Durerea de sani – cand indica o problema?

durerea de sani

Iata care pot fi principalele cauze pentru durerea de sani, cand indica o problema mai grava, ce alte simptome pot fi asociate si alte recomandari.

CUPRINS:

1. Ce este durerea de sani?
2. Cauzele durerii de sani
3. Durerea de sani – semn de cancer mamar?
4. Cum putem reduce durerile de sani?

Ce este durerea de sani?

Durerea de sani (numita si mastodinie sau mastalgie) descrie orice disconfort sau sensibilitate in regiunea sanului sau a subratului si poate aparea din mai multe motive. Durerea de sani, de obicei, nu este un semn al cancerului de san. Exista multe motive pentru care sanii pot fi durerosi. De obicei, nu indica o problema grava, dar este important sa mergeti la medic, mai ales daca durerea nu se amelioreaza.

Sanii se dezvolta datorita cresterii nivelului de estrogen in timpul pubertatii. In timpul ciclului menstrual, diferiti hormoni provoaca modificari ale tesutului mamar care pot duce la durere sau disconfort in unele cazuri. Durerile ocazionale la nivelul sanilor sunt frecvente.

cauzele durerii de sani

Cauzele durerii de sani

Durerea este de obicei clasificata ca fiind ciclica sau nonciclica. Durerea ciclica inseamna ca este asociata cu ciclul menstrual. Durerea legata de ciclul menstrual tinde sa scada in timpul sau dupa menstruatie. Durerea nonciclica poate avea multe cauze, inclusiv anumite leziuni la nivelul sanului. Uneori, durerea nonciclica poate proveni din muschii sau tesuturile din jur, nu din san in sine. Durerea poate varia ca intensitate si poate afecta unul sau ambii sani. Iata care pot fi cauzele pentru durerea de sani:

Durerea de sani ciclica si legata de fluctuatii hormonale

Fluctuatiile hormonale sunt principalul motiv pentru care apar dureri de sani. Sanii devin durerosi uneori cu cateva zile inainte de inceputul perioadei menstruale si durerea se reduce de obicei odata ce aceasta incepe. Asta din cauza cresterii nivelului de estrogen si progesteron chiar inaintea menstruatiei. Acesti hormoni provoaca umflarea sanilor si pot duce la sensibilitate. Durerea de sani ciclica este legata de ciclul menstrul. Durerea este insotita de sensibilitate, umflarea sanilor si senzatie de sani grei. Sunt afectati ambii sani, in principal zonele superioare si exterioare. Uneori, durerea poate sa se extinda spre axile. De asemenea, durerea de sani de cauze hormonale nu este legata doar de menstruatie si sindromul premenstrul – poate sa apara si la pubertate, in sarcina (mai ales in primul trimestru), in alaptare si la menopauza.

Leziuni si raniri la nivelul sanilor

Ca orice parte a corpului, si sanii pot suferi rani si leziuni – poate fi o lovitura, accidentare, cadere, in timpul unui sport sau in urma unei interventii la san. Este posibil sa simtiti o durere intensa in momentul ranirii. Sensibilitatea poate persista pentru cateva zile pana la cateva saptamani dupa traumatismul la nivelul sanului. Mergeti la medica daca durerea nu se amelioreaza sau observati umflare severa, un nodul la san, roseata sau caldura, o vanataie pe san.

Purtarea unui sutien nepotrivit

Fara sprijin adecvat, ligamentele care leaga sanii de peretele toracic pot deveni supraintinse si dureroase pana la sfarsitul zilei. Asta poate duce la sani durerosi, mai ales in timpul exercitiilor fizice. Sutienele pot provoca dureri de sani daca sunt prea stranse sau au o sarma care pune presiune in piele sau in tesutul mamar. Daca o persoana are dureri ciclice de sani, poate pbserva ca, in anumite momente ale ciclului menstrual, ca sutienele obisnuite se simt prea mici sau sunt inconfortabile. Asigurati-va ca sutienul are dimensiunea corecta si ofera un suport optim.

Marimea sanilor

Femeile cu sanii mari si grei se pot confrunta in special cu dureri din cauza ligamentelor intinse si a tesutului mamar. Un sutien rezistent si de sustinere va poate ajuta. Femeile cu sani mai mari sau sani care nu sunt proportionali pot experimenta disconfort, inclusiv la nivelul gatului, spatelui si umerilor.

de ce ma dor sanii

Durere ce provine de fapt din peretele toracic

Uneori, ceea ce se simte ca o durere de sani poate veni de fapt din peretele toracic – zona de muschi, tesut si os care inconjoara si protejeaza inima si plamanii. Cauzele comune ale durerii peretelui toracic includ o contractie musculara, inflamatie in zona coastelor, lovituri la nivelul pieptului etc.

Alaptarea si durerea de sani

Alaptarea poate fi uneori sursa durerii de sani. Unele dintre simptomele pe care le puteti experimenta in timpul alaptarii includ:

  • sfarcuri dureroase de la atasare necorespunzatoare la san;
  • senzatie de furnicaturi cand curge laptele;
  • durere de mamelon din cauza pielii crapate, uscate, din cauza muscaturii sau a unei inflamatii.

Daca aveti dureri de sani in timpul alaptarii, cel mai bine este sa discutati cu medicul sau cu un consultant in alaptare. Va poate ajuta sa remediati problema in timp ce mentineti lactatia si continuati alaptarea. De asemenea, femeile care alapteaza se pot confrunta cu mastita.

Mastita este termenul pentru inflamatia sau umflarea sanilor. Cauza obisnuita este o infectie. Desi afecteaza cel mai adesea femeile care alapteaza, poate aparea si la persoanele care nu alapteaza. Simptomele mastitei includ umflare, durere si caldura intr-o parte a sanului, febra, dureri de cap, simptome generale asemanatoare gripei.

Durerea de sani ar putea fi un efect secundar al medicamentelor

Unele medicamente pot provoca dureri de sani ca efect secundar. Discutati cu medicul despre medicamentele pe care le luati si daca acestea ar putea fi cauza durerii. Unele medicamente cu acest efect secundar cunoscut includ diuretice, unele terapii hormonale, unele medicamente pentru hipertensiune arteriala etc.

Chisturi mamare

Chisturile mamare sunt saculeti plini cu lichid. Sunt necancerosi, relativ moi si mai frecventi la femeile aflate la premenopauza. Unele chisturi nu produc simptome, dar altele pot provoca durere si scurgeri mamelonare. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, sanii experimenteaza schimbari cunoscute sub numele de involutie. Acesta este momentul in care tesutul mamar este inlocuit cu tesut adipos. Un efect secundar al acestui lucru este dezvoltarea chisturilor si a tesutului mai fibros – modificari fibrochistice sau tesut mamar fibrochistic. Desi sanii fibrochistici nu provoaca intotdeauna durere, uneori femeile se pot confrunta cu disconfort sau dureri. Aceste schimbari nu sunt de obicei motive de ingrijorare. Chistul este un saculet plin cu lichid, care de obicei se reduce de la sine. Insa, este important sa fie evaluat de medic.

Afectiuni ale pielii

Daca aveti o iritatie a pielii numita dermatita, este posibil sa aveti o eruptie cutanata sau umflare in jurul mameloanului. Termenul „dermatita” include afectiuni precum eczema si dermatita de contact. Discutati cu medicul despre care ar putea cauza aceste probleme a pielii si despre cum o puteti trata.

Tesut cicatricial

Atat interventia chirurgicala, cat si radioterapia pentru cancerul de san pot duce la formarea de tesut cicatricial. Acest lucru poate duce la amorteala sau durere, daca tesutul cicatricial se dezvolta in jurul nervilor, o crestere a fermitatii sau un aspect mai rotund al sanului, formarea unui nodul daca cicatricea se formeaza in jurul unei cusaturi chirurgicale.

Durerea de sani – semn de cancer mamar?

Desi multe femei cu durere la unul sau ambii sani ar putea fi ingrijorate ca este vorba despre cancer de san, durerea de sani NU este de obicei un simptom al cancerului. Este neobisnuit ca un cancer de san sa provoace durere. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a identifica exact cauza. Unele forme de cancer, in cazuri rare, pot produce un anumit tip de durere.

Cancerul mamar apare atunci cand celulele din san sufera mutatii si incep sa creasca necontrolat. Durerea la san nu este de obicei din cauza cancerului, dar in rare cazuri cele doua ar putea fi legate. Alte simptome pot include un nodul la san, durere in orice parte a sanului, scurgeri mamelonare (scurgere cu sange, limpede sau de alta natura), modificari ale pielii de la nivelul sanilor, retractie mamelonara, piele descuamata, inflamata in zona mameloanelor, ingrosarea sau umflarea unei parti a sanului, modificarea formei sau marimii sanului.

Rareori, femeile pot dezvolta cancer de san inflamator, care provoaca diferite simptome. Acestea includ dureri, sensibilitate sau mancarime la nivelul mamelonului, decolorare roz, rosie sau violet care acopera cel putin o treime din san, umflarea pielii, facand un san sa para mai mare decat celalalt, retractie mamelonara. Insa, important de retinut este ca durerea de san nu este un simptom ingrijorator si foarte rar este un simptom al unui cancer de san. Insa, uneori durerea de san (desi poate avea cauze care nu sunt ingrijoratoare) ne trimite la medic, iar in urma screening-ului este depistat un cancer mamar care de fapt nu producea simptome in sine.

Este important sa mergeti la medic daca aveti orice fel de simptome la nivelul sanilor si sa respectati recomandarile de screening pentru cancer mamar. Cu cat un cancer de san este depistat mai devreme, cu atat tratamentul este mai eficient.

durerea mamara

Cum putem reduce durerile de sani?

Tratamentul va varia in functie de cauza durerii si tipul sau. De asemenea, se va tine cont de varsta, istoricul medical si severitatea durerii. De obicei, se recomanda purtarea unui sutien de sustinere, inclusiv in timpul activitatii fizice. Limitati consumul de cofeina. De asemenea, pot fi recomandate anumite medicamente pentru ameliorarea durerii, precum si anumite unguente si geluri. Uneori pot ajuta si compresele la nivelul sanilor si masajul sanilor.

Referinte:

(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt
(2) https://preventbreastcancer.org.uk/is-breast-pain-a-sign-of-cancer/
(3) https://bjgp.org/content/72/717/e234
(4) https://www.healthline.com/health/breast-pain

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *