Cromogranina A – marker tumoral pentru tumorile neuroendocrine

cromogranina A

Cromogranina A este un marker tumoral utilizat în general pentru tumorile neuroendocrine. Află care sunt indicațiile testării, interpretarea rezultatelor și limitările testării.

CUPRINS:

1. Ce este cromogranina A?
2. Indicații și recomandări
3. Valori de referinţă și interpretare rezultate
4. Limitări

Ce este cromogranina A?

Cromogranina A este un biomarker de diagnostic util pentru tumorile neuroendocrine, cum ar fi tumorile carcinoide, feocromocitomul și neuroblastomul.

Cromogranina serică A și acidul 5-hidroxiindolacetic (5-HIAA) din urină sunt considerate a fi markerii biochimici cei mai utili pentru tumorile carcinoide. Tumorile carcinoide aproape întotdeauna secretă cromogranina A în plus față de alte substanțe. Cromogranina A poate fi utilizată pentru detectarea bolii reziduale sau recurente la pacienții tratați.

Chromogranina A este semnificativ crescută în feocromocitom și neuroblastom și poate fi utilă în diagnosticarea acestor tumori la pacienții care au doar creșteri ușoare de catecolamină și metanefrină.

Cromogranina – ce funcții are?

Cromogranina A este o proteină de 439 aminoacizi. Este un membru al familiei de proteine numite granine. Graninele sunt larg răspândite în țesuturile endocrine, neuroendocrine, periferice și nervoase, unde se găsesc în granulele secretoare alături de produșii de secreție specifici țesuturilor. Rolul granulelor este de a menține secreția normală a acestor molecule de semnalizare. Aceasta include facilitarea formării granulelor secretoare, reglarea procesării neuropeptidelor și hormonilor peptidici etc.

Datorită distribuției omniprezente în țesuturile neuroendocrine, cromogranina poate fi un marker de diagnostic util pentru neoplasmele neuroendocrine, incluzând tumorile carcinoidele, feocromocitoamele, neuroblastoamele, carcinoamele tiroidiene medulare (MTC), unele tumori hipofizare, tumorile de decarboxilare (APUD). De asemenea, poate servi ca mijloc sensibil pentru detectarea bolii reziduale sau recurente la pacienții tratați.

cromogranina

Indicații și recomandări

Cromogranina A (CgA) este o proteină eliberată de celulele neuroendocrine. Acestea sunt celule care secretă hormoni ca raspuns la semnalele din sistemul nervos. Ele se găsesc în organe din tot corpul. Acest test măsoară cantitatea de cromogranină A din sânge.

Celulele neuroendocrine și glandele endocrine în care se găsesc pot determina o varietate de tumori, atât benigne, cât și maligne. Exemplele includ tumorile carcinoide, insulinoamele, cancerele pulmonare cu celule mici și neuroblastoamele.

Testul CgA poate fi utilizat pentru a ajuta la detectarea, diagnosticarea și / sau monitorizarea tumorilor neuroendocrine, în special a tumorilor carcinoide.

Cu toate acestea, nu toate tumorile neuroendocrine eliberează hormonii specifici. În ambele cazuri, tumorile neuroendocrine sunt frecvent asociate cu concentrații crescute de CgA.

Tumorile carcinoide și CgA

Tumorile carcinoide sunt mase necanceroase sau canceroase cu creștere lentă care se formează în principal în tractul gastrointestinal și în plămâni. Atunci când tumorile carcinoide sunt depistate la pacienții asimptomatici în timpul procedurilor chirurgicale efectuate din alte motive, ele se numesc tumori „incidentale”. Un procent mic dintre aceste tumori pot crește în cele din urmă suficient de mari pentru a provoca obstrucții ale intestinelor sau ale tuburilor bronhice ale plămânilor.

Când se recomandă testarea:

  • Testarea cromograninei A este indicată în general pentru examinarea sau monitorizarea pacienților cu tumori carcinoide cunoscute sau tratate.
  • Este folosită și în diagnosticarea altor tumori neuroendocrine, incluzând feocromocitoame, carcinoame medulare tiroidiene și tumori de decarboxilare și adenoame hipofizare.
  • De asemenea se folosește în predicția rezultatului și monitorizare în cazul cancerului de prostată avansat.

indicatiile testarii cromograninei

Valori de referință și interpretare rezultate

O probă de sânge se va preleva prin introducerea unui ac într-o venă din braț. Nu este necesară pregătirea specială înaintea testului, deși uneori poate fi indicată abținerea de la consum alimentar.

Valoare de referință: <93 ng / ml

Valorile de referință se aplică tuturor vârstelor.

Testarea pentru monitorizare

5-hidroxiindolacetic (5-HIAA) urinar și cromogranina serică A (CGA) cresc proporțional în cazul tumorilor carcinoide. Din cauza relației liniare a CGA cu creșterea tumorală, măsurarea acesteia oferă de asemenea informații de prognostic.

Așa cum este tipic pentru utilizarea markerilor tumorali în monitorizare, o modificare de 40 -50% a concentrațiilor serice ale CGA trebuie considerată ca fiind potențial semnificativă din punct de vedere clinic în absența factorilor de confuzie.

Diagnosticul tumorilor carcinoide

CgA este crescută la majoritatea pacienților (aproximativ 90%) cu tumori carcinoide simptomatice sau avansate (sindrom carcinoid), de obicei la niveluri care depășesc mult  limita superioară a intervalului de referință.

Pentru a obține o sensibilitate maximă la diagnosticul inițial al tumorilor carcinoide suspectate, trebuie măsurate toate nivelurile serice CgA, serotonina în ser sau sânge și 5-HIAA în urină.

Diagnosticul altor tumori neuroendocrine

La pacienții cu tumori neuroendocrine suspectate, altele decât tumori carcinoide, CgA este adesea crescută din cauza anumitor  hormoni și neurotransmițători aminici și peptidici care pot fi produși. Creșterile CgA sunt mai puțin pronunțate decât în ​​cazul tumorilor carcinoide, iar măsurarea produșilor de secreție tumorală specifică este considerată mai utilă.

Prognostic și monitorizarea cancerului de prostată

Cancerul de prostată conține adesea celule cu diferențiere parțială neuroendocrină. Aceste celule secretă CgA. Cantitățile secretate sunt insuficiente în majoritatea cazurilor pentru a face acest lucru un marker util pentru diagnosticarea cancerului de prostată. Cu toate acestea, dacă se constată că pacienții cu cancer de prostată avansat au valori crescute ale CgA, aceasta indică faptul că tumora conține o subpopulație semnificativă a celulelor neuroendocrine. Astfel de tumori sunt adesea rezistente la terapia antiandrogenică și au un prognostic mai rău.

valorile de referinta cromogranina

Alte cauze ale creșterii nivelului de CgA

Medicamentele care stimuleaza secretia de celule neuroendocrine pot duce la creșterea CgA. În special, inhibitorii pompei de protoni (de exemplu, omeprazol), dacă sunt folosite în tratamentul ulcerelor esofagiene și gastroduodenale și în dispepsie, vor determina creșteri semnificative ale concentrațiilor serice ale CgA, adesea de multe ori peste intervalul normal. Inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul, cresc în mod semnificativ nivelele de cromogranină serică de mai multe ori peste limita superioară a intervalului de referință.

Gastrita atrofică și anemia pernicioasă duc, de asemenea, la creșteri false în nivelurile serice ale CgA, prin același mecanism ca inhibitorii pompei de protoni. Gastrita atrofică și anemia pernicioasă sunt asociate cu creșterea cromograninei A din cauza achlorhidriei gastrice și a lipsei de inhibare a reacției de producere a gastrinei.

Funcția hepatică sau renală afectată poate duce la modificări ale nivelului de CgA. Efectele insuficienței hepatice sunt relativ mici în absența carcinomului hepatocelular sau a insuficienței hepatice. Cu toate acestea, chiar și insuficiența renală modestă poate determina creșterea CgA seric, iar insuficiența renală în stadiul terminal este asociată cu creșterea majoră. Cromogranina A este în mod normal eliminată din circulație printr-o combinație de metabolism hepatic și excreție renală. Insuficiența hepatică determină creșteri minore ale cromograninei A. Insuficiența renală poate crește semnificativ cromogranina A.

Limitări

Nivelul de cromogranină A poate fi crescut la pacienții cu insuficiență renală severă. Nivelurile crescute de CgA sunt, de asemenea, frecvente la pacienții tratați cu inhibitori ai pompei de protoni.

Rezultatele pentru acest test nu trebuie folosite ca dovadă absolută a prezenței sau absenței unei boli maligne fără confirmarea diagnosticului de către un alt produs sau procedură de diagnostic medical stabilită. 

Referinte:
(1) Chromogranin A serum, link: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/34641
(2) Chromogranin A: is it a useful marker for neuroendocrine tumors, link: https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2006.10.1535
(3) Chromogranin A, link: https://www.hindawi.com/journals/ije/2018/8126087/
(4) Chromogranin A, link: https://labtestsonline.org/tests/chromogranin

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Cromogranina A – marker tumoral pentru tumorile neuroendocrine”

  1. Bună seara,am fost operată de cancer la pancreas, tumora neuroendocrina, si după 2 ani si jumatate, am avut cromogranina A crescută, medicul oncolog a decis sa incepem tratamentul cu Somatulin! Vă întreb eu ,asta ce înseamnă, ca boala a reapărut? Sunt f neliniștită! Va multumesc!

  2. in anul2013 am fost operata de TUMOARE NEUROENDOCRINA pe intestinul subtire dupa operatie medicul oncolog mi-a prescris sa fac analiza SEROTONINA SERICA , CROMOGRANINA A si5 HIDROXIINDOLACETATI, Serotonina serica a fost putin marita, analizele l-am repetat de inca 3 ori intrun an si au iesit normale
    In anul 2019 au aparut mici leziuni in Ficat si la indicatia medicului oncolog am repetat aceste analize si SEROTONINA SERICA a fost >1000 dupa 3 luni de tratament cu SANDOSTATIN a scazut la 660 din cauza ca medicamentul se gasea foarte greu mi sa schimbat cu SOMATULINE de 30, apoi cu 120 dar in prezent SEROTONINA SERICA este >100, tumoatea nu a fost depistata nici prin CT, PET.CT,si RMN oare ce este de facut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *