Iata ce rol are dexametazona, care este mecanismul de actiune, cum trebuie administrata in functie de forma, efectele adverse care pot sa apara.
CUPRINS:
1. Ce este dexametazona?
2. Indicatii
3. Cum trebuie utilizat acest medicament?
4. Precautii privind administrarea dexametazonei
5. Dexametazona in cancer – ce rol are?
6. Intrebari frecvente
Ce este dexametazona?
Dexametazona este un glucocorticoid sintetic utilizat in tratamentul afectiunilor inflamatorii si imunitare, atat la adulti, cat si la copii. Poate fi administrata in mai multe feluri – mai ales pe cale orala, forma injectabila, picaturi pentru ochi, unguente etc. Dexametazona este de obicei folosita pentru tratarea afectiunilor cronice, dar poate fi si un tratament pe termen scurt.
Cum actioneaza acest medicament?
Dexametazona este un steroid care imita efectele hormonilor steroizi naturali produsi de glandele suprarenale. Desi poate fi utilizata pentru a trata o deficienta de glucocorticoizi naturali, cel mai frecvent, dexametazona este utilizata pentru a trata afectiunile inflamatorii si autoimune.
Este un steroid care previne eliberarea in organism a substantelor care provoaca inflamatie. Se foloseste pentru a trata multe afectiuni diferite, cum ar fi probleme alergice, afectiuni ale pielii, colita ulcerativa, artrita, lupus, psoriazis sau tulburari de respiratie. Inhiba reactiile inflamatorii si reduce reactiile de hipersensibilitate si raspunsurile imune. Actioneaza prin suprimarea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei. Deoarece reduce edemul sau umflarea tesuturilor, este adesea folosita pentru a minimiza acumularea de lichid legata de traumatisme, umflarea postoperatorie sau cancer.
Citeste aici mai multe despre corticosteroizi.
Indicatii
Dexametazona este similara cu un hormon natural produs de glandele suprarenale. Este adesea folosita pentru a inlocui aceasta substanta chimica atunci cand corpul nu produce suficient. Amelioreaza inflamatia (simptome de umflare, caldura, roseata si durere) si este utilizata pentru a trata anumite forme de artrita, tulburari ale pielii, tulburari sangvine, renale, oculare, tiroidiene, intestinale, alergii severe, astmul. De asemenea, este folosita uneori in tratamentul cancerului.
Conditiile obisnuite tratate cu dexametazona includ:
- afectiuni inflamatorii, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, bursita, lupus eritematos sistemic etc.;
- afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul sever, dermatita atopica etc.;
- inflamatie respiratorie;
- inflamatie a ochiului asociata cu uveita, nevrita optica etc.;
- boli precum scleroza multipla;
- boli gastrointestinale cum ar fi colita ulcerativa;
- conditii sistemice, inclusiv anemie hemolitica autoimuna si sindrom nefrotic;
- infectii severe legate de tuberculoza pulmonara;
- edem cerebral (umflarea creierului) din cauza cancerului, a unui traumatism, a unui accident vascular cerebral sever sau a unei interventii chirurgicale pe creier.
Poate fi folosita si pentru inlocuirea glucocorticoizilor in insuficienta suprarenala acuta si cronica, precum boala Addison. De asemenea, se administreaza uneori ca tratament adjuvant impreuna cu medicamente de chimioterapie pentru cancer, inclusiv pentru leucemie si mielom multiplu sau tratament preoperator inainte de anumite proceduri. In mod obisnuit, dexametazona este utilizata ca supliment pentru alte tratamente.
Cum trebuie utilizat acest medicament?
Dexametazona este disponibila in diferite formulari – mai alte sub forma de tablete, de concentratii variate – precum comprimate orale Dexametazona Krka. Alte forme de administrare sunt sub forma de suspensie injectabila, ca Dexametazona Rompharm 4 mg/ml – se poate administra intravenos, intramuscular, perfuzie intravenoasa, intraarticular, infiltratii in tesuturi moi, dar si ca solutie orala. Medicamentul poate fi si sub forma de picaturi pentru ochi, unguente etc. Cand este utilizat ca unguent sau picaturi pentru ochi (cum ar fi picaturi pentru ochi Maxidex), medicamentul este in general aplicat direct pe zona afectata. Se foloseste zilnic (sau de mai multe ori pe zi) pana cand starea inflamatorie acuta dispare.
Comprimatele orale se administreaza cu apa si este indicat sa fie luate in asociere cu alimente pentru a preveni disconfortul gastric.
In cazul tratamentelor pe termen lung, nu incetati sa luati dexametazona fara a discuta cu medicul. Oprirea brusca a medicamentului poate provoca pierderea apetitului, disconfort gastric, somnolenta, confuzie, dureri de cap, febra, dureri articulare si musculare etc. Daca luati doze mari pentru o perioada lunga, medicul va scadea de obicei doza treptat pentru a-i permite organismului sa se adapteze inainte de a opri complet tratamentul.
In tratamentul inflamatiei, de obicei se incepe cu doze mici. Doza, forma de administrare si intervalul dintre doze vor depinde de:
- varsta;
- afectiunea tratata;
- cat de grava este starea;
- alte afectiuni medicale pe care le aveti;
- cum reactioneaza pacientul la prima doza.
Precautii privind administrarea dexametazonei
Inainte de a lua dexametazona, informati medicul daca sunteti alergic la dexametazona, aspirina, tartrazina (un colorant galben din unele alimente si medicamente) sau la orice alte medicamente. De asemenea, informati medicul daca urmati alte tratamente, cu sau fara prescriptie medicala, mai ales anticoagulante, medicamente pentru artrita, diuretice etc.
De asemenea, medicul trebuie sa stie daca aveti boli hepatice, renale, intestinale, cardiace etc., dar si daca sunteti insarcinata. Nu este indicat acest medicament de obicei in sarcina si alaptare.
Dexametazona poate creste sensibilitatea gastrica si intestinala la efectele iritante ale alcoolului, aspirinei si anumitor medicamente pentru artrita. Nu este recomandata persoanelor care au o infectie fungica. Trebuie folosita cu prudenta in caz de ulcer gastrointestinal, diverticulita, osteoporoza, cataracta, glaucom, diabet etc. Daca luati acest medicament pentru o perioada lunga de timp, puteti fi mai susceptibil la infectii. Daca vi se administreaza picaturi pentru ochi sau unguent pentru ochi, poate creste sensibilitatea la lumina. In cazul formei topice de administrare, nu aplicati pe leziuni deschise si nici pentru perioade lungi.
Interactiuni cu alte medicamente
Deoarece este un steroid, dexametazona poate interactiona cu o serie de medicamente. Unele dintre medicamentele utilizate in mod obisnuit care pot interactiona cu dexametazona includ:
- aspirina – creste riscul de iritatie gastrointestinala, ulcer si sangerari gastrice;
- diuretice – pot intensifica nivelul scazut de potasiu;
- eritromicina – acest antibiotic poate creste concentratia de dexametazona in organism;
- metformina – acest medicament este utilizat pentru a trata glicemia crescuta, iar dexametazona poate creste glicemia, necesitand o ajustare a dozei de metformina;
- hormoni precum estrogenul si testosteronul – dexametazona poate interactiona cu acesti hormoni, iar admnistrarea lor impreuna poate scadea concentratia fie de dexametazona terapeutica, fie de testosteron sau estrogen in organism.
Retineti ca dexametazona poate interactiona cu multe alte medicamente, asa ca informati medicul cu privire la orice tratamente pe care le luati.
Efecte secundare
In timpul tratamentului cu dexametazona, evitati consumul de bauturi alcoolice, deoarece alcoolul poate creste riscul de sangerari gastrice.
Multe dintre efectele secundare comune ale dexametazonei, cum ar fi infectiile si hipertensiunea arteriala, sunt destul de rare si usoare, mai ales atunci cand doza de medicament este mica si cand nu aveti afectiuni medicale grave. Insa, chiar si la o doza mica de dexametazona, puteti experimenta o serie de reactii adverse. De obicei, aceste reactii adverse se reduc in cateva saptamani dupa ce este oprit tratamentul.
Reactiile adverse frecvente includ:
- cresterea apetitului;
- probleme cu somnul;
- tensiune arteriala crescuta;
- arsuri la stomac;
- ulcere gastrointestinale;
- dureri de cap;
- schimbari de dispozitie;
- glicemie ridicata;
- nivel scazut de potasiu;
- retentie de sodiu;
- edem;
- risc de infectii;
- afte bucale;
- acnee.
Efectele secundare severe ale dexametazonei sunt rare si pot pune viata in pericol. Aceste reactii adverse pot necesita interventie medicala de urgenta. Efectele secundare severe includ:
- inhibarea cresterii la copii;
- glicemie foarte mare;
- hipertensiune arteriala extrem de mare;
- disfunctie endocrina;
- infectii severe;
- insuficienta cardiaca etc.
O reactie alergica foarte grava la acest medicament este rara. Cu toate acestea, solicitati imediat asistenta medicala daca observati orice simptom al unei reactii alergice grave, inclusiv: eruptie cutanata, mancarime/umflare (in special la nivelul fetei/limbii/gatului), ameteli severe, dificultati de respiratie.
Dexametazona in cancer – ce rol are?
La pacientii afectati de cancer, dexametazona este utilizata adesea in asociere cu medicamentele de chimioterapie pentru a reduce durerea si greata, precum si alte simptome. Dexametazona este un corticosteroid, similar cu un hormon care este produs in mod natural in organism. Corticosteroizii sunt utilizati pentru a reduce inflamatia (umflarea si/sau roseata) si sunt utilizati in gestionarea diferitelor probleme de sanatate.
Acest corticosteroid este folosit adesea pentru a reduce umflarea din jurul tumorilor. De exemplu, prin scaderea umflaturii in jurul tumorilor de la nivelul coloanei vertebrale, creierului sau oaselor, poate scadea presiunea tumorii asupra terminatiilor nervoase si poate ameliora durerea sau alte simptome cauzate de tumora care pune presiune.
Dexametazona poate fi administrata pentru a preveni o reactie la un medicament si pentru a modifica raspunsurile normale ale sistemului imunitar. Astfel de medicamente sunt folosite uneori si pentru a preveni sau a reduce greata si varsaturile in cancer si pentru a imbunatati apetitul.
INTREBARI FRECVENTE
Ce reactii adverse poate cauza tratamentul cu dexametazona?
Dexametazona poate cauza o serie de reactii adverse, ca orice alt medicament. Acestea pot include reactii alergice, risc de infectii, cresterea apetitului, probleme cu somnul, disconfort gastric, glicemie marita, edem etc.
Cum poate fi administrata dexametazona?
Dexametazona poate fi sub forma injectabila (intravenos, intramuscular, perfuzie, intraarticular, infiltratii), comprimate orale, picaturi pentru ochi sau unguente.
Dexametazona poate fi administrata in sarcina?
Acest medicament trece prin placenta si nu trebuie administrat in sarcina de obicei, deoarece poate afecta starea fatului.
Dexametazona este sigura in alaptare?
Acest medicament trece in laptele matern in anumita cantitate si poate afecta sanatateta fatului, astfel ca nu se recomanda de obicei in timpul alaptarii.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/medicines/dexamethasone-tablets-and-liquid/
(2) https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682792.html
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482130/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322409
(5) https://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/dexamethasone.aspx