Eozinofile scăzute – ce înseamnă

eozinofile scazute

Eozinofile scăzute sau eozinopenia – iată care sunt cauzele pentru scăderea numărului de eozinofile, ce presupune testarea lor în laborator și ce rol au eozinofilele în organism.

CUPRINS:

1. Ce sunt eozinofilele?
2. Eozinofilele – funcții și ciclu de viață
3. Testarea eozinofilelor
4. Eozinofile scăzute – eozinopenia – care sunt cauzele?
5. Tratament eozinofile scăzute

Ce sunt eozinofilele?

Eozinofilele sunt un tip de globule albe si reprezinta aproximativ 1-3% din numărul total de celule albe din sânge. Se consideră că sunt implicate în răspunsurile alergice și în rezistența la unele infecții. Eozinofilele, împreună cu bazofilele și neutrofilele, constituie un grup de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de granulocite. Eozinofilele conțin granule mari, iar nucleul există sub formă de doi lobi nesegmentați.

Eozinofilele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de granulocite eozinofile. Sunt ușor de recunoscut în sângele periferic datorită granulelor mari și strălucitoare de culoare roșiatică. Diametrul lor este de 9-15 microni, iar raportul nuclear citoplasmatic (N: C) este 1: 3. Eozinofilele sunt în general cele mai mari granulocite găsite în sângele normal.

Sunt un fel de celule albe sangvine produse de măduva osoasă. De obicei se găsesc în intestin, plămâni, timus, glande ale sânului și uter. Sunt în sânge doar pentru perioade scurte de timp. Când sunt activate, eozinofilele se deplasează în țesutul afectat și secretă substanțe inflamatorii care ajută la distrugerea organismului străin. Uneori, eozinofilele pot provoca, de asemenea, deteriorarea țesuturilor.

Eozinofilele – funcții și ciclu de viață

Eozinofilele, ca și alte granulocite, sunt produse în măduva osoasă până când sunt eliberate în circulație. Eozinofilele părăsesc circulația în câteva ore de la eliberarea din măduvă și migrează în țesuturi (de obicei țesuturi ale pielii, plămânului și tractului respirator) prin canalele limfatice.

Participă la hipersensibilitate și reacții inflamatorii, în primul rând prin amortizarea efectelor distructive ale acestora. Sunt implicate în apărarea împotriva paraziților. Lucrează împreună cu anticorpii clasei de imunoglobulină E (IgE) pentru a distruge paraziții.

Pot cauza probleme atunci când reacționează incorect și provoacă alergii și alte reacții inflamatorii în organism. De exemplu, alergiile alimentare pot determina acumularea prea multor eozinofile în tractul digestiv, ceea ce poate duce la simptome precum diaree și deteriorarea celulelor care acoperă tractul gastrointestinal.

Eozinofilele ajută la echilibrarea sistemului imunitar

Eozinofilele sunt importante pentru sănătatea noastră, deoarece ajută la menținerea unui sistem imunitar echilibrat. Ele ajută la controlul răspunsului la antigenele străine, atât din alimente, cât și din microorganisme (dăunătoare și din microbiom) din intestine. Imediat după naștere, nivelul lor în timus crește și contribuie la determinarea organismului de a nu răspunde la proprii antigeni.

Eozinofilele participă la remodelarea țesuturilor

Țesuturile noastre sunt în continuă regenerare, fie printr-un proces natural, fie ca urmare a unei leziuni. De exemplu, eozinofilele ajută la reglarea creșterii canalelor glandei mamare după naștere, după cum au arătat studiile pe șoareci. Nivelurile de eozinofile din uter variază într-un ciclu, atingând cel mai înalt nivel în timpul ovulației la femei. Eozinofilele pot ajuta la pregătirea uterului matur pentru sarcină. De asemenea, pot contribui la remodelarea țesuturilor înainte de naștere și după naștere.

Eozinofilele ajuta la combaterea infectiilor

Eozinofilele ne ajută să combatem infecțiile prin eliberarea de substanțe toxice care pot ucide agenți patogeni și generează inflamații. De asemenea, pot „consuma” bacteriile. Ajută la protejarea împotriva viitoarelor infecții cauzate de bacterii, virusuri și paraziți prin activarea imunității dobândite.

Eozinofilele ne protejează împotriva infecțiilor cauzate de:

  • viermi intestinali (helminti) și paraziți precum Cystoisospora belli și Dientamoeba fragilis;
  • virusuri, cum ar fi rinovirusul uman, virusul parainfluenza și virusul sincitial respirator;
  • bacterii, precum Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus;
  • ciuperci, cum ar fi Alternaria alternata.

Testarea eozinofilelor

analiza eozinofile

Testarea eozinofilelor este un test de sânge care măsoară numărul de celule albe din sânge numite eozinofile. Eozinofilele devin active atunci când sunt prezente anumite boli alergice, infecții și alte afecțiuni medicale. Un test de sânge pentru numărul de eozinofile necesită o pregătire minimă și este relativ rapid.

Un test de sânge pentru numărul de eozinofile este similar cu celelalte analize de sânge. Întregul proces este rapid, durează doar câteva minute. Unele persoane se pot simți amețite sau au stări de greață la vederea sângelui sau pot avea vânătăi ușoare în jurul locului de prelevare a sângelui pentru câteva zile după test.

Procedură

Sângele este prelevat dintr-o venă. Locul de puncție este curățat cu antiseptic și o bandă elastică este plasată în jurul brațului pentru a aplica presiune și a restricționa fluxul de sânge prin venă. Aceasta face ca venele de sub bandă să se umple cu sânge. Un ac este introdus în venă și sângele este colectat într-un recipient special. În timpul procedurii, banda este îndepărtată pentru a restabili fluxul de sânge. Odată ce sângele a fost colectat, acul este îndepărtat, iar locul de puncție este acoperit pentru a opri orice sângerare.

Nu este necesară o pregătire specială. Cu toate acestea, pacienții trebuie să-i spună medicului dacă iau medicamente, deoarece ar putea afecta rezultatele. Este posibil ca persoanele care fac alte teste de sânge în același timp să trebuiască să evite să mănânce o perioadă de timp înainte de testare. Un medic poate oferi sfaturi specifice în acest sens. Anumite medicamente pot provoca o creștere a eozinofilelor. Astfel de medicamente includ anumite laxative, unele antibiotice, interferonul și calmantele.

Analiza în laborator

În laborator, sângele este plasat pe o lamelă la microscop. Se adaugă o soluție care face ca eozinofilele să apară sub formă de granule de culoare roșu-portocaliu. Se numără apoi câte eozinofile sunt prezente la 100 de celule. Procentul de eozinofile este înmulțit cu numărul globulelor albe din sânge pentru a da numărul absolut de eozinofile.

Rezultatele normale arată de obicei un număr de eozinofile mai mic de 500 / mm3. Cu toate acestea, diferite laboratoare pot avea diferite intervale normale de referință.

analiza eozinofilelor

Indicațiile testării

Medicul poate recomanda acest test dacă rezultatele altor teste de sânge sunt anormale. Acest test poate fi făcut și dacă medicul crede că este posibil să aveți o boală specifică. Analiza poate ajuta la diagnosticarea următoarelor probleme medicale:

  • sindromul hipereozinofilic acut (o afecțiune rară, dar uneori fatală asemănătoare leucemiei);
  • o reacție alergică (poate arăta și cât de severă este reacția);
  • primele etape ale bolii Cushing;
  • infecții cu paraziți etc.

Valori normale

Intervalele normale de valori pot varia ușor de la un laborator la altul. Gama normală de eozinofile este 0-0,5 x 10 ^ 9 / L sau mai puțin de 500 de celule pe microlitru (mL) de sânge (variind între 0 și 7% din numărul total de celule albe din sânge). Cu toate acestea, uneori, un rezultat de laborator poate fi în intervalul de referință, dar nu se află de fapt în intervalul optim. Intervalele de referință nu sunt aceleași cu un interval optim. Acesta este motivul pentru care eozinofilele chiar în intervalul „normal” pot ascunde probleme și indică faptul că anumite procese din corp nu sunt optime.

Eozinofile scăzute – eozinopenia – care sunt cauzele?

Un număr scăzut de eozinofile se numește eozinopenie și apare atunci când eozinofilele sunt sub 40 de celule / μL și pot atinge 0 celule / μL.

De obicei, eozinofile scăzute nu sunt un motiv de îngrijorare dacă acestea sunt normale. Dacă alte celule albe din sânge sunt în concentrații anormale, cu toate acestea, pot fi necesare alte teste pentru a determina cauza care stă la bază. Eozinopenia poate fi indusă și de stresul emoțional. Nivelurile scăzute de eozinofile din sânge (eozinopenia) sunt rare, cu toate acestea.

Nu există boli sau simptome caracteristice la pacienții cu eozinopenie. Cu toate acestea, în studiile cu șoareci modificați genetic, lipsa eozinofilelor a diminuat barierele fizice și țesutul limfatic protector din intestin, modificând astfel compoziția microbiomului. Lipsa completă de eozinofile a afectat țesutul adipos.

Eozinofile scăzute și infecțiile bacteriene

Eozinopenia poate apărea în cazuri de infecții bacteriene acute, cum ar fi pneumonia sau meningita. Asta pentru că sunt infecții bacteriene grave, care cresc de obicei alte tipuri de celule de apărare, cum ar fi neutrofile. Acestea pot scădea numărul absolut sau relativ al eozinofilelor.

cauze eozinofile scazute

Eozinofile scăzute și scăderea imunității

Reducerea eozinofilelor poate fi, de asemenea, rezultatul scăderii imunității din cauza unei boli sau a utilizării de medicamente care modifică funcționarea sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizii.

Eozinofile scăzute în sânge pot sugera și:

  • consum crescut de alcool – poate determina scăderea nivelului de eozinofile și a altor globule albe din sânge, ceea ce reduce răspunsul sistemului imunitar al organismului la infecții și alte stări;
  • supraproducția de cortizol – nivelurile în exces de cortizol, care este un hormon glucocorticosteroid, pot avea legături cu un număr mai mic de eozinofile și cu o funcție imunitară mai mică. Persoanele cu sindromul Cushing supraproduc cortizol.

Cauze rare

Cauze rare ale eozinopeniei includ boli autoimune, boli ale măduvei osoase, cancer etc.

Reducerea fiziologică a eozinofilelor

În plus, este posibil să existe eozinofile scăzute fără modificări. Această situație poate apărea și în timpul sarcinii, când apare o reducere fiziologică a numărului de eozinofile.

Tratament eozinofile scăzute

Persoanele care au o infecție sau alergie care provoacă eozinofile scăzute pot lua medicamente care să ajute la rezolvarea problemei și să permită restabilirea nivelurilor normale de eozinofile. Persoanele cu boli autoimune sau alte afecțiuni medicale pot necesita un tratament mai cuprinzător, care poate include medicamente imunosupresive și modificări ale stilului de viață.

Recomandările pentru a crește valorile prea mici de eozinofile includ:

  • reducerea nivelului de stres – nivelurile de eozinofile din sânge scad pe măsură ce corpul nostru secretă hormoni (adrenalină și glucocorticosteroizi) atunci când apare un nivel mare de stres;
  • protecția de infecții – igiena corectă și protecția împotriva infecțiilor pot ajuta la menținerea eozinofilelor la un nivel normal, deoarece nivelul sângelui scade în timpul infecțiilor acute;
  • renunțarea la fumat – fumul de țigară, în urma unor studii de laborator, a arătat că poate să reducă nivelul eozinofilelor pulmonare la șoareci, deși nu a modificat nivelul sângelui.

Referințe:
(1) What does my eosinophil count mean?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323868.php
(2) Eosinophil Count — Absolute, link: https://www.ucsfbenioffchildrens.org/tests/003649.html
(3) Eosinophils and Eosinophil Count Test, link: https://www.webmd.com/asthma/eosinophil-count-facts#1
(4) Eosinophil Count: What It Is and What It Means, link: https://www.healthline.com/health/eosinophil-count-absolute

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

18 Comments on “Eozinofile scăzute – ce înseamnă”

  1. Buna ziua.tocmai mi-am facut un set de analize si mi-au iesit eosinofilele 1.0%. e un motiv de ingrijorare?

  2. Buna ziua, tocmai am facut un set de analize si eozinofil este de 0,03 si referinta este de 0,05-0,7
    ce credeti?

  3. Vasile_Bună ziua ,mi am făcut un set de analize și Eosinofile mi au iesit de 0,2%,e un semn de îngrizorare

  4. Buna seara ! Am facut analizele eozinofile si mi au iesit 1%si Nr. eozinofile 0.06 *10^3/ul .Este un motiv de ingrijorare.? Multumesc frumos!

  5. Bună ziua! Mi am făcut un set de analize și am eozinofilele 0,04 este un motiv de îngrijorare? Mulțumesc anticipat!

  6. Bună ziua. Eu acuma sânt la izolare la domiciliu. Rezultatul la analiza Eozinofile este :0,03 . Ce înseamnă acest rezultat, ca este mult mai scăzut decât cel normal. Mulțumesc.

  7. Buna ziua,

    Sotul meu a facut testul euzinofile si a obtinut 12,60 % sau 640 /mm3 (Valori de referinta fiind 0,50 – 5,50) . Ce inseamna acest lucru?

  8. Bună ziua! Mi am făcut un set de analize și am eozinofilele 0,09 este un motiv de îngrijorare? Mulțumesc anticipat!

    1. Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs.

      Multa sanatate!

  9. Buna ziua Am făcut un set de analize și mi-au ieșit eizinofile “0”. Ar trebui sa ma îngrijoreze acest lucru ? Alte analize ieșite din limite. LDL colesterol. 121 , calciu ionica 4,22 siALTGPT 53

  10. buna ziua
    va rog sa-mi spuneti daca sunt probleme la analizele care le-am facut ,si daca da ce trebuie sa fac si la ce medici sa ma adresez

    Eozinofile… 6,10 % 360 /mm3 (0,50 – 5,50) 05/03/2021 1,70

    RDW……….. 15,9 % (11,5 – 14,7) 05/03/2021 18,5

  11. Buna ziua!

    Am facut analizele si mi-au iesti eosinofilele 0,04! E un motiv de ingrijorare?

  12. Bună leucemie cu celule păroase din 2014 și acum a recidivat boala, iar eozinofilele mi-a ieșit 0.02 și bazofilele 0 . Ce trebuie să fac pentru a le creste. Va mulțumesc

  13. Am făcut un test și mi-au ieșit eusinofile 0 14 e un motiv de îngrijorare? Va mulțumesc!

  14. Am făcut analize ,la eozinofile mi a ieșit 1.5 ce înseamnă și cât este de grav? Va mulțumesc frumos!

  15. Bună ziua .la un set de analize ale copilului au ieșit eozinofilie de 0.04 sunt motive de îngrijorare. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *