Consumul de lactate si riscul de cancer de san – STUDIU

consumul de lactate

Un studiu publicat in International Journal of Epidemiology (2020) asociaza consumul de lactate cu un risc mai mare de cancer mamar. Cercetarea sugereaza ca un consum crescut si constant de lapte  poate creste riscul de cancer la san cu pana la 50%.

CUPRINS:

1. Cancerul de san si lactatele
2. Date despre studiu
3. Limitarile cercetarii
4. Concluzii

Cancerul de san si lactatele

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta au descoperit o serie de factori de risc legati de stilul de viata responsabili de aparitia cancerului de san. Acestia includ consumul de alcool, indice de masa corporala mai ridicat si niveluri mai scazute de activitate fizica. Pot exista si factori de risc nutritionali, in special pentru doua grupuri de alimente care au primit mai multa atentie in acest sens – soia si lactatele. Impactul lor asupra cancerului de san s-a dovedit greu de identificat clar. Unele dovezi sugereaza ca aportul de soia si lactate poate fi asociat cu un risc redus de cancer la san. In schimb, alti oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca aportul de lactate ar putea creste riscul de cancer mamar.

lactatele si cancerul mamar

Date despre studiu

Studiul de cohorta a fost efectuat pe aproape 53.000 femei din America de Nord, fara cancer la intrarea in studiu. Cercetarea s-a desfasurat pe parcursul a aproape 8 ani. Dintre acesti participanti, 40% au fost fie vegani, care nu consuma carne, lactate sau oua sau vegetarieni, care consuma oua si lactate, dar la niveluri cu 60% mai mici decat nivelurile obisnuite din S.U.A. A fost analizat aportul de lactate pe baza unor chestionare privind frecventa consumului. La inceputul studiului, participantii au completat un chestionar de frecventa alimentara care a adunat informatii despre consumul de lactate si soia, printre alti factori. Participantii au furnizat, de asemenea, detalii despre aportul de alcool, nivelurile de activitate fizica, istoricul familial al cancerului de san, etnia si istoricul ginecologic si reproductiv.

Rezultatele studiului

In randul participantelor la studiu (varsta merdie de 57 ani), s-au inregistrat 1057 cazuri noi de cancer la san pe durata cercetarii. Nu s-au gasit asocieri clare intre produsele de soia si cancerul de san, independent de lactate.

In schimb, un consum mai mare de calorii provenite din lactate a fost asociat cu un risc mai mare. Nu s-au observat diferente intre consumul de lapte integral si cel semidegresat. Nu au fost asocieri importante legate de consumul de branza sau iaurt. Prin consumul de pana la o cana pe zi, riscul asociat a fost estimat mai crescut cu pana la 50%. Pentru cei care consumat 2-3 cani pe zi, riscul a crescut in continuare la 70 – 80%, conform cercetatorilor. In comparatie cu consumul redus de lapte sau deloc, aporturile mai mari de calorii din lactate au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de san, independent de aportul de soia.

Studiul a fost efectuat in cadrul Loma Linda University Adventist Health Sciences Center.

studiu despre lactate

Mecanism de actiune

Conform autorilor studiului, motivele posibile ale acestor asocieri intre cancerul de san si lapte poate fi continutul de hormoni sexuali din lactate. Cancerul de san la femei este un cancer sensibil la hormoni. In plus, aportul de lactate si alte proteine ​​animale in unele rapoarte este, de asemenea, asociat cu niveluri mai mari in ceea ce priveste factorul de crestere asemanator insulinei (IGF-1). Despre acesta se crede ca promoveaza anumite tipuri de cancer.

Grasimea dietetica este insa luata in considerare. Grasimea saturata, in special, s-a dovedit a avea o asociere usoara cu un risc mai crescut de cancer de san. Dietele bogate in grasimi sunt legate de rate mai mari de obezitate, ceea ce este un factor de risc substantial pentru cancerul de san in sine.

Limitarile cercetarii

lactatele

In ciuda dimensiunilor mari ale studiului, exista unele limitari. Ca si in cazul celor mai mari studii nutritionale, acesta a fost studiu observational, ceea ce face imposibila confirmarea cauzei si a efectelor. Cu alte cuvinte, pot exista si alti factori asociati cu consumul de lapte si risc de cancer la san.

De asemenea, informatiile dietetice au fost colectate doar la un moment dat. Oamenii isi pot schimba obiceiurile alimentare in mod semnificativ de-a lungul anilor. Autorii studiului concluzioneaza ca laptele are anumite calitati nutritive pozitive, dar consumul de lapte trebuie sa fie echilibrat.

De retinut este ca studii anterioare au aratat rezultate contradictorii. Alte cercetari au aratat ca lactatele scad riscul de cancer la san, iar altele nu au aratat nicio asociere. Totalitatea dovezilor de pana in prezent sugereaza ca consumul de produse lactate poate reduce riscul de cancer la san in premenopauza. Produsele din lapte reprezinta o sursa majora de calciu, iar dovezile disponibile sugereaza ca dietele bogate in calciu pot reduce riscul de cancer la san atat la femeile aflate in perioada de premenopauza, cat si in perioada postmenopauza. Vitamina D si lactoferina pot fi, de asemenea, componente importante ale laptelui cu efecte anti-cancer. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a elucida mecanismele precise prin care alimentele lactate pot reduce sau pot creste riscul de cancer de san.

Concluzii

Ceea ce e important de retinut si ceea ce stim este ca un consum crescut de grasimi creste riscul de obezitate, iar obezitatea este un factor de risc pentru cancerul la san. Consumati lactate atunci cand doriti (laptele este o sursa de nutrienti esentiali), dar alegeti lactate cu un continut scazut de grasimi atunci cand este posibil. Nu uitati ca totul tine de moderatie si echilibru. Nu conteaza doar ce mancati, ci si cat mancati si cum. Asigurati-va ca ramaneti la o greutate sanatoasa.

Referinte:
(1) https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyaa007/5743492?redirectedFrom=fulltext
(2) https://www.healthline.com/health-news/dairy-products-and-breast-cancer-risk
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213021
(4) https://www.cancernetwork.com/news/high-intake-dairy-milk-associated-greater-risk-breast-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *