Modificari hematologice in cancer

modificari hematologice in cancer

Modificari hematologice in cancer pot aparea atat din cauza bolii in sine, cat si din cauza tratamentelor administrate – chimioterapie, radioterapie etc. Iata ce trebuie sa stim despre analizele de sange in cancer si tulburarile de coagulare.

CUPRINS:

1. Analizele de sange in cancer
2. Tulburari de coagulare a sangelui
3. Anemia in cancer

Analizele de sange in cancer

Atunci cand se suspecteaza o forma de cancer, medicul poate recomanda o serie de teste de sange pentru a ajuta la ghidarea diagnosticului. Cu exceptia cancerelor de sange, testele de sange, in general, nu pot arata clar daca aveti cancer sau vreo alta afectiune necanceroasa, dar pot oferi indicii despre starea organismului.

Atentie! Daca medicul recomanda anumite teste de sange pentru a depista semne de cancer, asta NU inseamna ca a fost stabilit un diagnostic de cancer si ca aveti cancer. Rezultatele testelor trebuie interpretate cu atentie, deoarece mai multi factori pot influenta rezultatele lor, cum ar fi variatiile din corp sau chiar ceea ce mananca pacientul. In plus, retineti ca bolile necanceroase pot provoca uneori rezultate anormale ale testelor. Si, in alte cazuri, cancerul poate fi prezent, chiar daca rezultatele testelor de sange sunt normale.

Medicul va analiza rezultatele testelor pentru a determina daca valorile obtinute se incadreaza intr-un interval normal. De asemenea, medicul poate compara rezultatele cu cele din testele anterioare.

Desi testele de sange si urina pot aoferi indicii, de obicei sunt necesare alte teste pentru a face diagnosticul. Pentru majoritatea formelor de cancer, este de obicei necesara o biopsie – o procedura pentru obtinerea unui esantion de celule suspecte pentru testare – pentru a face un diagnostic definitiv.

anemia in cancer

Tipuri de analize de sange

Analizele de sange pot:

 • verifica starea de sanatate generala, inclusiv cat de bine functioneaza ficatul si rinichii;
 • testa numarul de celule sangvine;
 • ajuta la diagnosticarea unui cancer sau a altor afectiuni.

Exemple de teste:

 • hemoleucograma completa – masoara numarul de globule rosii, numarul de globule albe (inclusiv neutrofile si limfocite) si trombocite din sange;
 • test pentru uree si electroliti;
 • testarea functiei hepatice – testeaza niveluri de enzime si proteine produse de ficat sau eliminate de ficat;
 • markeri tumorali – unii markeri tumorali sunt produsi doar de un singur tip de cancer, altii pot fi produsi de mai multe tipuri, si nu inseamna de fiecare data cancer.

Tulburari de coagulare a sangelui

Un cheag de sange este o afectiune serioasa care are nevoie imediat de tratament. Persoanele cu cancer si cele care primesc tratament pentru cancer au un risc crescut pentru formarea cheagurilor de sange. Coagularea normala a sangelui este un proces complex. Implica celule sangvine specializate, numite trombocite si diferite proteine ​​din sange, numite factori de coagulare. Aceste trombocite si factorii de coagulare se imbina pentru a vindeca vasele de sange rupte si pentru a controla sangerarea. Factorii de coagulare care promoveaza sangerarea si cei care promoveaza coagularea trebuie sa fie echilibrati.

Tulburarile de coagulare a sangelui apar atunci cand unii factori de coagulare lipsesc sau sunt deteriorati. Acest lucru face ca cheagurile sa se formeze in interiorul corpului, blocheaza fluxul normal de sange si cauzeaza probleme grave. Cheaguri de sange pot aparea si pot circula in diferite parti ale corpului, inclusiv:

 • venele – tromboembolism venos (VTE) – daca vena se afla in picior, coapsa sau pelvis, se numeste tromboza venoasa profunda (DVT);
 • plamani, numita embolie pulmonara (PE);
 • o artera.

Semne si simptome ale problemelor de coagulare

Persoanele cu probleme de coagulare pot intampina:

 • umflarea bratului sau a piciorului pe o parte a corpului;
 • durere in brat sau picior unde este localizat un cheag de sange;
 • probleme cu respiratia sau dureri toracice atunci cand respirati;
 • batai rapide ale inimii;
 • niveluri scazute de oxigen.

Ameliorarea efectelor secundare este o parte importanta in ingrijirea si tratamentul cancerului. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Uneori, oamenii nu stiu ca au un cheag de sange pana cand nu este diagnosticat in timpul unui test.

Modificari ale trombocitelor

Trombocitele ajuta la formarea cheagurilor pentru vindecarea ranilor si prevenirea sangerarii ulterioare. Tulburarile trombocitelor pot aparea daca corpul produce prea multe sau prea putine trombocite. Trombocitele circula intre 7 si 10 zile. Aproximativ o treime sunt intotdeauna tranzitorii secretate in splina. Numarul de trombocite este in mod normal de 140.000 – 440.000 / mcL. Cu toate acestea, numarul poate varia usor in functie de faza ciclului menstrual, scaderea in timpul sarcinii aproape de termen (trombocitopenie gestationala) si crestere ca raspuns la citokine inflamatorii (secundare sau reactive, trombocitoza). Trombocitele sunt in cele din urma distruse de apoptoza.

Tulburarile trombocitare includ:

 • o crestere anormala a trombocitelor (trombocitemie si trombocitoza reactiva);
 • o scadere a trombocitelor (trombocitopenie);
 • disfunctie plachetara

Oricare dintre aceste afectiuni, chiar si cele in care sunt crescute trombocitele, poate provoca formarea defectuoasa a dopurilor hemostatice si sangerare. Riscul de sangerare este invers proportional cu numarul de trombocite si functia trombocitelor. Cand functia trombocitara este redusa, riscul de sangerare creste.

Trombocitopenia

Trombocitopenia este o afectiune in care organismul nu produce suficiente trombocite pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sange. Desi cauza directa a tulburarii este inca necunoscuta, cercetarile arata ca aceasta apare cand sistemul imunitar al organismului nu functioneaza corect. Anticorpii ataca si distrug trombocitele in sange in loc sa atace infectia.

Unele dintre simptomele mai frecvente ale trombocitopeniei includ:

 • sangerare din gingii sau nas;
 • sange in urina sau scaun;
 • pete rosii, plate, pe piele;
 • vanatai fara cauza sau care apar prea usor.

Tratamentul pentru trombocitopenie depinde de severitatea acesteia.

Trombocitoza

Trombocitoza este o afectiune in care organismul produce prea multe trombocite. Un numar ridicat de trombocite poate fi temporar rezultat din factori precum consumul excesiv de alcool, deficienta de vitamina B12, infectia acuta sau activitate intensa. Numarul ridicat de trombocite poate fi, de asemenea, primul semn de cancer si alte afectiuni mai grave, cum ar fi anemia si anumite infectii sau boli, cum ar fi tulburari ale tesutului conjunctiv, boli inflamatorii intestinale si tuberculoza.

Multe persoane cu trombocitoza nu prezinta niciun simptom, astfel incat afectiunea nu este diagnosticata decat dupa un test de sange de rutina. Pentru cei care prezinta simptome, cateva dintre cele mai frecvente simptome includ:

 • slabiciune
 • durere de cap
 • ameteli
 • dureri in piept
 • tremur la maini si picioare

analizele de sange in cancer

Problemele de sangerare pot fi cauzate de:

 • tulburari mostenite –  Hemofilia si boala von Willebrand sunt 2 tipuri. In caz de hemofilie, sangele nu se coaguleaza normal. In cazul bolii von Willebrand, factorii de coagulare lipsesc sau nu functioneaza bine;
 • un deficit de vitamina K;
 • cancer care incepe sau se raspandeste la ficat;
 • alte afectiuni ale ficatului, inclusiv hepatita si ciroza – Hepatita este o infectie a ficatului. Ciroza este cicatrizarea ficatului.
 • utilizarea pe termen lung a unor antibiotice sau anticoagulante puternice – Anticoagulantele sunt medicamente care subtiaza sangele.
 • medicamente numite inhibitori ai angiogenezei –  Acestea impiedica cresterea si dezvoltarea de noi vase de sange etc.

Cresterea factorilor de coagulare

Coagularea normala este un proces proces complex  si  implica trombocite si factori de coagulare.  Trombocitele si factorii de coagulare se imbina pentru a vindeca vasele de sange rupte. Acest lucru ajuta la controlul sangerarii. O persoana are nevoie de echilibrul adecvat al factorilor de coagulare pentru a avea sangerare si coagulare sanatoasa.

Cresterea factorilor de coagulare in cancer poate aparea din cauza bolii in sine sau a tratamentului anticancerigen.

In general, riscul pentru cresterea factorilor de coagulare este pentru:

 • fibrinogen
 • FV, VIII, IX si XI
 • trombocite
 • produsii de degradare ai fibrinei

Scaderea sintezei hepatice a proteinelor coagularii

Aici vorbim de antitrombina III si de proteina C, care sunt in general mai scazute la pacientii cu cancer. Nu inseamna de fiecare data boala metastatica.

Anemia in cancer

Anemia este un nivel anormal de scazut de globule rosii. Apare atunci cand:

 • corpul nu produce  suficiente globule rosii;
 • corpul pierde sange;
 • corpul distruge globulele rosii.

Este frecvent ca persoanele cu cancer sa aiba anemie. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care primesc chimioterapie. Majoritatea persoanelor cu anemie se simt obositi sau slabiti.

Celulele rosii din sange contin hemoglobina. Hemoglobina este o proteina care transporta oxigen catre toate partile corpului. Atunci cand nivelul globulelor rosii este prea scazut, regiunile corpului nu obtin suficient oxigen. Drept urmare, acestea nu pot functiona corect. Globulele rosii sunt produse in maduva osoasa. Maduva osoasa este tesutul moale, spongios, care se gaseste in interiorul oaselor mai mari. Un hormon numit eritropoietina ii spune organismului cand sa produca mai multe globule rosii. Acest hormon este produs in rinichi. Prin urmare, deteriorarea maduvei osoase sau a rinichilor poate cauza anemie.

tulburarile de coagulare

Semnele si simptomele de anemie in cancer

Gestionarea simptomelor, care poate include anemia, este o parte importanta in ingrijirea si tratamentul cancerului. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Persoanele cu anemie pot avea unele dintre aceste simptome:

 • oboseala
 • slabiciune musculara
 • batai rapide sau neregulate ale inimii
 • dureri in piept ocazionale
 • probleme cu respiratia sau dificultati de respiratie
 • ameteli sau lesin
 • piele palida
 • dureri de cap
 • probleme de concentrare
 • probleme de sangerare

Cauzele anemiei

Anemia este o afectiune frecventa a pacientilor cu cancer. Asta din cauza faptului ca unele cancere provoaca inflamatii care scad productia de globule rosii. In plus, multe chimioterapice incetinesc productia de noi celule sangvine de catre maduva osoasa. In alte cazuri, anemia este cauzata de boala renala. Rinichii produc un hormon care stimuleaza maduva osoasa pentru a produce globule rosii. Daca un pacient are cancer la rinichi sau daca rinichiul este afectat de tratamentul cancerului, acesta ar putea dezvolta anemie. Anemia poate fi cauzata si de pierderea celulelor sangvine din cauza sangerarii.

Urmatorii factori pot provoca anemie:

 • Chimioterapia – Chimioterapia afecteaza starea maduvei osoase, dar acest lucru este de obicei temporar, iar anemia se reduce, de obicei, la cateva luni dupa incheierea chimioterapiei. De asemenea, chimioterapia cu medicamente cu platina poate afecta starea rinichilor. Aceste medicamente includ cisplatin (Platinol) si carboplatin (Paraplatin).
 • Radioterapia – Anumite tipuri de radioterapie afecteaza maduva osoasa: radioterapia in zone mari ale corpului sau radioterapie la oase in pelvis, picioare, piept sau abdomen;
 • Anumite tipuri de cancer – Leucemia, limfomul si mielomul multiplu afecteaza maduva osoasa. De asemenea, cancerele care se raspandesc in os sau maduva osoasa pot aglomera globulele rosii normale.
 • Greata, varsaturi si pierderea poftei de mancare –  Greata si varsaturile si pierderea poftei de mancare pot provoca o lipsa de nutrienti. Organismul are nevoie de acesti nutrienti pentru a produce globule rosii. Acestea includ fierul, vitamina B12 si acidul folic.
 • Sangerare excesiva – Uneori, globulele rosii se pierd mai repede decat corpul este capabil sa le inlocuiasca. Acest lucru se poate intampla dupa o interventie chirurgicala sau daca o tumora provoaca sangerare interna.

Referinte:
(1) Cancer blood tests: Lab tests used in cancer diagnosis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046459
(2) Blood tests, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/tests/blood-tests
(3) Hematologic manifestations of malignancy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2680358

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *