Iată tot ce trebuie să știi despre cașexia asociată cancerului, o problemă comună printre bolnavii de cancer. Ea se asociază cu o funcționare fizică diminuată și o toleranță scăzută la tratamentul oncologic.
CUPRINS:
- Pe scurt despre cașexie
- Este o spirală periculoasă
- De ce afectează cancerul greutatea corporală?
- Sufăr de malnutriție?
- Ce elemente trebuie să conțină dieta dumneavoastră
- Privire de ansamblu
- Suplimentele nutritive orale și rolul lor în dietă
- Remune™ – Aliatul dumneavoastră în managementul nutrițional
- Nutricomp®Drink – Garda dumneavoastră personală de corp
- Sprijin doar la un click distanță
Pe scurt despre cașexie
Cuvântul „cașexie” provine din greaca veche și înseamnă „stare proastă”. Acesta este, din păcate, o descriere foarte potrivită, iar cașexia este o problemă gravă pentru bolnavii de cancer. Ea se asociază cu o funcționare fizică diminuată și o toleranță scăzută la tratamentul oncologic.
Scăderea în greutate cauzată de procese metabolice și inflamatorii anormale este ceea ce numim cașexie. Dacă vorbim de un pacient oncologic poartă numele de „cașexie asociată cancerului”.
Majoritatea pacienților oncologici experimentează unul sau mai multe dintre următoarele fenomene care le afectează capacitatea de a mânca sau apetitul:
■ Constipație
■ Diaree
■ Gură uscată
■ Intoleranță la lactoză
■ Pierderea poftei de mâncare (anorexie)
■ Greață
■ Respingere față de un anumit miros / gust
■ Durere la nivelul cavității bucale
■ Vărsături
Pacienții cu caşexie pierd, în principal, masa musculară. În același timp, și metabolismul energetic poate fi modificat. Concomitent se declanșează o serie de procese inflamatorii, afectând astfel întregul organism.
Este o spirală periculoasă
Persoanele cu cașexie asociată cancerului ar dori să mănânce, dar nu sunt în stare să o facă din cauza anorexiei (lipsei poftei de mancare). Pe fondul nutriției insuficiente, aceștia suferă de simptome precum:
■ Slăbiciune / neputinţă
■ Oboseală
■ Durere
■ Letargie până la depresie
Nu subestimați când cântarul vă arată din ce în ce mai puţine kilograme. Caşexia nu înseamnă doar pierderea în greutate, ci adesea înseamnă scaderea dureroasă a calității vieții.
Cu excepția cazului în care este tratată la timp, pacienții riscă să se regăsească într-o spirală descendentă: anorexia accelerează cașexia, cașexia intensifică slăbiciunea, slăbiciunea determina letargia…
De ce afectează cancerul greutatea corporală?
Apar modificări metabolice
Cancerul poate provoca modificări ale metabolismului. Corpul răspunde tumorii în mod similar unui corp străin sau unei răni și inițiază un mecanism de apărare, utilizând anumite componente nutriționale în mod diferit decât atunci când era sănătos.
Tumora provoacă o schimbare a metabolizării carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Drept urmare, corpul are nevoie de mai multe proteine și grăsimi. În același timp, citokinele reduc foamea și pofta de mâncare.
Contează și tipul de cancer
Riscul dumneavoastră de malnutriție depinde și de tipul de cancer. Pacienții cu cancer de tract gastrointestinal superior, hematologic, cap/gât și plămâni prezintă cel mai mare risc, în timp ce cancerele dependente de hormoni (cum ar fi cancerul de sân și de prostată) sunt mai rar asociate cu malnutriția.
Impactul tratamentului anti-tumoral
Radio- și chimioterapia sau intervențiile chirurgicale interferă cu consumul de alimente. Simțul gustului este adesea modificat. Pot apărea greața și intoleranțele alimentare. Mulți pacienți suferă, de asemenea, de pierderea poftei de mâncare care poate fi cauzată de tratament.
Vârsta
Pacienții geriatrici, în general, au un risc mai mare de malnutriție din cauza problemelor legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi existența deja a unui metabolism deficitar sau o scădere fiziologică a masei musculare.
Sufăr de malnutriție?
Răspundeți la aceste 4 întrebări:
- Ați slăbit recent, neintenționat? Dacă da, câte kilograme?
Cântarul va transmite primele indicii. Dacă ați pierdut în greutate, nu numai numărul de kilograme este de importanţă majoră, ci și modul în care a progresat pierderea în greutate. Pacienții cu cancer care pierd neintenționat 5% până la 10% din greutatea corporală în decurs de 3 până la 6 luni sunt considerați cu risc de malnutriție.
De exemplu: Dacă un pacient cu o greutate inițială de 85 kg pierde 5 kg în decurs de 3 luni, este un semn de malnutriție incipientă.
- Este Indicele de Masă Corporală (IMC) sub 20?
- Mâncați mai putin (porții mai mici) și consumati mai puține lichide decât înainte de diagnostic?
- Vă este greu să mâncați pentru că suferiți de pierderea poftei de mâncare, inflamații la nivelul gurii, oboseală, greață, diaree, constipație sau durere? Pentru că va simți plin mai repede sau pentru că nimic nu mai are gustul de dinainte?
Dacă ați răspuns cu DA la una sau mai multe dintre întrebări, s-ar putea să suferiți de malnutriție. Discutați cu medicul dumneavoastră despre malnutriție și variantele de suport nutrițional adecvate.
Atat malnutriția, cât și cașexia înrăutățesc semnificativ perspectivele terapeutice!
Cele mai bune medicamente nu vă pot ajuta când starea dumneavoastră generală şi nutrițională este atât de alterată încât tratamentul anti-cancer nu poate fi administrat. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fiți vigilenți.
Schimbările din corpul dumneavoastră va schimbă şi nevoile
Deoarece fiecare tip de cancer afectează corpul în moduri diferite, nu există o soluție universală pentru modul de ajustare a dietei. Cu toate acestea, există câteva linii directoare pe care le puteți urma.
Ce elemente trebuie să conțină dieta dumneavoastră
Desigur, chiar și o dietă bine echilibrată, bogată în substanțe nutritive, nu va vindeca cancerul, dar vă poate oferi energia de care aveți nevoie acum mai mult ca niciodată.
Cu cât starea dumneavoastră nutrițională este mai bună, cu atât corpul dumneavoastră poate suporta mai ușor efectele secundare ale operațiilor, radiațiilor și chimioterapiei și, de asemenea, răspunsul imunitar este potentat. Toți nutrienții sunt importanți pentru ca procesele metabolice să funcționeze fără probleme: glucidele, proteinele, grasimile, vitaminele, fibrele alimentare, apa, mineralele si oligoelementele.
Rețineți! Cu cât dieta dumneavoastră este mai variată, cu atât este mai mare aportul de nutrienți.
Este esențial să mâncați.
Studiile arată că una din două persoane diagnosticată cu cancer raportează că mănâncă mai puțin pe parcursul tratamentului. După cum ştiti deja, o dietă echilibrată necesită un aport nutrițional adecvat.
Este important ce mâncați.
Tumora poate provoca modificări ale metabolismului. Rezultatul este că întregul corp poate suferi o inflamație, care afectează modul în care nutrienți precum glucidele, grăsimile și proteinele sunt procesati şi utilizati.
Putem să ne bazăm pe grăsimi.
Pentru multe persoane cu cancer, grăsimea este un nutrient recomandat. Din cauza schimbărilor în metabolism aceasta este un furnizor de energie mai bun decât glucidele.
Dar nu toate grăsimile sunt la fel.
Anumiți acizi grași omega-3 joacă un rol important într-o dietă sănătoasă: ajută la modularea pozitivă a răspunsului inflamator, scad tensiunea arterială, stabilizează funcția cardiacă și chiar pot preveni depresia. Mai mult, ei stimulează apetitul și pot ajuta la creșterea greutății corporale. Diferitele lor acțiuni asupra metabolismului pot îmbunătăți toleranța la tratamentul cancerului, ducând astfel la rezultate mai bune ale tratamentului și, în cele din urmă, la susținerea calității vieții.
Nevoia dumneavoastră de proteine crește.
Proteinele ne protejează celulele, sunt responsabile pentru sustinerea imunităţii, construiesc mușchii și transportă substanțe vitale în corp. În cancer, necesarul de acest nutrient important crește: în timp ce 0,8-1 g de proteine pe kg corp pe zi sunt suficiente la o persoană sănătoasă, la pacienții cu cancer, această cerință este crescută la 1,2 -1,5 g pe kg corp pe zi. Acest lucru se datorează reacțiilor inflamatorii și imune crescute în organism.
Privire de ansamblu
Studiile arată că rezultatul general al diferiților pași în tratamentul cancerului (de la operație la chimioterapie) ar putea fi considerabil mai bun dacă starea nutrițională a pacientului ar fi menținută la un nivel optim în mod constant.
- Efectele secundare ale tratamentului pentru cancer ar putea fi reduse.
- Aportul de energie (și, odată cu acesta, greutatea corporală) este îmbunătățit.
- Rezultatul tratamentului se poate îmbunătăți.
- Calitatea generală a vieţii poate fi îmbunătățită.
- Prognosticul pe termen lung poate fi mai bun.
Prevenirea malnutriției este cu adevărat esențială pentru a va susţine terapia.
Cu toate acestea, multor pacienți cu cancer le este greu să se alimenteze într-un mod suficient din diferite motive. Formulările Nutricomp® Drinks și Remune ™ sunt dezvoltate pentru a-i sprijini pe cei preocupați de evitarea și combaterea malnutriției și a cașexiei, atunci când este nevoie de un supliment oral.
Suplimentele nutritive orale și rolul lor în dietă
Deoarece pofta de mâncare și obiceiurile alimentare pot fi modificate drastic în timpul tratamentului, aportul standard de energie ar putea să nu fie suficient. Aici intră în joc suplimentele nutritive orale (ONS).
Unele produse pot înlocui chiar mese întregi dacă vă este dificil să mâncați.
Dovezile arată că ONS la pacienții cu cancer contribuie, în general, la creșterea aportului de energie, a greutății corporale și la îmbunătățirea unor domenii ale calității vieții.
Pe măsură ce vă consolideaza starea nutrițională, vă ajută să preveniți efectele negative ale malnutriției.
Veți găsi informații suplimentare despre produse la https://magazin-bbraun.ro/
Remune™ – Aliatul dumneavoastră în managementul nutrițional
Suferiți de pierdere în greutate asociată cu efecte secundare, cum ar fi lipsa puterii fizice și a energiei mentale? Va simțiți deja ca și cum ati dispărea încet? Remune™ vă poate ajuta să vă recâștigati greutatea și să vă reîncărcați bateriile.
Remune™ este un produs cheie în terapia nutrițională a pacienților cu cancer, formulat special pentru necesitățile pacienților oncologici de-a lungul întregului parcurs clinic: diagnosticare, tratament chirurgical / chimio- sau radioterapie, remisie.
Remune™ este un aliment pentru scopuri medicale speciale cu rol în gestionarea dietetică a malnutriției asociată bolilor, la pacienții cu pre-cașexie sau cașexie. Produsul trebuie utilizat suplimentar față de alimentele normale sau în combinație cu suplimentele nutriționale orale (ONS).
Remune™ – prin compoziția sa bogată în acizi grași omega-3 din ulei de pește și vitamina D3, împreună cu energie și proteine – vă furnizeaza cantități suficiente de nutrienți pe care nu le puteți lua dintr-o dietă normală.
Conține suc natural de fructe
Remune™ este o soluție nutrițională bogată în antioxidanți naturali, cu gust fresh și plăcut, ce are la bază suc de fructe (86% suc de mere, pere, rodie și aronia).
- Fără adaos de:
- Zaharuri sau îndulcitori
- Sare
- Arome sau coloranți artificiali
- Conservanți
- Fără gluten
- Cu conținut scăzut de lactoză (bine tolerat de pacienți cu intoleranță la lactoză)
Este bogat în ulei de pește
Uleiul de pește norvegian, protejat împotriva oxidării și bogat în acizi grași Omega-3 EPA&DHA reduce inflamația (una din cauzele indirecte ale cașexiei) și influențează pozitiv sinteza proteică la nivelul mușchilor scheletici.
Ca atare, concentrația mare de ulei de pește:
- Acționează împotriva scăderii în greutate asociată bolilor oncologice
- Are efect pozitiv asupra calității vieții și prognosticului pacienților
- Aduce Omega-3 care poate contracara rezistența metabolică
Are adaos de vitamina D
Deficiența de Vitamina D este frecvent întâlnită în toate tipurile de cancer și se asociază cu slăbiciune musculară, oboseală și depresie.
Prin conținutul crescut de vitamina D:
- Are rol important în susținerea proceselor imunitare
- Modulează funcția imunitară
- Este element important în funcționarea normală a sistemului muscular
Concentrație mare de proteine de înaltă calitate
Proteinele de înaltă calitate din Remune™ asigură toți cei 9 aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie pentru a construi și menține masa musculară optimă.
Proteinele izolate din zer au absorbție rapidă și astfel asigură o perioadă scurtă de sațietate și stimulează apetitul.
Folosind zerul ca unică sursă de proteine se asigură un rezultat mai bun comparativ cu alte surse de proteine, cu menținerea greutății corporale și favorizarea vindecării rănilor.
Conținutul crescut de aminoacizi cu catena ramificată din componentă proteică stimulează sinteza musculară, crește treptat masa musculară, previne stările de oboseală și epuizare.
Are gust plăcut și efect răcoritor
Datorită gustului plăcut și fresh de fructe este bine tolerat de pacienții cu anorexie sau greață.
Este gata de băut și ușor de consumat cu paiul atașat recipientului.
Poate fi amestecat cu alte suplimente nutriționale complete, care nu au aromă, pentru un aport optim și adecvat de nutrienți.
Are indice glicemic scăzut
Poate fi administat și pacienților diabetici datorită indicelui glicemic scăzut (GI=21)
Beneficii
- Niveluri ridicate de acizi grași omega-3 din uleiul de pește
- Niveluri ridicate de vitamina D
- Proteine cu valoare biologică ridicată – 100% din zer
- Emulsie pe bază de suc de fructe (86% conținut de fructe)
- Conținut scăzut de lactoză
- Fără gluten
Produsul este recomandat copiilor peste 4 ani, adulților și vârstnicilor în cantitate de 2 flacoane/zi, timp de minim 12 săptămâni.
Nutricomp®Drink – Garda dumneavoastră personală de corp
Dacă starea dumneavoastră nutrițională are nevoie de un aport suplimentar de energie, gama Nutricomp®Drinks este aici pentru a vă ajuta. Bogate nutritiv, convenabile și adaptate la cerințele dumneavoastră nutriționale individuale, băuturile sunt dezvoltate pentru a vă sprijini în recâștigarea și susținerea energiei de care aveți nevoie și pentru a evita pierderea în greutate.
Bogat în nutrienți și energie
Ca aliment complet nutritiv pentru scopuri medicale speciale, Nutricomp® Drinks reprezintă o hrană gata de băut. Acestea conțin nutrienți esențiali, vitamine și minerale pe care se poate baza organismul dumneavoastră.
Ușor de administrat
Pot fi consumate calde (Nutricomp® Soup) sau reci (la temperatura camerei) și este ușor să oferiți astfel corpului nutrienții de care are nevoie. Nutricomp® Drinks sunt destinate, în primul rând, ca supliment nutritiv oral la dieta normală, dar pot fi utilizate și ca masă completă.
Adaptat nevoilor dumneavoastră
Respectând preferințele şi necesităţile nutriţionale individuale și speciale, Nutricomp® Drinks sunt disponibile în diferite arome și diferite formule.
Sprijin doar la un click distanță
Pe pagina noastră de pornire, sprijinim persoanele diagnosticate cu cancer, precum și familiile și prietenii lor cu sfaturi și răspunsuri, produse și servicii.
Găsiti metode simple și delicioase pentru a va hrăni corpul și sufletul. Aflați despre oportunitățile de a vă spori calitatea vieții. Citiți despre cum puteți atenua efectele secundare negative ale tratamentului anticancer. Înțelegeti cum puteti deveni cel mai bun prieten al corpului dumneavoastră.
Vizitați-ne la https://www.bbraun.ro/ro/pacienti/alimentatia-in-cancer.html si https://magazin-bbraun.ro/
Referințe:
- Blomstrand et al. J Nutr. 2006
- Norton et al. J Nutr. 2006 Feb
- Jackman et al. Front Physiol. 2017
- Wisnik et al. Appl Physiol Nutr Metab 2011
- Blomstrand et al. Acte Physiol Scand, 1997 Jan
- Evans WJ, Morley JE, Argiles J, Bales C, Baracos V, Guttridge D, et al. Cachexia: a new definition. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 2008
- Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. The Lancet Oncology. 2011
- Hebuterne X. et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN. 2014
- Arends et al. Clin Nutr 2017:17
- Reber E, Strahm R, Bally L, Schuetz P, Stranga Z. Efficacy and Efficiency of Nutritional Support Teams. J. Clin. Med. 2019
- Product Declaration Remune B. Braun
HC/0621/158_1