Factori de risc pentru leucemie

Afla din urmatorul articol care sunt principalii factori de risc pentru leucemie, in ce masura influenteaza acestia riscul de a dezvolta aceasta boala si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este leucemia?
2. Cauzele leucemiei
3. Principalii factori de risc pentru leucemie
4. Poate fi prevenita leucemia?

Ce este leucemia?

Leucemia este un cancer al sangelui cauzat de o crestere anormala a numarului de globule albe din organism. Aceste globule albe suplimentare nu functioneaza corect.

Leucemiile sunt grupate in doua moduri – in functie de tipul de globule albe afectate si in functie de cat de repede se dezvolta si se agraveaza boala. Leucemia limfocitara (sau limfoblastica) implica celulele maduvei osoase care devin limfocite, un tip de globule albe. Leucemia mieloida implica celulele maduvei care creeaza globule rosii, trombocite si alte tipuri de globule albe. Leucemia acuta apare atunci cand majoritatea celulelor sangvine anormale nu se maturizeaza si nu pot indeplini functii normale. Se poate agrava foarte repede. Leucemia cronica apare atunci cand exista unele celule imature, dar altele sunt normale si pot functiona asa cum ar trebui. Se agraveaza mai lent decat formele acute.

Tratamentul pentru leucemie poate fi complex – in functie de tipul de leucemie si de alti factori.

ce este leucemia

Simptomele leucemiei

Este posibil sa nu apara niciun semn sau simptom in stadiile incipiente ale unor forme de leucemie. Cand apar simptome, acestea pot include:

  • slabiciune sau oboseala;
  • invinetire usoara sau sangerari;
  • febra si frisoane;
  • infectii severe sau care apar frecvent;
  • dureri de oase si dureri articulare;
  • dureri de cap;
  • varsaturi;
  • convulsii;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • transpiratii nocturne;
  • dificultati la inghitire;
  • ganglioni limfatici mariti etc.

Retineti ca de obicei aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Despre leucemie poti citi pe larg aici.

Cauzele leucemiei

Nu se cunoaste cauza exacta a leucemiei. Sangele contine trei tipuri de celule: globule albe care lupta impotriva infectiilor, globule rosii care transporta oxigen si trombocite care ajuta la coagularea sangelui. In fiecare zi, maduva osoasa produce miliarde de noi celule sangvine, iar cele mai multe dintre ele sunt globule rosii. Cand apare leucemia, corpul produce mai multe globule albe decat are nevoie. Aceste celule leucemice nu pot lupta impotriva infectiilor asa cum o fac globulele albe normale si afecteaza numarul de globule rosii si trombocite. De asemenea, fiind atat de multe, incep sa afecteze modul in care functioneaza organele.

Nu se cunosc cauzele exacte ale leucemiei. Se crede ca se dezvolta dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu. In general, se considera ca leucemia apare atunci cand unele celule sangvine dobandesc modificari (mutatii) in materialul lor genetic sau ADN. In leucemie, mutatiile acestea fac ca celulele sangvine sa continue sa creasca si sa se divida. Cand se intampla acest lucru, productia de celule sangvine este una necontrolata.

cauzele leucemiei

Principalii factori de risc pentru leucemie

Desi nu se cunoaste cauza exacta a leucemiei, se considera ca sunt implicati o serie de factori de mediu si genetici. Desi caracteristicile genetice pot sa nu provoace leucemie, pot creste probabilitatea sa apara in anumite conditii, de exemplu, dupa expunerea la unele substante chimice sau infectii.

Un factor de risc este orice lucru care poate creste probabilitatea de a avea o boala. Factorii de risc pentru un anumit tip de cancer pot include fumatul, alimentatia, istoricul familial sau alte lucruri. Retineti ca factorii de risc pot creste riscul unei persoane, dar nu intotdeauna provoaca boala. Unele persoane cu unul sau mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata cancer. Alte persoane pot sa dezvolte cancer si sa nu aiba niciun factori de risc.

Iata care pot fi principalii factorii de risc pentru leucemie:

Fumatul

Persoanele care fumeaza au mai multe riscuri de a dezvolta leucemie, mai ales leucemie mieloida acuta decat persoanele care nu fumeaza. Fumatul este un factor de risc puternic pentru dezvoltarea leucemiei, considerat a fi responsabil pentru mai mult de 20% dintre cazurile de leucemie mieloida acuta. In plus, fumatul in timpul sarcinii si chiar expunerea la fumatul pasiv in timpul sarcinii par sa creasca riscul de leucemie la copii. Fumul de tigara contine multe substante chimice toxice, inclusiv benzen si formaldehida. Cand aceste substante chimice sunt inhalate in plamani, pot ajunge cu usurinta in fluxul sangvin si, de acolo, in tot corpul.

Expunerea la anumite substante chimice

Expunerea la anumite substante chimice a fost asociata cu unele tipuri de leucemie. De exemplu, expunerea la benzen este un factor de risc pentru leucemia mieloida acuta. Poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru leucemia limfocitara acuta. Cea mai bine documentata expunere din mediu legata de riscul de leucemie este benzenul. Benzenul este un produs secundar al arderii carbunelui si petrolului. Este prezent in gazele de esapament si in fumul de tigara. Benzenul se gaseste si in produse precum vopsea, lacuri pentru lemn, solventi, rasini, materiale plastice, produse de curatat, pesticide etc. Formaldehida a fost, de asemenea, asociata cu un risc crescut de leucemie. Este frecventa mai ales in laboratoarele medicale si lichidele de imbalsamare.

Istoric personal de tratament cu chimioterapie

Persoanele care primesc anumite medicamente de chimioterapie pentru a trata alte tipuri de cancer pot avea mai multe riscuri de a dezvolta leucemie mai tarziu in viata. Desi beneficiile chimioterapiei depasesc de obicei cu mult riscurile, unele medicamente de chimioterapie pot predispune o persoana la leucemie mai tarziu. Acest lucru este valabil chiar si pentru medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru cancerul de san in stadiu incipient.

Expunerea la radiatii

Dozele mari de radiatii pot creste riscul unei persoane de a dezvolta leucemie. Aceasta expunere ar putea fi de la o explozie a unei bombe atomice sau un accident nuclear. Ar putea fi, de asemenea, legata intr-o anumita masura terapia cu radiatii folosita pentru a trata un alt tip de cancer.

riscul de leucemie

Boli congenitale rare

Un numar mic de persoane prezinta un risc mai mare de leucemie din cauza faptului ca prezinta anumite boli rare. De exemplu, persoanele cu sindrom Down, ataxie-telangiectazie si sindrom Bloom pot avea un risc mai mare de a dezvolta leucemii acute.

Anumite tulburari ale sangelui

Persoanele care au anumite tulburari ale sangelui pot avea un risc mai mare de leucemie. Anumite tulburari ale sangelui, inclusiv tulburari mieloproliferative cronice, cum ar fi policitemia vera, mielofibroza idiopatica si trombocitopenia esentiala pot creste riscul de aparitie a leucemiei mieloide acute.

Varsta

Cele mai multe tipuri de leucemie, in special leucemiile cronice, devin mai frecvente pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Insa, leucemia limfocitara acuta este mai frecventa la copii decat la adulti. Varsta medie a unui pacient diagnosticat cu leucemie mieloida acuta, leucemie limfocitara cronica sau leucemie mieloida cronica este de peste 65 de ani. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de leucemie limfocitara acuta apar la persoanele sub 20 de ani.

Genul

Cele mai multe tipuri de leucemie sunt mai frecvente la barbati decat la femei.

Istoricul familial de leucemie

Desi majoritatea cazurilor de leucemie nu sunt considerate a avea o legatura genetica puternica, a avea o ruda apropiata (cum ar fi un parinte sau un frate/sora) cu aceasta boala creste riscul de a dezvolta la randul tau boala.

Poate fi prevenita leucemia?

Nu exista modalitati pentru a preveni garantat leucemia deoarece cancerul nu are o singura cauza. De asemenea, exista factori de risc pentru leucemie pe care nu ii puteti modifica, precum varsta si genetica. Insa, cu toate acestea, aspectele ce tin de stilul de viata pot fi modificate, cum ar fi evitarea expunerii la substante chimice pe cat posibil, adoptarea unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata activ, gestionarea greutatii si renuntarea la fumat. Aceste masuri pot reduce riscul de aparitie a leucemiei si a altor forme de cancer.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/leukaemia
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukemia/symptoms-causes/syc-20374373
(3) https://www.verywellhealth.com/leukemia-prevention-514159
(4) https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/leukemia/risks/reducing-your-risk

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *