Insulinom (tumora pancreasului endocrin) – cauze, tratament

insulinom

Un insulinom este numit si tumora a pancreasului endocrin. Iata care sunt cauzele si factorii de risc, ce simptome pot aparea, ce metode de diagnostic si tratament sunt disponibile.

CUPRINS:

1. Ce este un insulinom?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Tehnici de diagnostic
5. Tratament insulinom
6. Prognostic
7. Cum poate fi prevenit insulinomul?

Ce este un insulinom?

Insulinoamele sunt cele mai frecvente neoplasme endocrine functionale ale pancreasului. Sunt tumori ce secreta insulina de origine pancreatica ce provoaca hipoglicemie. In majoritatea cazurilor, tumora nu este canceroasa. Cele mai multe insulinoame au diametrul mai mic de 2 cm.

Pancreasul este un organ endocrin situat in spatele stomacului. Una dintre functiile sale este de a produce hormoni ce controleaza nivelul zaharului din fluxul sangvin, cum ar fi insulina. In mod normal, pancreasul nu mai produce insulina atunci cand glicemia scade prea mult. Acest lucru permite ca nivelul zaharului din sange sa revina la normal. Cu toate acestea, atunci cand se formeaza un insulinom in pancreas, acesta va continua sa produca insulina, chiar si atunci cand zaharul din sange este prea scazut. Asta poate duce la hipoglicemie severa sau scaderea zaharului din sange.

ce este insulinomul

Simptome

Insulinoamele produc insulina, care controleaza cantitatea de zahar din sange. Asadar, medicii le numesc un tip de tumora neuroendocrina functionala a pancreasului. Cele mai frecvente simptome ale insulinoamelor sunt cauzate de modificari ale nivelului de zahar din sange. De obicei, apar simptome atunci cand glicemia este scazuta. Persoanele cu insulinom nu au intotdeauna simptome vizibile. Cand apar simptome, acestea pot varia in functie de gravitatea afectiunii. Simptomele usoare includ:

  • vedere dubla sau vedere incetosata;
  • stari de confuzie;
  • anxietate si iritabilitate;
  • ameteala;
  • modificari ale dispozitiei;
  • slabiciune;
  • transpiratie abundenta;
  • tremur;
  • crestere brusca in greutate.

Simptomele mai severe ale insulinomului pot afecta creierul. Acestea pot afecta si glandele suprarenale, care regleaza raspunsul la stres si ritmul cardiac. Uneori, simptomele par similare cu cele ale epilepsiei, o tulburare neurologica ce cauzeaza convulsii. Simptomele observate in cazuri mai grave de insulinom pot include:

  • convulsii;
  • ritm cardiac rapid;
  • probleme de concentrare;
  • pierderea constientei sau coma.

Cauze si factori de risc

Cand consumam alimente, pancreasul produce insulina. Odata ce zaharul a fost absorbit, pancreasul nu mai produce insulina. Acest proces mentine, de obicei, nivelul zaharului din sange stabil. Cu toate acestea, echilibrul poate fi intrerupt atunci cand se dezvolta un insulinom. Tumora continua sa produca insulina chiar si atunci cand zaharul din sange scade prea mult. Acest lucru poate duce la hipoglicemie, o afectiune grava caracterizata prin niveluri scazute de zahar in sange.

Factori de risc

Insulinoamele sunt rare. Majoritatea sunt mici si masoara mai putin de 2 cm in diametru. Doar 10% dintre aceste tumori sunt canceroase. Tumorile canceroase tind sa apara mai des la persoanele care au neoplazie endocrina multipla de tip 1. Riscul de insulinom pare, de asemenea, sa fie mai mare pentru cei cu sindrom von Hippel-Lindau. Aceasta afectiune mostenita determina formarea de tumori si chisturi in tot corpul.

Diabetul si insulinomul

Insulinoamele duc la hipoglicemie, cu care se confrunta persoanele cu diabet care sunt susceptibile la hipoglicemie din cauza medicamentelor precum insulina. Cercetarile sugereaza in general ca insulinoamele la persoanele cu diabet preexistent sunt rare.

cauze insulinom

Tehnici de diagnostic

Se va face un test de sange pentru a verifica nivelul glicemiei si al insulinei. Un nivel scazut de zahar in sange cu un nivel ridicat de insulina indica adesea prezenta unui insulinom. Testele pot fi facute , de asemenea, pentru proteine ​​care blocheaza productia de insulina, medicamente care determina pancreasul sa elibereze mai multa insulina si alti hormoni care afecteaza productia de insulina.

Se poate recomanda post de 72 de ore daca testul de sange indica faptul ca aveti insulinom. Se poate face inclusiv o scanare RMN sau CT. Aceste teste imagistice ajuta medicul sa stabileasca localizarea si dimensiunea insulinomului. O ecografie endoscopica poate fi utilizata daca tumora nu poate fi gasita folosind o scanare CT sau RMN.

Tratament insulinom

Tratamentul principal pentru un insulinom este interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii. Tipul de interventie chirurgicala depinde de tipul, dimensiunea si localizarea tumorii. Chirurgii pot elimina de obicei doar insulinomul de pe suprafata pancreasului. Alteori, poate fi nevoie sa se indeparteze o parte a pancreasului conectata la tumora. Se poate face o interventie chirurgicala laparoscopica pentru a elimina un insulinom. Se folosesc instrumente speciale pentru a face operatia. Este o procedura cu risc scazut, minim invaziva. In timpul interventiei laparoscopice, chirurgul face mai multe incizii mici in abdomen si introduce un laparoscop prin acele incizii. Un laparoscop este un tub lung si subtire, cu o sursa lumina de intensitate mare la un capat si o camera de inalta rezolutie in fata.

In cazuri rare, eliminarea insulinomului nu va vindeca afectiunea. Acest lucru este de obicei intalnit atunci cand tumorile sunt canceroase. Tratamentele pentru insulinoamele canceroase includ:

  • ablatia prin radiofrecventa, care foloseste unde de radiofrecventa pentru a distruge celulele canceroase din organism;
  • crioterapia;
  • chimioterapia, care este o forma de terapie medicamentoasa care ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

De asemenea, medicul va poate prescrie medicamente pentru a controla nivelul zaharului din sange, daca interventia chirurgicala nu a fost eficienta.

diagnostic insulinom

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente anti-cancerigene (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Este posibil sa fie nevoie de acest tratament daca aveti un insulinom care s-a raspandit in alte parti ale corpului (metastatic) si nu se poate opera. Cele mai frecvente medicamente pentru chimioterapie utilizate sunt: doxorubicina, streptozotocin, fluorouracil (5FU), temozolomida, medicamente cu platina, cum ar fi carboplatina si cisplatina.

Somatostatina

Somatostatina este o proteina produsa natural in organism. Are mai multe functi, inclusiv incetinirea productiei de hormoni. Analogii ei sunt versiuni sintetice ale somatostatinei. Acestea pot reduce cantitatea de hormoni produsa de tumora si pot reduce din simptome. Este posibil sa fie nevoie de analogi de somatostatina daca insulinomul este sensibil la analogi de somatostatina. Acestea includ octreotide si lanreotida.

Ablatia prin radiofrecventa

Ablatia prin radiofrecventa foloseste caldura produsa de undele radio pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi folosita daca va simtiti foarte rau pentru a fi operat si insulinomul este doar in pancreas.

Embolizarea transarteriala

Embolizarea transarteriala foloseste o substanta, cum ar fi un gel, pentru a bloca alimentarea cu sange a ficatului. Se mai numeste embolizarea arterei hepatice. Este posibil sa se administreze, de asemenea, un medicament pentru chimioterapie in acelasi timp. Aceasta se numeste chemo-embolizare trans-arteriala.  Embolizarea si chemo-embolizarea reduc aportul de sange al tumorii si astfel o infometeaza de oxigen si de nutrientii de care are nevoie pentru a creste.

Prognostic

Prognosticul pentru persoanele cu insulinom este foarte bun daca tumora este indepartata. Dupa operatie, majoritatea oamenilor se recupereaza complet fara complicatii. Cu toate acestea, un insulinom poate sa reapara in viitor. Recurenta este mai frecventa la persoanele care au tumori multiple. Unele persoane pot dezvolta diabet dupa interventia chirurgicala. Acest lucru apare de obicei numai atunci cand intregul pancreas sau o mare parte din pancreas a fost indepartata.

Complicatiile sunt mai probabile la persoanele cu insulinoame canceroase. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand tumorile s-au raspandit la alte organe. Este posibil ca medicul sa nu poata elimina complet toate tumorile. In acest caz, va fi necesar un alt tratament si ingrijire ulterioara. Din fericire, doar un procent mic de insulinoame sunt canceroase.

Complicatii

De cele mai multe ori, chirurgia va vindeca un insulinom. Pot aparea reactii adverse sau complicatii dupa operatie, inclusiv:

  • sangerare;
  • infectie;
  • dureri;
  • glicemie marita daca medicul a indepartat o mare parte din pancreas;
  • fistula pancreatica;
  • enzime digestive scazute.

Daca insulinomul este canceros, complicatiile pot include: metastaza si scaderea zaharului din sange daca boala s-a raspandit in ficat.

Cum poate fi prevenit un insulinom?

Nu se stie exact de ce se formeaza insulinoamele, deci nu exista o modalitate cunoscuta de a le preveni. Cu toate acestea, puteti reduce riscul de a dezvolta hipoglicemie prin exercitii fizice regulate si adoptarea unei diete sanatoase. Aceasta dieta ar trebui sa contina in mare parte fructe, legume si proteine ​​de calitate. De asemenea, puteti mentine pancreasul sanatos consumand mai putina carne rosie si renuntand la fumat.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3574879/
(2) https://www.diabetes.co.uk/insulinoma.html
(3) https://www.healthline.com/health/insulinoma
(4) https://radiopaedia.org/articles/insulinoma
(5) https://www.webmd.com/diabetes/what-is-insulinoma
(6) https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?Lng=GB&Expert=97279

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *