Factori de risc pentru tumori cerebrale

factori de risc pentru tumori cerebrale

Cititi in urmatorul articol mai multe despre principalii factori de risc pentru tumori cerebrale, precum si care sunt cauzele cancerului cerebral.

CUPRINS:

1. Ce este o tumora pe creier?
2. Ce cauzeaza tumorile cerebrale?
3. Principalii factori de risc pentru tumori cerebrale

Ce este o tumora pe creier?

O tumora pe creier este o masa anormala de celule care se formeaza in creier sau in jurul sau. Impreuna, tumorile coloanei vertebrale si tumorile cerebrale sunt numite tumori ale sistemului nervos central.

Tumorile cerebrale pot fi maligne (tumori canceroase) sau benigne (tumori necanceroase). Unele tumori cresc rapid, in timp ce altele au crestere lenta. Indiferent ca sunt canceroase sau nu, tumorile cerebrale pot avea un impact asupra functiei creierului si a sanatatii generale daca devin suficient de mari incat ajung sa puna presiune pe nervi, vasele de sange sau tesuturile din jur. Tumorile care se dezvolta in creier se numesc tumori primare. Tumorile care se raspandesc la creier dupa ce s-au format intr-o alta parte a corpului sunt numite tumori secundare sau tumori cerebrale metastatice.

riscul de tumori cerebrale

Care sunt simptomele cancerului cerebral?

Simptomele cancerului cerebral depind de dimensiunea si localizarea tumorii cerebrale. Cancerul cerebral are multe simptome in comun cu cateva afectiuni mai putin grave, in special in stadiile incipiente. Multe dintre aceste simptome sunt foarte frecvente si de cele mai multe ori sunt legate de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic, mai ales daca simptomele au aparut brusc, pentru a identifica exact cauza.

Simptomele comune ale cancerului cerebral includ:

  • dureri de cap care sunt de obicei mai severe dimineata;
  • greturi si varsaturi;
  • probleme de coordonare si de echilibru;
  • probleme la mers;
  • probleme de memorie si de cognitie;
  • probleme de vorbire;
  • probleme de vedere;
  • schimbari de personalitate;
  • miscari anormale ale ochilor;
  • spasme musculare;
  • lesin;
  • somnolenta;
  • amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor;
  • convulsii.

Durerile de cap sunt in unele cazuri, desi rare, primul simptom al unei tumori pe creier. Durerile de cap pot fi usoare, severe, persistente sau vin si dispar. Retineti ca durerea de cap este un simptom comun si o problema comuna, care de cele mai multe ori NU inseamna o tumora.

cauzele tumorilor la creier

Ce cauzeaza tumorile cerebrale?

Tumorile cerebrale primare isi au originea in creier in sine sau in tesuturile apropiate, cum ar fi membranele care acopera creierul (meningele), nervii cranieni, glanda pituitara sau glanda pineala. Tumorile cerebrale primare incep atunci cand celulele normale dezvolta modificari (mutatii) in ADN-ul lor. Mutatiile fac ca celulele sa creasca si sa se divida rapid si sa continue sa traiasca desi ar fi trebuit sa moara la un moment dat. Rezultatul este o masa de celule anormale, care formeaza o tumora.

In unele cazuri, o persoana se poate naste cu modificari in una sau mai multe gene. Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la cantitati mari de radiatii de la raze X sau tratamentul anterior impotriva cancerului, pot duce apoi la daune suplimentare. Exista cateva sindroame genetice rare, mostenite (transmise de la parinte la copil), care sunt asociate cu unele tumori cerebrale.

Tumorile cerebrale secundare (metastatice) sunt tumori care rezulta dintr-un cancer care incepe in alta parte a corpului si apoi se raspandeste (metastazeaza) in creier. Tumorile cerebrale secundare apar cel mai adesea la persoanele care au antecedente de cancer. Rareori, o tumora cerebrala metastatica poate fi primul semn de cancer care a inceput in alta parte a corpului. La adulti, tumorile cerebrale secundare sunt mult mai frecvente decat tumorile cerebrale primare.

Principalii factori de risc pentru tumori cerebrale

Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de varsta, genetica, stilul de viata si factorii de mediu. Orice lucru care va poate creste riscul se numeste factor de risc. Factorii de risc pentru dezvoltarea unei tumori cerebrale includ mai ales inaintarea in varsta si antecedentele familiale. Insa, a avea un factor de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta o tumora pe creier. Desi factorii de risc influenteaza adesea dezvoltarea unei tumori pe creier, majoritatea nu provoaca in mod direct cancer. Unii oameni cu mai multi factori de risc nu dezvolta niciodata o tumora pe creier, in timp ce altii fara factori de risc cunoscuti ar putea dezvolta.

Iata principalii factori de risc pentru tumori cerebrale:

Varsta inaintata

Tumorile cerebrale pot sa apara la orice varsta. Insa, pe masura ce inaintam in varsta, riscul de a dezvolta majoritatea cancerelor, inclusiv a tumorilor cerebrale, creste. Riscul de aparitie a tumorilor cerebrale este cel mai mare la cei cu varsta cuprinsa intre 85 si 89 de ani.

Excesul de greutate sau obezitatea

Excesul de greutate sau obezitatea creste riscul pentru unele tipuri de cancer, inclusiv un tip de tumora cerebrala numita meningiom.

Expunerea la radiatii ionizante

Radiatiile ionizante sunt un tip de radiatii utilizate in unele scanari medicale, cum ar fi radiografii si tomografii. Aceste scanari sunt importante pentru a ajuta la diagnosticarea multor boli, inclusiv cancerul. Mai putin de 1% dintre tumorile cerebrale sunt cauzate de radiatii ionizante. Cele mai multe cazuri apar la persoanele care au primit radiatii de la tratamente anterioare de radioterapie, mai degraba decat de la radiografii si tomografii. Riscurile radiatiilor de la scanarile medicale sunt foarte scazute.

Tumorile induse de radiatii sunt destul de rare, dar din cauza riscului mai mare (precum si a celorlalte efecte secundare), radioterapia se administreaza la cap doar dupa ce se cantaresc cu atentie beneficiile si riscurile posibile. Pentru majoritatea pacientilor cu alte tipuri de cancer la creier sau cap, beneficiile radioterapiei depasesc cu mult riscul de a dezvolta o tumora pe creier ani mai tarziu.

Riscul posibil al expunerii la teste imagistice care utilizeaza radiatii, cum ar fi radiografii sau scanari CT, nu este cunoscut cu siguranta. Aceste teste folosesc niveluri mult mai mici de radiatii decat cele utilizate in tratamentele cu radiatii, asa ca daca exista o crestere a riscului, este probabil sa fie foarte mic.

cancerul cerebral factori de risdc

Istoric familial si afectiuni genetice

Riscul de a dezvolta tumori cerebrale poate fi mai mare decat al altor persoane din populatia generala daca aveti o ruda apropiata (frate, parinte sau copil) care a avut o tumora pe creier.

O mica parte dintre tumorile cerebrale sunt legate de afectiuni genetice cunoscute. Persoanele care au unul dintre aceste sindroame rare au un risc mai mare de a dezvolta o tumora pe creier. Aceste sindroame includ:

  • neurofibromatoza (NF) tip 1 si tip 2;
  • scleroza tuberoasa (TSC);
  • sindromul Li-Fraumeni;
  • sindromul Von Hippel-Lindau (VHL);
  • sindromul Turner;
  • sindromul Turcot;
  • sindromul Gorlin.

Istoric personal de cancer

Atat cancerele din copilarie, cat si cancerele precum limfomul non-Hodgkin, leucemia si gliomul la adulti, sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta tumori cerebrale. Nu se stie daca acest lucru este legat de cancerul in sine, de tratamente pentru cancer (in special chimioterapie intratecala, atunci cand medicamentele pentru chimioterapie sunt injectate direct in lichidul cefalorahidian care curge prin creier si maduva spinarii) sau o problema (cum ar fi o mutatie genetica) ce sta la baza ambelor tipuri de cancer.

Expunerea la infectii si virusuri

Infectia cu virusul Epstein-Barr se considera ca poate creste riscul de limfom SNC. In alte cercetari, s-au gasit niveluri ridicate ale unui virus comun numit citomegalovirus in tesuturile tumorilor cerebrale. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Leziuni la cap si convulsii

Traumatismele grave la nivelul capului au fost mult timp studiate pentru legatura posibila cu tumorile cerebrale. Unele studii au aratat o legatura intre traumatismele craniene si meningiom, dar nu si intre traumatismele craniene si gliom. Un istoric de convulsii a fost, de asemenea, asociat cu tumorile cerebrale, dar deoarece o tumora cerebrala poate cauza convulsii, nu se stie daca aceste convulsii cresc riscul de aparitie a tumorilor cerebrale, daca de fapt convulsiile apar din cauza tumorii sau daca medicamentele anti-convulsive cresc riscul.

Sistem imunitar slabit

Persoanele cu un sistem imunitar slabit au un risc mai mare de a dezvolta limfoame cerebrale sau ale maduvei spinarii (cunoscute sub numele de limfoame primare ale SNC). Limfoamele sunt cancere ale limfocitelor, un tip de globule albe care lupta impotriva bolilor. Limfomul primar al SNC este mai putin frecvent decat limfomul care se dezvolta in afara creierului. Un sistem imunitar slabit poate fi congenital (prezent la nastere) sau poate fi cauzat de tratamente pentru alte tipuri de cancer, tratament pentru prevenirea respingerii organelor transplantate sau boli precum sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

cancer cerebral factori de risc

Retineti!

De asemenea, exista anumiti factori cu efecte incerte, controversate sau nedovedite asupra riscului de tumori cerebrale. Un exemplu este in ceea ce priveste utilizarea telefonului mobil. Telefoanele mobile nu emit radiatii ionizante de tipul celor care pot cauza cancer prin deteriorarea ADN-ului din interiorul celulelor. Totusi, au existat ingrijorari ca telefoanele, ale caror antene sunt incorporate si, prin urmare, sunt plasate aproape de cap atunci cand sunt folosite, ar putea creste cumva riscul de tumori cerebrale.

Unele studii au sugerat un posibil risc de tumori cerebrale sau de schwannoame vestibulare (neuroame acustice) legate de utilizarea telefonului mobil, dar majoritatea studiilor mai ample efectuate pana acum nu au identificat un risc crescut – nici general, nici printre anumite tipuri de tumori. Cu toate acestea, exista foarte putine studii pe termen lung (10 ani sau mai mult), iar telefoanele mobile nu au existat suficient de mult timp pentru a determina posibilele riscuri ale utilizarii pe viata. De asemenea, tehnologia telefoanelor mobile continua sa se schimbe si nu este clar cum ar putea afecta acest lucru riscul. Intre timp, exista modalitati de a reduce expunerea, cum ar fi utilizarea difuzorului telefonului sau a unei casti pentru a indeparta telefonul de cap.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/risk-factors
(2) https://www.cancer.org/cancer/brain-spinal-cord-tumors-adults/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=34&contentid=17820-1
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/syc-20350084

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *