Efecte emotionale dupa radioterapie

efecte emotionale dupa radioterapie

Iata cateva tipuri de efecte emotionale dupa radioterapie, de ce apar acestea si cum pot afecta pacientul, precum si cateva recomandari in acest sens.

CUPRINS:

1. Ce efecte emotionale pot sa apara dupa radioterapie?
2. Recomandari si sfaturi

Ce efecte emotionale pot sa apara dupa radioterapie?

Este normal sa te simti obosit si sa apara diferite stari si emotii in timpul radioterapiei si dupa. Aceste efecte emotionale pot fi date de efectele adverse fizice ale tratamentelor pentru cancer, de efectele asupra corpului, de anumite probleme care poate au aparut dupa diagnostic si tratament, ca problemele de fertilitate, de exemplu. De asemenea, unele efecte emotionale si mentale sunt legate de radioterapia la creier sau la cap si gat. Asa cum tratamentul impotriva cancerului afecteaza starea fizica, influenteaza si modul in care va simtiti si ganditi. Pe langa faptul ca provoaca multe emotii variate, tratamentul poate schimba de fapt modul in care functioneaza creierul.

Experienta fiecarei persoane cu aceasta boala este diferita, iar sentimentele, emotiile si fricile experimentate sunt unice pentru fiecare pacient. Efectele secundare ale radioterapiei si durata lor depind de mai multi factori, inclusiv doza de radiatii si programul prescris. Cele mai multe efecte secundare dispar in cateva luni de la incheierea tratamentului. Unele reactii adverse pot continua dupa terminarea tratamentului.

radioterapie efecte emotionale

Sentimente de frica, furie sau tristete

Este normal sa persiste astfel de stari dupa tratament, inclusiv teama ca tratamentul nu va functiona sau ca boala va reveni. Important este sa exprimati ceea ce simtiti, sa vorbiti cu cei dragi si chiar sa apelati la sprijinul unui psihoterapeut. Folositi-va energia pentru a va concentra pe bunastare si pe ceea ce puteti face acum pentru a va mentine cat mai sanatos posibil.

Ingrijorarea cu privire la reaparitia cancerului (teama de recidiva) este normala, mai ales in primul an dupa tratament. Aceasta este una dintre cele mai frecvente temeri pe care le au pacientii dupa tratamentul cancerului. Uneori, frica este atat de puternica incat persoana ajunge sa nu se mai bucure de viata, apar probleme cu somnul, probleme alimentare si uneori pacientul nu mai merge la controalele medicale de monitorizare.

Emotiile sunt legate uneori si de modificarile ce au aparut la nivel fizic. Unele modificari ale corpului sunt pe termen scurt, iar altele vor dura mai mult sau pentru totdeauna. Diferite modificari ale corpului dupa boala si tratament pot afecta stima de sine si pot duce la probleme emotionale variate. Poate fi util sa gasiti noi modalitati de a va imbunatati aspectul, dar si sa vorbiti despre ceea ce simtiti.

Stresul dupa radioterapie

Un diagnostic de cancer are un impact semnificativ asupra sanatatii emotionale. Sentimentele de depresie, anxietate si frica sunt raspunsuri normale la un astfel de diagnostic ce poate schimba viata. Cand pacientul incepe un tratament pentru cancer, cum ar fi radioterapie, poate duce la oboseala, stres emotional si anxietate. Radioterapia nu afecteaza doar corpul, ci si gandurile si sentimentele. Este important sa gasiti modalitati sanatoase de gestionare a stresului. Acestea pot include activitate fizica, dans, desen, scrisul in jurnal, muzica etc.

Depresie si anxietate

Tristetea este un raspuns foarte frecvent dupa terminarea tratamentului. Acesta este adesea momentul in care cei care au terminat tratamentul pentru cancer au timp sa se gandeasca la schimbarile care au avut loc. Este normal ca persoanele sa se simta triste in timp ce se adapteaza la schimbarile care au avut loc. Dupa tratament, este posibil sa va simtiti in continuare furios, tensionat, trist. Pentru majoritatea oamenilor, aceste sentimente dispar sau se diminueaza in timp. Cu toate acestea, pentru 1 din 4 persoane, aceste emotii pot deveni severe si se poate ajunge la depresie.

Daca aveti oricare dintre urmatoarele semne de mai mult de doua saptamani, discutati cu medicul:

  • sentimente persistente de ingrijorare, anxietate, tristete, care nu dispar;
  • amorteala emotionala;
  • te simti coplesit, fara control;
  • sentimente de vinovatie sau lipsa de valoare;
  • iritabilitate;
  • dificultati de concentrare;
  • plans frecvent;
  • ganduri repetitive;
  • ganduri sinucigase.

De asemenea, discutati cu medicul daca va confruntati cu:

  • crestere sau scadere neintentionata in greutate, care nu este cauzata de boala sau tratament;
  • insomnie sau nevoia crescuta de somn;
  • palpitatii, gura uscata, transpiratii intense, disconfort gastric;
  • oboseala persistenta;
  • dureri de cap;
  • probleme de memorie si concentrare.

starea emotionala dupa radioterapie

Oboseala fizica si mentala

Este foarte frecvent ca oboseala sa apara dupa radioterapie. Majoritatea oamenilor incep sa se simta obositi dupa cateva saptamani de radioterapie. Acest lucru se intampla deoarece tratamentele cu radiatii distrug celulele canceroase, dar si unele celule sanatoase. Oboseala se poate intensifica de obicei pe masura ce tratamentul continua. Stresul cauzat de boala si mersul zilnic pentru tratament pot agrava oboseala. Oboseala resimtita in timpul tratamentului cu radiatii este diferita de oboseala din viata de zi cu zi si s-ar putea sa nu se imbunatateasca dupa odihna.

Sentimente de vinovatie

Unele persoane se confrunta cu sentimente de vinovatie dupa finalizarea tratamentului pentru cancer. Oricare ar fi cauza, vinovatia este o emotie complicata. Daca aveti aceste sentimente, incepeti prin a le recunoaste. Acesta poate fi primul pas catre eliberarea vinovatiei.

Recomandari si sfaturi

  • In primul rand este important sa faceti un plan pentru a echilibra odihna si activitatea. Este important sa aveti un echilibru intre odihna si activitatile zilnice. Somnul suficient si de calitate este esential.
  • Exprimati-va sentimentele. Atunci cand oamenii isi exprima sentimente puternice, cum ar fi furia sau tristetea, este mai usor sa renunte la ele. Unii isi gestioneaza sentimentele vorbind cu prietenii sau familia, cu alte persoane care se confrunta cu aceeasi boala, cu un grup de suport sau cu un psiholog. Daca preferati sa nu vorbiti despre asta, poate fi util sa va scrieri gandurile si sentimentele intr-un jurnal. Este important ca emotiile si trairile sa nu fie reprimate si sa nu ne lasam controlati de ele.
  • Incercati sa aveti un mindset pozitiv, speranta si sa nu va concentrati pe ce e mai rau. Incercati sa va folositi energia pentru a va concentra pe lucruri bune si pe ceea ce puteti face acum pentru a ramane cat mai sanatos posibil. Asta nu inseamna sa ignoram emotiile de tristete sau frica, ci sa evitam gandurile repetitive negative.
  • Gasiti modalitati care sa va ajute sa va relaxati. Meditatia sau exercitiile de relaxare sunt doar cateva moduri care pot fi benefice pentru relaxare.
  • Este important si util sa primiti sprijin psihologic, mai ales daca va confruntati cu probleme emotionale persistente, care va afecteaza viata de zi cu zi. Psiho-oncologia ajuta pacientul sa isi inteleaga mai bine boala si situatia, sa aiba speranta, sa isi exprime fricile si emotiile. De asemenea, ofera anumite masuri specifice si solutii pentru a face fata mai usor schimbarilor care au aparut sau care apar.

Referinte:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2740487/
(2) https://www.cdc.gov/cancer/survivors/healthy-living-guides/emotional-health/common-feelings.htm
(3) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/effects-on-different-parts-of-body.html
(4) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/side-effects-radiation-therapy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Efecte emotionale dupa radioterapie”

  1. Am facut 28 de sedinte de radioterapie la clinica Amethist din Floresti.iN TOATA PERIOADA DE TRATAMENT AM FACUT ZILNIC NAVETA 260km dus intors.Am condus singur ,fara insotitor pe totata perioada cit a durat tratamentul fara sa simt oboseala,stres ,s-au alte probleme.Am inceput tratamentul de radioterapie dupa 12 sedinte de chimioterapie,facute la onco. Alba Iulia.Ma simt OK,PUIU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *