosuri pentru salate, sos dulce și acru, sos de soia sau sos de grătar.
  • Serviți alimentele reci sau la temperatura camerei pentru a reduce gusturile și mirosurile puternice. Utilizați ustensile din plastic pentru a preveni un gust amar sau metalic. Curățați gura înainte și după masă pentru a scăpa de orice gust și pentru a împrospăta gura.

Creșterea numărului de calorii și stimularea apetitului

  • Consumați alimente bogate în calorii și proteine. Aceste alimente includ pește, carne de pui, curcan, ouă, brânză, lapte, înghețată, tofu, nuci, unt de arahide, iaurt, fasole, linte etc. Între mese, savurați băuturi bogate în calorii și proteine, cum ar fi laptele cu miere, suplimentele alimentare și suplimentele nutriționale. Utilizați smântână sau brânză topită pe cartofi copți, legume sau biscuiți pentru a adăuga grăsimi. Utilizați lapte în loc de apă când faceți supe sau alte rețete.
  • Adăugați unt sau uleiuri în alimente. Puneți ulei de măsline sau alt ulei pe pâine, orez, paste și legume.
  • Creșteți consumul de fructe oleaginoase și semințe.
  • Proteina este importantă pentru creșterea, sănătatea și regenerarea corpului. În general e nevoie de proteine suplimentare, cum ar fi carne, pește, brânză sau leguminoase.
  • Medicul vă poate recomanda suplimente sau băuturi nutritive pentru a îmbunătățiți nutriția. O varietate de suplimente sunt disponibile. Ele vin într-o varietate de forme și arome, printre care băuturi gata de consum, pudre, budinci etc.
  • Medicul vă poate prescrie medicamente pentru a stimula apetitul. Aceste medicamente pot include megestrol sau corticosteroizi.

modificarile de gust si miros cancer

Modificările de gust și cancerul

Cancerul și tratamentele sale pot schimba modul în care se resimte gustul sau mirosul unor alimente. Alimentele pot avea gust amar sau metalic sau pot avea mai multă aromă ca înainte. Schimbările de gust pot contribui la pierderea apetitului (anorexie), scădere în greutate și malnutriție. Schimbările de gust pot fi numite și hipogeuzie (scăderea calității gustului), disgeuzie (gustul modificat) sau ageuzie (pierderea oricărui gust).

Cum resimțim gusturile și aroma?

Trei simțuri lucrează împreună pentru a ne permite să experimentăm aroma. Acestea sunt gust, miros și simț tactil (felul în care alimentele se simt în gură) și se pot schimba ca rezultat al tratamentului pentru cancer. Alți factori, cum ar fi emoțiile sau locul în care mâncați (de exemplu, spitalul), pot influența felul în care simțim aroma.

Gustul este experimentat atunci când alimentele sau băuturile, amestecate cu saliva, ajung la mugurii gustatici de pe toată limba. Mugurii gustativi detectează cinci gusturi de bază: dulce, sarat, acru, amar și umami. Mirosul este experimentat când particulele de miros sunt detectate în aer și pătrund în nas, fie prin nări sau prin gură. Sentimentul de hrană în gură sau pe limbă este important în plăcerea de a mânca. În timpul tratamentului pentru cancer, alimentele se pot simți aspre sau cleioase.

Cauze pentru modificările de gust în cancer

Modificările gustului pot fi cauzate de diferite tratamente pentru cancer și efectele secundare ale acestora. Gura uscată, deteriorarea nervilor implicați în simțul gustativ, infecțiile gurii, greața și vărsăturile, precum și afecțiunile dentare sau ale gingiilor pot avea, de asemenea, un efect asupra felului în care au gust produselor alimentare.

De ce sunt afectate simțurile?

Simțurile gustului, mirosului și tactil sunt experimentate atunci când semnalele sunt trimise de la celulele senzoriale din gură sau nas până la creier. Multe tipuri de tratamente pentru cancer pot interfera cu funcția acestor celule senzoriale. Unele tratamente pot deteriora nervii responsabili de transmiterea semnalelor către creier. Chirurgia, chimioterapia și radioterapia pot interfera cu fluxul normal de salivă. Gura uscată pe o perioadă lungă de timp poate duce, de asemenea, la infecții la nivelul gurii sau carii dentare, care poate provoca probleme suplimentare de gust și miros.

Chimioterapia

Medicamentele din chimioterapie pot schimba celulele receptorilor de gust din gură. Ele pot provoca, de asemenea, sensibilitate la anumite mirosuri, care poate schimba modul în care percepem gustul produselor alimentare. Medicamentele de chimioterapie asociate frecvent cu modificările gustului includ:

  • ciclofosfamidă
  • dacarbazină
  • doxorubicina
  • 5-fluorouracil
  • metotrexat
  • mechloretamina
  • cisplatin
  • vincristină
  • paclitaxel

Radioterapia

Terapia prin radiații pentru zona capului, gâtului și gurii poate deteriora glandele salivare și mugurii gustativi de pe limbă. Radiațiile la zona capului sau gâtului pot provoca leziuni directe la suprafața limbii, gurii, nasului sau gâtului, ceea ce duce la modificări ale gustului, mirosului sau senzației.

Intervențiile chirurgicale

Chirurgia la nivelul nasului, gâtului sau gurii, în special atunci când o parte sau întreaga limbă este îndepărtată, va afecta cantitatea de muguri gustativi necesari pentru a simți gustul alimentelor.

Alte medicamente pot provoca modificări ale gustului, inclusiv:

  • analgezice puternice (opioide)
  • anumite antibiotice
  • tratamente biologice, cum ar fi interleukina-2

Simptome

Simptomele modificărilor gustului pot varia în funcție de cauza lor și de alți factori. Acestea pot include:

  • alimentele nu au același gust ca înainte de tratament;
  • pofte pentru alimente dulci;
  • alimentele sau băuturile par să fie prea dulci;
  • alimentele par a avea gust acru;
  • alimentele par amare;
  • alimentele au gust metalic, mai ales carnea;
  • alimentele nu mai au niciun gust;
  • apare greață la vederea alimentelor.

Schimbările de gust pot continua pe parcursul chimioterapiei sau radioterapiei. Acest efect este adesea temporar. Gustul și mirosul revin la normal după câteva săptămâni sau mai mult după terminarea tratamentului. Unii oameni consideră că gustul și mirosul nu revin la normal, dar acest lucru variază de la o persoană la alta.

modificarile de apetit si simptomele

Sfaturi pentru a face față modificărilor de gust

  • Evitați alimentele care au un gust neplăcut vouă, dar încercați din nou la fiecare câteva săptămâni, deoarece gustul se poate să fi revenit la normal.
  • Folosiți condimente, usturoi, suc de lămâie, ierburi pentru a masca anumite gusturi.
  • Marinarea alimentelor peste noapte sau pentru câteva ore, chiar și 10 minute va face diferența.
  • Evitați alimentele fierbinți (sau picante) dacă aveți o gură inflamată sau iritată.
  • Evitați alimentele foarte reci sau fierbinți.
  • Citricele, cum ar fi portocalele sau lămâiele, pot ajuta la stimularea gustului. Evitați fructele citrice dacă ele irită gura sau dacă sunt prezente leziuni la nivelul gurii.
  • Încercați alimente sau băuturi care sunt diferite de cele pe care le consumați de obicei. Încercați alimente ușor sărate, dulci sau cu arome intense și plăcute.

Cât durează modificările?

Modificările sunt rareori permanente, deci cele mai multe se vor reduce cu timpul. S-ar putea să observați că simptomele se schimbă în cursul unui singur ciclu de chimioterapie. De exemplu, problemele privind resimțirea aromelor sunt de obicei mai grave în prima săptămână după chimioterapie și apoi se îmbunătățesc treptat până la următorul ciclu de chimioterapie.

Persoanele care beneficiază de radioterapie în zona capului sau gâtului se pot confrunta cu probleme de durată mai lungă, în special din cauza faptului că persistă probleme cu fluxul de salivă.

Referințe:
(1) Appetite loss, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/side-effects/appetite-loss
(2) Appetite changes, link: https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/nutrition-during-treatment/poor-appetite.html
(3) Appetite Loss and Cancer Treatment, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss
(4) Taste and smell changes, link: https://www.cancervic.org.au/living-with-cancer/common-side-effects/taste-and-smell-changes
(5) Alteration in Taste Perception in Cancer: Causes and Strategies of Treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5340755/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *