Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer esofagian, cum influenteaza acesti factori riscul de a dezvolta cancer la nivelul esofagului si simptome.
CUPRINS:
1. Ce este cancerul esofagian?
2. Principalii factori de risc
Ce este cancerul esofagian?
Cancerul esofagian apare atunci cand se formeaza o tumora maligna in mucoasa esofagului. Pe masura ce tumora creste, poate afecta tesuturile profunde si muschii esofagului. Despre cancerul esofagian poti citi pe larg AICI.
Exista doua tipuri de cancer esofagian:
- carcinom cu celule scuamoase – apare atunci cand cancerul se formeaza in celulele plate si subtiri care formeaza mucoasa esofagului;
- adenocarcinom – apare atunci cand cancerul apare in celulele glandulare ale esofagului, care sunt responsabile pentru producerea de fluide, cum ar fi mucusul.
Simptomele cancerului esofagian includ:
- dificultati la inghitire – disfagie – este cel mai frecvent simptom al cancerului esofagian, dar nu apare imediat, ci numai dupa ce tumora a crescut suficient de mare pentru a preveni trecerea normala a alimentelor;
- scadere in greutate din cauza alimentatiei reduse – din cauza dificultatilor de inghitire;
- durei in gat, in mijlocul pieptului sau intre omoplati;
- raguseala, sughit si uneori varsaturi cu sange;
- agravarea indigestiei sau arsurilor la stomac.
RETINETI ca de cele mai multe ori aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.
Cauzele cancerului esofagian
La fel ca in cazul majoritatii cancerelor, cauza cancerului esofagian nu este inca pe deplin cunoscuta. Se crede ca este legata de anomalii sau mutatii in ADN-ul celulelor de la nivelul esofagului. Aceste mutatii semnaleaza celulelor sa se divida mai rapid decat celulele normale. De asemenea, aceste mutatii afecteaza procesele prin care celulele vechi mor asa cum este normal, astfel ca se pot acumula si pot forma tumori.
Au fost identificati, de asemenea, mai multi factori de risc pentru cancer esofagian. Deoarece boala este adesea diagnosticata in stadiile avansate, cunoasterea factorilor de risc, precum si familiarizarea cu simptomele cancerului esofagian sunt aspecte importante pentru a depista boala cat mai devreme posibil.
Principalii factori de risc pentru cancer esofagian
Cancerul esofagian a fost legat de anumiti factori de risc, dintre care multi implica iritatia cronica a esofagului. Cu toate acestea, chiar si factorii de risc cei mai puternic asociati nu sunt intotdeauna direct responsabili pentru dezvoltarea cancerului esofagian. Retineti ca a avea acesti factori de risc NU inseamna neaparat ca veti dezvolta boala. De asemenea, anumite persoane dezvolta cancer esofagian fara a avea acesti factori de risc.
Un factor de risc este orice lucru care poate creste riscul de a dezvolta o boala. Factorii de risc pentru un anumit tip de cancer pot include fumatul, alimentatia deficitara, istoricul familial etc. Factorii de risc pot creste riscul unei persoane, dar nu intotdeauna provoaca boala. Este posibil ca unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, sa nu poata fi controlati. Insa, alti factori sunt modificabili si pot fi controlati. Cunoasterea factorilor de risc va poate ajuta sa faceti alegeri mai sanatoase care v-ar putea ajuta sa va reduceti riscul. De exemplu, daca alimentatia nesanatoasa este un factor de risc, puteti alege sa va schimbati stilul alimentar. Daca excesul de greutate este un factor de risc, puteti sa incercati sa slabiti pentru a reduce acest risc.
Iata care sunt principalii factori de risc pentru cancer esofagian:
Varsta inaintata
Majoritatea tumorilor esofagiene, mai ales carcinoamele cu celule scuamoase, apar la persoanele cu varste cuprinse intre 45 – 70 de ani, iar aceste tipuri de cancer sunt mai putin frecvente la tineri. De asemenea, ca fel ca tumorile cu celule scuamoase, adenocarcinoamele sunt mai frecvente la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 – 70 de ani.
Radioterapia la nivelul pieptului si abdomenului superior
Radioterapia la nivelul pieptului pentru afectiuni precum cancerul de san sau boala Hodgkin poate creste riscul.
Alimentatia
Alimentatia deficitara – in special o dieta saraca in fructe si legume si bogata in carne rosie si/sau procesata – este asociata cu un risc mai mare de aparitie a ambelor tipuri de cancer esofagian. In cazul carnurilor, metoda de gatit pare a fi, de asemenea, importanta. Pe de alta parte, o dieta bogata in fructe si legume scade riscul de cancer esofagian. Motivele exacte nu sunt clare, dar fructele si legumele au o serie de vitamine si minerale care pot ajuta la prevenirea cancerului. De asemenea, consumul frecvent de lichide foarte fierbinti poate creste riscul de cancer esofagian cu celule scuamoase. Acesta ar putea fi rezultatul deteriorarii pe termen lung a celulelor care captusesc esofagul din cauza lichidelor fierbinti.
Acalazia
Acalazia este o afectiune in care banda musculara din jurul partii inferioare a esofagului (sfincterul esofagian inferior) nu se relaxeaza corespunzator pentru a permite ca alimentele sa paraseasca esofagul si sa ajunga in stomac. Acest lucru are ca rezultat faptul ca hrana ramane si intinde esofagul inferior. Acalazia este asociata cu un risc mai mare de cancer esofagian.
Infectia cu papilomavirus uman (HPV)
Virusul papiloma uman (HPV), virusul care este legat de risc de cancer de col uterin, precum si alte tipuri de cancer, poate fi legat si de dezvoltarea cancerului esofagian.
Fumatul si consumul de alcool
Carcinoamele cu celule scuamoase ale esofagului sunt de aproximativ 5 ori mai frecvente la persoanele care fumeaza. Legatura cu tumorile maligne esofagiene cu celule scuamoase este si mai puternica, dar acest risc scade pentru persoanele care renunta la fumat. Vezi aici mai multe despre fumat si riscul de cancer.
La fel ca fumatul, consumul de alcool este un factor de risc semnificativ pentru carcinomul cu celule scuamoase la nivelul esofagului. Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu o crestere a riscului de 1,8 – 7,4 ori. De asemenea, combinatia dintre fumat si alcool este un factor semnificativ de risc pentru carcinomul cu celule scuamoase.
Boala de reflux gastroesofagian
Stomacul produce in mod normal acid puternic si enzime care ajuta la digerarea alimentelor. La unii oameni, acidul poate sa ajunga din stomac in partea inferioara a esofagului. Termenul medical pentru aceasta este boala de reflux gastroesofagian sau reflux. In multe cazuri, refluxul provoaca simptome precum arsuri la stomac sau durere care par sa apara in mijlocul pieptului. In unele cazuri, totusi, refluxul nu provoaca deloc simptome.
Persoanele cu boala de reflux gastroesofagian au un risc usor mai mare de a dezvolta adenocarcinom la esofag. Acest risc pare a fi mai mare pentru persoanele care au simptome mai frecvente. Insa, retineti ca boala de reflux este foarte frecventa si majoritatea persoanelor care au aceasta problema NU dezvolta cancer esofagian.
Esofagul Barrett
Esofagul Barrett este o afectiune in care celulele normale ale esofagului inferior (celule scuamoase) sunt inlocuite cu celule glandulare precum cele prezente in stomac si intestine. Aceasta afectiune se poate dezvolta la unele persoane care au boala cronica de reflux gastroesofagian sau inflamatie a esofagului numita esofagita, chiar si atunci cand o persoana nu are simptome de arsuri cronice la stomac. Deteriorarea mucoasei esofagului face ca celulele scuamoase din mucoasa esofagului sa se transforme in tesut glandular. Persoanele cu esofag Barrett sunt mai susceptibile la adenocarcinom esofagian, dar riscul de a dezvolta cancer esofagian este inca destul de scazut.
Excesul de greutate/obezitate
Excesul de greutate sau obezitatea poate creste riscul de adenocarcinom esofagian. Se crede ca persoanele supraponderale (indicele de masa corporala de 25 – 29) au aproximativ 50% mai multe riscuri de a dezvolta cancer, in timp ce persoanele cu obezitate (indice de masa corporala de 30 sau mai mare) au de aproximativ 2 ori mai mare riscul de a dezvolta cancer esofagian. Au fost propuse doua mecanisme principale pentru dezvoltarea adenocarcinomului esofagian la pacientii obezi. In primul rand, un mecanism fizic implica o crestere a incidentei bolii de reflux si, in al doilea rand, un mecanism dependent de hormoni mediat in principal de markeri inflamatori care sunt secretati de adipocite.
Tiloza
Aceasta este o boala rara, mostenita, care determina cresterea suplimentara a stratului superior al pielii de pe palme si talpi. Persoanele cu aceasta afectiune dezvolta, de asemenea, mici excrescente (papiloame) in esofag si au un risc mai mare de a dezvolta cancer cu celule scuamoase la esofag.
Desi cancerul esofagian nu poate fi prevenit garantat, controlul factorilor de risc, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a bolii. Este important sa luati masuri pentru a reduce factorii de risc de mai sus, cei care pot fi modificati, prin schimbari benefice in stilul de viata. Nu se foloseste niciun test standard pentru depistarea cancerului esofagian. Screening-ul se poate face examinand interiorul esofagului – endoscopie superioara. Daca se observa modificari pe captuseala esofagului, medicul poate preleva probe mici de tesut – se numeste biopsie. Discutati cu medicul despre riscul de cancer esofagian si intrebati daca screening-ul ar putea fi potrivit pentru voi.
Referinte:
(1) https://www.mskcc.org/cancer-care/types/esophageal/risk-factors
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499337/
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/esophageal-cancer/risk-factors
(5) https://www.cancer.org/cancer/esophagus-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html