LSIL – Leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut | Rezultate testare HPV

LSIL

LSIL – Leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut reprezintă un posibil rezultat citologic ce înseamnă că există o serie de modificări ale celulelor epiteliale scuamoase.

CUPRINS:

1. HPV și cancerul de col uterin
2. Ce este HPV?
3. De ce este importantă testarea HPV?
4. Ce înseamnă LSIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut)?
5. Care este legătura dintre LSIL și cancer?
6. Ce urmează după acest rezultat?
7. LSIL vs. leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL)
8. Prevenirea cancerului de col uterin

HPV și cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin se dezvoltă atunci când celulele cervicale devin anormale, apoi se schimbă și devin canceroase. Un virus comun, papilomavirusul uman (HPV), este în mare măsură responsabil pentru modificările celulelor normale. Poate dura mulţi ani pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. De aceea, detectarea timpurie este extrem de importantă. Etapele timpurii ale cancerului de col uterin, de obicei nu produc simptome. Femeile cu cancer cervical avansat pot avea sângerări anormale, scurgeri anormale sau dureri pelvine.

HPV se răspândește prin contact sexual, în special prin contactul pielii cu membrana mucoasă. Infecția HPV este foarte frecventă la femeile tinere, iar pentru cele mai multe, HPV se reduce de la sine. De aceea, testarea pentru HPV nu este, în general, necesară înainte de vârsta de 30 de ani. În schimb, pentru femeile cu varsta cuprinsă între 21 si 29 de ani, când un rezultat al testului Papanicolau este anormal, medicul poate decide să efectueze testarea HPV.

HPV

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este creșterea anormală a celulelor în colul uterin (partea inferioară a uterului care se leagă de vagin). Se dezvoltă în general încet, dar dacă este lăsat netratat, se poate răspândi în alte părți ale corpului, cum ar fi vaginul, vezica urinară, ficatul și plămânii. Modificările care apar în țesuturile colului uterin care duc la dezvoltarea celulelor canceroase sunt asociate cu infecții ale anumitor tulpini ale virusului HPV.

Ce este HPV?

HPV reprezintă virusul papiloma uman și este o infecție comună cu peste 100 de variații. Multe dintre aceste variații duc la negi pe mâini sau picioare, deoarece virusul trăiește în interiorul celulelor epiteliale care se găsesc pe suprafața pielii. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe tipuri care intră în organism prin intermediul contactului sexual și infectează zonele genitale, provocând negi genitali. Majoritatea adulților activi sexual vor contracta o formă de HPV la un moment dat în viața lor. Nu toate formele de HPV sunt de mare risc, dar anumite tipuri sunt cauza cancerului de col uterin.

Simptomele HPV

Mulți dintre pacienții cu HPV nu au niciun simptom al unei infecții de acest tip și, de obicei, virusul se elimină de la sine. Pot apărea veruci genitale în jurul zonei genitale și pot cauza mâncărime, dar de obicei sunt nedureroase.

Prevenirea HPV

Există un vaccin pentru tulpinile de HPV care cauzează cancer. Acest lucru vă va împiedica să contractați numai tulpinile de HPV ce cauzează cancer. Se administrează în trei doze pe o perioadă de opt luni. Citeste aici despre vaccinul impotriva HPV.

Ce este testarea HPV?

Testul HPV identifică dacă aveți una dintre tulpinile de HPV care pot cauza cancer de col uterin, prin testarea unei mostre prelevate din colul uterin în laborator. Testarea nu le spune femeilor dacă au cancer de col uterin.

Un test HPV poate fi efectuat din același eșantion cu un frotiu Papanicolau. Veți primi un rezultat pozitiv sau negativ la acest test. Un rezultat pozitiv înseamnă că aveți una dintre tulpinile HPV care cauzează cancer. Un rezultat negativ înseamnă că nu aveți o tulpină de HPV care cauzează cancer.

Când este vorba de screening-ul pentru pre-cancerul ginecologic și cancerul ginecologic (inclusiv cancer de col uterin, cancer ovarian, cancerul trompelor uterine , cancer vaginal și cancerul vulvar), screening-ul cervical este singurul test de rutină.

De ce este importantă testarea HPV?

Modificările precanceroase în colul uterin se produc cu mulți ani înainte de apariția cancerului, ceea ce lasă o mare oportunitate de screening și detectare. Până de curând, testul de screening recomandat pentru cancerul de col uterin a fost întotdeauna un frotiu obișnuit Papanicolau, unde celulele sunt prelevate din colul uterin de către ginecolog și testate pentru anomalii. Testarea HPV s-a dovedit a fi un instrument de screening mai bun decât un test Papanicolau, și este acum recomandată femeilor de peste 30 de ani. Deoarece cancerul de col uterin este cauzat de subtipurile HPV cu risc ridicat, screening-ul HPV oferă un punct de intervenție chiar mai devreme.

Modificările precanceroase pot fi tratate cu ușurință, iar tratamentul precoce poate salva viața unei femei.

rezultate HPV

Ce înseamnă LSIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut)?

Cervixul este partea inferioară a uterului. Atât uterul cât și colul uterin sunt situate în pelvis și sunt aproape de partea superioară a vaginului și a ovarelor. De fapt, cervixul leagă uterul și vaginul.

În caz de rezultat LSIL, celulele care căptușesc cervixul exterior prezintă unele caracteristici precanceroase precoce. Aceste anomalii (numite și leziuni) sunt de grad scăzut, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt severe, dar ar trebui luate în serios. O leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut, cunoscută în mod obișnuit ca LSIL sau LGSIL, este detectată printr-un test de rutină Papanicolau și înseamnă că a fost detectată displazia cervicală ușoară.

Displazia cervicală nu este cancer sau pre-cancer. Termenul este pur și simplu folosit pentru a descrie anomalii ale celulelor cervicale care au sugerat un risc crescut de cancer.

Cauze

LSIL este aproape întotdeauna cauzat de papilomavirusul uman (HPV), principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. HPV este ușor de transmis prin sex vaginal, anal sau oral. Vestea bună este că majoritatea persoanelor infectate cu HPV reduc spontan virusul. Pentru femeile ale căror sisteme imunitare nu sunt capabile să elibereze virusul, se poate dezvoltat cancer de col uterin.

Care sunt simptomele LSIL?

LSIL nu are simptome. De fapt, pacienta nu știe că are celule anormale pe colul uterin până când nu face un test Papanicolau. Din acest motiv, testele regulate sunt importante pentru diagnosticarea și tratamentul precoce.

Care este legătura dintre LSIL și cancer?

LSIL nu este cancer. În timp ce un test Papanicolau este utilizat pentru a examina cancerul de col uterin, acesta nu poate determina cu certitudine că celulele anormale sunt canceroase. Pentru asta, e nevoie de o biopsie de col uterin. Testele Papanicolau pot depista celule precanceroase și alte modificări anormale care pot duce la cancer de col uterin.

Acest lucru este important deoarece precancerul poate fi tratat astfel încât să nu se dezvolte cancer de col uterin. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin se întâlnește la femeile care nu au făcut testele obișnuite Papanicolau. LSIL este, de obicei, legat de infecția cu papilomavirus uman (HPV). Fără tratament, HPV poate uneori să progreseze până la cancerul de col uterin.

LSIL si cancerul

Ce urmează după acest rezultat?

Dacă primiți un diagnostic de LSIL, este important să continuați cu examinările medicale, deoarece recomandările medicului privind modul de gestionare a rezultatelor diferă de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, de antecedentele testelor anterioare  și de rezultatele unui test HPV.

De exemplu, dacă LSIL se găsește printr-un test Papanicolau, se poate efectua o repetare a frotiului Papanicolau într-un an și / sau un test HPV. Un test HPV caută prezența anumitor tulpini de HPV asociate cu cancerul de col uterin.

Colposcopia

Pentru alte femei care primesc un diagnostic de LSIL, poate fi efectuată o colposcopie, la fel ca la femeile care au rezultat pozitiv la un test HPV sau la femei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. O colposcopie este o procedură ce permite examinarea mai profundă a colului uterin. Când efectuați o colposcopie, medicul va folosi un microscop luminat numit colposcop care mărește colul uterin, astfel încât acesta poate fi mai bine vizualizat.

În timpul colposcopiei, medicul poate efectua, de asemenea, o biopsie cervicală pentru a preleva mici probe de țesut de col uterin.

Este LSIL contagios?

LSIL nu este contagios, dar HPV este o boală cu transmitere sexuală (BTS). Asta înseamnă că o puteți răspândi prin sex vaginal, anal sau oral. HPV este atât de comun încât aproape toată lumea are virusul la un moment dat, dar de obicei se reduce natural. Nu există întotdeauna simptome, astfel încât s-ar putea să nu știți că aveți acest virus.

Tratament

Una dintre cele mai comune metode de a trata LSIL este abordare de monitorizare pasivă. În trecut, medicii au abordat mai activ leziunile de grad scăzut, dar cercetările retrospective au arătat că practica nu a redus riscul de cancer. Dacă rezultatele testului Papanicolau arată anomalii ușoare (LSIL), medicul va stabili recomandările privind tratamentul în funcție de vârstă, câte teste anormale ai avut și alți factori de risc pentru cancerul de col uterin.

Recomandările pot include:

  • Să repetati testul Papanicolau si testul HPV fie imediat, fie la 12 luni. Aceste teste pot fi efectuate simultan.
  • Un test de tip HPV pentru a depista tipurile de HPV 16 sau 18, care sunt tipurile asociate în general cu cancerul de col uterin.
  • Colposcopie, o procedură în care medicul examinează colul uterin cu un dispozitiv de mărire. Dacă este observat țesut suspect în timpul unei colposcopii, se poate preleva un eșantion pentru biopsie.

LSIL vs. leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL)

În aproximativ 10% dintre cazuri, LSIL progresează până la leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL) în 2 ani. Acest lucru este mai probabil să apară la persoanele care au vârsta de peste 30 de ani. Dacă aveți HSIL, înseamnă că modificările celulelor cervicale sunt mai severe. Fara tratament, HSIL se poate dezvolta în cancerul de col uterin. În acest moment, medicul ar putea recomanda alte teste, cum ar fi colposcopia și biopsia, și îndepărtarea zonelor anormale. HSIL este, de asemenea, denumită displazie moderată sau severă.

LSIL cauze

Prevenirea cancerului de col uterin

O modalitate de a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin este să efectuați testele recomandate Papanicolau. În acest fel, veți putea trata celule anormale înainte de a deveni canceroase. Se recomandă următoarele indicații de screening pentru cancerul de col uterin:

  • vârsta 21-29 ani: testul Papanicolau la fiecare 3 ani;
  • vârsta 30-65 ani: testul HPV singur la fiecare 5 ani sau test combinat Papanicolau / HPV la fiecare 5 ani, sau numai la fiecare 3 ani.

Poate fi necesar să fiți supusă unei examinări mai des dacă aveți:

  • HIV;
  • sistem imunitar compromis;
  • leziuni cervicale precanceroase anterioare sau cancer de col uterin.

Un alt mod de a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin este vaccinul împotriva HPV. Acest vaccin nu vă protejează în totalitate de cancerul de col uterin, deci veți avea nevoie în continuare de screening regulat.

Alte metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

  • nu fumați;
  • utilizați întotdeauna un prezervativ în timpul actului sexual;
  • limitați numărul de parteneri sexuali (pentru a reduce expunerea la HPV).

Referinte:
(1) HPV and cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
(2) HPV and cancer, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/hpv-and-cancer
(3) An abnormal pap smear result, link: http://www.cancerscreening.gov.au/internet/screening/publishing.nsf/Content/D518183F0E9F8176CA257D7100098ABA/$File/pap-smear.pdf
(4) What an LSIL pap smear result means, link: https://www.verywellhealth.com/lgsil-pap-smear-result-514361
(5) Abnormal cervical cancer screening test results, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Abnormal-Cervical-Cancer-Screening-Test-Results?IsMobileSet=false
(6) What Is Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesion (LSIL)?, link: https://www.healthline.com/health/low-grade-squamous-intraepithelial-lesion

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “LSIL – Leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut | Rezultate testare HPV”

  1. Am o tumoarea vulvară uriașe si in urma biopsiei sa găsit si lsil am fost trimisa la fundeni situația este grava sa supra infectat tumora si curge infecție abundenta bucăți de carene care cad ce pot face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *