Afectiuni asociate durerilor de cap

afectiuni asociate durerilor de cap

Afectiuni asociate durerilor de cap – Desi de cele mai multe ori durerile de cap trec repede si nu indica o problema de sanatate, alteori pot fi legate de unele afectiuni. 

Durerile de cap si migrenele rezulta dintr-o serie de factori, inclusiv activarea fibrelor nervoase, eliberarea serotoninei, modificari structurale ale creierului, genetica si o sensibilizare centrala. Pe langa biologia complexa a durerilor de cap, se considera ca aceasta problema poate coexista si poate fi legata de o serie de probleme de sanatate. Iata cateva exemple:

Fibromialgia si cefaleea

Fibromialgia este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin dureri musculare in tot corpul, oboseala, pierderi de memorie, dificultati de somn si tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia. Durerile de cap sunt frecvente la cei care sufera de fibromialgie. Fibromialgia si durerile de cap se pot „alimenta” reciproc. Sensibilizarea centrala poate fi firul comun intre cele doua.

Tulburari de dispozitie asociate durerii de cap

Printre alte afectiuni asociate durerilor de cap se numara si tulburarile de dispozitie. Exista o legatura bidirectionala intre durerile de cap si tulburarile de dispozitie, in special depresia si anxietatea. Asta inseamna ca durerile de cap pot declansa direct o tulburare depresiva sau de anxietate si invers – depresia sau anxietatea pot creste riscul unei persoane de a dezvolta dureri de cap. Pe langa dezechilibrele chimice, genetica si influentele hormonale (in special estrogenul la femei) pot juca un rol in dezvoltarea durerilor de cap si a tulburarilor de dispozitie.

boli legate de cefalee

Sindromul de colon iritabil si durerile de cap

Mai multe boli gastro-intestinale au fost legate de migrene si dureri de cap, mai ales sindromul intestinului iritabil. Aceasta este o tulburare digestiva caracterizata prin disconfort abdominal si modificari ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea si constipatia. In ceea ce priveste legatura dintre dureri de cap si sindromul de colon iritabil, se considera ca ar putea fi implicati mai multi factori. Unii dintre acesti factori includ bacteriile intestinale si axa creier-intestin, nivelurile de serotonina, sistemul imunitar, genetica si un fenomen numit sensibilizare centrala. Pe langa sindromul de colon iritabil, migrenele au fost legate si de alte boli gastro-intestinale, ca infectia cu Helicobacter pylori sau boala celiaca.

Durerile de cap si insomniile

Multe persoane afectate de insomnii si probleme cu somnul se pot confrunta cu dureri de cap mai frecvente si migrene. Insomnia se poate afla pe lista cu afectiuni asociate durerilor de cap. Insomniile pot uneori agrava migrenele – poate duce de la migrena episodica la migrena cronica (atunci cand o persoana se confrunta cu migrene timp de 15 zile sau mai mult pe luna).

Bolile de inima si durerile de cap

Durerile de cap si migrenele pot fi asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral si atac de cord, conform unor studii. Insa, este dificil sa se stabileasca o legatura clara intre migrene si boli cardiovasculare, mai ales avand in vedere ca exista numerosi factori care pot creste riscul unei persoane de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord, cum ar fi fumatul, hipertensiunea si colesterolul marit.

Daca aveti des migrene, este bine sa acordati o atentie suplimentara si sanatatii inimii. Studiile arata ca unii oameni care sufera de migrene pot avea un risc mai mare de atac de cord si accident vascular cerebral. Mai multe studii din ultimele decenii sugereaza o legatura intre migrene si accidentele vasculare cerebrale. Riscul pare a fi mai mare pentru femei.

In timpul unui accident vascular cerebral, fluxul de sange catre o parte a creierului este intrerupt. Celulele de acolo nu primesc suficient oxigen si incep sa fie deteriorate treptat. Pot exista doua cauze. In primul rand, e posibil ca un vas de sange sa fie blocat, de exemplu cu un cheag de sange. De asemenea, e posibil ca un vas de sange sa se rupa si sa provoace sangerari in creier sau in jurul creierului. O durere de cap brusca severa poate fi un semn al unui accident vascular cerebral. Alte simptome frecvente sunt amorteala sau slabiciune, in special pe o parte a corpului, probleme de vorbire, probleme de vedere la unul sau la ambii ochi, ameteli bruste, pierderea echilibrului sau coordonarii si stare de confuzie.

probleme de sanatate legate de dureri de cap

Durerile de cap si afectiunile urechilor, nasului si gatului

Anumite probleme ale urechii, nasului si gatului care cauza dureri de cap si pot fi pe lista cu afectiuni asociate durerilor de cap. Aceste probleme includ probleme ale sinusurilor cauzate de infectii, raceala, gripa sau reactii alergice, cum ar fi febra fanului. Alte exemple pot include labirintita, infectii ale urechii, nasului sau gatului, de cauza bacteriana sau virala. De asemenea, durerile pot fi date de lovituri la nivelul urechii, amigdalita etc.

Durerile de cap si afectiunile sistemului nervos

Iritarea anumitor nervi, inflamatii sau deteriorarea nervilor pot duce la dureri de cap si pot fi pe lista de afectiuni asociate durerilor de cap. Cauzele pot include hemoragii, infectii ca meningita, afectarea nervilor etc. Retineti ca este rar ca durerile de cap sa fie cauzate de probleme grave, cum ar fi o tumora, insa e important sa mergeti la medic pentru a depista cauza exacta a durerilor de cap si pentru a primi tratamentul adecvat.

Pot exista si alte afectiuni asociate durerilor de cap. Durerile de cap pot fi legate si de alte probleme medicale, cum ar fi:

  • stres;
  • probleme de vedere;
  • probleme dentare sau maxilare – mai ales scrasnitul dintilor (bruxism);
  • glaucom;
  • cheaguri de sange – in rare cazuri etc.

➤ ➤ ➤ CITESTE SI: DURERILE DE CAP PERSISTENTE – POT FI SEMN DE CANCER?

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936
(2) https://www.healthline.com/health/headache/types-of-headaches
(3) https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics
(4) https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/649/headache-and-migraine

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *