Cancerul glandelor salivare – cauze, simptome, tratament

cancerul glandelor salivare

Cancerul glandelor salivare – iata ce simptome pot fi date de aceasta forma rara de cancer, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si ce metode de diagnostic si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este cancerul glandelor salivare?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
6. Prognostic
7. Preventie

Ce este cancerul glandelor salivare?

Glandele salivare se gasesc chiar sub limba, pe partile laterale ale fetei, in fata urechilor si sub osul maxilarului. Exista, de asemenea, glande salivare in diferite parti ale tractului digestiv superior. Glandele salivare produc saliva, care mentine alimentele umede si ajuta la dizolvarea lor. Exista trei perechi de glande salivare principale, si sute de glande minore. Glandele majore sunt glandele parotide bilaterale, glandele submandibulare si glandele sublinguale. Glandele salivare minore sunt glande mici distribuite in cavitatea bucala, mai ales pe palat si in tractul aerodigestiv superior.

Cancerul glandelor salivare este un tip rar de cancer care se formeaza in glandele care produc saliva. Cele mai multe tumori ale glandelor salivare sunt necanceroase (benigne). Cancerele glandelor salivare reprezinta mai putin de 5% dintre cancerele de cap si de gat. Aproximativ 60% dintre tumorile maligne ale glandelor salivare apar in glandele parotide bilaterale, aproximativ 30% apar in glandele submandibulare si 10 -15% apar in glandele salivare sublinguale si minore.

cauze cancer glande salivare

Tipuri de glande salivare si tumorile ce se pot forma aici

Glandele parotide, cele mai mari glande salivare, se afla chiar in fata urechilor. Aproximativ 7 din 10 tumori ale glandelor salivare se formeaza aici. Majoritatea acestor tumori sunt benigne (nu sunt canceroase), dar glandele parotide sunt locul in care incep cele mai multe tumori maligne (canceroase) ale glandelor salivare. Glandele submandibulare sunt mai mici si sunt situate sub maxilar. Secreta saliva sub limba. Aproximativ 1 – 2 din 10 tumori incep in aceste glande, iar aproximativ jumatate dintre ele sunt cancer. Glandele sublinguale, care sunt cele mai mici, se afla sub planseul gurii si sub fiecare parte a limbii. Tumorile care incep in aceste glande sunt rare.

Exista multe tipuri diferite de tumori ale glandelor salivare. Medicii clasifica tumorile glandelor salivare pe baza tipului de celule implicate in tumori. Tipurile de tumori benigne ale glandelor salivare includ adenom pleomorf, adenom bazocelular, adenom canalicular, oncocitom si tumora Warthin. Tipurile de tumori canceroase ale glandelor salivare includ carcinomul cu celule acinare, adenocarcinom, carcinom chistic adenoid, tumora maligna mixta, carcinom oncocitar, adenocarcinom polimorf de grad scazut etc.

Alte tipuri de cancer care pot afecta glandele salivare

Unele tipuri de cancer nu sunt de obicei considerate ca fiind adevarate forme de cancer ale glandelor salivare, fie pentru ca apar mai des in alte parti ale corpului, fie pentru ca apar in alta parte si apoi cresc sau se raspandesc in glandele salivare. Cele mai multe limfoame non-Hodgkin, de exemplu, incep din ganglionii limfatici. Rar, aceste tipuri de cancer apar in celulele sistemului imunitar din glandele salivare. Majoritatea limfoamelor care apar in glandele salivare afecteaza persoanele cu sindromul Sjogren (o tulburare care determina sistemul imunitar sa atace celulele glandelor salivare). De asemenea, glandele salivare contin vase de sange, celule musculare si celule care produc tesut conjunctiv. Cancerele care incep in aceste tipuri de celule se numesc sarcoame. Acestea apar rar intr-o glanda salivara.

Gradele cancerelor salivare

De obicei, medicii atribuie cancerului salivar un grad (de la 1 la 3, sau de la mic la mare), pe baza aspectului cancerului la microscop. Cancerul de gradul 1 (denumit si grad scazut sau bine diferentiat) seamana mult cu celulele normale ale glandelor salivare. Tinde sa creasca incet si sa aiba un rezultat bun (prognostic). Cancerul de gradul 2 (denumit si grad intermediar sau moderat diferentiat) are un aspect si prognostic situat intre cancerul de gradul 1 si gradul 3. Cancerul de gradul 3 (numit si de grad inalt sau slab diferentiat) arata foarte diferit de celulele normale si adesea creste si se raspandeste rapid.

Cauze si factori de risc

Tumorile glandelor salivare se formeaza atunci cand unele celule dintr-o glanda salivara dezvolta mutatii in ADN-ul lor. ADN-ul unei celule contine instructiunile care ii spun acelei celule ce trebuie sa faca. Modificarile care apar fac ca aceste celule sa creasca si sa se divida rapid. Celulele anormale continua sa traiasca atunci cand celulele sanatoase ar muri in mod normal. Celulele care se acumuleaza formeaza astfel o tumora. Daca se produc modificari suplimentare in ADN, celulele anormale pot deveni canceroase. Aceste celule canceroase pot invada si distruge tesutul din apropiere. De asemenea, se pot desprinde de tumora si se pot raspandi (apar metastaze) in zone indepartate ale corpului.

tipuri de glande salivare

Factori de risc

Spre deosebire de alte tipuri de cancer de cap si gat care sunt cauzate de agenti cancerigeni cunoscuti (ca fumatul si alcoolul sau HPV), cauzele pentru cele mai multe cancere ale glandelor salivare sunt adesea necunoscute. Expunerea la radiatii (cum ar fi radioterapia cu doze mici si radiografiile dentare multiple) este cel mai frecvent factor de risc suspectat pentru dezvoltarea cancerelor glandelor salivare. Virusul Epstein Barr este asociat cu carcinomul limfoepitelial. Alti factori de risc includ expunerea la anumite substante la locul de munca (nichel, cauciuc), alimentatia, varsta si susceptibilitatea genetica. Cancerele de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase si melanomul, pot metastaza in ganglionii limfatici si in apropierea glandelor parotide bilaterale si, astfel, imita o tumora parotida primara.

Cancerul glandelor salivare poate sa apara si in glandele salivare minore microscopice. Aceste glande se afla in interiorul acoperisului sau planseului gurii, captuseala limbii si a buzelor si in interiorul obrajilor, sinusurilor, nasului si corzilor vocale.

Simptome

Semnele si simptomele unei tumori la nivelul glandelor salivare pot include:

  • umflatura pe maxilar sau in apropiere, sau in gat si in gura;
  • amorteala intr-o parte a fetei;
  • slabiciune musculara pe o parte a fetei;
  • durere persistenta in zona unei glande salivare;
  • dificultati la inghitire;
  • probleme cu deschiderea larga a gurii.

Cel mai frecvent simptom este un nodul sau umflarea pe sau aproape de maxilar, sau in gura sau gat. Acest tip de nodul este adesea cu crestere lenta si nu este dureros. Retineti ca este un cancer rar si un nodul in aceasta zona nu inseamna neaparat ca aveti cancer. In general, aproximativ 3 din 4 tumori ale glandelor salivare (75%) sunt benigne (non canceroase).

Metode de diagnostic

Se va incepe cu istoricul medical si examinarea fetei, a gurii si zona din jurul maxilarului. Slabiciunea musculara sau amorteala fetei ar putea indica faptul ca boala s-a raspandit la nervi. Medicul poate solicita teste imagistice pentru a determina localizarea si raspandirea cancerului. De asemenea, se poate recomanda o biopsie pentru prelevarea si analiza tesutului glandei salivare.

Testele imagistice folosite includ RMN, CT, tomografia cu emisie de pozitroni (PET), ecografii sau radiografii – pot ajuta medicul sa determine dimensiunea si localizarea tumorii.

Stadializare

Daca se dovedeste ca e vorba de o tumora canceroasa, medicul va stabili stadiul:

  • Tumorile din stadiul I sunt foarte mici (mai putin de 2 cm latime) si nu se raspandesc in alte parti ale corpului.
  • Cancerele din stadiul II sunt putin mai mari (intre 2 si 4 cm), dar localizate in glanda originala.
  • Cancerele in stadiul III s-au raspandit din glanda, posibil spre ganglionii limfatici din aceeasi parte a gatului.
  • Cancerele in stadiul IV s-au raspandit in ganglionii limfatici si poate in alte parti ale corpului.

Metode de tratament

chimioterapie pentru cancer glande salivare

Tratamentul pentru cancerul glandelor salivare implica adesea interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau o combinatie a acestora.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este in mod normal principala forma de tratament pentru cancerul glandelor salivare. Este nevoie deseori sa se indeparteze intreaga glanda salivara, impreuna cu orice nervi si canale la care s-ar fi putut raspandi cancerul. Chirurgul poate recomanda indepartarea unor ganglioni limfatici din gat daca tumora este canceroasa si exista riscul ca boala sa se raspandeasca la ganglionii limfatici. Chirurgul elimina ganglionii limfatici care ar putea sa contina celule canceroase. Dupa operatia de indepartare a tumorii, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala reconstructiva pentru a repara zona.

Radioterapie

Cel mai frecvent tip de radioterapie pentru cancerul glandelor salivare este radioterapia cu fascicul extern ce ofera nivel intens de radiatii. De obicei, va fi nevoie de tratament radiologic in fiecare zi timp de 5 zile pe saptamana. Cursul tratamentului va dura pana la 7 saptamani. Radioterapia poate fi utilizata dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase care ar putea sa ramana in urma.

Chimioterapie

Poate fi nevoie de chimioterapie atunci cand cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului. Exista o varietate de medicamente ce se pot administra singure sau in combinatie cu alte medicamente, cum ar fi 5-fluorouracil (5-FU) sau carboplatina.

Ingrijire paliativa

Ingrijirea paliativa se concentreaza pe ameliorarea durerii si a altor simptome. Ingrijirile paliative pot fi utilizate in timp ce se urmeaza alte tratamente agresive, cum ar fi chirurgia, chimioterapia sau radioterapia.

Efecte adverse ale tratamentului

Complicatiile interventiei chirurgicale includ reactii adverse la anestezic, vindecarea lenta a ranilor, infectie sau sangerari excesive. Leziunile nervoase pot afecta o parte a fetei, iar o persoana poate avea dificultati la inghitire sau la vorbire dupa operatie. Efectele adverse ale radioterapiei includ in general arsuri, greata, varsaturi, oboseala. Acestea se reduc de obicei dupa tratament. Cu toate acestea, radioterapia poate avea efecte asupra altor parti ale capului si gatului, inclusiv gura uscata din cauza scaderii productiei de saliva, rani la nivelul gatului si gurii, durere in gat, dificultate la inghitire, pierderea totala sau partiala a gustului, dureri si leziuni osoase, agravarea problemelor dentare, afectarea glandei tiroide etc.

Chimioterapia ucide celulele canceroase, dar poate afecta si unele celule sanatoase, cum ar fi foliculii de par si celulele din mucoasa gurii. Reactiile adverse frecvente includ apetit redus, greata si varsaturi, numar scazut de globule albe si rosii din sange, numar scazut de trombocite, ceea ce duce la vanatai, caderea parului si afte bucale.

Persoanele care sunt supuse radioterapiei in zona capului si gatului se confrunta adesea cu gura foarte uscata (xerostomie). Poate duce la infectii frecvente la nivelul gurii, carii si probleme cu dintii si dificultati la mancare, inghitire si vorbire. Periati-va dintii de mai multe ori pe zi. Folositi o periuta de dinti cu peri moi si spalati usor dintii de mai multe ori pe zi. Clatiti-va gura cu apa calda sarata dupa mese. Consumati alimente umede. Evitati alimentele uscate.

Prognostic

Supravietuirea depinde de multi factori diferiti. Depinde de starea individuala, de tipul de cancer, de tratament si de starea generala de sanatate. In stadiul 1, rata de supravietuire la 5 ani e de aproximativ 90%, in stadiul 2 e de aproximativ 75%, in stadiul 3 e de 65%, iar in stadiul 4 de aproximativ 40%.

Rezultatul depinde de stadiul cancerului – cand a fost diagnosticat. Asta inseamna cat de mare este si daca s-a raspandit. Termenul de supravietuire la 5 ani nu inseamna ca vei trai doar 5 ani. Se raporteaza la numarul de persoane care traiesc 5 ani sau mai mult dupa diagnosticul lor de cancer.

Preventie

Prevenirea cancerului glandelor salivare este dificila, deoarece medicii nu stiu exact cauzele. Evitarea fumatului si a alcoolului poate reduce usor riscul acestui cancer rar si multe alte tipuri mai frecvente.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org/cancer/salivary-gland-cancer/about/what-is-salivary-gland-cancer.html
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salivary-gland-cancer/symptoms-causes/syc-20354151
(3) https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/salivary-gland-treatment-pdq
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/salivary-gland-cancer/stages-and-grades
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/salivary-gland-cancer

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *