Limfocite crescute – ce înseamnă și care sunt cauzele

limfocite crescute

Limfocite crescute sau limfocitoza – iată ce rol au limfocitele, ce cauze poate avea creșterea lor, cum se manifestă această creștere, care sunt valorile normale și ce e de făcut.

CUPRINS:

1. Ce sunt limfocitele?
2. Ce este limfocitoza?
3. Cauze limfocite crescute
4. Simptome limfocite crescute
5. Diagnosticare limfocite crescute
6. Tratament limfocitoză
7. Complicații limfocite crescute
8. Prevenire
9. Limfocite crescute şi cancerul

Ce sunt limfocitele?

În general, o hemoleucogramă arată dacă un pacient este anemic, dacă sunt semne de infecție și dacă trombocitele sunt la un nivel care poate afecta hemostaza.

Globulele albe sau leucocitele includ neutrofilele, limfocitele, monocitele, bazofilele, eozinofilele si trombocitele. Numărul total de leucocite poate oferi un rezumat util, dar numărul absolut al fiecărui tip de celule este mai util decât totalul. Asta pentru că numărul total de globule albe poate fi înșelător; de exemplu, neutrofilele anormal de scăzute cu un număr ridicat de limfocite pot produce un număr total de leucocite care se încadrează în domeniul de referință. Drept urmare, numărul total de leucocite nu trebuie luat în considerare în mod individual.

Limfocitele reprezintă în mod normal 18 – 45 % din globulele albe din circulație. Concentrația normală a limfocitelor este cuprinsă între  800-5000 (0,8-5,0) limfocite / mcL.

Există două mari categorii morfologice de limfocite care pot fi distinse sub microscop, limfocitele granulare mari și limfocitele mici.

celulele sangvine albe

Ce este limfocitoza?

Limfocitoza sau un număr mare de limfocite, este o creștere a globulelor albe din sânge – mai mult de 5.000 de limfocite / mcL sânge. Limfocitele ajută la combaterea bolilor, așa că este normal să se observe o creștere temporară după o infecție.

Limfocitele fac parte din sistemul imunitar și lucrează pentru a combate infecțiile. Limfocitoza este foarte frecventă. Este în general comună pentru persoanele care au:

  • au avut o infecție recentă (cel mai frecvent virală);
  • o afecțiune medicală care provoacă inflamații de lungă durată, cum ar fi artrita;
  • o reacție la un nou medicament;
  • boli medicale severe, cum ar fi traumatisme;
  • îndepărtarea splinei;
  • anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul etc.

Cauze limfocite crescute

Este posibil să aveți un număr de limfocite mai mare decât e normal în general, dar au puține simptome sau chiar deloc. De obicei, este o stare inofensivă, temporară, așa cum poate apărea după o boală. Este posibil ca medicul să  efectueze alte teste pentru a determina dacă numărul de limfocite este un motiv de îngrijorare.

Limfocitele scăzute nu sunt de obicei semnificative din punct de vedere clinic. În schimb, limfocitele crescute pot avea diverse cauze:

  • infecții acute (virale, bacteriene);
  • fumat;
  • răspuns acut la stres;
  • eveniment cardiac acut;
  • traumatisme;
  • tiroidita autoimună;
  • hiposplenism (de obicei după splenectomie).

Creșterea numărului absolut de limfocite este cauzată de obicei de infecții acute, precum infecția cu virusul Epstein-Barr și hepatita virală. Mai puțin frecvent, limfocitele crescute pot fi date de pertussis și toxoplasmoză sau infecții cronice bacteriene intracelulare, cum ar fi tuberculoza.

Leucemia limfocitară cronică și alte tulburări limfoproliferative trebuie luate în considerare la pacienții cu limfocitoză persistentă. Această formă de leucemie este mai rar întâlnită la persoanele sub 40 de ani, dar crește incidența cu vârsta.

Cauze specifice

Cauzele specifice ale limfocitozei includ:

  • leucemie limfocitară acută;
  • leucemie limfocitară cronică;
  • infecția cu citomegalovirus;
  • HIV / SIDA;
  • mononucleoza;
  • tuberculoză;
  • vasculita (inflamația vaselor de sânge);
  • tuse convinsă.

Simptome limfocite crescute

Limfocitoza în sine nu provoacă simptome. Cu toate acestea, puteți prezenta simptome din cauza subiacenta a limfocitozei. În funcție de cauză, simptomele pot varia de la niciun simptom la simptome severe.

Un număr ridicat de limfocite este de obicei depistat atunci când medicul recomandă teste din alte motive sau pentru a ajuta la diagnosticarea unei alte afecțiuni pe care o aveți. Un număr ridicat de limfocite și rezultatele altor teste pot indica și cauza bolii.

Diagnosticare limfocite crescute

Adesea, testarea de monitorizare pe parcursul mai multor săptămâni arată că limfocitoza s-a redus. Testele speciale de sânge pot fi utile dacă limfocitoza persistă. Medicul vă poate recomanda un medic specializat în boli de sânge (hematolog) dacă starea persistă sau dacă motivul de la bază nu este evident.

Medicul va diagnostica limfocitoza cu un test de sânge numit hemoleucograma completă. Acest test poate  arăta o creștere a globulelor albe, cu o cantitate mai mare decât normală de limfocite. Se pot recomanda și alte teste, cum ar fi un test numit citometrie de flux, pentru a vedea dacă limfocitele sunt clonale (ceea ce se observă într-o afecțiune numită leucemie limfocitară cronică). Testarea poate include, de asemenea, o biopsie a măduvei osoase, pentru a ajuta la determinarea cauzei principale a limfocitozei.

testare limfocite crescute

Tratament limfocitoză

Medicii tratează limfocitoza axându-se pe cauza de la bază. Pentru majoritatea oamenilor, limfocitoza dispare pe măsură ce starea de bază se reduce.

Tratamentul se bazează pe ceea ce cauzează problema:

  • antibiotice pentru infecție;
  • tratamentul afecțiunilor care provoacă inflamații;
  • antihistaminice și inhalatoare pentru reacții alergice;
  • chimioterapie, radioterapie și, uneori, un transplant de celule stem pentru leucemie;
  • tratamente pentru stres sau anxietate, dacă sunt prezente.

Complicații limfocite crescute

Limfocitoza arată dacă ați avut sau aveți o infecție sau boală. În multe cazuri, limfocitoza înseamnă pur și simplu că organismul a luptat împotriva unei infecții virale. În unele cazuri, limfocitoza este unul dintre primele semne ale anumitor tipuri de cancer de sânge, inclusiv leucemia limfocitară cronică (CLL), care este cel mai frecvent tip de leucemie observată la adulți. Testele suplimentare sunt de obicei necesare pentru a exclude alte afecțiuni medicale și pentru a face un diagnostic ferm al cauzei limfocitozei.

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni limfocitoza este de a evita sau de a reduce riscul de factori care o provoacă. Aceasta include:

  • menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor pentru a evita o infecție;
  • evitarea factorilor care ar putea declanșa o reacție alergică;
  • renuntarea la fumat pentru a evita limfocitoza legată de fumat si reduce riscul de cancer;
  • administrarea de medicamente conform indicațiilor dacă sunteți tratat pentru o afecțiune care provoacă inflamații;
  • evitarea streului și tratarea anxietății și a altor probleme emoționale grave.

Limfocite crescute şi cancerul

Limfocitoza este de obicei un răspuns la o infecție sau inflamație, deci nu este un motiv de alarmă. Cu toate acestea, poate fi cauzată de boli grave, cum ar fi leucemia și alte tipuri de cancer, așa că este important ca medicul să diagnostice cauza pentru limfocite crescute atunci când a fost depistat acest diagnostic.

limfocitele si cancerul

Efectele medicamentelor pentru cancer asupra celulelor sangvine

Unele tipuri de medicamente pentru cancer pot scădea numărul de celule albe din sânge, celule roșii și trombocite în sânge de ceva timp. Medicamentele care pot provoca acest lucru includ unele medicamente pentru chimioterapie și unele alte medicamente împotriva cancerului.

Dezvoltarea celulelor sangvine se înmulțește tot timpul pe măsură ce se maturizează în măduva osoasă și apoi sunt eliberate în sânge. Unele medicamente pentru cancer pot încetini producerea de celule sangvine de către măduva osoasă, astfel încât acestea nu sunt eliberate la fel de rapid în sânge. Apoi, numărul de celule sanguine circulante scade.

Nivel scăzut de leucocite

Nivelul numărului de globule albe scade mai întâi, deoarece multe celule albe dispar în mod natural în câteva zile. De obicei, acestea sunt înlocuite de noi globule albe, dar medicamentele pentru cancer pot ucide unele dintre celulele în curs de dezvoltare. De obicei, durează o săptămână sau 2 pentru ca măduva osoasă să producă mai multe celule și să le elibereze înapoi în sânge.

Cancerele de sânge

Cancerele de sânge afectează producția și funcția celulelor din sânge. Cele mai multe dintre aceste tipuri de cancer încep din măduva osoasă unde se produc celulele sangvine. Celulele stem din măduva oaselor se maturizează și se dezvoltă în trei tipuri de celule sangvine: globule roșii, globule albe sau trombocite. În majoritatea cancerelor de sânge, procesul normal de dezvoltare a celulelor sangvine este întrerupt de creșterea necontrolată a unui tip anormal de celule sangvine. Aceste celule sangvine anormale sau celule canceroase împiedică sângele să îndeplinească multe dintre funcțiile sale, cum ar fi combaterea infecțiilor sau prevenirea sângerărilor grave.

Tipuri de cancere de sânge

Există trei tipuri principale de cancere de sânge:

  • Leucemia, un tip de cancer de sânge cauzat de producerea rapidă a globulelor albe din sânge. Numărul mare de globule albe nu este capabil să lupte împotriva infecției și afectează capacitatea măduvei osoase de a produce globule roșii și trombocite.
  • Limfomul este un tip de cancer de sânge care afectează sistemul limfatic, care elimină excesul de lichide din corp și produce celule imune. Limfocitele sunt un tip de globule albe care combat infecția. Limfocitele anormale devin celule anormale care se înmulțesc și se acumulează în nodulii limfatici și în alte țesuturi. În timp, aceste celule canceroase afectează sistemul imunitar.
  • Mielomul este un cancer al celulelor plasmatice. Celulele plasmatice sunt celule albe care produc anticorpi pentru combaterea bolilor și a infecțiilor în corp. Celulele mielomului împiedică producerea normală de anticorpi, lăsând sistemul imunitar al organismului slăbit și susceptibil de infecție.

Referințe:
(1) Lymphocytosis, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/lymphocytosis/basics/causes/sym-20050660
(2) What are lymphocytes and what are healthy levels to have?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320987.php
(3) Everything You Should Know About Lymphocytes, link: https://www.healthline.com/health/lymphocytes
(4) Lymphocytosis (high lymphocyte count), link: https://www.nchmd.org/education/mayo-health-library/details/SYM-20050660
(5) Diagnostic Approach to Lymphocytosis, link: https://www.hematology.org/Thehematologist/Ask/4507.aspx
(6) Lymphocytosis, link: https://www.northdevonhealth.nhs.uk/wp-content/uploads/2014/06/Lymphocytosis.pdf

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

18 Comments on “Limfocite crescute – ce înseamnă și care sunt cauzele”

  1. Am limfocitele 4,21
    Leucocitele 8,79
    Limfocite 47,9
    Neutrofile 44,2
    Bazofile 1,3
    Mch 32,1
    Bazofile 0,11
    Am fost operata de abcses perianal și an bronșită cronica

  2. Am o zinofilie prezistenta de anul trecut mea depistato prin biolxie ,ce tratament se ia sa ami revin sigur numai pot am amorteli an tot corpul si furnicari an maini ,si talpa picioarelor

  3. Daca suferi de LIMFOCITE CRESCUTE ,msi potii sa ai copiii Lau gasit pe fiul meu cu Ceasta oal si are nu.ai 32 de anii. .cit de periculosa este aceast boala..ultumesc

  4. Bună seara. Am hemoleucograma cu valoarea limfocitelor de 42, 1, în rest toate valorile sunt normale iar colesterolul foarte crescut, adică 225 cu HDL 98,2 iar colesterol seric total 321.In rest TGO, TGP și trigliceridele cu valori normale. As dori sa știu ce pot face în aceasta situație în condițiile în care am un stil de viata sănătos iar din rutina mea zilnica nu lipsesc suplimentele cu multiminerale și vitaminile, antioxidanți și Omega 3. Iar de 2 ori pe an țin cele 2 posturi (postul Pastelui și Crăciunului) care sunt efectiv 40zile de detoxifiere. Multumesc

  5. Buna.
    Am Neutrofile 47.9 si Limfocidele 43.7 si Leucocite 1-2 .
    Spuneți va rog frumos trebuie sa ma îngrijoreze ?

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  6. Leucocite (wbc) 3.37
    Neutrofile. 29.20
    Limfocite. 64.40
    Feritidina. 273.44
    Si colesterol foarte mare.
    Este grav?

  7. Mulțumesc pt.acest site,dacă reușiți sa ne dați și un răspuns profesional la întrebările pe care le punem sau chiar o îndrumare spre calea de urmat,va felicit! cu respect .

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale.
      Toate informatii referitoare la sanatate, sport, domeniul medical si la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile medicului sau farmacistului dumneavoastra. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
      Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însa nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  8. Buna ziua!am neutrofile 38.10 limfocite 51.70 colesterol total 265 și acid uric7.vă rog un raspuns vă miltumesc

  9. Buna ! Pt valorile astea trebuie să-mi fac probleme?? Din HEMOLEUCOGRAMA COMPLETA : două au valori anormale:
    NEU% 42,5
    LYM% 45,2
    mulțumesc

  10. Bună ziua !

    La analizele recente :
    – MCH = 33,80
    – Limfocite% = 45,60%
    – Neutrofile% = 45,20%
    – Acid uric = 7,40ml/dl
    Sunt motive temeinice să-mi fac probleme și să fac și alte analize complementare ?

  11. Bună , eu am Leucemie limfatica cronica din 2014 am stat in spital 3 luni am făcut septicemie la coloana sacrala, după multe tratamente și naturiste am scăpat dar în 20@6 am făcut chimioterapie cu Litak și mi-a scăzut microbul la 16 la suta. In 2021 am lucrat ceva greu și mi-a crescut microbul cu 70 la sută. Am făcut hemoleucograma și mi-a ieșit limfocitele 90 trombocite 83 și monocite eozinofilie și monocite sunt scăzute. Va rog ce tratament as putea sa urmez. Va mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *