Antigenul CA 153

antigenul CA 153

Antigenul CA 153 este un marker tumoral utilizat mai ales pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului mamar la persoanele cu risc crescut. Iată ce înseamnă rezultatele testării.

CUPRINS:

1. Ce este antigenul CA 153?
2. Indicații
3. Testarea antigenului CA 153
4. Limitări

Ce este antigenul CA 153?

Antigenul cancerului 153 (antigenul CA 153) este o proteină produsă de o varietate de celule, în special celulele cancerului de sân. Proteina se deplasează în sânge, unde poate fi măsurată. Nivelurile CA15-3 sunt mai mari decât cele normale la majoritatea femeilor cu cancer de sân, care s-a răspândit în alte părți ale corpului (numit cancer mamar metastatic). Nu toate tipurile de cancer mamar vor duce la creșterea nivelului de CA 15-3, deoarece unele tipuri de celule canceroase nu produc prea mult antigen.

Indicații

Antigenul CA 153 este un marker tumoral. Acesta este folosit pentru a verifica modul în care tratamentul cancerului de sân actionează și pentru a identifica un cancer care a revenit, sau recidivat, după tratament.
Dacă sunteți diagnosticat cu cancer de sân care s-a răspândit în alte părți ale corpului sau a metastazat, puteți efectua acest test împreună cu alte teste, cum ar fi testarea receptorilor hormonali și testul HER2.

CA15-3 nu este măsurată pentru cancerul de sân în stadiu incipient, deoarece nivelurile acestei proteine ​​sunt rareori mai mari decât cele normale în acest stadiu.

indicatii antigen CA 153

Testarea CA 153 și indicațiile pentru cancerul de sân – tratament și recidivă

Testul antigenului cancerului 15-3 (CA 15-3) și testul CA 27.29 asociat sunt utilizate în principal pentru a monitoriza răspunsul la tratamentul cancerului de sân . Este utilizat și pentru a ajuta la urmărirea reapariției cancerului de sân. Acestea sunt utilizate împreună cu alte evaluări clinice și teste, cum ar fi receptorii de estrogen și progesteron, Her2 și testele de identificare a genei pentru cancerul de sân, pentru a evalua cancerul de sân al unei persoane.

CA 15-3 poate fi efectuat împreună cu alte teste atunci când cancerul de sân avansat este diagnosticat pentru a ajuta la determinarea caracteristicilor cancerului și a opțiunilor de tratament. Dacă antigenul CA 153 este inițial crescut, atunci poate fi efectuat periodic pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului și pentru a ajuta la urmărirea reapariției. Antigenul CA 153 nu este, de obicei, recomandat atunci când cancerul de sân este detectat devreme. Nu este indicat de multe ori nici înainte de a se răspândi (metastaza), deoarece nivelurile nu vor fi ridicate în majoritatea cazurilor de cancer precoce.

Testarea antigenului CA 153

Un test CA15-3 este un test de sânge efectuat prin prelevare de sânge cu un ac. Nu necesită pregătiri speciale.

Nivelurile CA15-3 pot fi mai mari decât cele normale în condiții canceroase și non-canceroase. CA15-3 este cel mai adesea crescută în cancerul de sân care s-a răspândit în alte părți ale corpului. În general, cu cât nivelul CA15-3 este mai ridicat în sânge, cu atât cncerul este mai avansat. Nivelurile sunt mai mari atunci când cancerul de sân s-a răspândit în oase, ficat sau ambele. Dacă nivelul CA15-3 scade sau revine la normal, poate însemna că tratamentul funcționează. Dacă nivelurile cresc în timp, poate însemna că boala nu răspunde bine la tratament, crește sau se întoarce (recurent).

Antigenul CA 153 mărit înseamnă întotdeauna cancer?

Bolile non-canceroase care cresc nivelul de CA 15-3 includ endometrioza, boala inflamatorie pelvină și boala hepatică. De asemenea, poate fi crescută în timpul sarcinii. În aceste condiții, valorile CA15-3 sunt de obicei mai mari. De obicei, nu cresc în timp.

S-au observat creșteri ușoare până la moderate ale CA 15-3 într-o varietate de condiții. Acestea includ cancer pulmonar, de pancreas, cancer ovarian, cancer de prostată și cancer de colon, precum și ciroză, hepatită și afecțiuni benigne ale sânului și într-un anumit procent la persoane sănătoase. Creșterile CA 15-3 observate în boli non-canceroase tind să fie stabile în timp.

antigenul CA 153 si cancerul de san

Interpretarea testului de sânge CA 15-3 la cancerul de sân

CA 15-3 este o proteină care este un produs normal al țesutului mamar. În timp ce proteina CA 15-3 nu provoacă cancer la sân, dacă o tumoră canceroasă se află în sân, nivelul de CA 15-3 poate crește odată cu creșterea numărului de celule canceroase.

Testul de sânge CA 15-3 nu este utilizat pentru screeningul sau diagnosticarea cancerului de sân. Există alte trei motive pentru care medicul poate indica acest test de sânge:

Evaluarea pentru recurența cancerului de sân

Dacă ați terminat tratamentul pentru cancerul de sân, medicul vă poate testa nivelul CA 15-3 periodic pentru a vedea dacă nivelul crește sau rămâne constant. Nivelurile crescute ale CA 15-3 pot indica o recurență a cancerului de sân. Deoarece alte boli pot determina valori ridicate de CA 15-3, rezultatele testului trebuie luate în considerare împreună cu rezultatele studiilor de imagistică, simptomele prezente  și alte teste.

Monitorizarea răspunsului la tratamentul cancerului de sân

Nivelurile de CA 15-3 pot ajuta medicul să vadă dacă tratamentul funcționează sau nu. Este important de reținut că poate dura 4-6 săptămâni după tratament înainte ca o schimbare să apară în  nivelul CA 15-3. Nivelurile de CA 15-3 nu sunt măsurate de obicei imediat după începerea tratamentului pentru cancer de sân. Au fost cazuri de creșteri și scăderi tranzitorii la CA 15-3 care nu se corelează cu progresul bolii. De obicei, medicul va aștepta câteva săptămâni după începerea tratamentului pentru a începe monitorizarea nivelurilor CA 15-3.

Progresul bolii

Dacă nivelul CA 15-3 continuă să crească, poate indica o agravare a bolii. Nivelul de CA 15-3 este legat de gradul de răspândire a cancerului de sân. Este adesea deosebit de ridicat când sunt prezente metastaze osoase și / sau metastaze hepatice. Metastazele înseamnă că boala s-a răspândit în alte organe din corp.

antigenul CA 153 testare

Limitări

Nu orice tumoră mamară determină o creștere a CA 15-3.

Pentru femeile cu tumori de sân care nu produc CA 15-3 sau cu cancer de sân în stadiu precoce, acest test nu este util. De fapt, doar aproximativ 30% dintre femeile cu cancer mamar localizat (ceea ce înseamnă că boala este limitată la sân) vor avea niveluri crescute de CA 15-3. Pe de altă parte, la femeile cu cancer de sân metastatic, CA 15-3 se găsește în 50 – 90% dintre toate cazurile.

Dacă un test de sânge CA 15-3 este crescut, nu înseamnă neapărat că aveți cancer de sân metastatic sau chiar cancer de sân. Acest lucru este din cauza faptului că există mai multe alte probleme care pot determina o creștere a nivelului CA 15-3, cum ar fi alte:

 • alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul uterin, cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, cancerul de ficat, cancerul de prostată și cancerul de colon;
 • ciroza hepatică;
 • tuberculoză;
 • boli benigne mamare;
 • boala inflamatorie pelvină;
 • sarcoidoza;
 • alăptarea;
 • sarcina etc.

În timp ce testul de sânge CA 15-3 poate oferi informații utile, nu este folosit doar pentru a ghida tratamentul pentru cancerul de sân sau pentru a monitoriza cât de bine răspunde pacientul la terapia curentă.

Testul CA 153 trebuie corelat cu alte teste

Dacă nivelul markerului tumoral CA 15-3 este ridicat și se crede că este legat de răspândirea cancerului de sân, se vor analiza și alți factori în luarea deciziilor privind testele suplimentare, precum și tratamentul. Unii dintre acești factori includ mărimea tumorii, alte teste de markeri tumorali, rezultatele studiilor imagistice, precum și orice date ce țin de istoric medical sau examen fizic.

Testul de sânge pentru antigenul CA 153 este doar o singură piesă a puzzle-ului atunci când este vorba despre starea de sănătate și cancerul mamar. Există mulți factori care ajuntă la determinarea următorului pas de tratament și la prognostic.

Referinte:

 1. https://www.verywellhealth.com/cancer-antigen-15-3-blood-test-for-breast-cancer-430608
 2. http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/cancer-antigen-15-3-ca-15-3/?region=ab
 3. https://labtestsonline.org/tests/ca-15-3 
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Antigenul CA 153”

 1. Mă numesc Ana ,am 55ani 8luni.Am fost operată la sân în februarie 2014 la Cluj(carcinom mamar-sector);sunt sub tratament cu Tamoxifen.
  Nu am făcut chimioterapie,doar radioterapie; era în stadiu incipient.
  Acum valoarea analizei CA15-3 este 23,49.
  Rezultatul este bun? Dinainte de operație nu am mai făcut testul pt.că nu mi-a recomandat oncologul meu(nu dau nume) decât acum.
  Vă rog să mă informați .
  Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *