Colesterol marit / scazut – ce inseamna si cum iti afecteaza sanatatea

coelsterol marit sau scazut

Iata ce rol are colesterolul in organism, de cate tipuri poate fi, ce riscuri sunt legate de colesterol marit si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este colesterolul?
2. De ce colesterolul marit este o problema pentru sanatate?
3. Testarea nivelului de colesterol
4. Cum reducem nivelul colesterolului?
5. Colesterolul si cancerul
6. Intrebari frecvente

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta necesara pentru dezvoltarea de celule si productia de vitamine si hormoni. Colesterolul provine din doua surse. Ficatul produce colesterolul de care avem nevoie. Cealalta sursa de colesterol este reprezentata de alimentele de origine animala. De exemplu, carnea, ouale si produsele lactate contin colesterol. Aceste alimente sunt adesea bogate in grasimi saturate si trans. Aceste grasimi vor face ca ficatul sa produca mai mult colesterol. Unele uleiuri tropicale – cum ar fi uleiul de palmier si uleiul de nuca de cocos – contin grasimi saturate care pot creste colesterolul rau. Aceste uleiuri se gasesc adesea in produsele de panificatie.

Tipuri de colesterol

Exista trei tipuri principale de colesterol in organism:

  • Lipoproteine ​​cu densitate crescuta sau colesterol HDL – numit colesterol bun, ajuta la eliminarea excesului de colesterol din organism;
  • Lipoproteine ​​cu densitate joasa sau colesterol LDL – este colesterolul rau ce poate duce la acumularea de placi in artere.

Colesterolul total este suma dintre colesterolul bun si cel rau.

De asemenea, in testele de laborator pentru lipide se afla si nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt un tip specific de grasimi din sange. Trigliceridele marite pot fi un semn ca aveti un exces de grasime corporala sau aveti risc crescut de diabet de tip 2. De asemenea, pot fi un semnal ca aveti un aport caloric prea mare, in special din cereale rafinate sau din alimente si bauturi cu adaos de zaharuri. Trigliceridele pot fi, de asemenea, crescute la persoanele care fumeaza sau consuma prea mult alcool.

Daca exista prea mult colesterol in organism, acesta se acumuleaza. Acumularea aceasta, numita placa, se lipeste de interiorul arterelor. Pe masura ce arterele se ingusteaza si se infunda, este dificil ca sangele sa curga prin ele. Blocajul poate duce la un cheag de sange, accident vascular cerebral sau boli de inima.

Ce este colesterolul LDL?

LDL este denumirea pentru lipoproteine ​​cu densitate joasa sau colesterol „rau”. LDL se poate acumula pe peretii arterelor si le poate ingusta. Depozitele de grasime formeaza placa pe artere si pot provoca blocaje. Aceasta placa poate ingusta arterele, poate limita fluxul de sange si poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange. Daca un cheag de sange blocheaza o artera din inima sau creier, poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Grasimile legate de nivelul de colesterol LDL si cele pe care ar trebui sa le reduceti in dieta se numesc grasimi saturate si grasimi trans. Grasimile saturate sunt solide atunci cand sunt la temperatura camerei. Se gasesc mai ales in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Grasimile trans apar atunci cand grasimile lichide sunt supuse procesului de hidrogenare pentru a deveni solide. Grasimile trans se gasesc in alimentele de tip fast-food si in alimentele prajite si sunt folosite pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor procesate, cum ar fi prajiturile, biscuitii si produsele de panificatie.

Ce este colesterolul HDL?

HDL este denumirea pentru lipoproteine ​​cu densitate crescuta sau colesterol „bun”. Acest tip de colesterol ajuta la eliminarea colesterolului din artere – prin transportul colesterolului inapoi la ficat pentru eliminare. Atunci cand aveti un nivel sanatos de colesterol HDL, acesta poate ajuta la scaderea riscului de cheaguri de sange, boli de inima si accident vascular cerebral.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un alt tip de lipide. Ele sunt diferite de colesterol. In timp ce corpul foloseste colesterolul pentru a construi celule si anumiti hormoni, foloseste trigliceridele ca sursa de energie. Atunci cand avem un aport mai mare de calorii decat poate folosi corpul imediat, acesta transforma acele calorii in trigliceride. Ulterior, stocheaza trigliceridele in celulele adipoase. De asemenea, foloseste lipoproteine ​​pentru a transporta trigliceridele prin fluxul sangvin.

Daca avem un aport caloric prea mare, in timp nivelul trigliceridelor poate deveni prea mare. Acest lucru poate creste riscul de probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si accident vascular cerebral.

colesterol

Ce rol are colesterolul in organism?

Corpul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona corect. De exemplu, colesterolul este folosit pentru a construi peretii celulari si pentru a produce o serie de hormoni. Aproximativ trei sferturi din colesterolul din organism este produs de ficat. iar restul provine din alimentele pe care le consumam.

Colesterolul este transportat in sange de lipoproteine. Principalele tipuri de lipoproteine ​​sunt lipoproteinele cu densitate mare (HDL) si lipoproteinele cu densitate joasa (LDL). Colesterolul HDL este cunoscut sub numele de colesterol „bun”. Asta pentru ca HDL ajuta la eliminarea colesterolului din artere prin transportul colesterolului inapoi la ficat pentru eliminare. Colesterolul LDL este cunoscut sub numele de colesterol „rau”. Asta din cauza faptului ca LDL permite colesterolului sa se depuna in artere.

Testul pentru colesterol total este un test de sange care masoara atat colesterolul HDL, cat si colesterolul LDL. Medicul poate testa nivelul de colesterol pentru a va ajuta sa aflati riscul de boli de inima sau accident vascular cerebral. De asemenea, trebuie luati in considerare si alti factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul de tip 2 si fumatul.

De ce colesterolul marit este o problema pentru sanatate?

Desi este nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru ca organismul sa functioneze, prea mult colesterol poate duce la probleme de sanatate. Excesul de colesterol LDL se acumuleaza in peretii arterelor, formand placi de colesterol. Placile pot bloca arterele, ingreunand circulatia sangelui.

Daca nivelul de colesterol este ridicat, exista o serie de lucruri pe care le putem face pentru a scadea nivelul de colesterol. Puteti reduce cantitatea de grasimi saturate din alimentatie si sa adoptati o dieta sanatoasa. Alimentele bogate in grasimi saturate includ produse cu un continut mare de zaharuri, carbohidrati rafinati, carne grasa, produse lactate bogate in grasimi, alimente care contin ulei de nuca de cocos sau de palmier.

Este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta colesterol ridicat in caz de:

  • obezitate:
  • consum crescute de grasimi saturate si trans:
  • sedentarism;
  • fumatul;
  • consum crescut de alcool;
  • istoric familial de colesterol ridicat;
  • diabet, boli de rinichi sau hipotiroidism.

colesterolul si alimentatia

Complicatii ale colesterolului mare

Fara tratament, colesterolul marit poate cauza acumularea de placa in artere. In timp, aceasta placa poate ingusta arterele. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de ateroscleroza. Poate limita fluxul de sange prin artere si creste riscul de a dezvolta cheaguri de sange.

Ateroscleroza poate duce la mai multe complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi:

  • accident vascular cerebral;
  • atac de cord;
  • angina sau durere in piept;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • boala vasculara periferica;
  • boala cronica de rinichi.

Colesterolul marit poate crea, de asemenea, un dezechilibru biliar, crescand riscul de calculi biliari.

Testarea nivelului de colesterol

Analiza colesterolului se face printr-un test de sange. Se recomanda adesea un profil lipidic, ce include:

  • Colesterol total
  • Nivelurile LDL
  • Nivelurile HDL
  • Nivelurile VLDL (colesterol cu densitate foarte mica)
  • Trigliceride
  • Colesterol non-HDL
  • Raportul dintre colesterol si HDL

In general, valorile optime pentru colesterol sunt:

Colesterol total

  • valori normale: < 200 mg/dl
    valori la limita: 200 – 239 mg/dl
  • peste limita normala: > 240 mg/dl.

Colesterol LDL

  • valori normale: < 100 mg/dl
  • valori la limita: 120 – 159 mg/dl
  • peste limita normala: > 160 mg/dl

Colesterol HDL

  • valori normale: > 60 mg/dl
  • valori la limita: 40-50 mg/dl
  • peste limita optima: < 40-50 mg/dl

Trigliceride

  • valori normale: < 149 mg/dl
  • valori la limita: 150 – 199 mg/dl
  • peste limita normala > 200 mg/dl

In general, raportul colesterol LDL/ HDL este de:

  • 2,9 – femei
  • 3,3 – barbati

Riscul de boli de inima creste semnificativ daca valoarea depaseste 3,5 la femei si 3,8 la barbati.

Simptome de colesterol marit

In cele mai multe cazuri, colesterolul marit este o afectiune „tacuta”. De obicei, nu provoaca niciun simptom. Multi oameni nici macar nu stiu ca au colesterolul crescut pana cand nu dezvolta complicatii grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. De aceea, analiza de rutina a colesterolului este importanta.

Factorii principali ce pot creste nivelul colesterolului sunt sedentarismul, obezitatea si o alimentatie nesanatoasa. Insa, exista si factori de risc ce nu pot fi controlati, ca genetica – ce poate ingreuna organismul sa elimine colesterolul LDL din sange sau sa-l descompuna in ficat. Consumul de prea multe grasimi saturate sau grasimi trans poate duce la niveluri nesanatoase de colesterol. Grasimile saturate se gasesc in carnea grasa si in produsele lactate cu grasimi multe. Grasimile trans se gasesc adesea in alimentele procesate. Daca aveti un indice de masa corporala (IMC) de 30 sau mai mare, aveti risc mai mare de colesterol ridicat. De asemenea, colesterolul pot fi mai mare in cazul in care fumati si consumati alcool in exces.

Problemele medicale care pot cauza niveluri prea mari de colesterol includ boli cronice renale, diabet, hipotiroidism etc. In cazuri rare, colesterolul marit este cauzat de hipercolesterolemia familiala. Aceasta tulburare genetica impiedica organismul sa elimine LDL.

cauze colesterol marit

Cum reducem nivelul colesterolului?

Daca aveti colesterolul marit, medicul va poate recomanda modificari ale stilului de viata pentru a ajuta la scaderea valorii. De exemplu, se recomanda urmatoarele:

  • limitati aportul de alimente care sunt bogate in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans;
  • alegeti surse slabe de proteine, cum ar fi puiul, pestele si leguminoasele;
  • consumati o varietate de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale;
  • optati pentru alimente coapte, la gratar, la aburi si fierte in loc de alimente prajite;
  • evitati alimentele de fast-food si produsele cu mult zahar.

Alimentele bogate in colesterol, grasimi saturate sau grasimi trans includ:

  • carne grasa, galbenus de ou in cantitate mare si produse lactate bogate in grasimi;
  • alimente procesat cu unt de cacao sau ulei de palmier;
  • alimente prajite;
  • anumite produse de patiserie, cum ar fi niste fursecuri si briose etc.

Consumul de peste si alte alimente care contin acizi grasi Omega-3 poate contribui la scaderea nivelului de LDL. De exemplu, somonul, macroul si heringul sunt surse bogate de Omega-3. Nucile, migdalele, semintele de in macinate si avocado contin, de asemenea, Omega-3.

In plus, adoptati un stil de viata activ, renuntati la fumat si limitati sau evitati consumul de alcool.

Medicamente pentru colesterol – cand sunt necesare?

In unele cazuri, medicul va poate prescrie medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului. Statinele sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru colesterolul mare. Acestea impiedica ficatul sa produca mai mult colesterol. Medicul va poate prescrie si alte medicamente pentru colesterolul ridicat, cum ar fi niacina, inhibitori de absorbtie a colesterolului, cum ar fi ezetimib, inhibitori PCSK9, cum ar fi alirocumab si evolocumab etc. Unele produse contin o combinatie de medicamente pentru a ajuta la scaderea absorbtiei de colesterol din alimente si pentru a reduce productia de colesterol la nivelul ficatului. Un exemplu este o combinatie de ezetimib si simvastatina.

Poate fi colesterolul prea scazut?

Un nivel ridicat al colesterolului din sange creste riscul de boala coronariana. Insa, si valorile prea mici pot fi legate de anumite probleme. Cunoscuta sub numele de hipolipidemie sau hipocolesterolemie, colesterolul foarte scazut poate fi un semn al multor alte probleme de sanatate.

HDL scazut – cauze si riscuri

Nivelul scazut de HDL creste riscul de probleme cardiace. HDL indeparteaza colesterolul din artere si il duce la ficat, care a fi eliminat. Aceasta indepartare a colesterolului poate proteja arterele. Studiile au aratat ca nivelurile scazute de HDL sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Acest lucru este valabil mai ales daca alte lipide din sange cum ar fi colesterolul LDL si trigliceridele, sunt marite.

De asemenea, cercetarile sugereaza ca, intr-o anumita masura, nivelurile ridicate de HDL sunt legate de un risc mai scazut de boli cardiovasculare. Este important sa intelegem ca nu exista o relatie directa, de cauzalitate, gasita intre nivelurile de HDL si aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, ceea ce sugereaza ca alti factori ar putea fi in joc. De obicei, tratamentele se concentreaza pe modificari ale stilului de viata pentru a creste HDL.

Scaderea HDL poate fi legata de exces de greutate corporala, factori genetici, alimentatie deficitara (bogata in grasimi saturate etc.), stil de viata sedentar, fumat, diabet necontrolat etc.

LDL – cat de scazut inseamna prea scazut?

Cand nivelul de HDL este prea mic asta inseamna de obicei un LDL mai mare. Nivelul de colesterol total ar trebui sa fie < 200 mg/dl. Nivelul de colesterol total sub 120 mg/dL sau un nivel LDL mai mic de 40 mg/dL este considerat insa uneori prea scazut.

Colesterolul total foarte scazut poate fi legat uneori de malnutritie, malabsorbtie, anemie (numar scazut de globule rosii), probleme cu tiroida, boli hepatice etc. De cele mai multe ori, colesterolul foarte scazut nu provoaca o problema. Insa, exista o anumita ingrijorare ca, in cazuri rare, hipolipidemia ar putea duce la anxietate, depresie si alte probleme. Cercetatorii sugereaza ca, deoarece colesterolul este implicat in producerea de hormoni si vitamina D, nivelurile scazute pot afecta sanatatea creierului. Vitamina D este importanta pentru cresterea celulelor. Daca celulele creierului nu sunt sanatoase, este posibil sa apara stari de anxietate sau depresie. Legatura dintre colesterolul scazut si sanatatea mentala inca nu este complet inteleasa si este in curs de cercetare.

Colesterolul si cancerul

Unele studii sugereaza ca nivelurile ridicate de colesterol pot afecta riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Unele cercetari sugereaza ca un nivel ridicat de colesterol poate alimenta tumorile, crescand rezistenta celulelor canceroase. Pe masura ce aceste celule canceroase incep sa creasca, cele care sunt rezistente pot crea celule suplimentare care devin rezistente la acest proces. Alimentatia cu un continut mare de grasimi saturate si grasimi trans, zaharuri si alimente procesate este o cauza pentru colesterol marit, dar si factor de risc pentru cancer. De asemenea, sedentarismul este legat de risc mai mare de colesterol marit si risc de cancer. Fumatul, obezitatea, sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt, astfel, legate atat de colesterolul marit, cat si factori de risc pentru cancer.

INTREBARI FRECVENTE

Care este diferenta dintre colesterolul „bun” si „rau”?

Colesterolul HDL (lipoproteine ​​de inalta densitate) este cunoscut ca fiind colesterol „bun”. HDL elimina colesterolul „rau” LDL (lipoproteine ​​cu densitate joasa) din sange si impiedica acumularea acestuia in artere. Colesterolul LDL este cunoscut sub numele de colesterol rau, deoarece duce la dezvoltarea si acumularea de placa pe peretii arterelor. Acest lucru creste riscul de boli cardiovasculare.

Pot reduce riscul de boli de inima daca reduc nivelul colesterolului?

Riscul de boli de inima este mai mic atunci cand aveti colesterol total scazut si LDL scazut.

Ce pot face pentru a reduce nivelul colesterolului?

Puteti reduce nivelul de colesterol prin modificarea stilului de viata. Se recomanda reducerea consumului de alimente bogate in grasimi saturate si trans, evitarea alimentelor prajite, procesate, cu mult zahar etc. De asemenea, adoptati un stil de viata activ, reduceti excesul de greutate corporala, renuntati la fumat si daca medicul v-a prescris medicamente pentru colesterol, respectati planul de tratament.

Ce alimente trebuie sa evit daca am colesterolul ridicat?

Colesterolul ridicat poate fi redus  de cele mai multe ori printr-o serie de modificari alimentare. Pentru a reduce colesterolul, reduceti consumul de alimente bogate in grasimi saturate si trans, cum ar fi carnea grasa, untul si produsele lactate cu multe grasimi. Se recomanda limitarea grasimilor saturate la 5 – 6% din caloriile zilnice. Reduceti sau evitati consumul de alimente prajite, procesate si cu mult zahar.

 

Referinte:
(1) https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol
(2) https://www.healthdirect.gov.au/what-is-cholesterol
(3) https://www.eatright.org/health/wellness/heart-and-cardiovascular-health/what-is-cholesterol
(4) https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/high-cholesterol
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol-level/faq-20057952
(6) https://www.breastcancer.org/research-news/link-between-high-cholesterol-and-lower-risk

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *