Masca de protectie din bumbac – beneficiile mastilor textile

masca de protectie textila

Masca de protectie din bumbac poate fi o varianta, atunci cand nu dispunem de masti chirurgicale, pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Iata ce beneficii au mastile textile si cum pot fi confectionate acasa.

CUPRINS:

1. Masca de fata in contextul COVID-19
2. Beneficiile mastilor textile
3. Cum iti poti face o masca de protectie a fetei acasa
4. Folosirea mastilor textile
5. Pandemia de COVID-19 si pacientii cu cancer

Masca de fata in contextul COVID-19

Cand vine vorba de purtarea de masti de fata pentru a preveni infectia cu coronavirus, exista pareri si opinii contradictorii. Unii recomanda folosirea mastilor doar cand sunt prezente simptome de boala si cand ingrijiti persoane infectate, in timp ce altii recomanda utilizarea mastilor de fata in public de fiecare data cand iesiti din casa. Inca de la inceputul epidemiei, tarile asiatice au recomandat folosirea de masti de fata. De asemenea, in prezent in Bulgaria, Slovenia si Cehia e obligatorie purtarea de masca de protectie in public. Raed Arafat a indemnat recent toti oamenii sa poarte masca de protectie atunci cand ies din casa – masti chirurgicale sau masti textile din bumbac.

Retineti, insa, ca mastile sunt eficiente doar in combinatie cu respectarea regulilor de igiena si distantare sociala.

Directorul general din cadrul Centrului Chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor – George Gao, mentioneaza ca principala greseala in America si Europa este ca oamenii nu poarta masti de protectie pentru a preveni infectarea. Picaturile respiratorii infectate din tuse sau stranut pot ajunge pana la peste 6 m distanta si pot ramane in aer. De asemenea, infectia se poate trasmite si cand pacientul este asimptomatic.

masca textila din bumbac

Atentie!

La sfarsitul anului 2019, un nou tip de coronavirus a aparut in China. De atunci, s-a raspandit rapid in intreaga lume. Acest nou coronavirus se numeste SARS-CoV-2, iar boala pe care o provoaca se numeste COVID-19. In timp ce unii pacienti afectati de COVID-19 au o boala usoara, altii pot intampina dificultati de respiratie, pneumonie si chiar insuficienta respiratorie. Persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate coexistente sunt mai expuse riscului de complicatii.

CDC sustine ca mastile din panza pot ajuta la incetinirea raspandirii COVID-19 in comunitate. Mastile pot limita raspandirea germenilor de la purtatorul de masca la altii, ajutand la blocarea picaturilor respiratorii provenite din tuse si stranut.

Tipuri de masti de protectie

Cand auziti de masti de fata pentru prevenirea COVID-19, in general sunt trei tipuri:

  • masca de fata textila;
  • masca chirurgicala;
  • masca de protectie respiratorie.

Masti chirurgicale

Mastile chirurgicale sunt masti de fata de unica folosinta, care se fixeaza pe fata si acopera nasul, gura si barbia. Previn raspandirea secretiilor respiratorii potential infectioase de la purtator la altii. Mastile chirurgicale pot varia in ceea ce priveste designul, insa masca in sine este adesea plata si dreptunghiulara, cu pliuri. Partea superioara a mastii contine o banda metalica care poate fi fixata pe nas.

Masti de protectie respiratorie (N95 in America si FFP2 si FFP3 in Europa)

O masca de protectie respiratorie este o masca de fata mai eficienta ce poate filtra 94-95% dintre particulele foarte mici. Are o forma circulara sau ovala si este conceputa pentru a forma o etansare stransa pe fata. Unele tipuri pot avea un sistem numit supapa de expir, care poate facilita respiratia si reduce acumularea de caldura si umiditate.

Pot fi de izolare sau de filtrare. Cele de filtrare constau dintr-o fateta si un dispozitiv de filtrare. Uneori, elementul filtrant este integrat in masca. In functie de tipul de filtru, masca va fi eficienta numai impotriva particulelor, numai impotriva anumitor gaze si vapori, sau impotriva particulelor, gazelor si vaporilor.

Care sunt standardele?

Fiecare dintre aceste doua tipuri de masti este supus unor standarde si reglementari diferite, in functie de tara sau zona geografica. Testele iau in considerare eficienta filtrarii bacteriene. In Europa, acestea trebuie sa indeplineasca standardul european EN 149: 2001, care are trei clase  (FFP1, FFP2 si FFP3). FFP1 se refera la cea mai mica rata de filtrare cu o filtrare de cel putin 80% si scapari spre exterior de maxim 22%. Mastile FFP2 au un procent de filtrare de minimum 94% si scapari de maximum 8% spre exterior. Acestea sunt utilizate in principal in constructii, agricultura si de catre profesionistii din domeniul sanatatii impotriva virusurilor respiratorii. In prezent sunt utilizate pentru protectia impotriva coronavirusului. Mastile FFP3 sunt cele mai eficiente, cu un procent de filtrare de minimum 99% si scurgeri maxime de 2% spre exterior. Acestea protejeaza impotriva particulelor foarte fine, cum ar fi azbestul.

Beneficiile mastilor textile

Mastile de fata facute acasa ofera doar un grad mic de protectie, dar pot ajuta la prevenirea raspandirii SARS-CoV-2 de la persoane simptomatice si asimptomatice. CDC recomanda utilizarea lor in medii publice, precum si respectarea distantarii sociale si mentinerea igienei corespunzatoare.

masca de protectie cusuta acasa

Sursa: CDC (Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor)

Mastile de fata din panza pot fi facute acasa din materiale obisnuite, deci exista o oferta nelimitata. Ele pot scadea riscul ca persoanele fara simptome sa transmita virusul cand vorbesc, tusesc sau  stranuta. Desi ofera un anumit grad de protectie, ofera o protectie mult mai mica decat mastile chirurgicale sau mastile respiratorii. O masca de fata din material textil nu este un inlocuitor pentru mastile medicale sau respiratorii de inalta calitate.

Importanta purtarii mastilor

Coronavirusul se raspandeste prin contactul cu picaturi Flugge. Acestea pot fi transmise prin aer si pot ramane o perioada pe suprafete si in aer. Cu toate acestea, virusul nu este absorbit prin piele. Cea mai comuna modalitate de patrundere a unui virus in corp este prin gura si nas. Purtarea unei masti in public ne impiedica sa luam virusul din aer si ne protejeaza sa nu ne atingem fata. Mastile de fata pot ajuta la protejarea impotriva multor infectii respiratorii care sunt raspandite prin picaturi.

Studiile recente arata ca virusul poate fi transmis si de persoanele asimptomatice. De aceea, se recomanda purtarea de masti de fata din panza in medii publice, pe langa masurile de distantare sociala. Mastile reduc riscul ca virusul sa patrunda in sistemul respirator prin picaturile ramase in aer de la o persoana infectata.

E important sa o porti corect!

Mastile de fata sunt esentiale pentru personalul medical si pentru lucratorii din prima linie. Fiind stocuri limitate disponibile, publicul larg nu ar trebui sa achizitioneze masti in exces. Insa, atunci cand nu sunt utilizate corect – nu acopera corect fata – nu ne protejeaza de imbolnavire. Purtarea unei masti de fata poate fi, de asemenea, incomoda. In plus, daca o masca nu se potriveste corect pe fata, poti ajunge sa-ti atingi mai mult fata decat daca nu ai purta una deloc.

cum ne protejam de coronavirus

Sfaturi pentru a preveni raspandirea coronavirusului

Purtarea mastile de fata de catre publicul larg este utila doar daca se respecta si masurile de igiena si distantare sociala:

  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20-30 de secunde.
  • Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile neigienizate.
  • Evitati contactul cu persoanele bolnave.
  • Respectati regulile de distantare sociala si evitati multimile.
  • Curatati si dezinfectati obiectele si suprafetele atinse frecvent.

Cum iti poti face o masca de protectie a fetei acasa

Pentru a preveni raspandirea virusului de la persoane fara simptome, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda acum ca toata lumea sa poarte masca de fata. Aceasta recomandare este in plus fata de continuarea distantarii sociale si a practicilor de igiena adecvate. Mastile textile pot controbui la prevenirea infectarilor si la controlul pandemiei, dar in asociere cu masurile de igiena si de distantare sociala.

Materialul recomandat pentru mastile textile este bumbacul tesut strans. Bumbacul tesut strans este o tesatura din bumbac care, atunci cand este tinuta la lumina, pare „solida” – nu trebuie sa fie vizibile tesaturi sau gauri libere. Astfel de masti cu strat dublu filtreaza aproximativ 50-60% dintre particulele din aer – ceea ce nu e perfect, dar este o optiune cand nu sunt disponibile alte variante.

Pentru a confectiona o masca textila aveti nevoie de:

  • material din bumbac – poate fi si dintr-un tricou sau prosop de bucatarie nefolosit;
  • foarfeca;
  • elastic;
  • ac si ata.

Pasi pentru a-ti face singur o masca de fata textila

masca de protectie facuta acasa

  • Incepeti prin spalarea si uscarea tesaturii si apoi calcati la temperatura marematerialul, pe ambele parti.
  • Taiati bucata de material – 36 cm lungime (se va pune in doua pentru strat dublu) si 20 cm latime.
  • Intoarceti materialul pe dos si cu ajutorul fierului de calcat calcati si faceti o margine de 1 cm la cele doua parti laterale.
  • Faceti 3 pliuri pe care le intariti prin calcare. Pliurile vor fi orientate din sus in jos.
  • Folositi 2 bucati de elastic de 18 cm lungime  – se fixeaza o parte a elasticului la un capat lateral si se coase marginea. Se procedeaza la fel si pe cealalte parte, cu celalalt elastic – se prinde elasticul si se coase marginea. Se coase respectand pliurile.
  • La final, se coase celalalt capat al elasticului, se coase si partea de sus libera, apoi se calca bine pentru igienizare.

Pot fi cusute manual cu ac si ata sau la masina de cusut.

Iata aici o alta varianta de masca facuta acasa – video:

Sursa: Youtube

Folosirea mastilor textile

Se recomanda sa spalati masca dupa fiecare utilizare cu apa calda si sapun sau sa igienizati prin spalarea in masina de spalat. Dupa spalare trebuie sa o calcati.

  • Nu uitati sa va puneti o masca cu mainile curate – folositi sapun si apa sau un aparat de igienizare pe baza de alcool pentru a va igieniza mainile inainte.
  • Asigurati-va ca puneti masca in mod corespunzator si asigurati-va ca va acoperiti gura si nasul. Nu trebuie sa existe decalaje intre fata si masca. Asezati partea superioara a mastii pe puntea nasului.
  • Fixati cu atentie benzile elastice in spatele urechilor. Trageti partea inferioara a mastii in jos, asigurandu-va ca va acopera nasul, gura si barbia.
  • Nu atingeti masca in timp ce o purtati. Daca trebuie sa va atingeti sau sa va reglati masca, asigurati-va ca va curatati mainile imediat dupa aceea.
  • Pentru a scoate masca, desfaceti benzile din spatele urechilor. Evitati sa atingeti partea din fata a mastii, care poate fi contaminata. Nu lasati masca pe suprafete sau la indemana altor persoane. Masca textila se spala dupa fiecare utilizare.

Pandemia de COVID-19 si pacientii cu cancer

coronavirusul si pacientii oncologici

Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt usoare. Un procent mai mic de cazuri sunt severe si pot implica pneumonie. Pacientii care sunt in varsta sau au afectiuni medicale subiacente au un risc mai mare de infectii severe. Afectiunile medicale cronice grave pot include boli de inima, diabet, boli pulmonare si cancer. Pacientii cu sistem imunitar afectat (imunosupresie) sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare.

Ce inseamna imunosupresie?

Atunci cand globulele albe  din sange, care combat infectiile, sunt scazute sau nu functioneaza bine, organismul nu poate lupta impotriva infectiilor in mod eficient. Pacientii cu sistem imunitar afectat pot include pacienti cu cancer si cei care urmeaza tratament cu chimioterapie. Lista include, de asemenea, pacienti cu HIV, pacienti care au beneficiat de un transplant, pacienti care se afla pe medicatie imunosupresiva sau pacienti cu alte imunodeficiente cunoscute.

Unele tipuri de cancer si tratamente precum chimioterapia pot slabi sistemul imunitar si pot creste riscul de infectie, inclusiv cu SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. In timpul chimioterapiei, vor exista momente in ciclul de tratament cand aveti un risc crescut de infectie. Adultii si copiii cu afectiuni cronice grave de sanatate, inclusiv cancer, prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii mai grave din cauza bolilor contagioase, cum ar fi COVID-19, si de aceea e important sa aveti grija de voi si de cei dragi. Pacientii care urmeaza un tratament activ pentru cancer au un risc mai mare decat cei care sunt in remisie.

Sfaturi pentru pacientii oncologici

Daca aveti un risc mai mare de a va imbolnavi de COVID-19, respectati urmatoarele recomandari:

  • Asigurati-va ca aveti la dispozitie medicamente pentru urmatoarele 30 de zile si solicitati toate tratamentele cu cel putin 7 zile inainte de terminarea medicamentelor.
  • Respectati regulile de distantare sociala si de igiena. Limitati contactul apropiat  si spalati-va des pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 30 de secunde. Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, utilizati un produs igienizant pe baza de alcool, care contine cel putin 60% alcool.
  • Evitati aglomeratia si calatoriile neesentiale.
  • Contactati medicul daca va confruntati cu simptome precum o tuse, afectarea respiratiei, dureri musculare sau febra.

Echipa medicala va poate revizui planul de tratament pentru cancer pe durata pandemiei. Medicii analizeaza modalitati de a minimiza impactul focarului de coronavirus asupra pacientilor cu cancer.

Alte sfaturi pentru a trece cu bine peste aceasta perioada neplacuta – sfaturi pentru sanatatea general si sanatatea mentala:

  • Incercati sa faceti lucruri care va plac, cum ar fi citit, gatit, bricolaj si alte activitati placute.
  • Adoptati o dieta sanatoasa, beti multe lichide si evitati obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.
  • Incercati sa faceti zilnic miscare.
  • Nu uitati de importanta aerului proaspat – deschideti ferestrele, daca aveti o gradina plimbati-va.
  • Tineti legatura cu familia si prietenii – folositi tehnologia pentru a putea petrece timp cu cei dragi, chiar si la distanta.

 

Referinte:
(1) https://www.ucsfhealth.org/education/should-i-wear-a-mask-to-protect-against-the-coronavirus
(2) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
(3) https://www.healthline.com/health/coronavirus-mask
(4) https://www.huffpost.com/entry/how-to-make-face-mask-coronavirus_l_5e78cb2fc5b6f5b7c5483e17

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *