Afla din articolul de mai jos ce este laringoscopia, de cate feluri poate fi, cand se recomanda aceasta procedura, ce inseamna rezultatele si posibile efecte adverse.
CUPRINS:
1. Ce este laringoscopia?
2. Indicatii
3. Ce implica procedura?
4. Interpretare rezultate
5. Intrebari frecvente
Ce este laringoscopia?
Laringoscopia este o procedura medicala ce ii permite medicului sa examineze partea din spate a gatului, laringele si corzile vocale. Exista doua tipuri de laringoscopie si fiecare utilizeaza echipamente diferite:
- laringoscopie indirecta – medicul foloseste o oglinda mica si o sursa de lumina pentru a examina laringele si corzile vocale (este folosita doar pentru diagnostic, nu si tratament);
- laringoscopie directa (flexibila sau rigida) – medicul examineaza gatul cu un laringoscop, fara a folosi oglinzi.
Dispozitivele flexibile permit o examinare mai buna a gatului si sunt mai confortabile pentru pacient. Cele rigide sunt adesea folosite in chirurgie.
Indicatii
O laringoscopia poate fi efectuata pentru o serie de scopuri de diagnostic sau tratament. Unul dintre avantajele unei laringoscopii este ca oportunitatile de tratament sunt disponibile in timpul procedurii daca sunt descoperite anomalii. De exemplu, daca sunt gasiti polipi in timpul examinarii laringelui (forma directa rigida) acestia pot fi indepartati imediat.
Medicii recomanda adesea o laringoscopie din urmatoarele motive:
- depistarea cauzei pentru tuse de lunga durata, tuse cu sange, dureri in gat, dureri de urechi, raguseala sau alte probleme ale vocii, probleme la inghitire, probleme respiratorii sau respiratie urat mirositoare constanta;
- verificarea semnelor de inflamatie (umflare si iritare);
- depistarea unei posibile leziuni la nivelul gatului, ingustari sau blocaj la nivelul gatului;
- indepartarea obiectelor straine, cum ar fi jucarii mici inghitite din greseala;
- indepartare polipi, noduli sau mase de tesut;
- prelevarea de probe dintr-o masa sau un tesut de la nivelul gatului sau de pe corzile vocale – biopsie.
De obicei, pentru indepartarea obiectelor straine din gat, recoltarea de probe de tesut (biopsie), indepartarea polipilor din corzile vocale sau efectuarea unui tratament cu laser se foloseste laringoscopia rigida – folosita ca laringoscopie de tratament. Laringoscopia rigida directa poate fi, de asemenea, utilizata pentru a ajuta la depistarea cancerului de laringe.
Ce implica procedura?
Laringoscopia indirecta este cea mai usoara forma. Se foloseste o oglinda si o sursa de lumina pentru a examina zona gatului. Oglinda are un maner lung, precum cea folosita de stomatologi, si este plasata pe cerul gurii. Apoi se lumineaza gura pentru a vedea imaginea in oglinda. Procedura se face de obicei in cabinetul medicului ORL. S-ar putea sa vi se ceara sa scoateti un anumit sunet – pentru a face laringele sa se miste. Inainte de procedura se va folosi un spray cu anestezic pentru a amorti gatul.
Pentru laringoscopia directa se foloseste un laringoscop pentru a impinge limba in jos si pentru a ridica epiglota. Medicul poate folosi aceasta procedura pentru a preleva mostre de tesut pentru testare sau pentru a elimina excrescente mici. Unele tipuri de laringoscopie pot necesita anestezie generala. In special laringoscopia rigida se face cu anestezie generala, mai ales pentru copii. Daca este necesar, medicul va indeparta obiectele straine din gat, va colecta probe de tesut (o biopsie), va face tratament cu laser sau va elimina excrescentele din corzile vocale.
Laringoscopia dureaza de obicei intre 5 – 45 de minute, in functie de tip.
Recomandari dupa procedura
Dupa procedura, este posibil sa aveti dureri in gat si o voce ragusita timp de cateva zile. De asemenea, puteti scuipa o cantitate mica de sange daca a fost prelevata o proba pentru biopsie. Nu mancati si nu beti nimic timp de aproximativ 2 ore dupa o laringoscopie, mai ales o laringoscopie directa rigida cu anestezie generala, sau pana cand puteti inghiti fara sa va sufocati. Apoi puteti incepe cu inghitituri mici de apa. Este posibil sa fiti ragusit timp de aproximativ 3 saptamani dupa laringoscopie daca a fost indepartat tesut. Daca nodulii sau alte leziuni au fost indepartate din corzile vocale, este posibil sa fie recomandat repausul total al vocii (fara vorbire, fara vorbit in soapta sau scoaterea altor sunete vocale) timp de pana la 2 saptamani.
Efecte secundare posibile
Laringoscopia este o procedura destul de sigura. De obicei, dupa o laringoscopie indirecta apare un disconfort usor. De asemenea, in caz de laringoscopie directa, efectele secundare sunt rare, dar pot include:
- reactie alergica la anestezic;
- risc de infectie;
- sangerare;
- spasm al corzilor vocale;
- ulceratii la nivelul gurii sau gatului;
- leziuni ale limbii, buzelor sau dintilor;
- umflarea sau blocarea cailor respiratorii.
In timp ce o laringoscopia este in general o procedura foarte sigura, pentru ca implica in principal caile respiratorii exista riscul de dificultati de respiratie. Pacientii sunt monitorizati cu atentie pentru a se asigura ca respiratia este normala.
Interpretare rezultate
Un rezultat normal inseamna ca gatul, laringele si corzile vocale par normale – fara umflare, leziuni, ingustare sau corpi straini. De asemenea, inseamna ca nu este tesut cicatricial pe corzile vocale, nici excrescente sau semne de afectare. Laringoscopia este o examinare care ii permite medicului sa examineze partea din spate a gatului, laringele si corzile vocale. Daca a fost facuta o biopsie, poate dura cateva zile pentru ca medicul sa aiba rezultatele.
Un rezultat anormal poate insemna:
- noduli sau cicatrici pe corzile vocale;
- polipi pe laringe;
- laringe rosu sau umflat din cauza unei rani sau infectii;
- reflux gastric (boala de reflux gastroesofagian) – poate cauza inrosirea si umflarea corzilor vocale;
- corzile vocale nu se pot misca in mod corect (paralizia corzilor vocale);
- subtierea muschilor si tesutului laringelui;
- cancer de laringe, cancerul la nivelul gatului.
Daca este depistat un cancer in urma biopsiei, se vor face mai multe teste pentru a vedea cat de avansata este boala.
INTREBARI FRECVENTE
Ce beneficii are laringoscopia?
Laringoscopia este o metoda eficienta de diagnostic si tratament. Poate ajuta la depistarea anumitor probleme la nivelul gatului, laringelui, corzilor vocale si poate fi folosita si in scop de tratament. Poate fi folosita pentru a preleva probe de biopsie si pentru unele interventii.
Cat dureaza laringoscopia?
O laringoscopie poate dura intre 5 – 45 minute, in functie de tipul sau. De exemplu, laringoscopia indirecta dureaza cam 5 minute, in timp ce laringoscopia rigida directa care se efectueaza sub anestezie generala dureaza de obicei aproximativ 30 – 45 de minute.
Ce complicatii pot aparea?
Laringoscopia este in general o procedura sigura. Insa, poate cauza un anumit disconfort, mai ales in cazul celei directe rigide. De asemenea, uneori pot sa apara dureri in gat, reactie alergica la echipament, materiale sau medicamente, leziuni, sangerari, risc de infectii, raguseala etc.
Se face anestezie pentru laringoscopie?
Da, pentru laringoscopie indirecta sau cea directa flexibila se foloseste un spray anestezic local care amorteste rapid zona. Pentru laringoscopia directa se poate face uneori anestezie generala.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513224/
(2) https://www.cancercenter.com/cancer-types/head-and-neck-cancer/diagnosis-and-detection/laryngoscopy
(3) https://www.webmd.com/oral-health/what-is-laryngoscopy
(4) https://www.healthlinkbc.ca/tests-treatments-medications/medical-tests/laryngoscopy
(5) https://cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/laryngoscopy
(6) https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/tests/endoscopy/laryngoscopy.html