Ce este un granulom piogen? Afla din articolul de mai jos, precum si care sunt semnele si simptomele asociate, de ce apar aceste leziuni, ce tratamente pot fi necesare.
CUPRINS:
1. Ce este granulomul piogen?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Cum sunt tratate granuloamele piogene?
5. Intrebari frecvente
Ce este granulomul piogen?
Granulomul piogen este o formatiune benigna (necanceroasa), o leziune cu crestere rapida la nivelul pielii, care nu doare. Incepe ca o mica umflatura rosie, dar se mareste foarte repede, adesea in cateva saptamani. Poate sangera usor, deoarece are multe vase de sange. Aceste formatiuni sunt mai frecvente la copii si adultii tineri si sunt de obicei observate pe cap, gat, partea superioara a corpului, maini sau picioare.
Granuloamele piogene tind sa sangereze deoarece contin un numar foarte mare de vase de sange. Un astfel de granulom este cunoscut si sub denumirea de hemangiom capilar lobular.
Semne si simptome
Un granulom piogen tipic este o papula rosie solitara care creste rapid in cateva saptamani. De obicei, are mai putin de 1 cm si are o suprafata neteda sau aspra, care adesea se simte umeda. In medie, granuloamele piogene au un diametru de aproximativ 5-10 mm. Formatiunea poate fi neteda sau poate avea la suprafata crusta sau poate fi aspra, mai ales daca sangereaza usor. De obicei, zona nu este dureroasa.
Granuloamele piogene sunt formate in mare parte din tesut vascular sau vase de sange. In ciuda numelui, nu sunt granuloame adevarate. Un granulomul este un grup de celule imunitare care creste pe masura ce exista un factor care provoaca inflamatie constanta. Granuloamele se dezvolta din cauza inflamatiei, dar inca nu se stie de ce si cum cresc granuloamele piogene. Acesta este motivul pentru care aceste leziuni sunt mai precis numite hemangioame capilare lobulare.
Granuloamele piogene apar de obicei pe maini, degete, fata, gat, spate. Pot sa se dezvolte si pe buze, pleoape, organele genitale, interiorul gurii. In cazuri rare, pot creste pe conjunctiva sau cornee.
Cauze
Cauza unui granulom piogen este neclara, dar poate aparea uneori dupa traumatisme minore ale pielii, cum ar fi o zgarietura sau o muscatura de insecta. Un granulom piogen apare adesea in zonele cu traumatisme anterioare, inclusiv chisturile acneice. Se crede ca aceasta leziune se formeaza atunci cand capilarele incep sa creasca rapid ca raspuns la traumatismele pielii. Granuloamele piogene sunt deosebit de frecvente la femeile insarcinate (din cauza modificarilor hormonale) si la copii. De asemenea, sunt frecvente la cei care iau contraceptive orale si medicamentele acitretin, izotretinoi si indinavir.
Cum sunt tratate granuloamele piogene?
De obicei, granuloamele piogene nu dispar de la sine. Insa, uneori pentru granuloame mici piogene, s-ar putea sa nu aveti nevoie de tratament – acestea dispar uneori de la sine. Cea mai eficienta modalitate de a elimina granuloamele piogene presupune indepartarea chirurgicala a intregii leziuni si utilizarea de fire de sutura pentru a inchide rana. Un granulom piogen va fi de obicei indepartat chirurgical daca reapare dupa o abordare nechirurgicala. Sunt posibile o serie de tratamente, inclusiv tratamente topice, terapie cu laser si interventie chirurgicala.
Un tratament topic este cel care se aplica pe piele. Pentru granulomul piogen, un gel special poate fi recomandat ca prima optiune daca apare aproape de ochi, pe fata sau este greu de indepartat, daca apare la un copil mic sau exista riscul de a lasa o cicatrice evidenta.
Interventie chirurgicala ramane insa cel mai eficient tratament pentru granuloamele piogene si se poate face sub anestezie locala. Pielea din jurul leziunii va fi mai intai amortita cu o crema sau anestezic injectabil. Se va face o excizie prin razuire. Granuloamele piogene cresc din nou insa in pana la jumatate dintre cazuri, in special la adultii tineri – cand leziunea apare pe zona superioara a spatelui mai ales. In cazuri rare pot aparea mai multe leziuni in zona in care a fost indepartat granulomul piogen. Daca granulomul nu este indepartat complet, zonele ramase se pot raspandi in vasele de sange din aceeasi zona.
Granuloamele piogene sunt intotdeauna benigne, dar este normal sa fiti ingrijorat, mai ales daca acestea sangereaza. Ele pot fi, de asemenea, o preocupare cosmetica pentru unele persoane. Discutati cu medicul despre orice nelamuriri pe care le aveti. Desi sunt mai putin frecvente, unele granuloame piogene se pot micsora si se pot reduce de la sine dupa un timp, mai ales cand cauza a fost legata de sarcina sau de un anumit medicament. In aceste cazuri, nu este necesara nicio procedura de indepartare. Cu toate acestea, majoritatea granuloamelor piogene vor avea nevoie de o anumita procedura de indepartare.
INTREBARI FRECVENTE
Ce se intampla daca nu tratez un granulom piogen?
Daca nu primiti tratament, acesta poate continua sa sangereze si chiar sa provoace durere. Deoarece suprafata este subtire, sangerarea este adesea inevitabila. In general, este rar ca granuloamele piogene sa dispara de la sine. In timp ce granuloamele piogene mici pot disparea treptat, leziunile mai mari vor trebui tratate. Unele se vor micsora in timp, in special cele care se dezvolta in timpul sarcinii sau in timp ce luati un anumit medicament.
Cat de grav este un granulom piogen?
Granuloamele piogene sunt intotdeauna benigne. Sangerarea frecventa este cel mai frecvent tip de complicatie. Cu toate acestea, granuloamele piogene pot creste din nou dupa ce au fost indepartate. Granuloamele piogene cresc inapoi in pana la jumatate dintre cazuri, in special la adultii tineri si cand apar in zona superioara a spatelui. In cazuri rare pot aparea mai multe leziuni in zona in care a fost indepartat granulomul piogen. Daca granulomul nu este indepartat complet, partile ramase se pot raspandi in vasele de sange din aceeasi zona.
Cum este diagnosticat un granulom piogen?
Medicul de obicei poate sa diagnosticheze un granulom piogen pe baza aspectului. Se poate face o biopsie pentru a pune un diagnostic mai precis uneori. Aceasta procedura implica prelevarea unei probe de tesut. O biopsie ajuta, de asemenea, la excluderea afectiunilor medicale maligne (canceroase) care pot provoca un tip similar de crestere. Aceste afectiuni includ carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular si melanomul.
Care sunt complicatiile granulomului piogen?
Cea mai frecventa complicatie este sangerarea. Un granulom piogen poate sangera destul de mult odata ce este lovit si sangerarea este adesea greu de oprit.
Referinte:
(1) https://www.aocd.org/page/PyogenicGranuloma
(2) https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/pyogenic-granuloma
(3) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-pyogenic-granuloma
(4) https://dermnetnz.org/topics/pyogenic-granuloma
1 Comments on “Granulom piogen – cauze si tratament”
Buna seara ,am un granulom piogenic pe care l-am incizat,a reapărut dar acum este roșu si dureros,de 2 zile ce ma sfătuiți să fac ,durererea fiind si in jos pe cît!Mentionez ca l-am incizat,si făcut biopsie la institutul Dorin Hociota,am avut 2 operații de mastoida si pe operatie maia aparut .