Cum decide medicul care este cea mai bună metodă de tratament pentru un pacient oncologic? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Cum decide medicul care este cea mai bună metodă de tratament pentru un pacient oncologic?
– transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
Mă întorc la ce am spus mai devreme și spun că medicul ca atare nu ar trebui să decidă nimic. Am trecut de mult de perioada în care fiecare decidea în funcție de experiența personală și de cunoștințele lui proprii. În era în care trăim, pacientul bolnav de cancer ar trebui tratat la fel și în România și în Venezuela și în Madagascar. De ce? Pentru că există niște protocoale internaționale bazate pe experiența nu a unui medic, ci a sute de mii de medici și a sute de milioane de pacienți tratați și fără îndoială că aceste tratamente ar trebui considerate ideale sau cele mai bune. Că nu întotdeauna pot fi aplicate și că aici medicul trebuie să țină cont de beneficiu și de risc, pentru că nu toți pacienții sunt la fel – aici intrevine deja problema medicului.
Dar aceste protocoale țin cont chiar și de comorbiditățile pacientului. În momentul în care stabilesc un protocol principal, stabilesc și variante pentru protocoale pentru pacienții cu insuficiență renală, de exemplu, sau pentru cei care au deja insuficiență cardiacă, care nu ar putea primi un anumit chimioterapic dar ar putea primi un altul care este, poate, mai puțin agresiv pe cord, sau pe rinichi, cum am discutat.
Protocoalele ar trebui să fie standardizate. Orice pacient ar trebui pentru orice tip de cancer să primească același tip de tratament. Acum, cine stabilește în ce fel de protocol încadrăm pacientul, nu trebuie să fie o persoană, ci o comisie. Această comisie ar trebui să includă toate specialitățile medicale implicate în diagnosticarea și tratarea acestor pacienți. Ceea ce înseamnă că o comisie oncologică competentă, așa cum afară există MDM-uri (Multi-Disciplinary Meeting) sau MDT-uri (Multi-Disciplinary Team), adică echipa multi-disciplinară care se ocupă de tratarea pacienților pentru o anumită patologie, nu neapărat de cancer. Acolo există aceste tipuri de întâlniri pentru pacienții cu boală Crohn de exemplu, sau pentru pacienții cu rectocolită ulcerohemoragică.
Dar pentru pacienții cu cancer, aceste comisii trebuie să includă, de la început: imagist, anatomopatolog, oncolog – aici se împart: chimioterapeuții sunt de regulă separați de radioterapeuți, radioterapeutul este o ramură aparte a oncologilor, și atunci ar trebui să ai și pe unul și pe altul în această echipă multi-disciplinară. Și, bineînțeles, nu în ultimul rând, cel care face intervenția chirurgicală, care nu întotdeauna e chirurgul de chirurgie generală, poate fi dermatologul, dacă discutăm despre un melanom, sau chirurgul plastician, sau ginecologul, deci ramura chirurgicală care se ocupă de acel tip de cancer. Aceste echipe, în principiu, nu ar trebui făcute la fel pentru toate cancerele. În afară există, de exemplu, specialități separate pentru anumite patologii – cum există de exemplu pentru cancerul de sân chirurgi care se ocupă doar de cancerul de sân.
2 Comments on “Cum decide medicul care este cea mai buna metoda de tratament pentru un pacient oncologic? | Intrebari frecvente”
Buna ziua
Stie cineva unde se poate interveni sau cine trateaza tumora pe vena porta provenita din cancer hepatocelula ??? Pana acum niciun medic nu a reusit sa ma indrume ce sa fac iar nr .zileleor ce mi-au ramas este tot mai mic
Va multumesc
iti recomand ratament cu SONAVITAL – ONCOVIL doza maxima de 12 cps/zi. In maxim 20 de zile vei simti rezultate bune.